hospitalmessolonghi16

Μουσική παράσταση στο παλιό νοσοκομείο Μεσολογγίου

 

\hospitalmessolonghi5

H μουσική, το τραγούδι και η εικόνα από την παράσταση «Με την πάλα και το γιαταγάνι στο χέρι…» μέσω ενός καλά δομημένου συνδυασμού αφηγήσεων, ερμηνειών και τρισδιάστατων χαρτογραφικών προβολών (3d mapping) δημιούργησαν ένα συναρπαστικό ταξίδι στο Μεσολόγγι του 1826 και το πολυπληθές ακροατήριο που γέμισε ασφυκτιά τον αύλειο χώρο του Παλαιού Νοσοκομείου Χατζηκώστα Μεσολογγίου., αλλά και έξω από αυτόν, βίωσε την ιστορία του παρελθόντος και έφερε στο παρόν μνήμες, που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό καθρέφτη για το σήμερα.

Ήταν μια ιδιαίτερη και πρωτότυπη παράσταση μουσικής, λόγου και πολυμέσων με τίτλο «Με την πάλα και το γιαταγάνι στο χέρι…», ένα εκπληκτικό έργο από την Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, που για ακόμη μια φορά επιβεβαίωσε το υψηλό της επίπεδο.

Η σοπράνο Άντα Αθανασοπούλου έπειτα από τη συγκινητική ερμηνεία της στο γνωστό Μοιρολόι «Να Ζει το Μεσολόγγι», επέστρεψε στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου για την χθεσινοβραδινή μοναδική συναυλία . Μαζί της ο Βασίλης Λέκκας, ο Αλέξανδρος Καλιακούδας και ο Γιάννης Στάνκογλου, ο οποίος αφηγήθηκε με συναρπαστικό τρόπο τη μαρτυρία για την τελευταία πολιορκία του Μεσολογγίου, από τον αυτόπτη και αυτήκοο Ν. Κασομούλη, μέσα από τη ματιά του Δ. Φωτιάδη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εντυπωσίασε η Τρισδιάστατη χαρτογραφική προβολή (3d mapping) στην πρόσοψη του κτιρίου του Παλαιού Νοσοκομείου με αφηγητή τον Νίκο Αλιάγα. με δημιουργό της προβολής την εταιρία Nanos Fireworks, την οποία το κοινό μπορεί να την παρακολουθεί έως το Σάββατο 7 Απριλίου 2023.

Το Graphic animation επιμελήθηκε ο Αγησίλαος Ρόμπολας, τα κείμενα η Μαρίνα Κασσαβέτη ενώ την Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Διεύθυνση ο Σπύρος Χολέβας.

Ο Δήμαρχος Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος ευχαρίστησε τον κόσμο που συμμετέχει μαζικά στις εκδηλώσεις του δήμου για την 197η της Εξόδου, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του για το υψηλό επίπεδο της εκδήλωσης και δήλωσε σχετικά:

« Κάποιες φορές τα λόγια δεν φθάνουν για να πουν αυτά που θες ! Όμως για το Μεσολόγγι δεν υπάρχουν λόγια να μιλήσουν για τη θυσία που έγινε πριν από 197 χρόνια.

Και τότε προσπαθούμε με την ενσυναίσθηση, τη μουσική και την εικόνα. Είμαστε μια ανάσα από τους προγόνους μας.

Ας τους μιλήσουμε με την μουσική και την ψυχή μας. Εδώ στο εμβληματικό κτίριο της Ιερής μας Πόλης που δεν επελέγη τυχαία .

Συμβολίζει την εξέλιξη και προαναγγέλλει τα καλά νέα που έρχονται για την διάσωσή του !»

Τέλος ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσπάθεια και τη φροντίδα των υπαλλήλων του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, του Πνευματικού Κέντρου, των συνεργατών του και όσων ακόμη εργάστηκαν και πέτυχαν την αναβάθμιση της φετινής διοργάνωσης και τους ευχαρίστησε θερμά για αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα.


Στην παρουσίαση του βιβλίου «Ω, Μεσολόγγι Αθάνατο!…» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 6 Απριλίου 2023 στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Στην εκδήλωση, που ήταν ενταγμένη στις Εορτές Εξόδου 2023, μίλησαν για το βιβλίο, ο φιλίστωρ του Εξοδίτικου Έπους, κ. Ελευθέριος Σαΐτης και ο συγγραφέας, κ. Γεώργιος Έξαρχος, ενώ μαθητές και μαθήτριες της ομάδας Φιλαναγνωσίας του 2ου Γενικού Λυκείου Μεσολογγίου διάβασαν αποσπάσματα του βιβλίου.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου, που και σήμερα ήμουν παρών σε μία πολύ όμορφη εκδήλωση και θα έλεγα ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη, όχι μόνο γιατί είχε την αναφορά της στο κορυφαίο γεγονός του τόπου μας, το οποίο θα εορτάσουμε σε λίγες μέρες, αλλά γιατί είχε στο επίκεντρό της ανθρώπους που έγιναν γνήσιοι Μεσολογγίτες, χωρίς να γεννηθούν σε αυτόν τον τόπο και χωρίς να ρέει μέσα τους αίμα Μεσολογγίτικο».

Ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο και τους συνεργάτες του για την επιτυχημένη εκδήλωση και αναφέρθηκε ξεχωριστά στον συγγραφέα και στον ομιλητή λέγοντας ότι «από τα λίγα που άκουσα, αλλά από τα πολλά που διέκρινα στο βλέμμα σας πιστεύω, ότι ανήκετε σε αυτούς, που ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ονόμαζε «Πανέλληνες». Είναι μία κατηγορία Ελλήνων που δεν ανήκουν σε έναν τόπο, αλλά σε ολόκληρη την πατρίδα, για αυτό και μπορούν να αγαπούν ολόκληρη την Ελλάδα, για αυτό και μπορούν να εξέρχονται από τα όρια της επιχειρηματικότητας, να μετουσιώνουν το οικονομικό κέρδος σε αγάπη για την πατρίδα, σε εκφράσεις φιλανθρωπίας και στήριξης. Θερμά σας συγχαίρω για την μέχρι τώρα επιχειρηματική σας πορεία, για την αγάπη σας για την ανάδειξη της Ελληνικής Ιστορίας και για τις φιλανθρωπικές σας δράσεις».

Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον αύλειο χώρο του παλαιού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» και παρακολούθησε την εξαιρετική παράσταση μουσικής, λόγου και πολυμέσων, με τίτλο: «Με την πάλα και το γιαταγάνι στο χέρι…», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.

Συμμετείχαν ο ερμηνευτής Βασίλης Λέκκας, η σοπράνο Άντα Αθανασοπούλου, ο ιεροψάλτης Αλέξανδρος Καλιακούδας και η Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Στον ρόλο του αφηγητής ήταν ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου.