pinakothikimes1

Η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων για το Μεσολόγγι

Εντυπωσιακή ήταν η πρώτη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Τόποι του Ελληνισμού: Μεσολόγγι».
Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΕΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ 2023» στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης (Πινακοθήκη, πλατεία Μάρκου Μπότσαρη), παρουσία του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ Δαμασκηνού, του Δημάρχου Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου, Αντιδημάρχων του Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου, Νίκου Χατζή, ο οποίος καλωσόρισε το κοινό, που με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησε την εκδήλωση.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι Εορτές Εξόδου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και με την βαρύτητα του περιεχομένου που κουβαλούν διατηρούν μια ευρύτατη πανελλήνια απήχηση και δικαιούνται να αποκτήσουν και εξίσου σπουδαία διεθνή διάσταση. Οι εκδηλώσεις μνήμης για την Επέτειο της «Εξόδου» έχουν στραμμένο το βλέμμα στο παρελθόν».

Ο Κώστας Λύρος υπογράμμισε ακόμη ότι το Μεσολόγγι οφείλει να τιμά το παρελθόν του αλλά και να μεριμνά για το μέλλον του, να αξιοποιεί τα χαρίσματα του, τα «δώρα» του Θεού, το μοναδικό οικοσύστημά του, τα υπέροχα προϊόντα του, το τεράστιο πολιτισμικό του απόθεμα, την βάρια ιστορία του, την κουλτούρα του και τους ανθρώπους του. «Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα καμβά πολύ πλούσιο σε περιεχόμενο. Και είμαι βέβαιος ότι αυτός ο πλούτος αποτυπώνεται στο ντοκιμαντέρ σας. Αποτελεί ένα πρώτο δείγμα των όσων σχεδιάζουμε για την Επέτειο των 200 χρόνων από την Έξοδο το 2026. Ένα πλέγμα εκδηλώσεων που ήδη καταρτίζουμε, ένα πλάνο ενεργειών για την καλλιέργεια και την εδραίωση της ιστορικής συνείδησης αλλά και επέκτασης της ιστορικής γνώσης» κατέληξε ο Δήμαρχος.

Η δημιουργία της πρώτης ταινίας κινουμένων σχεδίων είναι ένα animated ντοκιμαντέρ μικρού μήκους (15’) εμπνευσμένο από τον αγώνα για Ελευθερία, το οποίο παρουσιάζει την ιστορία της Ιερής Πόλης, τα μεγαλειώδη ιστορικά γεγονότα και τα πορτραίτα σημαντικών Μεσολογγιτών ώστε να αποτυπωθεί η ανεκτίμητη συμβολή της «Εξόδου» στην Ελληνική Επανάσταση από την αρχαιότητα έως και σήμερα.

Το ντοκιμαντέρ «Τόποι του Ελληνισμού: Μεσολόγγι», μια σύμπραξη του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και της ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εκπαιδευτική πρωτοβουλία, «με το βλέμμα στο μέλλον του Μεσολογγίου» με τη συμμετοχή της ιστορικού, σεναριογράφου και επιστημονικής σύμβουλου της ταινίας, κας. Μαρίας Σαμπατακάκη και του κ. Βασίλη Κ. Καραμητσάνη, εκτελεστή – Παραγωγού της ταινίας.

Η Μαρία Σαμπατακάκη κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μίλησε για την παραγωγή αλλά και τις δυσκολίες καθώς και τις προκλήσεις που συνάντησε, αφού όπως είπε η ταινία λόγω του περιορισμένου χρόνου έπρεπε να συμπυκνώσει και να εστιάσει σε όλα τα σημαντικά γεγονότα.

Ενώ ο Βασίλης Κ. Καραμητσάνης, εκτελεστής παραγωγός ανέφερε ότι το Μεσολόγγι είναι ένας από τους επτά ιστορικούς τόπους που επιλέχθηκε να παρουσιαστεί με την βοήθεια της τεχνολογίας διότι είναι πόλη σύμβολο, η «καρδιά» της Ελληνικής Επανάστασης και το «φορτίο που σήκωσε» ήταν πολύ μεγάλο στον αγώνα για την λευτεριά!

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε απόσπασμα του ντοκιμαντέρ ενώ ολόκληρη η παρουσίαση του θα γίνει σε ειδική εκδήλωση εντός του 2023.


Στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων, με τίτλο: «Τόποι του Ελληνισμού: Μεσολόγγι» παρέστη το απόγευμα της Δευτέρας, 3 Απριλίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Η εκδήλωση, που ήταν ενταγμένη στις Εορτές Εξόδου, πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης. Παρουσιάστηκε η δημιουργία της πρώτης ταινίας κινουμένων σχεδίων για την Ιερά Πόλη μας, μια παραγωγή ιστορικού περιεχομένου, η οποία έχει την σφραγίδα της Cosmote TV, του καταξιωμένου φορέα «ANIMASYROS» και την υποστήριξη του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Σε μια δεκαπεντάλεπτη παραγωγή θα παρουσιαστούν τα ιστορικά γεγονότα και τα πορτραίτα σημαντικών Μεσολογγιτών και θα αποτυπωθεί η ανεκτίμητη συμβολή της Εξόδου στην Ελληνική Επανάσταση και στη σύγχρονη Ελληνική ταυτότητα, ξεκινώντας από την αρχαιότητα και φθάνοντας ως σήμερα.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός εξέφρασε την χαρά του για την ενημερωτική αυτή εκδήλωση, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό και εξαιρετικά τιμητικό πως το Μεσολόγγι εντάσσεται στους επτά σημαντικότερους τόπους της Ελλάδος.

Επίσης, υπογράμμισε την αξία που έχει η παρουσίαση της πόλης και της ιστορίας της με αυτό τον σύγχρονο τρόπο. «Μία ταινία, έστω και δεκαπέντε λεπτών, ισοδυναμεί με χιλιάδες σελίδες βιβλίων, διότι ο συνδυασμός εικόνας και ήχου αντιπροσφέρει υλικό που θα είναι εξαιρετικά εύληπτο για τον σύγχρονο άνθρωπο και ειδικά για τους νέους, που έχουν διαμορφώσει μια άλλη σχέση με την τεχνολογία. Ζούμε σε μια εποχή που η εικόνα έχει εισβάλει στη ζωή μας και μάλιστα με εξαιρετική ταχύτητα. Όταν δημιουργηθεί η ταινία και κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο θα αποκτήσει τεράστια πρόσβαση και ο κάθε άνθρωπος σε όλο τον κόσμο θα μπορεί να την παρακολουθήσει» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τέλος, συνεχάρη τους δημιουργούς και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους, εκφράζοντας την αγωνία του για το αποτέλεσμα λέγοντας ότι: «έχω αγωνία να δω πώς θα αποτυπωθεί το δεκαπεντάλεπτο αυτό για το Μεσολόγγι. Δεν πρόκειται για την προβολή ενός τόπου καθαρά για τουριστικούς λόγους. Θα πρέπει να συνδυαστεί η ιστορία, το φυσικό περιβάλλον, το παρελθόν και το μέλλον. Επειδή όμως διαπίστωσα, ότι η ιστορικός έχει μία πολύ υγιή σκέψη, γύρω από το πώς η ιστορία από το παρελθόν μπορεί να φτάσει στο παρόν και να αποτελέσει αντικείμενο για το μέλλον, είμαι σίγουρος, ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τους σκοπούς σας, θα μας κάνει όλους υπερήφανους και θα είναι η απαρχή για την προβολή του Μεσολογγίου με τα σύγχρονα μέσα, αν θέλουμε πραγματικά η ιστορία μας να ταξιδέψει και στις νέες γενιές».

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κώστας Λύρος, ενώ για την παραγωγή μίλησαν η ιστορικός κ. Μαρία Σαμπατακάκη, Σεναριογράφος και Επιστημονική Σύμβουλος της ταινίας και ο κ. Βασίλης Κ. Καραμητσάνης, εκτελεστής παραγωγός.