nosokomeiomesologiou2

Κλείνει η παθολογική κλινική του νοσοκομείου Μεσολογγίου

ΠΡΟΣ: Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας
κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ κ. Μητσοτάκη,

Η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου ζητά την άμεση παρέμβαση και τη βοήθειά σας στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Σας επισυνάπτουμε λίστα με τις διαπιστωμένες ελλείψεις του Νοσοκομείου Μεσολογγίου σε αναγκαίο ιατρικό προσωπικό για την παροχή κρίσιμων υπηρεσιών φροντίδας υγείας στους κατοίκους των Δήμων Ι.Π. Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Ξηρομέρου, την οποία λίστα έχουμε επανειλημμένως καταθέσει στην αρμόδια Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα.

Ο Σύλλογός μας έχει απευθυνθεί, επίσης, στον Υπουργό Υγείας κ. Θανάση Πλεύρη, στον διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη και στους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, γνωστοποιώντας τους τα σοβαρά προβλήματα του Νοσοκομείου Μεσολογγίου μέσω επιστολών που τους έχουμε αποστείλει.

Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο λύσεις δεν έχουν βρεθεί, αλλά η κατάσταση βαίνει όλο και χειρότερη, καθώς προ ολίγων ημερών υπήρξε η παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, με αποτέλεσμα η κλινική να είναι πλέον έτοιμη να κλείσει, όπως πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα του Τύπου.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, η Αναπληρωτής Υπουργός κ. Γκάγκα και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλης κωφεύουν συστηματικά και επί σειρά ετών μπροστά στις δραματικές εκκλήσεις φορέων, κατοίκων, ακόμα και των τοπικών βουλευτών για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Μεσολογγίου. Δυστυχώς, η αδιαφορία τους αυτή βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των συμπολιτών μας.

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ της χώρας,

Στην πρόσφατη τραγωδία των Τεμπών ζήσαμε τις οδυνηρές συνέπειες της αναποτελεσματικότητας και της ανευθυνότητας, οι οποίες οδήγησαν σε ένα πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Με αφορμή το τραγικό γεγονός αυτό, σας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και για τον νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπου δεν απέχουμε πολύ από το να ζήσουμε αντίστοιχες θλιβερές καταστάσεις με απώλειες ζωών εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας κάποιων στην επιτέλεση των στοιχειωδών καθηκόντων τους, ανάμεσα στα οποία είναι να διατηρούν ανοιχτή την πιο βασική κλινική ενός νοσοκομείου και να φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργία της.

Εφόσον δεν περιλαμβάνεται στον προσεχή σχεδιασμό της Ελληνικής Κυβέρνησης η έκδοση ενός Medical Pass, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες φροντίδας υγείας των κατοίκων του νομού Αιτωλοακαρνανίας από ιδιωτικά κέντρα (τα οποία ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν στον νομό μας), τότε παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας στην εξεύρεση λύσεων για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Μεσολογγίου.


Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Αιτωλοακαρνανίας επισκέφθηκε χθες το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου «Χατζηκώστα». Κατά τη συνάντηση με την Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου κ. Ελένη Φιλιπποπούλου συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο από ελλείψεις σε Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στη συνέχεια ενημερώθηκε από εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου και από τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου κ. Κώστα Καραγκούνη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τη λειτουργία, τις ελλείψεις και την καθημερινότητα του Νοσοκομείου. Στο πλαίσιο αυτό συζήτησαν το μείζον πρόβλημα που δημιουργείται από την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής λόγω της έλλειψης εφημεριακής κάλυψης. Ένα θέμα που έθιξε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου κ.Διονύσης Παπαδημητρόπουλος σε αντίστοιχη συνάντηση.

Ο κ.Κωνσταντόπουλος μετά την επίσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media:
«Δεν είναι δυνατόν να στερείται το Νοσοκομείο με το κλείσιμο βασικών κλινικών, στοιχειώδεις υπηρεσίες φροντίδας υγείας. Το Υπουργείο Υγείας είναι επιτακτική ανάγκη επιτέλους να στελεχώσει τα Δημόσια Νοσοκομεία με Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, στηρίζοντας ως οφείλει το Δημόσιο και Κοινωνικό αγαθό που λέγεται υγεία. Το ΕΣΥ έδωσε εξετάσεις και πέτυχε σηκώνοντας το βάρος της πανδημίας. Διαχρονικό χρέος της πολιτείας η πραγματική στήριξή του. Η Κυβέρνηση με το άρθρο 10 του νόμου Πλεύρη πλήττει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και μετατρέπει την υγεία σε πεδίο εκμετάλλευσης από την ιδιωτική αγορά. Εμείς απέναντι σε αυτή την λογική προτείνουμε: Ύπαρξη ισχυρών δομών υγείας σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία. Σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια νοσοκομεία, πλήρως στελεχωμένα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης και στήριξη των νέων γιατρών. Στήριξη των δομών υγείας στις νησιωτική Ελλάδα με ανάδειξη και έμφαση της τηλεϊατρικής και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Τέλος, η διαρκής πρότασή μας- που η κυβέρνηση οφείλει να κάνει πράξη είναι η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.»

10-3-2023

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποίησε χθες ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραγκούνης με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Ιωάννη Καρβέλη για το πρόβλημα της δυσλειτουργίας της παθολογικής κλινικής του Γενικού νοσοκομείου Μεσολογγίου ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ.

Ο κ. Καραγκούνης επεσήμανε στον κ. Καρβέλη την επιτακτική ανάγκη της απρόσκοπτης λειτουργίας της παθολογικής κλινικής. Είναι γνωστό ότι μετά την παραίτηση της παθολόγου- διαβητολόγου, Διευθύντριας ΕΣΥ της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, κ.Κατερίνας Βογιατζή μένουν τρεις ιατροί παθολόγοι για να καλυφθούν οι ανάγκες της ανωτέρω κλινικής καθώς και οι εφημερίες και προφανώς απαιτείται ενίσχυση στην λειτουργία του τμήματος. Ο κύριος Καραγκούνης μετέφερε στον Διοικητή την αναστάτωση που έχει προκαλέσει το πρόβλημα στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής που εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο Μεσολογγίου καθώς και στην τοπική κοινωνία του Μεσολογγίου.

Ο κ. Καρβέλης ενημέρωσε τον κύριο Καραγκούνη  ότι από την πλευρά της 6ης ΥΠΕ γίνεται συνεχής προσπάθεια ώστε να μετακινείται συνεχώς προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο νοσοκομείο Μεσολογγίου ώστε να επιλύονται προβλήματα που συνεχώς προκύπτουν. Ο κύριος Καρβέλης διαβεβαίωσε ότι πρόσθετο ιατρικό προσωπικό θα μετακινηθεί από την πρωτοβάθμια φροντίδα προς το νοσοκομείο Μεσολογγίου, ώστε να καλυφθούν τα κενά και οι εφημερίες.

Ο κύριος Καραγκούνης ευχαρίστησε τον κ. Ιωάννη Καρβέλη για το άμεσο ενδιαφέρον του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και επιβεβαιώθηκε ότι θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για όποιες άλλες ενέργειες χρειαστεί να γίνουν.

10-3-2023

Κώστας Καραγκούνης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


ΠΡΟΣ:
Διοικητή 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη

Αξιότιμε κ. Καρβέλη,

Με αφορμή την προσωρινή (;) διακοπή της λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου λόγω έλλειψης εφημεριακής κάλυψης που πληροφορηθήκαμε ότι επίκειται να γίνει, η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου σας καταθέτει την έντονη διαμαρτυρία της, θεωρώντας απαράδεκτο εν έτει 2023 μία πρωτεύουσα νομού να στερείται στοιχειωδών υπηρεσιών φροντίδας υγείας με το κλείσιμο βασικών κλινικών.

Μεγάλο μέρος της ευθύνης επ’ αυτού βαραίνει την 6η ΥΠΕ και εσάς προσωπικά. Γι’ αυτό τον λόγο είναι πλέον πάνδημη η απαίτηση να αντιστρέψετε μια σειρά από αλόγιστες αποφάσεις που έχουν παρθεί τους τελευταίους μήνες και να προχωρήσετε στην άμεση και επαρκή στελέχωση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σε διαφορετική περίπτωση σας γνωστοποιούμε ότι ο Σύλλογός μας είναι διατεθειμένος να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου για τη συνεχιζόμενη απαξίωση του Νοσοκομείου μας, η οποία, εκτός του ότι ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, θέτει σε κίνδυνο τις επενδύσεις και τη γενικότερη επιχειρηματική δραστηριότητα των μελών μας στην περιοχή.

Εν αναμονή των ενεργειών σας.

9-3-2023

Εμποροβιομηχανικός σύλλογος Ι.Π. Μεσολογγίου


Το έχουμε τονίσει και διαμηνύσει εγκαίρως και κατ’ επανάληψη. Το αποτέλεσμα της άθλιας – στοχευμένης πολιτικής των “αρίστων” απέναντι στην Υγεία και ειδικότερα στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, έρχεται να το επιβεβαιώσει. Μετά την 20-3-2023 η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μεσολογγίου κλείνει γιατί για 11 ημέρες, μέχρι το τέλος Μαρτίου, δεν θα έχει εφημεριακή κάλυψη ούτε από μόνιμο ούτε από ειδικευόμενο Παθολόγο!

Απευθύνω ΥΣΤΑΤΗ έκκληση σε Υπουργείο Υγείας, 6η ΥΠΕ, Δημοτική Αρχή, Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, να “ΤΡΕΞΟΥΝ” πριν είναι ΑΡΓΑ…

– Κύριε Πλεύρη, μην προσποιείστε τον ανήξερο. Δώστε λύση!
– Κύριε Καρβέλη, είστε βασικός υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει, ώστε να υπάρξει προσωρινή λύση (μετακίνηση ιατρών). Δική σας είναι η εποπτεία, το γνωρίζουμε ΟΛΟΙ.
– Κύριε Δήμαρχε, επιβεβαιώνετε για μία ακόμη φορά την ανεπάρκειά σας. Καμιά κίνηση μέχρι σήμερα δεν έχετε κάνει για υλοποίηση δεσμεύσεων που προέκυψαν από τις κινητοποιήσεις την 15-2-2023. Δεν μπορεί να σφυρίζετε αδιάφορα και να αναμένετε ότι όλα θα τα λύσει η κεντρική εξουσία. Πότε επιτέλους θα κάνετε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας από κοινού με τους Δημάρχους Ναυπακτίας και Ξηρομέρου;
– Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη κκ Δαμασκηνέ, δεν αρκούν οι ευχές και η “χαλαρή” αντιμετώπιση του θέματος. Σας αφορά και εσάς, διότι το Γηροκομείο της πόλης υποστηρίζεται χρόνια τώρα, όπως σας ενημέρωσα κατά την πρόσφατη (3/3) συνάντησή μας, από το Νοσοκομείο Μεσολογγίου.
– Κύριε Λιβανέ, τώρα δεν χωρούν δικαιολογίες ότι δεν πήρες “χαμπάρι” τι έγινε με το Νοσοκομείο γιατί ήσουν απασχολημένος! Κούνησε λίγο το δαχτυλάκι σου, μπορεί κάτι να γίνει.

Δεν είναι μακριά η στιγμή που υπάρχει ορατός κίνδυνος να θρηνήσουμε ζωές από την θαυμαστή ολιγωρία σας κκ υπεύθυνοι που ασκείτε πολιτική στο χώρο της Δημόσιας Υγείας. Έχετε πει τόσα ψέματα που είναι πιο πολλά και από τις ανάσες σας! Οι πολίτες και η κοινωνία δεν φταίνε σε τίποτα. Ήρθε η ώρα να σας πληρώσουν με το νόμισμα που σας αξίζει… Για να δούμε, έστω και την ύστατη ώρα, αν θα “ιδρώσει” το αυτί σας, ώστε να υπάρξει κάποιας μορφής προσωρινή λύση…

7-3-2023

Πάνος Παπαδόπουλος
Πρώην Αναπληρωτής Διοικητής Γ.Ν. Αιτωλ/νίας Ν.Μ. Μεσολογγίου ‘Χατζηκώστα’
Δημοτικός Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου – «Συμμαχία για το μέλλον»


Ούτε η μεγαλειώδης κινητοποίηση του λαού του Μεσολογγίου δεν διέκοψε την αταραξία των υπευθύνων του υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου της πόλης να κινδυνεύει με κλείσιμο λόγω αδυναμίας εφημέρευσης. Θα περιμέναμε ότι, μετά και την παραίτηση της διευθύντριας της κλινικής, θα υπήρχε κάποια μέριμνα για να αποφευχθεί το μοιραίο. Εις μάτην, όμως! Ψάχνουν απλώς για κάποιον γιατρό με μπλοκάκι ή απόσπαση επικουρικού για να μπαλωθεί, προφανώς προεκλογικά, η κατάσταση και μετά…. γαία πυρί μιχθήτω για το πολύπαθο ΕΣΥ.

Η κατάσταση είναι οριακή και δεν ξέρω ποιός αντέχει να δει το λουκέτο σε ζωτικές λειτουργίες του Νοσοκομείου.

7-3-2023

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Την ώρα που η Ελλάδα βιώνει μια ανείπωτη τραγωδία, βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας έγκυρες πληροφορίες που δείχνουν ότι οι κυβερνώντες τίποτα δεν κατάλαβαν, τίποτα δεν διδάχθηκαν.
Λίγες μέρες μετά την παραίτηση της Διευθύντριας ΕΣΥ Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Μεσολογγίου κ. Βογιατζή, διαρρέει η πληροφορία ότι μετά την 20-3-2023 η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μεσολογγίου κλείνει, γιατί για 11 ημέρες, μέχρι το τέλος Μαρτίου, δεν θα έχει εφημεριακή κάλυψη ούτε από μόνιμο ούτε από ειδικευόμενο Παθολόγο!

Καθένας αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό για την ευρύτερη περιοχή Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Ξηρομέρου, για την υγεία χιλιάδων – οικονομικά αδύναμων – συντοπιτών μας.

Οι ευθύνες του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη και της κυβέρνησης συνολικά είναι τεράστιες. Έχουν προ πολλού αποφασίσει την κατάρρευση του ΕΣΥ και την παράδοση της Υγείας στον ιδιωτικό τομέα. Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου είναι από τα πρώτα θύματα αυτής της ανάλγητης πολιτικής.

Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.
Αρκετά πια!

7-3-2023

Γρηγόρης Θεοδωράκης
πρώην Γ.Γ. Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης


Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θάνος Μωραΐτης με αφορμή την είδηση ότι μετά τις 20 Μαρτίου η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μεσολογγίου κλείνει για 11 ημέρες καθώς μέχρι το τέλος Μαρτίου δεν θα έχει εφημεριακή κάλυψη, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

Η ελληνική κοινωνία σε κατάσταση σοκ βιώνει τα αποτελέσματα της απαξίωσης των δημόσιων υποδομών σε όλα τα επίπεδα με τεράστιο κόστος για τη ζωή και την υγεία των πολιτών.
Μόλις τρεις εβδομάδες πριν οι πολίτες του Μεσολογγίου είχαν δώσει μαζικά το παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της υποβάθμισης του Νοσοκομείου Μεσολογγίου αλλά για ακόμη φορά διαπιστώνουμε ότι το αυτί των επιτελικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν ιδρώνει ποτέ, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία για την κραυγή αγωνίας των κατοίκων του νομού μας.
Η σημερινή είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας, ότι μετά τις 20 Μαρτίου η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μεσολογγίου κλείνει για 11 ημέρες και μέχρι το τέλος Μαρτίου, δεν θα έχει εφημεριακή κάλυψη ούτε από μόνιμο ούτε από ειδικευόμενο Παθολόγο, αποτελεί την τελευταία πράξη του δράματος των καταστροφικών πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε βάρος της υγείας των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας.

Η συνεχιζόμενη ολιγωρία και αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας οδηγεί τα Δημόσια Νοσοκομεία του νομού μας σε πρωτοφανή εγκατάλειψη και οριστική διάλυση. Ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Πλεύρης και η κ. Γκάγκα οφείλουν να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους διαφορετικά θα είναι υπόλογοι και προσωπικά για τον κίνδυνο στον οποίο θέτουν καθημερινά τη ζωή και την υγεία των κατοίκων της Αιτωλοακαρνανίας.

Η ανοχή της κοινωνίας έχει τελειώσει. Από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα εισπράττει μόνο οργή και απαξίωση.

7-3-2023

Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας