gardener1

Αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των γεωπονικών σχολών

Ευχαριστήρια επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία τον ευχαριστεί για τη συμβολή του στην επίλυση του φλέγοντος ζητήματος της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των γεωπονικών σχολών που ανέκυψε μετά τη μετατροπή των ΤΕΙ σε ΑΕΙ εν μία νυκτί από τον ΣΥΡΙΖΑ, απέστειλε ο Σπήλιος Λιβανός, πρώην ΥΠΑΑΤ, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Όπως σημειώνει ο κ. Λιβανός, πρόκειται για ένα ζήτημα με το οποίο έχει ασχοληθεί επισταμένως, τόσο κατά τη θητεία του στο ΥΠΑΑΤ όσο και με την προσφάτως κατατεθείσα τροπολογία που κατέθεσε προ ημερών, αλλά και με νέα επιστολή που απέστειλε χθες προς τους αρμοδίους υπουργούς.

“Κ. Πρωθυπουργέ, για ακόμα μια φορά αποδείξατε την τεράστια αξία που δίνετε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των νέων ανθρώπων καθώς και στον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας.

Χιλιάδες νέοι μπορούν πλέον να ασκήσουν το επάγγελμα που αγαπούν, εισέρχονται στον πρωτογενή τομέα και θα βοηθήσουν τους αγρότες μας να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής” σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Λιβανός.

Ολόκληρη η επιστολή

 

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την δική σας προσωπική συμβολή ώστε να λυθεί το φλέγον ζήτημα της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των γεωπονικών σχολών που ανέκυψαν μετά την μετατροπή των ΤΕΙ σε ΑΕΙ εν μια νυκτί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο έχω ασχοληθεί επισταμένως, τόσο με υπουργική τροπολογία κατά τη θητεία μου στο ΥΠΑΑΤ, που δεν ψηφίσθηκε, όσο και με την προσφάτως κατατεθείσα τροπολογία για το ίδιο θέμα, ενώ απέστειλα και χθες σχετική επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Με την δική σας καθοδήγηση, έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις μου και υπήρξαν σημαντικές αλλαγές από τους αρμόδιους Υπουργούς στην διάταξη που είχε κατατεθεί στη Βουλή, αλλαγές που επιλύουν το δημιουργηθέν πρόβλημα, αφού οι απόφοιτοι όλων των υπαρχόντων τμημάτων αποκτούν από της ψηφίσεως του νόμου επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ προβλέπεται και η διαδικασία αναγνώρισης νεών τμημάτων για το μέλλον.

Κ. Πρωθυπουργέ, για ακόμα μια φορά αποδείξατε την τεράστια αξία που δίνετε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των νέων ανθρώπων καθώς και στον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας.

Χιλιάδες νέοι μπορούν πλέον να ασκήσουν το επάγγελμα που αγαπούν, εισέρχονται στον πρωτογενή τομέα και θα βοηθήσουν τους αγρότες μας να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής.
Για ακόμα μια φορά σας ευχαριστώ θερμά.

Με τιμή


«Αποτελεί μια μεγάλη νίκη για όλους εμάς που δώσαμε τη μάχη για το αυτονόητο δικαίωμα των Γεωπόνων, Δασολόγων και Ιχθυολόγων πενταετούς φοίτησης να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα» δήλωσε ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Αιτωλοακαρνανίας μετά την αποδοχή της σχετικής τροπολογίας που κατέθεσε η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Από σήμερα η ομηρία των αποφοίτων 13 τμημάτων Γεωπονίας σε 7 πανεπιστήμια της χώρας σταματά. Όπως είναι ήδη γνωστό, τέσσερα και πλέον χρόνια αυτοί οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται σε αδιέξοδο μη μπορώντας να ασκήσουν επάγγελμα.

Το θέμα δημιουργήθηκε όταν παραμονές εκλογών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (Ν.4610/2019) πρόχειρα και βιαστικά προχώρησε στην δημιουργία νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων με καταργήσεις-συγχωνεύσεις των ΤΕΙ της χώρας, χωρίς να ενδιαφερθεί για το μέλλον των Σχολών και των αποφοίτων.

Το ίδιο το κράτος που ίδρυσε αυτά τα Πανεπιστημιακά Τμήματα αρνήθηκε να βρει λύση, αδιαφόρησε και άφησε αρρύθμιστα θέματα ζωτικής σημασίας.

Νέα παιδιά που είχαν φοιτήσει, διαβάσει, εξεταστεί επί 5 χρόνια στα Γεωπονικά Πανεπιστήμια της χώρας πήραν πτυχίο χωρίς αντίκρισμα. Στερούνταν επαγγελματικών δικαιωμάτων. Και το παράδοξο έχει και συνέχεια:

• οι 4ετούς φοίτησης πτυχιούχοι των ΤΕΙ, μπορούν να ασκήσουν επάγγελμα ενώ
• οι νέοι πτυχιούχοι 5ετούς φοίτησης δεν μπορούν

Το θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων δεν περιορίζεται μόνο στις Γεωπονικές Σχολές. Η Ελληνική Πολιτεία θα κληθεί σύντομα να το βρει λύση για σειρά Σχολών που χρόνια τώρα καρκινοβατούν αναζητώντας επαγγελματική προοπτική για τους αποφοίτους τους.

Μπροστά σε αυτόν τον ανορθολογισμό η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μετά από ουσιαστική διαβούλευση με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, τους Αποφοίτους, τους Γονείς, την Κοινωνία, κατέθεσε τροπολογία, που λύνει με δίκαιο και ρεαλιστικά το ζήτημα.

Μονόδρομος πλέον η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πτυχιούχων των ίδιων ειδικοτήτων.

Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα και να ξέρει ο κάθε ενδιαφερόμενος τι προοπτική έχει τελειώνοντας μια Σχολή Γεωπονίας ζητήσαμε:

• Προσθήκη της ονομασίας των τμημάτων που εφεξής θα έχουν πρόσβαση στα επαγγελματικά δικαιώματα, και
• Απαλοιφή των γραφειοκρατικών προϋποθέσεων που έθεσε η Κυβέρνηση (έκδοση ΚΥΑ, μετά από γνώμη της ΕΘΑΑΕ και του ΓΕΩΤΕΕ).

Μετά από τις αντιδράσεις που υπήρξαν με παραιτήσεις ακαδημαϊκών, διαμαρτυρίες φοιτητών πλούσια αρθρογραφία και μεγάλη κοινωνική πίεση, η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να υιοθετήσει την λογική των προτάσεών μας και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία για το πόσο αποτελεσματικά μπορούμε να λειτουργήσουμε όταν με συντονισμένες ενέργειες και σαφή στόχο αναλαμβάνουμε πολιτικές πρωτοβουλίες.