H Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Μεσολόγγι:
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στις εκδηλώσεις του Δήμου Μεσολογγίου για τον εορτασμό της 197ης επετείου της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Η κυρία Σακελλαροπούλου, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, την παρέλαση και την κατάθεση στεφάνου στον Κήπο των Ηρώων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τιμάμε σήμερα τους υπερασπιστές της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου. Mε την ηρωική τους έξοδο, και την αυτοθυσία τους εμπρός στην άσπονδη πλημμύρα των αρμάτων των oθωμανών πολιορκητών, μας δίδαξαν πώς να ζούμε και να πεθαίνουμε ελεύθεροι.
Το παράδειγμά τους σφράγισε την πορεία της Ελληνικής Επανάστασης, απέσπασε τον θαυμασμό όλου του κόσμου και δυνάμωσε το ρεύμα του φιλελληνισμού.
Θα τους είμαστε για πάντα ευγνώμονες».
Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τα έπαθλα στους νικητές του 75ου αγώνα «Δρόμος Θυσίας».
Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκαν με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα οι Εορτές «Εξόδου» στο Μεσολόγγι
Με μια συγκινητικά μεγάλη συμμετοχή χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν την βραδινή και την πρωινή πομπή τιμώντας τους Αθανάτους νεκρούς της 10ης Απριλίου 1826.
Η Ιερή Πόλη εξέπεμψε δυνατά μηνύματα αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας σε όλο τον κόσμο.
Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή των Βαΐων οι 15νθήμερες εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου για τον εορτασμό της 197ης Επετείου της «Εξόδου» της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων.
Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποδέχθηκε το πρωί στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος ο Δήμαρχος Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκταρίου Φαρμάκη και βουλευτών.
Παρέστησαν επίσης ως εκπρόσωπος της Βουλής, ο Βουλευτής Μάριος Σαλμάς, Πρέσβεις ξένων κρατών, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, Κομμάτων, Δήμαρχοι καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων κ.α
Ακολούθησαν η επίσημη Δοξολογία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και συλλειτουργούντων του Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου και του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού και η πομπή της Εικόνας της «Εξόδου» προς τον Κήπο των Ηρώων, όπου μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο των Ηρώων.
Μετά την βράβευση των αθλητών του 75ου Δρόμου Θυσίας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς εκφώνησε συγκινητικά τον Πανηγυρικό της ημέρας ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με το Μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι» από την υψίφωνο Βίβιαν Ντάγλας με την συμμετοχή της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.
Εν συνεχεία έγινε η μεταφορά των Ιερών κειμηλίων από τον Κήπο των Ηρώων στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής, ενώ νωρίτερα ο Δήμος σε συνεργασία με το Σύλλογο Πανηγυριστών «Ο Αη–Συμιός» τέλεσε τρισάγιο στη Ντάπια Λουνέτα, εκεί όπου διαδραματίστηκε η κορύφωση της μεγάλης ΘΥΣΙΑΣ καθώς και κατάθεση στεφάνων.
Ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας την ευχαρίστησε για την παρουσία της στην 197η Επέτειο της «Εξόδου» των Ελευθέρων Πολιορκημένων.
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε όλους εκείνους που αψηφώντας τον κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή, συγκεντρώθηκαν στο μικρό ετούτο αλωνάκι και έδωσαν την ύστατη μάχη για την ελευθερία και την δική μας σημερινή ανεξαρτησία και ευημερία. «Το Μεσολόγγι στέλνει μηνύματα πίστης και αφοσίωσης στις ανώτερες αξίες, ενότητας και συνεργασίας. Και δεν πρέπει ποτέ να πάψει να το κάνει. Η παρουσία όλων σας σήμερα εδώ σε αυτό κατατείνει» σημείωσε ο Κώστας Λύρος.
Η κ Σακελλαροπούλου, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, την παρέλαση και την κατάθεση στεφάνου στον Κήπο των Ηρώων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τιμάμε σήμερα τους υπερασπιστές της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου. Mε την ηρωική τους «Έξοδο», και την αυτοθυσία τους εμπρός στην άσπονδη πλημμύρα των αρμάτων των Οθωμανών πολιορκητών, μας δίδαξαν πώς να ζούμε και να πεθαίνουμε ελεύθεροι. Το παράδειγμά τους σφράγισε την πορεία της Ελληνικής Επανάστασης, απέσπασε τον θαυμασμό όλου του κόσμου και δυνάμωσε το ρεύμα του φιλελληνισμού. Θα τους είμαστε για πάντα ευγνώμονες»
Επίσης, η πρόεδρος της Δημοκρατίας περπάτησε για λίγο και στο παραδοσιακό κέντρο της πόλης.
Το Σάββατο το απόγευμα πλήθος κόσμου παρακολούθησαν με κατάνυξη την πομπή, με προεξάρχουσα την Εικόνα της «Εξόδου», τον Σταυρό Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών και το Ιερό Λάβαρο, από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στον Κήπο των Ηρώων.
Μετά το πέρας της πομπής ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος σε κλίμα υποδειγματικής κατάνυξης και συγκίνησης εκφώνησε μέσα από τον Κήπο τον επίσημο πανηγυρικό και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι προνόμιο μεγάλο και ευθύνη ανυπολόγιστη να μιλά κανείς για την κορωνίδα των θυσιών. Είναι, όμως, κάθε φορά μια απόπειρα να αναμοχλεύσουμε με κατάνυξη την ιστορική μας μνήμη.10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1826. Το Μεσολόγγι πέφτει. Δίνει στην οικουμένη μια ακόμη θυσία. Μια Θυσία όμως ΑΘΑΝΑΤΗ ! Ασύλληπτη γιατί ακριβώς δεν ήταν απονενοημένη.
Το Μεσολόγγι ΤΟΤΕ και ΤΩΡΑ και ΠΑΝΤΑ θα κλείνει στα τείχη του όσους και όσα ανάγουν τον Άνθρωπο στο ΥΨΙΣΤΟ Θεϊκό Δημιούργημα! ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑΓΜΕΝΟ ΝΑ ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΨΗΛΑ! Χωρίς εκπτώσεις ηθικής ! Και ΤΩΡΑ και ΠΑΝΤΑ η μνήμη θα γίνεται ΔΥΝΑΜΗ !
Η ΘΥΣΙΑ, άνεμος προοπτικής.
ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ποτάμι ορμητικό που θα παρασέρνει κάθε εμπόδιο και θα χαράζει το δρόμο.
Για ένα καινούργιο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ .Όμορφο, δυνατό, αντάξιο εκείνων των ισχνών μα ΤΟΣΟ ΓΙΓΑΝΤΩΜΕΝΩΝ ανθρώπων, εκείνων των πεινασμένων μα ΤΟΣΟ ΧΟΡΤΑΣΜΕΝΩΝ από πατρίδα.
Εκείνων των απελπισμένων μα ΤΟΣΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΩΝ από την Ελευθερία.
Εκείνων που απέδειξαν στον κόσμο πως :
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να πάρεις
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να καθυποτάξεις
Δεν ΜΠΟΡΕΙΣ να κάνεις δικό σου
Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΝΗΚΕΙ»!
Ο Κώστας Λύρος ανέφερε ακόμη με νόημα ότι το Μεσολόγγι δεν πρέπει να μείνει αβοήθητο ενώ για την επέτειο των 200 ετών υπόσχεται να είναι λαμπρό και πρωτοπόρο :«Το Μεσολόγγι των ιδεών , των αξιών και των συμβόλων. Το Μεσολόγγι των υψηλών απαιτήσεων και πνευματικών προσδοκιών. Που δεν πρέπει να μείνει αβοήθητο. Όχι όπως τότε! Που αναζητά τους σύγχρονους Φιλέλληνες, τους σύγχρονους φιλομεσολογγίτες. Που επιδιώκει την συνεργασία, που βάζει στόχους υψηλούς στο σύγχρονο γίγνεσθαι. Που εκσυγχρονίζεται. Που είναι ανοιχτό στις εξελίξεις. Πιστό στις παραδόσεις αλλά δοτικό και δεκτικό στα σύγχρονα ρεύματα. Που υπόσχεται σε 3 χρόνια από τώρα, στην επέτειο των 200 ετών, το 2026 να είναι λαμπρό και πρωτοπόρο».
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε συγκλονιστική αναπαράσταση του ανυπέρβλητου γεγονότος της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και Μαθητών Σχολείων του Μεσολογγίου, υπό τη Διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα και μετά το πέρας της τελετής παρατέθηκε δεξίωση στην Λέσχη Αξιωματικών, στην πλατεία Μάρκου Μπότσαρη.
Το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διήρκεσε 15 ημέρες, έτυχε συγκινητικής συμμετοχής και αναγνώρισης για την αρτιότητα της διοργάνωσης, για την επιβλητικότητα του χαρακτήρα του και την σοβαρή ποιοτική αναβάθμιση του.
Και του χρόνου !
Η ομιλία του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου, το Σάββατο βράδυ 8 Απριλίου 2023:
Με την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου συνεχίστηκαν σήμερα το απόγευμα, Σάββατο του Λαζάρου, 8 Απριλίου 2023, οι λαμπρές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 197ης επετείου της Εξόδου της ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων.
Χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος και συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.
Πριν την απόλυση του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός παρουσίασε τους Αγίους Αρχιερείς στους άρχοντες και τον λαό και τους ευχαρίστησε, γιατί λαμπρύνουν με την παρουσία τους τις φετινές Εορτές Εξόδου.
Αναφερόμενος στο διπλό μήνυμα της ημέρας είπε μεταξύ άλλων: «Μία θριαμβευτική είσοδο εορτάζουμε και μία μαρτυρική Έξοδο τιμούμε σήμερα. Την είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα και την ηρωική Έξοδο των προγόνων μας. Αυτό που συνδέει τα δύο γεγονότα είναι ο θάνατος. Ο Κύριός μας εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα και ο λαός τον υποδέχεται μετά βαΐων και κλάδων. Εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα για να παραδοθεί εις χείρας ανόμων, να συλληφθεί, να δικαστεί και να καταδικαστεί, να σταυρωθεί και να πεθάνει υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας και να πατήσει με τον δικό Του θάνατο, τον θάνατο και να προσφέρει σε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος ανέσπερη, ατελεύτητη και αιώνια ζωή.
Ταυτόχρονα τιμούμε και μία ηρωική Έξοδο, την οποία αποφάσισαν και πραγματοποίησαν οι μαχητές πρόγονοί μας. Όλοι εκείνοι που αναμετρήθηκαν με τον αριθμό και τον νίκησαν, που αναμετρήθηκαν με τον φόβο και τον υπερκέρασαν. Όλοι εκείνοι που αναμετρήθηκαν με την πείνα και την νίκησαν, που αναμετρήθηκαν με την απογοήτευση, αλλά δεν εγκλωβίστηκαν στην απαισιοδοξία. Όλοι εκείνοι που αναμετρήθηκαν με τον θάνατο και τον γεύτηκαν ηρωικά και ένδοξα και τώρα απολαμβάνουν την αθανασία, μέσα στην ένδοξη βίβλο της ιστορίας».
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση και μετέφερε σε όλους τις θερμές πατρικές ευχές του πολιού Γέροντος, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου. Μιλώντας για το νόημα της σημερινής εορτής τόνισε ότι: «Η είσοδος του Κυρίου μας, Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα για το εκούσιο Πάθος, ώστε να ελευθερώσει τον άνθρωπο από την τυραννία της αμαρτίας και του θανάτου και το μεγάλο ιστορικό γεγονός της Εξόδου των Μεσολογγιτών συγκλίνουν στο γεγονός της ελευθερίας. Ο Χριστός μας ελευθέρωσε από τον θάνατο και την αμαρτία και οι Μεσολογγίτες αδελφοί μας, απελευθερώθηκαν μέσα από το θάνατό τους. Οι δύο αυτές εορτές μας δείχνουν ποιά θα πρέπει να είναι και η δική μας κατεύθυνση. Ελευθερία σε καθετί, το οποίο υποδουλώνει τον άνθρωπο, είτε πνευματικά, είτε σωματικά, είτε ψυχικά. Όπως έχει πει και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ Ιερώνυμος στο περσινό πασχαλινό μήνυμά του: “η Ανάσταση δεν είναι ιδεολογία, είναι σχέση. Δεν την υφίστασαι. Την επιλέγεις και την ζεις, μέσα από την απόλυτη εμπιστοσύνη και την αγάπη”. Αυτές είναι και οι δικές μας ευχές. Η Ανάσταση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και η θυσία των προγόνων και Πατέρων σας να γίνουν ορόσημο για τη ζωή όλων μας».
Ακολούθησε η λιτανευτική πομπή, με επικεφαλής την Εικόνα της Εξόδου, τον Σταυρό Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών και το Ιερό Λάβαρο, από τον Ιερό Ναό στον Κήπο των Ηρώων. Στην ιερά λιτανεία συμμετείχαν οι Άγιοι Αρχιερείς, ο Ιερός Κλήρος και οι αρχές του τόπου, ενώ προηγήθηκαν μαθητικές αντιπροσωπίες των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και άλλων Νομών, φιλαρμονικές και τιμητικά αγήματα των τριών Σωμάτων του Ελληνικού Στρατού.
Στον Κήπο των Ηρώων, ενώπιον του Τύμβου, όπου φυλάσσονται τα οστά των Πεσόντων της Εξόδου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους: της Ελληνικής Κυβερνήσεως, της Βουλής των Ελλήνων, της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Δικαστικού Σώματος, της Ακαδημίας Αθηνών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμαρχο Τριπόλεως, ως τιμώμενο αδελφοποιημένο Δήμο και τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κώστας Λύρος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.
Kορυφώθηκαν σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου 2023 οι λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 197ης Επετείου της Ηρωικής Εξόδου της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.
Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκαν ο Όρθρος και η τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και συλλειτουργούντων του Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου και του Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την συμμετοχή τους στην λατρευτικές εκδηλώσεις λέγοντας τα εξής:
«Η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου “εν ιματισμώ διαχρύσω περιβεβλημένη, πεποικιλμένη” εορτάζει διπλή εορτή, θρησκευτική και εθνική. Εορτάζει την είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα και τιμά την ηρωική έξοδο των προγόνων μας, την υπέρτατη θυσία τους, που συνέβη πριν από 197 έτη. Και σήμερα σημαιοστολισμένο λαμπροφορεί το ένδοξο τούτο «Αλωνάκι» της Πατρίδος μας, καθώς στρέφει ευλαβικά την μνήμη του σε όλους εκείνους που πρωταγωνίστησαν, θυσιάστηκαν και μαρτύρησαν στο βωμό της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και του αδούλωτου πνεύματος των Ελλήνων.
Με επίκεντρο τούτο τον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό, καθώς κλείνουμε γόνυ σώματος, ψυχής και καρδιάς, ενώπιον του ιερού Εικονίσματος της Εξόδου και ασπαζόμενοι, με ευλάβεια, τον Τίμιο Σταυρό του Μακαριστού Προκατόχου μας και μεγάλου Εθνοϊερομάρτυρος Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, προσφέρουμε την Αναίμακτη Λατρεία για να τιμήσουμε τους προγόνους, μας αλλά και να εορτάσουμε, με περισσή κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια, την μεγάλη Δεσποτική εορτή της Βαϊοφόρου Εισόδου του Κυρίου μας στα Ιεροσόλυμα.
Χαρά ανεκλάλητη πλημμυρίζει τις καρδιές μας, διότι συνεορτάζουμε τούτη τη μεγάλη και φαιδρά θρησκευτικοεθνική εορτή μας με τη συμμετοχή δύο Αρχιερέων οι οποίοι κοσμούν την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο πρώτος είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος, ο οποίος συμμετέχει στις λατρευτικές μας εκδηλώσεις, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρου, αφού η Τρίπολη, η ηρωική αυτή πρωτεύουσα του Μωριά είναι φέτος η τιμώμενη πόλη των επετειακών μας εκδηλώσεων. Ο δεύτερος Αρχιερεύς είναι ο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. Αισθάνθηκα καρδιακή την ανάγκη να του απευθύνω την πρόσκληση να είναι ο προεξάρχων της εφετινής πανηγύρεως, κατά την πρώτη συμμετοχή μου ως Επισκόπου σας στις λαμπρές αυτές επετειακές εκδηλώσεις. Και τούτο είναι η ελάχιστη έκφραση της υιικής μου αγάπης και της μεγάλης μου ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπό του, για όσα έπραξε κατά την διάρκεια της διακονίας μου πλησίον του, και κυρίως για όσα ενήργησε για την ανάδειξή μου σε Μητροπολίτη αυτού του ευλογημένου αγιοτόκου και ηρωοοτόκου τόπου».
Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος κηρύσσοντας τον θείο λόγο ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση, τονίζοντας ότι «η εμπειρία της συμμετοχής μας σε αυτή τη μνήμη σε αυτόν τον τόπο, τον ιερό και άγιο, για εμάς που συμμετέχουμε πρώτη φορά, είναι μοναδική και συγκλονιστική και το χθεσινό γεγονός ανεπανάληπτο».
«Αναλογιζόμουν όση ώρα έβλεπα να παρευλάνουν χιλιάδες άνθρωποι κατά την χθεσινή λιτανευτική πομπή, τί ήταν αυτό που κράτησε τους πατέρες μας σε αυτό «Αλωνάκι» ζωντανούς στην ψυχή και στο σώμα, με ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο; Τί ήταν αυτό που κράτησε τετρακόσια χρόνια τούτο το Γένος ζωντανό και με ελπίδα να μπορεί να διεκδικήσει και να κερδίσει την ελευθερία του; Το πρώτο και μοναδικό είναι η ορθόδοξη πίστη και παράδοσή μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του έθεσε δύο ερωτήματα: «Με λαμπρότητα εορτάζουμε την Κυριακή των Βαΐων και υποδεχόμαστε τον Κύριο μας σήμερα. Άραγε θα μείνουμε μόνο σε αυτή τη γιορτή; Έχουμε τη δύναμη να συνεχίσουμε; Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε μαζί του συνοδοιπόροι, να φέρουμε στους ώμους μας τον σταυρό της μετανοίας μας και να σταθούμε μαζί Του μέχρι και τον Γολγοθά για να ζήσουμε αληθινά την Ανάστασή του;
Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται, ιδιαίτερα σε αυτόν τον τόπο, είναι είμαστε άξιοι συνεχιστές εκείνων των ηρώων; Αρκεί μόνο αυτή η λιτάνευση; Ναι! Μία τέτοια εικόνα, σαν αυτή που ζήσαμε χτες, με τη λιτανεία χιλιάδων ανθρώπων σου δίνει τη δυνατότητα να πιστέψεις, ότι υπάρχει μέλλον σε αυτόν τον τόπο, που πηγάζει από αυτά που ήταν και τότε, είναι και σήμερα και θα είναι και αύριο η παρακαταθήκη μας, η ορθόδοξη πίστη μας, η ελληνική μας γλώσσα, η ιστορία και η παράδοση μας».
Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία παρουσία της Εξοχωτάτης Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός προς την κ. Πρόεδρο ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Καλώς ήρθατε στο ηρωικό Μεσολόγγι, στον ένδοξο αυτό τόπο, όπου τελεσιουργήθηκε η σύνθεση του Αίματος και του Πνεύματος. Μια σύνθεση, η οποία γέννησε τον Φιλελληνισμό και ενέπνευσε το ιδανικό της Ελευθερίας. Στο Ιερό Μεσολόγγι, όπου η Έξοδος και η Θυσία δεν απετέλεσαν μία ανάγκη, αλλά μία απόφαση για να μείνει η ελληνική ψυχή ελεύθερη ως τον θάνατο.
Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Το Μεσολόγγι δεν έπεσε ποτέ!…. Το Μεσολόγγι τινάχτηκε στα ύψη του ουρανού, μέσα στην πιο λαμπρή έκρηξη του κοσμογονικού ηφαιστείου του 1821. Έγινε αγίασμα «τῷ Κυρίῳ». Από το ύψος εκείνο «κρατά», όπως θα έλεγε ο Γιάννης Ρίτσος, «τον ήλιο το νιοβάφτιστο που στάζει απ’ του ουρανού την κολυμπήθρα». Ο Σεβασμιώτατος ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του προσέφερε στην κ. Πρόεδρο μια εικόνα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ως ενθύμιο της επισκέψεως της.
Αμέσως μετά ενώπιον της Προέδρου, ξεκίνησε η ιερά λιτανευτική Πομπή με την συμμετοχή μαθητών των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, φιλαρμονικών και μελών πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και άλλων Νομών.
Με την ιερά λιτανεία μεταφέρθηκε η Εικόνα της Εξόδου, το Ιερό Λάβαρο και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως.
Στον Τύμβο, όπου φυλάσσονται τα οστά των πεσόντων, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως «των αειμνήστων αγωνιστών και προμάχων της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, Ιωσήφ και Πορφυρίου των Αρχιερέων και πάντων των μετ’ αυτών εν τη ηρωική Εξόδω αγωνισαμένων και πεσόντων πατέρων και αδελφών ημών, Ελλήνων τε και Φιλελλήνων».
Ακολούθησαν, η κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως, Υφυπουργό κ. Νικόλαο Χαρδαλιά, ενώ η υψίφωνος κα Βίβιαν Ντάγλας απέδωσε το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι».
Τιμώμενη Χώρα κατά τον φετινό εορτασμό ήταν η Ελβετία, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Πρέσβη της στην Ελλάδα και τιμώμενος Δήμος, ο Δήμος Τριπόλεως, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Δήμαρχό του.
Το απόγευμα, η Εικόνα της Εξόδου, το Ιερό Λάβαρο και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ θα επιστρέψουν με λιτανευτική πομπή στην αίθουσα του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης, όπου φυλάσσονται μόνιμα.
Ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού προς την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
«Εξοχωτάτη κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Καλώς ήρθατε, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, την ιστορική αυτή ημέρα που εορτάζεται η ηρωική Έξοδος, ως μία δοξαστική ενέργεια και ένα συνεχές μνημόσυνο διακοσίων περίπου ετών.
Καλώς ήρθατε στο ηρωικό Μεσολόγγι, στον ένδοξο αυτό τόπο, όπου τελεσιουργήθηκε η σύνθεση του Αίματος και του Πνεύματος. Μια σύνθεση, η οποία γέννησε τον Φιλελληνισμό και ενέπνευσε το ιδανικό της Ελευθερίας. Στο Ιερό Μεσολόγγι, όπου η Έξοδος και η Θυσία δεν απετέλεσαν μία ανάγκη, αλλά μία απόφαση για να μείνει η ελληνική ψυχή ελεύθερη ως τον θάνατο.
Καλώς ήρθατε, κυρία Πρόεδρε, στην αγιασμένη και αδούλωτη αυτή πόλη, όπου δοκιμάσθηκαν οι αρχές και οι αξίες που αφορούν στον Άνθρωπο και στην Αλληλεγγύη και απετέλεσαν τον τηλαυγή φάρο των μετέπειτα γενεών. Στο «αλωνάκι», που η θυσία το μεταμόρφωσε στον «ενδοξότερο τόπο» της Ελληνικής Επαναστάσεως, όπου κλήρος και λαός έμειναν ενωμένοι μέχρι την τελική θυσία «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία». Ο Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ, ο γεφυροποιός όλων μέσα στο Μεσολόγγι, συμφιλιώνει την Εκκλησία και το Μεσολογγίτικο λαό με τους Φιλέλληνες και τους Σουλιώτες, ετοιμάζει την ηρωική Έξοδο και την ύστατη σκηνή της απόγνωσης, τη μετατρέπει σε μια ιερή τελετή, προετοιμάζοντας τους ετοιμοθάνατους αγωνιστές να περάσουν ως νεομάρτυρες στην αιώνια ζωή και στην αθανασία.
Μία χούφτα Έλληνες, ξημερώματα της Κυριακής των Βαΐων του 1826, απέδειξαν την υπεροχή τους, επιλέγοντας, κατά τον εθνικό ποιητή μας, μπροστά «στην άσπονδη πλημμύρα των αρμάτων – δρόμο να σχίσουν τα σπαθιά, κι ελεύθεροι να μείνουν, εκείθε με τους αδελφούς, εδώθε με το χάρο». Το απονενοημένο εκείνο διάβημα, περιβλήθηκε αμέσως από άγιο και ανέσπερο φως μοναδικού ηρωισμού και ολοκάθαρου χριστιανικού πνεύματος αυτοθυσίας, που το κατέστησε Αγιασμένη Επανάσταση, κατά τον προσφυή χαρακτηρισμό του Κόντογλου. Ένας ιστορικός παροξυσμός έλαβε χώρα και ένα απίστευτο αποκορύφωμα της συνειδητής ομαδικής αυτοθυσίας. Ένας παροξυσμός, ο οποίος εξευτέλισε την υπεροχή της δύναμης και την απάνθρωπη βία και κατέστησε τον «Φράχτη», όπως απαξιωτικά ονόμασε το Μεσολόγγι ο μεγάλαυχος Ιμπραήμ, Σύμβολο και Ιδέα. Ιδέα της ελευθερίας και σύμβολο της καρτεροψυχίας και της ανδρείας. Παράδειγμα αιώνιο μαχητικότητας και αυτοθυσίας, πυξίδα παγκόσμια για τα έθνη και τους ανθρώπους που αναζητούν μέσω της αυτοδιάθεσης την ελευθερία, την ισοτιμία και το δίκαιο.
Εξοχωτάτη κυρία Πρόεδρε,
Σήμερα σας υποδέχονται σε τούτον τον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό ο Ιερός Κλήρος, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, σύσσωμος ο μεσολογγίτικος λαός, που επιβιώνει δημιουργικά σ’ αυτό τον εμβληματικό τόπο, συνυπάρχει μέσα από μία αγαστή συλλογική συνεργασία, εμπνευσμένη από τις αξίες και της παραδόσεις των προγόνων και της ορθόδοξου παραδόσεώς μας. Επιθυμία όλων μας είναι να είμαστε ελεύθεροι μέσα σε ένα κράτος δικαίου, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Ο Εθνικός μας ποιητής στο αθάνατο έργο του «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» δείχνει εμφαντικά σε κάθε νεοέλληνα το δρόμο για μία διαχρονική ανάσταση του γένους: «Πάντ’ ανοιχτά, πάντ’ άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας». Αυτή η προτροπή αποτελεί αδήριτη ανάγκη και χρέος μέγιστο και ιερό απέναντι στην Ιστορία μας, κάθε πτυχή της οποίας επιτακτικά μας διδάσκει να είμαστε ενωμένοι μπροστά στα μεγάλα και τα σημαντικά, ενωμένοι στην υπεράσπιση της Εθνικής μας Υπόστασης και Κληρονομιάς.
Και ο Νικηφόρος Βρεττάκος, εμπνεόμενος από τη Θυσία των Μεσολογγιτών αγγίζοντας με την ποιητική του πένα τις ευαίσθητες ψυχικές χορδές, μας υπενθυμίζει αυτό το χρέος: «Το φως δεν χρειάζεται για να επιδειχτούμε, αλλά να φωτίσουμε και την ανθρωπότητα στις δύσκολες ώρες της. Ολόκληρη η ανθρωπότητα είναι αυτή τη στιγμή, ένα πολιορκημένο Μεσολόγγι, από τα τρομακτικά όπλα της αλογιστίας. Κι εμείς γνωρίζουμε από Εξόδους. Ξέρουμε να βγαίνουμε απ’το σκοτάδι».
Εξοχωτάτη κ. Πρόεδρε,
Το Μεσολόγγι δεν έπεσε ποτέ!…. Το Μεσολόγγι τινάχτηκε στα ύψη του ουρανού, μέσα στην πιο λαμπρή έκρηξη του κοσμογονικού ηφαιστείου του 1821. Έγινε αγίασμα «τῷ Κυρίῳ». Από το ύψος εκείνο «κρατά», όπως θα έλεγε ο Γιάννης Ρίτσος, «τον ήλιο το νιοβάφτιστο που στάζει απ’ του ουρανού την κολυμπήθρα».
Η θύμηση αυτή άχρονη μπροστά μας θα γονατίζει, κατά τον Κωστή Παλαμά, για να μας θυμίζει το χρέος για την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, σε σας, ως πρώτη πολίτη της Ελλάδος και σε όλους εμάς που ταχθήκαμε να φυλάμε Θερμοπύλες. Το Μεσολόγγι ζει και θα ζει!, θα είναι η «Χαρά της ιστορίας και η γη, η Επαγγελμένη!».