teistudents2

Κατάληψη στη Γεωπονική σχολή στο Μεσολόγγι

Ήλθε η ώρα, έστω και τώρα, στο παρα πέντε, να αναγνωρισθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα στους απόφοιτους των Γεωπονικών Σχολών οι οποίες ανωτατοποιήθηκαν με τον νόμο Γαβρόγλου και έκτοτε δεν προχώρησαν οι προς τούτο διαδικασίες. Δεν μπορεί πτυχία που ισοδυναμούν με master να παραμένουν χωρίς πραγματικό αντίκρυσμα ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Από την πλευρά των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Πάτρας διαβεβαιώνεται ότι έχουν γίνει όσα έπρεπε να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση και, έστω και τώρα, το αρμόδιο υπουργείο πρέπει, στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό που εισάγεται στην Βουλή να ασκήσει το προνόμιό του, με στόχο την αναγνώριση και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων γεωπόνων αυτών των σχολών.

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Την συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα που πραγματοποιούν οι φοιτητές των τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών που βρίσκονται στην Αιτωλοακαρνανία, εκφράζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Ως Επίσκοπος και Πνευματικός Πατέρας της τοπικής Εκκλησίας αμέσως μόλις ενημερώθηκε για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, αναφορικά με την διεκδίκηση της αναγνώρισης των πτυχίων τους, την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους και το δικαίωμα εγγραφής τους στο ΓΕΩΤΕΕ εξέφρασε την πλήρη κατανόηση του αγώνα τους και της αγωνίας τους, σχετικά με το επαγγελματικό τους μέλλον.

Παρακαλεί τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να ανταποκριθούν θετικά στα αιτήματα των φοιτητών, δίδοντας άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει. Εκτός από το αυτονόητο δίκαιο των φοιτητικών αιτημάτων η περαιτέρω απαξίωση των Τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία θα οδηγήσει σε μαρασμό και εν τέλει σε κλείσιμο των Σχολών με ολέθριες συνέπειες για την τοπική κοινωνία.

Μητρόπολη Αιτωλίας & Ακαρνανίας


teistudents1

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Γιώργο Γεωργαντά

Αξιότιμε Υπουργέ κ. Γεωργαντά,

Η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την παρελκυστική τακτική τού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών που εδράζεται στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο Σύλλογός μας εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των σπουδαστών, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής στο Μεσολόγγι, διεκδικώντας το αυτονόητο, δηλαδή το να δώσει το κράτος στους πτυχιούχους το δικαίωμα εγγραφής στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και το δικαίωμα απόκτησης άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του γεωπόνου.

Καλούμε το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην ικανοποίηση των αιτημάτων των φοιτητών, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, τα τμήματα της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία θα οδηγηθούν σε απαξίωση και εν τέλει σε κλείσιμο, με ολέθριες συνέπειες για την τοπική οικονομία και για τον εμπορικό κόσμο του Μεσολογγίου.

Εν αναμονή των ενεργειών σας.

20-3-2023

Εμποροβιομηχανικός σύλλογος Ι.Π. Μεσολογγίου


Δηλώνουμε την πλήρη συμπαράσταση και στήριξή μας, στους φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία τελεί υπό κατάληψη.
Είναι αδιανόητο σε μια Ευρωπαϊκή χώρα τον 21ο αιώνα να υπάρχουν Δημόσιες Πανεπιστημιακές Σχολές των οποίων οι απόφοιτοι δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και αυτά να δίνονται απλόχερα στα ιδιωτικά κολλέγια χωρίς κριτήρια, όρους και νόμιμες προϋποθέσεις.

Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και καλούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να κάνει τα αυτονόητα και όλους τους τοπικούς δήμους, βουλευτές και φορείς, να πιέσουν για την άμεση επίλυση του προβλήματος.

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τα τμήματα της Γεωπονικής στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο θα κλείσουν πολύ σύντομα.

Η παράταση της εκκρεμότητας αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τους φοιτητές οι οποίοι αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον, για τις οικογένειές τους που δαπανούν χρόνο και χρήμα από το υστέρημά τους, για την μόρφωση των παιδιών τους και για τις τοπικές κοινωνίες που μέσα από μνημόνια, πανδημίες, διάλυση της υγείας, της παιδείας, των μεταφορών και της ιδιωτικοποίησης των πάντων, προσπαθούν να επιβιώσουν.

Σταματήστε να διώχνετε τα παιδιά μας μακριά από τη χώρα τους, σταματήστε να υποβαθμίζετε την δημόσια παιδεία και να πριμοδοτείτε τα ιδιωτικά κολλέγια, επιλύστε το πρόβλημα τώρα.

19-3-2023

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»


Οι φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής στο Μεσολόγγι ξεσηκώνονται και ζητούν το αυτονόητο: Να στηριχθεί η σχολή τους και να αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματά τους.
Ήρθε η ώρα οι τοπικές κοινωνίες να σταθούμε δίπλα στους φοιτητές των τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αιτωλοακαρνανία και στα δίκαια αιτήματά τους.

Οι Δήμοι Μεσολογγίου και Αγρινίου, οι θεσμικοί και κοινωνικοί φορείς της περιοχής μας, όλοι οι πολίτες πρέπει να πρωτοστατήσουμε για τη στήριξη και εδραίωση της Σχολής:
– Με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους ως ΠΕ Γεωπόνων και την αναγνώριση του πτυχίου ως 5ετούς φοίτησης για όλα τα τμήματα.
– Με τη διασύνδεση του προγράμματος σπουδών με την τοπική κοινωνία και την παραγωγική δραστηριότητα.
– Με ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας.
– Με την ενίσχυση σε υποδομές και προσωπικό.
– Με δράσεις εξωστρέφειας και προβολής του εκπαιδευτικού έργου.
– Με δημιουργία σύγχρονων δομών για την υποδοχή των φοιτητών και την ενσωμάτωση τους στις τοπικές κοινωνίες.
– Με αντιμετώπιση των ζητημάτων στέγασης, σίτισης και μεταφοράς.

Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει τη τύχη να διαθέτει μοναδικό φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα αναπτυγμένο πρωτογενή τομέα. Η Γεωπονική Σχολή μπορεί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις να στηριχθεί, να αναπτυχθεί και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για όλη την περιοχή.
Να μη χαθεί ακόμη μια ευκαιρία για τον τόπο μας.
Όλοι δίπλα στους φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής Αιτωλοακαρνανίας!

20-3-2023

Γρηγόρης Θεοδωράκης