daskali2

Ευχαριστήρια επιστολή της απερχόμενης Προέδρου της Κοινότητας Μεσολογγίου

Αγαπητοί συμπολίτες,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και την τιμή να υπηρετήσω το Μεσολόγγι ως Πρόεδρος του. Η δική σας ψήφος και το γεγονός ότι αναδείξατε τον συνδυασμό “Για την Κοινότητα Μεσολογγίου” πρώτο στις εκλογές του 2019, είχε ως αποτέλεσμα να έχω την Προεδρία από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα. (Δασκαλή Όλγα: 776 ψήφοι, Γιώργος Καραδήμας: 543 ψήφοι)

Εξαιτίας νέας νομοθετικής αλλαγής και δυστυχώς πολιτικών και λοιπών πιέσεων που γνωρίζω ότι ασκήθηκαν στους συμβούλους που συμμετείχαν στη ψηφοφορία δεν είμαι πλέον Πρόεδρος. Παραμένω όμως μέλος του συμβουλίου της Κοινότητας και από αυτόν τον ρόλο θα υπηρετήσω την εμπιστοσύνη σας μέχρι τις 31/12/2023. Η παραίτηση για μένα δεν ήταν ποτέ λύση.

Εσείς με διαλέξατε να σας υπηρετήσω και θα τιμήσω την ψήφο σας.

Ξέρετε όλοι ότι θα είμαι υποψήφια Δήμαρχος. Σύντομα θα ανακοινωθεί το πλήρες ψηφοδέλτιο του συνδυασμού Όλγα Δασκαλή – Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών και πιστεύω ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι μια απόδειξη ότι δεν πάει άλλο σε αυτό τον τόπο ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός, η αναξιοπρέπεια, η ανανδρία και η συγκάλυψη.

Το Μεσολόγγι ταλαιπωρείται χρόνια τώρα από τις κομματικές γραμμές, τα συμφέροντα λίγων, την ανοχή της παρανομίας. Είμαστε σε αυτή την κατάσταση ως πόλη και ως Δήμος γιατί οι υγιείς δυνάμεις ολόκληρου του τόπου δεν είχαν την δυνατότητα να ηγηθούν.

Και όμως το 2019 με την ξεχωριστή κάλπη για την Κοινότητα, πολλές Κοινότητες του Δήμου μας έκαναν την διαφορά. Και το Μεσολόγγι μίλησε! Και διάλεξε!

Στις 26 Απριλίου 2023 συγκάλεσα σε ψηφοφορία το Συμβούλιο Κοινότητας όπως ορίζει ο νέος νόμος (5043/2023). Απευθύνθηκα σε όλους τους συμβούλους ζητώντας να ψηφίσουν με γνώμονα τη συνείδηση τους. Οι τρεις σύμβουλοι του κ. Καραπάνου και τρεις του κ. Λύρου διάλεξαν ως Πρόεδρο τον Γιώργο Καραδήμα και ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης ψήφισε λευκό. Έλαβα τέσσερις ψήφους από τους συμβούλους του συνδυασμού με τον οποίο έχω εκλεγεί.

Έμαθα ότι δέχτηκαν πιέσεις. Ακόμα λοιπόν και στο επίπεδο της Κοινότητας υπάρχουν άνθρωποι που δεν ψηφίζουν ελεύθερα. Τους πατάνε στο λαιμό.

Δεν λειτουργώ έτσι. Δεν μπορώ καν να μπω στη λογική αυτή. Διαφωνώ με όσους το κάνουν και από τότε που αποφάσισα να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση, υποσχεθήκαμε με τους ανθρώπους που θα συμπορευτούμε ότι δεν μας αγγίζει η αναξιοκρατία και η σαπίλα. Θα υπηρετήσουμε με τις αρχές και τις αξίες που έχουμε διδαχθεί, μιλώντας ξεκάθαρα και επώνυμα, με προτάσεις ουσίας και με δράση που φέρνει αποτελέσματα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Ήδη πολλοί καρποί που σπείραμε ανθίζουν.

Είμαστε από αυτούς που πιστεύουν ότι μια πόλη δεν κερδίζει κονδύλια και υποδομές επειδή ονομάζεται ιερή. Δεν μας χρωστάει κανείς. Εμείς χρωστάμε στους εαυτούς μας. Και εμείς είμαστε αυτοί που θα αποφασίσουμε αν επιθυμούμε να κάνουμε την δική μας έξοδο από αυτή την αποσύνθεση που μας περιβάλλει.

Για να γνωρίζετε και για την ιστορία: Όταν αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε την Κοινότητα, τον Ιούλιο του 2018, ο νόμος για πρώτη φορά έδινε αποφασιστικές αρμοδιότητες στις Κοινότητες, όριζε εκλογή με ξεχωριστή κάλπη και όριζε συμμετοχή σε συνδυασμούς με επικεφαλής. Λίγο όμως πριν τις εκλογές του Μαΐου, ο νόμος άλλαξε. Δεν θα υπήρχαν πλέον επικεφαλής και ψηφίστηκε πρόεδρος της Κοινότητας να εκλέγεται έμμεσα μέσα από το συμβούλιο σε ψηφοφορία ανάμεσα στους πρώτους των δύο πρώτων συνδυασμών. Δεν κάναμε πίσω, παρά την άτοπη αλλαγή. Μπήκα και εγώ (αν και επικεφαλής) στην σταυροδοσία και με αυτή την νομοθεσία έγιναν οι εκλογές του 2019 και εσείς μας αναδείξατε πρώτους ως συνδυασμό και εμένα πρώτη σε σταυρούς έναντι όλων των υποψηφίων όλων των συνδυασμών.

Αλλά, αλλάζει Κυβέρνηση. Και αμέσως, πριν καν ξεκινήσουμε μας αφαιρούν τις αρμοδιότητες με νέο νόμο και πρόεδρος ορίζεται ο πρώτος του πρώτου συνδυασμού.

Κατά την διάρκεια της θητείας μας ο εκλογικός νόμος άλλαξε πάλι (ακόμα και το 2021 εν μέσω πανδημίας). Καταργήθηκε η ξεχωριστή κάλπη και υπήρξε μια νομοθετική ασέλγεια στις Κοινότητες. Έχουν γίνει από το 2021 μέχρι σήμερα δύο τροποποιήσεις και φυσικά μια μέρα πριν κλείσει η Βουλή για εθνικές εκλογές έγινε και η τελευταία. Και από την βιασύνη τους ξέχασαν να νομοθετήσουν σωστά για τις Κοινότητες άνω των 2001 κατοίκων με αποτέλεσμα να χρειάζεται εκ νέου νομοθετική επικαιροποίηση. Γελάνε και οι πέτρες!

Δυστυχώς το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν έλαβε ποτέ σοβαρά τη δύναμη των Κοινοτήτων και τις δυνατότητες των ανθρώπων του τόπου. Το εκλογικό μάλιστα σύστημα αλλάζει από την κάθε Κυβέρνηση κατά το δοκούν και με βάση το αν βγαίνουν ή όχι τα νούμερα.

Η ελληνική Βουλή εργαλειοποιεί τις Κοινότητες σε κάθε εκλογικό νόμο και οι βουλευτές και οι Δήμαρχοι θέλουν να λένε ότι οι Πρόεδροι είναι δικοί τους και φυσικά ψηφοσυλλέκτες τους.

Απόδειξη ότι αρχές όπως της πλειοψηφίας, της ασφάλειας δικαίου, της προστατευόμενης εμπιστοσύνης δεν τις λαμβάνουν καν υπόψη. Θα συνεχίσω να πιστεύω στην ξεχωριστή ανεξάρτητη κάλπη για τις Κοινότητες και θα συνεχίσω να επιδιώκω την επαναφορά της.

Ήμουν Πρόεδρος, ως πρώτη του πρώτου συνδυασμού (Δασκαλή Όλγα: 776 ψήφοι, Καραδήμας Γεώργιος: 543 ψήφοι). Με ένα συμβούλιο στο οποίο είχαμε 4 συμβούλους, 3 ο συνδυασμός του Λυρου, 3 του Καραπάνου και 1 της Λαϊκής Συσπείρωσης. Λειτουργήσαμε ενωτικά και συμμετοχικά με σχεδόν όλες τις αποφάσεις του συμβουλίου ομόφωνες.

Και φτάσαμε 3,5 χρόνια μετά. Με συμμετοχικό προϋπολογισμό, με συνελεύσεις γειτονιάς, με αποφάσεις για πολλά σημαντικά θέματα, με λύσεις σε θέματα καθημερινότητας, με απολογισμούς πεπραγμένων.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την εμπιστοσύνη!

Συνεχίζουμε! Για έναν Ισχυρό Δήμο με Δυνατές Κοινότητες για την Ευημερία των Πολιτών

Με εκτίμηση

Όλγα Δασκαλή

Υποψήφια Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

επικεφαλής συνδυασμού “Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών

https://olgadaskali-ischirosdimos.gr/


Αγαπητοί συμπολίτες νιώθουμε την ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε.

Η δική σας ψήφος και το γεγονός ότι αναδείξατε τον συνδυασμό “Για την Κοινότητα Μεσολογγίου” πρώτο στις εκλογές του 2019, είχε ως αποτέλεσμα η επικεφαλής του κα. Όλγα Δασκαλή να είναι Πρόεδρος από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα. (Δασκαλή Όλγα: 776 ψήφοι, Καραδήμας Γεώργιος: 543 ψήφοι).

Ωστόσο, εξαιτίας μιας νέας νομοθετικής αλλαγής και πολιτικών πιέσεων, δεν θα είναι Πρόεδρος η κα. Όλγα Δασκαλή από σήμερα. Παραμένουμε όμως, όλοι μέλη του συμβουλίου Κοινότητας και από αυτόν τον ρόλο θα υπηρετήσουμε την εμπιστοσύνη σας μέχρι τις 31/12/2023.

Στις 26 Απριλίου έγινε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Κοινότητας όπως ορίζει ο νέος νόμος, για την εκλογή Προέδρου. Το εντυπωσιακό ήταν, ότι μετά από καιρό αποφάσισαν να παρευρεθούν ταυτόχρονα όλοι οι τοπικοί σύμβουλοι του κ. Λύρου και του κ. Καραπάνου. Να ομονοήσουν και να βγάλουν πρόεδρο τον κ. Γιώργο Καραδήμα. Δυστυχώς, ο άνθρωπος που αναλαμβάνει Πρόεδρος εξαργύρωσε την εκλογή του στο συμβούλιο κοινότητας από την πρώτη στιγμή. Υποχρεώθηκε σε αφεντικά και βρήκε πρόσκαιρα δουλειά. Να σημειωθεί ότι, έχει απουσιάσει σε 25 συμβούλια σε σύνολο 39 και ποτέ δεν έφερε μία πρόταση. Απαξίωσε τον θεσμό, έκανε τις δικές του “business” αλλά τώρα θέλει να υπηρετήσει το κοινό καλό. Αναφέρουμε και τις υπόλοιπες απουσίες: ο κ. Δημήτρης Φρικασές απουσίασε σε 26 συμβούλια, ο κ. Ευθύμιος Δενδρινός απουσίασε σε 25, ο κ. Νίκος Μπαρμπετάκης απουσίασε σε 21, ο κ. Γιάννης Γκανιάτσος απουσίασε σε 17 και ο κ. Ανδρέας Σπανός απουσίασε σε 1 συμβούλιο αλλά έτσι και αλλιώς όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί ως ανεμούριο.

Ότι δεν κατάφεραν να κάνουν 3,5 χρόνια, δηλαδή να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να συμμετέχουν στα συμβούλια κατάφεραν να το κάνουν για μια καρέκλα και κάτι ψίχουλα. Συγχαρητήρια, άξιοι απόγονοι των Εξοδιτών…!

Ζητήσαμε από όλους τους συμβούλους να ψηφίσουν με γνώμονα τη συνείδηση τους και το καλό του τόπου αλλά μάταια. Οι τρεις σύμβουλοι του κ. Καραπάνου και οι τρεις του κ. Λύρου διάλεξαν ως Πρόεδρο τον κ. Γιώργο Καραδήμα και ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Δημήτρης Φραγκούλης ψήφισε λευκό, παρότι ψήφιζε θετικά σε όλες τις αποφάσεις του συμβουλίου.

Το Μεσολόγγι ταλαιπωρείται χρόνια τώρα από τις κομματικές γραμμές, τα συμφέροντα λίγων, την ανοχή στην παρανομία. Είμαστε σε αυτή την κατάσταση ως Δήμος γιατί ποτέ οι φωνές του τόπου δεν είχαν την δυνατότητα να πάρουν τα ηνία.

Μάθαμε ότι δέχτηκαν πιέσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι αντί να ψηφίζει κάποιος με τη συνείδηση του, εκβιάζεται και υπηρετεί δουλικά τον βουλευτή, το “κόμμα”, τον δήμαρχο, τον υποψήφιο.

Σε αυτές τις καταστάσεις φταίνε και οι δύο πλευρές. Και αυτός που πιέζει και αυτός που αποδέχεται την πίεση.

Και ένα ρητορικό ερώτημα.

Κάθε δημότης Μεσολογγίου είναι ελεύθερος άνθρωπος;

Αυτά, όσον αφορά για το παρελθόν και για αυτούς που ανήκουν σε αυτό.

Πάμε στο παρόν και το μέλλον.

Ο συνδυασμός “Για την Κοινότητα Μεσολογγίου” έχει μετουσιωθεί στον συνδυασμό “Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών” και διεκδικεί τη διοίκηση του Δήμου στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Καθημερινά συντάσσονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι μαζί μας. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν την επιβεβλημένη αλλαγή που χρειάζεται να γίνει σε πρόσωπα που έχουν θέσεις ευθύνης.

Πορευόμαστε με γνώση των δημοτικών προβλημάτων, με ξεκάθαρες θέσεις, συγκεκριμένους στόχους και πολλή όρεξη για αποτελεσματική δουλειά.

Η ψήφος σας θα μας αναδείξει και πάλι νικητές και η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική στο Δήμο Μεσολογγίου.

Με εκτίμηση,

“Για την Κοινότητα Μεσολογγίου”

“Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών”

Δημοτικές εκλογές Οκτώβριος 2023