aisymios8

Βράβευση του Παντελή Μπουκάλα

Ουδείς προφήτης στον τόπο του, αλλά το ρητό αυτό δείχνει να διαψεύδεται, αν κρίνουμε από τη βράβευση στο Μεσολόγγι, του Λεσινιώτη σπουδαίου δημοσιογράφου, δοκιμιογράφου, ερευνητή και ποιητή Παντελή Μπουκάλα. Σε μία επιτυχημένη τελετή, που οργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Παντελής Μπουκάλας τιμήθηκε όπως του αξίζει και τίμησε με την παρουσία του όσους βρέθηκαν εκεί, σε μία σημαντική στιγμή της ζωής του.

Ο όγκος του έργου του είναι πρωτοφανής σε έκταση και αξία και ίσως – ανάμεσα στα τόσα άλλα- έργο ζωής μπορεί να αποδειχθεί η μελέτη του για το δημοτικό τραγούδι, που αριθμεί ήδη πέντε τόμους και μπορεί να φθάσει στους δέκα. Οι Αη-Συμιώτες, αρματωμένοι, έδωσαν ένα δείγμα, τραγουδώντας ορισμένα εμβληματικά τραγούδια για το Μεσολόγγι και το κλέος της θυσίας του.

Ο Παντελής Μπουκάλας, με τον οποίον διασταυρωθήκαμε στην εφημερίδα “Πρώτη”, δείχνει να γράφει όπως αναπνέει. Με την φυσικότητα μιάς γάργαρης πηγής στον Ζυγό, όπου είχαν λημέρια τους κάποιοι απ’ τους καπεταναίους που τότε κατέφθασαν στο Μεσολόγγι. Η καλλιέπεια και το ήθος της γραφίδας του σκιαγραφεί τον ίδιον τον συγγραφέα. Μπορεί να μοιάζει με κοσμοκαλόγερο και περιφρονητή ρόλων της δημόσιας ζωής, αλλά δεν διαθέτει την πόζα και το στυλ ενός διανοούμενου που περιφρονεί την “πλέμπα”. Αντίθετα, φέρει το βίωμα από τότε που πρωτοκλώτσησε το τόπι στην άπλα του Λεσινιού και αγαπάει το ποδόσφαιρο, κουβαλώντας κι αυτός τα κουσούρια του, ως οπαδός του Ολυμπιακού.

Σταθερά προσηλωμένος στις αρχές της Αριστεράς, με την βαθύτερη ουμανιστική έννοια του όρου, υπερασπίζεται αρχές και αξίες χωρίς να παρασύρεται από συρμούς των καιρών. Η μοίρα του έδειξε το πιο απαίσιο πρόσωπό της, στερώντας του τον αγαπημένο του γιό, αλλά εκείνος βυθίστηκε στα έγκατα του πόνου για να βρει τελικά την δύναμη να τον μετουσιώσει σε δημιουργία.

Μία έξοχη ιχνογράφηση της περιπέτειάς του ως δημιουργού και ανθρώπου μας έδωσε με την ομιλία της στην εκδήλωση η πανεπιστημιακός και συντοπίτισσα του Παντελή, Μαρία Γκασούκα. Ο ίδιος, με την παρέμβασή του, αναδιφώντας με μοναδικό τρόπο στους χρονικογράφους του Μεσολογγίου, έδωσε μία, όχι μυθοποιητική αλλά ανθρωπίνων διαστάσεων, ανατομία του δράματος της πολιορκίας και της Εξόδου, για την οποία κατέληξε λέγοντας ότι θα ζει νύν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων.

Παντελή, σ’ ευχαριστούμε για όλα!

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας