messolongiplace2

Ανοικτή επιστολή εκ Μεσολογγίου προς τον Πρωθυπουργό

ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
«Κίνημα Πολιτών» Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ:

Προς: Αξιότιμο κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Πρωθυπουργό Ελλάδος
Αθήνα

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ
Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά.

Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός γράφοντας τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» προφήτευσε:
«Κάμε ώστε ο μικρός Κύκλος, μέσα εις τον οποίον κινιέται η πολιορκημένη πόλη, να ξεσκεπάζει εις την ατμόσφαιρά του τα μεγαλύτερα συμφέροντα της Ελλάδας, για την υλική θέση, οπού αξίζει τόσο για εκείνους οπού θέλουν να τη βαστάξουν, όσο για εκείνους οπού θέλουν να την αρπάξουν, ‒ και για την ηθική θέση, τα μεγαλύτερα συμφέροντα της Ανθρωπότητας. Τοιουτοτρόπως η υπόθεση δένεται με το παγκόσμιο σύστημα. ‒ Ιδές τον Προμηθέα και εν γένει τα συγγράμματα του Αισχύλου. ‒ Ας φανεί καθαρά η μικρότης του τόπου και ο σιδερένιος και ασύντριφτος κύκλος οπού την έχει κλεισμένη. Τοιουτοτρόπως από τη μικρότητα του τόπου, ο οποίος παλεύει με μεγάλες ενάντιες δύναμες, θέλει έβγουν οι Μεγάλες Ουσίες».

Το ανεπανάληπτο στην παγκόσμια ιστορία, παράδειγμα «ομόφωνης εθελούσιας θυσίας» των Ελεύθερων Πολιορκημένων ξεσκέπασε αφ’ ενός τα συμφέροντα της Ελλάδος και φανέρωσε τους φίλους της και τους εχθρούς της και αφ’ ετέρου τα μεγαλύτερα συμφέροντα της ανθρωπότητας ως προς την ηθική του διάσταση.
Αυτό την κατέστησε παγκόσμιο σύμβολο της ελευθερίας. Πέραν αυτής της μεγάλης τιμής η ιστορική πόλη μας είναι και η μοναδική πόλη της προσφοράς.
Στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς είχε τεράστια προσφορά στην παιδεία με την Παλαμιαία Σχολή, προσφορά στη δικαιοσύνη με το «Δικαστήριο των Εκκλήτων», προσφορά στη δημοσιογραφία με τα «Ελληνικά Χρονικά» αλλά και μεγάλη προσφορά στα νεότερα χρόνια όπως στην πολιτική με τους πέντε (5) Πρωθυπουργούς, στα γράμματα με πολλούς ποιητές και συγγραφείς, στην παιδεία με το ιστορικό Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου και τέλος στη δωρεάν παραχώρηση της αλυκής άλατος προκειμένου να ξεπληρώσει τα δάνεια η χώρα μας.

Δυστυχώς όμως η Ιερή Πόλη του Έθνους βιώνει την 3η πολιορκία, αυτή τη φορά από Έλληνες και μάλιστα εν καιρώ ειρήνης, αφού στην περιοχή μας, κατά περίεργο τρόπο, επικρατεί «το δίκαιο του ισχυρότερου».
Ισχυροί παράγοντες κινούμενοι από μεγαλοϊδεατισμό και πολιτικοί εφαρμόζοντας πελατειακή λογική, χωρίς σεβασμό στην ιστορία και τους θεσμούς, αφού η πόλη μας είναι πρωτεύουσα του νομού Αιτωλ/νίας, προσπαθούν και έχουν επιτύχει να την απογυμνώσουν από ό,τι η ιστορία και πολιτεία επαξίως της έδωσαν. Η ιστορική πόλη μας, με μόνο όπλο το δίκαιο και την αξιοκρατία, αντιστέκεται και αμύνεται ενάντια αυτών των αντιλήψεων τις οποίες, δυστυχώς, ικανοποιεί πολλές φορές η κεντρική εξουσία.

Θα μας επιτρέψετε Κύριε Πρωθυπουργέ να αναφερθούμε στις σημαντικότερες αδικίες που υπέστη η πόλη μας:

1. Το «Δικαστήριο των Εκκλήτων», το σημερινό Εφετείο, δεν επανιδρύθηκε στην πόλη μας, όπως η ιστορία επιτάσσει, αλλά σε άλλη πόλη. Συνέχεια μεθοδεύεται και η απαξίωση του ιστορικού και πρώτου Πρωτοδικείου της ελεύθερης Ελλάδος και παρότι εξυπηρετεί πάνω από 120.000 κατοίκους, διάφορες διαδόσεις μας δημιουργούν ανησυχία από τον φημολογούμενο «Καλλικράτη» στη δικαιοσύνη.

2. Το ιστορικό Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, ύστερα από 35 έτη επιτυχημένης λειτουργίας, ήταν το μόνο που έχασε την αυτονομία του και ουσιαστικά διαλύθηκε παρά τις μεγάλες ιδιόκτητες κτηριακές εγκαταστάσεις. Το 2019 με την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής με 4 τμήματα, αποκαταστάθηκε μερικώς η αδικία. Δυστυχώς όμως, μια νέα αδικία από ορισμένους αρμοδίους έκανε τα 4 τμήματα 2 τμήματα.

3. Με το Σχέδιο «Καλλικράτης» η επαρχία Μεσολογγίου ήταν η μόνη στη χώρα που τριχοτομήθηκε και μεγάλες περιοχές και χωριά με κοινή ιστορία, κοινές παραδόσεις, κοινά, ήθη και έθιμα και γεωγραφική συνάφεια με την πόλη μας, προσαρτήθηκαν σε άλλους δήμους άλλων επαρχιών. Έτσι η Μακρυνεία, το Αγγελόκαστρο και ο ιστορικός Ζυγός προσαρτήθηκαν στο δήμο Αγρινίου και τα χωριά Γαλατάς και Περιθώρι στο δήμο Ναυπακτίας. Έτσι συντελέσθη ένα ιστορικό ατόπημα που αποδυνάμωσε το δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου επ’ ωφελεία των άλλων δήμων.

4. Το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Μεσολογγίου είναι κληροδότημα των Εθνικών Ευεργετών Χατζηκώστα, ιδρύθηκε το 1846, ήταν το πρώτο στη Δυτική Ελλάδα και επί 176 χρόνια έχει μεγάλη προσφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Λειτουργούσαν πολλές κλινικές και ΚΕΠΕ. Τα τελευταία χρόνια άρχισε η υποβάθμισή του, πρώτα μεταφέρθηκε το ΚΕΠΕ, στη συνέχεια η Διοίκηση Υγείας του νομού ιδρύθηκε σε άλλη πόλη και όχι στην πρωτεύουσα του νομού, στο ιστορικό Νοσοκομείο. Συνέχισε το κλείσιμο κλινικών, οι αποσπάσεις και παραιτήσεις προσωπικού, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να οδηγούνται σε άλλα Νοσοκομεία.

5. Η Μαρίνα Μεσολογγίου, έργο για την περιοχή και τη χώρα, βρίσκεται σε τέλμα επί 15 χρόνια, δεν γνωρίζουμε γιατί το Υπουργείο και οι αρμόδιοι δεν δίνουν τη λύση που επιβάλλουν οι νόμοι και οι συμβάσεις ώστε να τελειώσει άμεσα και επιτέλους να λειτουργήσει.

6. Τέλος πολλές υπηρεσίες της πρωτεύουσας του νομού είτε υποβαθμίστηκαν, όπως η Δ.Ο.Υ. και οι δομές υγείας, είτε μεταφέρθηκαν σε άλλη πόλη όπως το ΚΕΠΕ, η Επιθεώρηση Εργασίας κ.λπ.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Παρακαλούμε, με πολύ σεβασμό και κατανόηση στο μεγάλο και δύσκολο έργο Σας, όπως με παρέμβασή Σας εμπεδωθεί ο σεβασμός στην μοναδική ιστορία της πόλης μας, να αποκατασταθούν όλες οι πρωτοφανείς αδικίες από τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να αποκατασταθεί ο θεσμός της πρωτεύουσας του νομού.

1. Να επανιδρυθεί το «Δικαστήριο των Εκκλήτων», Εφετείο, στην πόλη που το ίδρυσαν οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Το ιστορικό Πρωτοδικείο να αναβαθμισθεί, όπως αξίζει και να παραμείνει ο κύριος φορέας δικαιοσύνης στο νομό μας.

2. Η νέα Γεωπονική Σχολή, που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, να αναβαθμισθεί με την ίδρυση νέων τμημάτων και ερευνητικού κέντρου. Στην πόλη της ιστορίας, πρέπει να υπάρξει τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, αφού υπάρχουν επτά (7) αρχαίες πόλεις και τρία (3) αρχαία θέατρα με μεγάλο αρχαιολογικό θησαυρό, όπως προβάλλεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπως επίσης και τμήμα Ξένων Γλωσσών, στην πόλη του φιλελληνισμού, τμήμα Δημοσιογραφίας στην πόλη που υπήρξε πρωτοπόρος της δημοσιογραφίας αλλά και τμήμα Κτηνιατρικής, αφού στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο. Στην ίδρυση σχολών εκτός της Ιστορίας, συνηγορεί η ύπαρξη του μεγαλύτερου campus της χώρας.

3. Το ιστορικό ατόπημα που έγινε με το Σχέδιο «Καλλικράτης», ήλθε η ώρα να αποκατασταθεί. Έτσι, σε πρώτη φάση, ο ιστορικός Ζυγός με τα χωριά του, όπως και τα χωριά Γαλατάς και Περιθώρι, να ενταχθούν στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου.

4. Η αναβάθμιση του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Μεσολογγίου, είναι αναγκαία, αφού πέραν των άλλων πλεονεκτημάτων, εξυπηρετεί περίπου 100.000 κατοίκους μιας μεγάλης περιοχής με έκταση πάνω από 150 χιλιόμετρα και προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πάνω από 300.000 τουρίστες, που επισκέπτονται τις τουριστικές πόλεις της περιοχής. Είναι χρέος της πολιτείας να σεβαστεί την ιστορία και να τιμήσει την μνήμη των εθνικών ευεργετών.

5. Το απαράδεκτο, σε ευνομούμενη πολιτεία, θρίλερ της Μαρίνας Μεσολογγίου, πρέπει επιτέλους, άμεσα να κλείσει, με όποιο τρόπο κρίνουν οι αρμόδιοι.

Πιστεύουμε ότι η παρέμβασή Σας θα προσδώσει στην πόλη των Ελευθέρων Πολιορκημένων το κύρος που της αρμόζει, το οποίο πηγάζει τόσο από την ανεπανάληπτη ιστορία της όσο και από το θεσμό της πρωτεύουσας του νομού.
Τέλος θα νιώσουμε μεγάλη ικανοποίηση, εάν στα πλαίσια των περιοδειών Σας, τιμήσετε την ιστορική πόλη μας με την παρουσία Σας και θα θεωρήσουμε ιδιαίτερη τιμή εάν υπάρξει δυνατότητα να δεχθείτε τον Φορέα μας.

Ι.Π. Μεσολογγίου 25/4/2023

Με τιμή

ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
«Κίνημα Πολιτών» Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
τηλ. 6979713044
e-mail: foreas.mes@gmail.com