horses1

Η διαχείριση των άγριων αλόγων της Αιτωλοακαρανίας

Συνεχείς επαφές είχε ο βουλευτής κ.Κώστας Καραγκούνης με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυρά τους τελευταίους μήνες σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των αγρίων αλόγων στην περιοχή του Γαλατά καθώς και ευρύτερα σε περιοχές της Ναυπακτίας. Τελικά, με απόφαση κατακύρωσης στις 13/3/2023 ανατέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετική μελέτη με αντικείμενο την «Παρακολούθηση του πληθυσμού και προτάσεις διαχείρισης των άγριων αλόγων (Equus caballus) στον Εθνικό Δρυμό Αίνου και σε περιοχές της Ναυπακτίας».

Το εν λόγω σχέδιο δράσης στοχεύει στη διαχείριση των άγριων αλόγων τα οποία κινούνται ανεξέλεγκτα και προκαλούν ζημιές και προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής και κατ’ επέκταση στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της βιοποικιλότητας και της γεωργίας. Με την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης γίνεται ένα πρώτο και σημαντικό βήμα για την επίλυση ενός θέματος το οποίο έχει ταλαιπωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια την τοπική κοινότητα.


Στο ζήτημα διαχείρισης των άγριων αλόγων της Αιτωλοακαρνανίας επανέρχεται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, που με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα (η οποία κοινοποιείται και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά), ζητάει την λήψη πρωτοβουλιών και την επίσκεψη αρμοδίων κλιμακίων του Υπουργείου στην περιοχή.
Όπως σημειώνει ο κ. Φαρμάκης, στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Βάλτου και της Βαράσοβας υπάρχουν πληθυσμοί άγριων αλόγων που διαβιούν ελεύθερα και σε αγέλες. Οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί στην προσπάθεια για αναζήτηση τροφής πλησιάζουν σε οικισμούς και οδούς προκαλώντας ζημιές, αλλά και ατυχήματα.

«Πιστεύουμε ότι η επίλυση ενός τόσο σύνθετου προβλήματος πρέπει να λάβει υπ’ όψη της μια ολοκληρωμένη μελέτη του κάθε πληθυσμού και της τοπογεωγραφίας της περιοχής και στη συνέχεια να ληφθούν συγκεκριμένα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα, σε συνδυασμό με την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών και της πανίδας τους, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την ομαλή συμβίωση των ανθρώπων των ορεινών, και όχι μόνο περιοχών, με τα άγρια ζώα» σημειώνει ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας πως το επιστημονικό προσωπικό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (κτηνίατροι, περιβαλλοντολόγοι, γεωπόνοι) θα μπορούσαν να συνεισφέρουν την επιστημονική γνώση τους στην δημιουργία της ανωτέρω μελέτης που θα συντάξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, εφόσον θεωρηθεί αναγκαίο.

«Δυστυχώς το πρόβλημα της διαχείρισης των αγρίων αλόγων της Αιτωλοακαρνανίας είναι άμεσο και απαιτεί άμεσες πρωτοβουλίες και ως εκ τούτου, καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας να επισκεφθούν την περιοχή μας» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Φαρμάκης,