oranges1

Καταστροφές στα εσπεριδοειδή της Αιτωλοακαρνανίας

Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Αιτωλοακαρνανίας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφορικά με τις εκτεταμένες καταστροφές των εσπεριδοειδών της Αιτωλοακαρνανίας από τον Μαύρο Ακανθώδη Αλευρώδη.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, στην αρχική του τοποθέτηση, ανέφερε ότι χιλιάδες παραγωγοί εσπεριδοειδών στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας τις σοδειές τους να χάνονται και τα δέντρα τους να καταστρέφονται από την παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας με κοινή ονομασία Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης (Aleurocanthus spiniferus). Ανέφερε, επίσης, ότι ο επιβλαβής αυτός οργανισμός εντοπίστηκε πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2016 σε λεμονιές στο Άργος, ενώ τα τελευταία χρόνια η παρουσία του έχει επιβεβαιωθεί από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και στην Αιτωλοακαρνανία, με την αρμόδια ΔΑΟΚ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επικινδυνότητα αυτού. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κωνσταντόπουλος ρώτησε τον Υπουργό ποια τα αποτελέσματα του Προγράμματος του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και γιατί καθυστερεί η εισαγωγή κατάλληλων φυσικών εχθρών για την αντιμετώπιση του μύκητα αυτού που καταστρέφει καρπό και δέντρα. Αλλά και ποιος είναι ο σχεδιασμός και οι ενέργειες αποκατάστασης στις οποίες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν, μέσω και της καταβολής σχετικών αποζημιώσεων, οι σοβαρές βλάβες που έχουν υποστεί οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών που χάνουν τις σοδειές και τα δέντρα τους από τον μύκητα. Τέλος, ζήτησε από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Στύλιο, να προβλεφθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στύλιος απάντησε ότι το Υπουργείο προσπαθεί να διαχειριστεί αυτό το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει από το 2016 και το οποίο δημιουργεί προβλήματα στην ηρτημένη παραγωγή, κάνοντας τον καρπό να μην είναι εμπορεύσιμος. Ο κ. Στύλος ανέφερε ότι από την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών γίνεται τζίρος πάνω από 1 δις ευρώ τον χρόνο. Αναφερόμενος στο ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση του Μαύρου Ακανθώδη Αλευρώδη είπε ότι υπάρχει συνεργασία με άλλες χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ και ότι γίνονται προσπάθειες να παραχθούν παρασιτογόνα έντομα. Επίσης, είπε ότι υπάρχει τρόπος μέσα από τη νέα ΚΑΠ και τα προγράμματα «eco-schemes» να χρηματοδοτούνται οι μέθοδοι καταπολέμησης του επιβλαβούς αυτού οργανισμού, αρκεί να βρεθεί ο συγκεκριμένος θηρευτής. Ανέφερε, ότι θα σταλεί σχετική εγκύκλιος στις περιοχές που εντοπίζεται ο επιβλαβής οργανισμός ώστε να ενημερωθούν οι παραγωγοί πως να διαχειριστούν το πρόβλημα. Ενώ απαντώντας στο ζήτημα της αποζημίωσης, που ζήτησε να προβλεφθεί ο κ. Κωνσταντόπουλος, είπε ότι αν και δεν προβλέπεται αποζημίωση από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ για τον συγκεκριμένο μύκητα, οι παραγωγοί θα υποστηριχθούν με κρατικές οικονομικές ενισχύσεις κατόπιν των καταγραφών που μπορούν να κάνουν οι ΔΑΟΚ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τα συνεργεία του ΕΛΓΑ.


Αθήνα, 13 Μαρτίου 2023

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά

Θέμα: Εκτεταμένες καταστροφές των εσπεριδοειδών της Αιτωλοακαρνανίας από τον Μαύρο Ακανθώδη Αλευρώδη.

Κύριε Υπουργέ,

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες παραγωγοί εσπεριδοειδών στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και σε ολόκληρη τη Χώρα, βλέποντας τις σοδειές τους να χάνονται και τα δέντρα τους να καταστρέφονται από την παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας με κοινή ονομασία Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης (Aleurocanthus spiniferus).

Το φθινόπωρο του 2016 εντοπίστηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο επιβλαβής αυτός οργανισμός σε λεμονιά στο Άργος. Τα τελευταία χρόνια η παρουσία του έχει επιβεβαιωθεί από Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (Μ.Φ.Ι.) και στην Αιτωλοακαρνανία, με την αρμόδια ΔΑΟΚ να κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την επικινδυνότητα αυτού. Χιλιάδες στρέμματα εσπεριδοειδών έχουν προβληθεί και σοδειές έχουν καταστραφεί στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, στην Αβόρανη, στο Παναιτώλιο, στο Καινούργιο, στο Δοκίμι, στις Παππαδάτες Μακρυνείας, στο Μενίδι και στη Μυρτιά του Δήμου Θέρμου. Χαρακτηριστικά, μόνο στην Κοινότητα Μυρτιάς του Δήμου Θέρμου, πάνω από 2000 στρέμματα εσπεριδοειδών έχουν προβληθεί και εκατοντάδες καλλιεργητές κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους και να μην έχουν εισόδημα.

Στα μελιτώματα του Μαύρου Ακανθώδη Αλευρώδη αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς, ο οποίος μαυρίζει τους κλάδους και καρπούς των δέντρων. Ο καρπός χάνεται ως μη εμπορεύσιμος, ενώ το δέντρο εξασθενεί σταδιακά, καθότι εμποδίζεται η φωτοσυνθετική του ικανότητα. Πρόκειται για πολυφάγο εχθρό που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, καθότι δεν υπάρχουν αποτελεσματικά ιθαγενή ωφέλιμα έντομα, ενώ η μη ορθή χρήση των εντομοκτόνων μπορεί να διαταράξει τη βιολογική ισορροπία στο περιβάλλον της καλλιέργειας.
Ήδη, από το 2021 έχει ανακοινωθεί και υλοποιείται πρόγραμμα σε συνεργασία με το Μ.Φ.Ι. για την εξεύρεση και εισαγωγή κατάλληλων παρασιτοειδών για τη βιολογική αντιμετώπιση του Ακανθώδη Αλευρώδη, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει γίνει γνωστή οιαδήποτε πρόοδος ή αποτελέσματα αυτού.

Οι παραγωγοί βλέπουν τα δέντρα τους να καταστρέφονται και το μοναδικό τους εισόδημα να χάνεται, ενώ η εκτεταμένη εξάπλωση του μύκητα στην περιοχή εξαφανίζει, κυριολεκτικά, από τους εμπορικούς πάγκους τα πορτοκάλια.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε :

Ποια τα αποτελέσματα του Προγράμματος του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (Μ.Φ.Ι) και γιατί καθυστερεί η εισαγωγή κατάλληλων φυσικών εχθρών για την αντιμετώπιση του μύκητα αυτού που καταστρέφει καρπό και δέντρα;
Ποιος ο σχεδιασμός και οι ενέργειες αποκατάστασης στις οποίες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν, μέσω και της καταβολής σχετικών αποζημιώσεων, οι σοβαρές βλάβες που έχουν υποστεί οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών που χάνουν τις σοδειές και τα δέντρα τους από τον μύκητα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος