c124-1

Το έργο της αντλησιοταμίευσης στον ορεινό Βάλτο

Συνάντηση γνωριμίας μεταξύ της Δ.Ε. του ΤΕΕ Ν. Αιτωλοακαρνανίας, του Δήμου Αμφιλοχίας και εκπροσώπων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε., πραγματοποιήθηκε στις 23/03/2023, στο εργοτάξιο της εταιρείας στον ορεινό Βάλτο, όπου έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες υλοποίησης του μεγάλου έργου αντλησιοταμίευσης.

Η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, καθώς η διευθύντρια Υδροηλεκτρικών Έργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ. Γιούλα Τσικνάκου και ο Διευθυντής του εργοταξίου κ. Δημήτριος Βράγκος παρουσίασαν εμβριθώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, τις παραμέτρους κατασκευής του, τους στόχους λειτουργίας του και τα επιμέρους χρονοδιαγράμματα. Τα μέλη της Δ.Ε. του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας είχαν την ευκαιρία να θέσουν πολλαπλά ερωτήματα τεχνικής φύσεως και να ανταλλάξουν απόψεις με τους εκπροσώπους της εταιρείας σχετικά με την υλοποίηση του έργου.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ν. Αιτωλοακαρνανίας κ. Λίνος Μπλέτσας υπογράμμισε τη σημασία της λειτουργίας έργων Α.Π.Ε. μεγάλης εμβέλειας για την ευρύτερη περιοχή, ενώ τόνισε τη συμβολή, που πρέπει να έχουν στην αειφόρο ανάπτυξη τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και του υπόλοιπου Νομού. Παράλληλα, σε πρώτο πλάνο τέθηκαν από κοινού με το Δήμαρχο Αμφιλοχίας κ. Γ. Κατσούλα τα αντισταθμιστικά οφέλη, που πρέπει να αποδοθούν στην ευρύτερη περιοχή, για τα οποία το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας θα καταθέσει άμεσα σχετικό υπόμνημα στην εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπλέτσας παρέδωσε στους εκπροσώπους της εταιρείας το πόνημα ομάδας εργασίας του ΤΕΕ σχετικά με την ανάδειξη τεχνικών και ιστορικών τοποσήμων της περιοχής.
Τέλος, αποφασίστηκε η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο πλευρών, μέσω της διενέργειας εκπαιδευτικών παρουσιάσεων της προόδου του έργου στο πεδίο, από τους μηχανικούς της εταιρείας σε μηχανικούς-μέλη του ΤΕΕ Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης από το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας ο αντιπρόεδρος της Δ.Ε. κ. Δ. Κανάτας, ο Γ.Γ. της Δ.Ε. κ. Κ. Παπαθανασίου και το μέλος Α. Καϊπάνος, από το Δ. Αμφιλοχίας οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Α. Ρεγκούτας και Ν. Μπεχλιούλης, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χ. Κουσιορής, καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Λ. Δράκου και κ. Γ. Ροϊδης. Παράλληλα συμμετείχαν αρκετοί μηχανικοί της εταιρείας και εκπρόσωποι της ΔΕΗ, αλλά και της επίβλεψης του έργου.


Μια σειρά από μεγάλα και μικρά έργα υλοποιούνται στο Δήμο Αμφιλοχίας, έργα τα οποία δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης σε απομονωμένα σημεία του ορεινού Βάλτου.
Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, αντιπροσωπεία του Δήμου Αμφιλοχίας με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γιώργο Κατσούλα, συναντήθηκε στο εργοτάξιο της Αλευράδας με εκπροσώπους της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία κατασκευάζει το μεγάλο έργο της αντλησιοταμίευσης. Στη συνάντηση, η οποία είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, παραβρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας, συνοδευόμενος από μηχανικούς του ΤΕΕ.

Κατά την παρουσίαση που έγινε από τη διευθύντρια Υδροηλεκτρικών Έργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιούλα Τσικνάκου και τον Διευθυντή του εργοταξίου Δημήτριο Βράγκο, περιγράφηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές και προκλήσεις του έργου, τα οφέλη που θα προκύψουν μέσω των αντισταθμιστικών για την τοπική κοινωνία αλλά και το γενικότερο ενεργειακό και περιβαλλοντικό όφελος για τη χώρα μας.

Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας δήλωσε σχετικά: «Το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αλευράδα είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, όχι απλά τοπικής αλλά εθνικής σημασίας. Τα οφέλη του είναι πολλαπλά για την τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Μιλάμε για τη δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας, κάποιες από τις οποίες θα μετατραπούν σε μόνιμες μετά την αποπεράτωσή του, αλλά και για αντισταθμιστικά οφέλη από τα οποία θα ωφεληθούν μακροπρόθεσμα οι τοπικές κοινωνίες. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την κατασκευάζουσα εταιρεία ώστε το έργο που θα δημιουργηθεί να λειτουργήσει πραγματικά υπέρ του τόπου μας, προσφέροντας διαρκώς ωφελήματα τα οποία θα απολαμβάνουμε σε βάθος δεκαετιών. Δεν πρέπει όμως να στεκόμαστε μόνο εκεί. Το έργο της αντλησιοταμίευσης έχει χαρακτηριστεί ως Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και ως Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας, αφού θα συμβάλει τόσο στην ενεργειακή θωράκιση και αυτονομία της χώρας μας όσο και στη σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που προκαλούν οι «παραδοσιακές» μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των ορυκτών καυσίμων.

Θέλω να ευχαριστήσω τον ανάδοχο του έργου, την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια, στην προσπάθειά μας αυτό το έργο να λειτουργήσει πραγματικά προς όφελος του τόπου μας. Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω το Τεχνικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και τον Πρόεδρο Λίνο Μπλέτσα για τη συμβολή του στην ανάδειξη τεχνικών και ιστορικών τοποσήμων της περιοχής μας αλλά και για τη συνεργασία που έχουμε ώστε να καταδείξουμε τα πλέον κατάλληλα αντισταθμιστικά οφέλη για τα χωριά μας.

Εξελίξεις όμως είχαμε χθες και στο μεγάλο εγγειοβελτιωτικό έργο του Κάτω Βάλτου, καθώς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κήρυξε ως προσωρινό ανάδοχο την εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Αναμένουμε να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε σύντομα να εκκινήσει το έργο κόστους σχεδόν 65 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο θα αρδευτούν 11.500 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων στην περιοχή του Κάτω Βάλτου.

Παράλληλα, δρομολογούμε και μια σειρά από «μικρότερα» έργα, κάποια από τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται. Έτσι, χθες ξεκίνησαν οι εργασίες ηλεκτροφωτισμού και τοποθέτησης προβολέων στο γήπεδο Χαλκιοπούλων, έργο το οποίο θα επιτρέψει στην ομάδα του Ινάχου αλλά και στους αθλούμενους να μπορούν να χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις και κατά τις βραδινές ώρες. Επιπλέον, υπογράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο για κατασκευή δικτύου πυρόσβεσης σε περιοχή εγκατάστασης ποιμνιοστασίων της Κοινότητας Κεχρινιάς, συνολικού προϋπολογισμού 360.000 ευρώ.
Πρόκειται για έργα τα οποία καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και έχουν σημαντικό τοπικό αντίκτυπο».