agiosdimitriosagrinio10

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας

Με λαμπρότητα εορτάστηκε σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας η Κυριακή της Ορθοδοξίας, κατά την οποία τιμάται ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας και η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον μεγαλοπρεπή και επιβλητικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.

Κατά το κήρυγμά του ανέφερε, ότι σήμερα η Εκκλησία μας λαμπροφορεί, πανηγυρίζει και εορτάζει τον θρίαμβο της αναστηλώσεως των ιερών Εικόνων και προβάλλει τη μεγάλη σημασία που έχει να αποδεχόμαστε και να εκφράζουμε το ορθόδοξο δόγμα, δηλαδή την αναλλοίωτη αλήθεια της πίστεώς μας, όπως αυτήν διασώθηκε μέσα στο ιερό Ευαγγέλιο, στους όρους και τις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων.

Αναλύοντας το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της εορτής που περιγράφει την συνάντηση του Χριστού με τον Απόστολο Φίλιππο και τον Απόστολο Ναθαναήλ εντόπισε και υπογράμμισε τρία χαρακτηριστικά στοιχεία της ορθοδόξου βιοτής και πολιτείας.

Η Εκκλησία παρέλαβε το «ἀκολούθει μοι» που απηύθυνε ο Χριστός στον Φίλιππο και το μετουσίωσε σε διαχρονική πρόσκληση προς κάθε άνθρωπο να ακολουθήσει ελεύθερα τον Χριστό και να γίνει μέλος της. Το «ἀκολούθει μοι» έγινε το κήρυγμα των ιεραποστόλων, των ιεροκηρύκων και όλων των κληρικών. Ο κάθε άνθρωπος καλείται ελεύθερα και αβίαστα να γίνει μαθητής του Χριστού, να γνωρίσει την αλήθεια του Ευαγγελίου, να μετάσχει της ευχαριστιακής ζωής της Εκκλησίας. «Ακολουθούμε τον Χριστό, σημαίνει ότι τον αγαπούμε με όλη τη δύναμη της ύπαρξής μας, τον εμπιστευόμαστε άνευ όρων και ορίων. Σημαίνει ότι μέσα από τη ζωή μας και τις πράξεις μας αποδεικνύουμε το γνήσιο ορθόδοξο βίωμά μας. Σημαίνει ότι αγωνιζόμαστε πνευματικά να μεταμορφώσουμε τα πάθη μας, να διορθώσουμε τον κακό εαυτό μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να μορφωθεί ο Χριστός στην καρδιά μας» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Όταν ο Φίλιππος συνάντησε τον Χριστό έτρεξε και βρήκε τον Ναθαναήλ και τον προέτρεψε να έρθει κοντά Του, ώστε και εκείνος να μην στερηθεί αυτή τη λυτρωτική συνάντηση. Η κοινωνικότητα είναι το δεύτερο χαρακτηριστικό στοιχείο. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναζητήσουμε και εμείς τον Ναθαναήλ της οικογένειάς μας, της γειτονιάς μας, της επαγγελματικής μας ζωής. Να αναζητήσουμε όλους εκείνους που βρίσκονται μακριά από τον Χριστό και να τους καλέσουμε να έρθουν κοντά Του και κοντά στην Εκκλησία.

Το τρίτο χαρακτηριστικό στοιχείο της ορθοδόξου βιωματικής εμπειρίας είναι η προφητική ρήση του Χριστού προς τον Ναθαναήλ «μείζω τούτων ὄψει». Οι Απόστολοι έζησαν και είδαν τον Χριστό να θαυματουργεί, να θεραπεύει, να επαναφέρει νεκρούς στη ζωή, να σταυρώνεται και να ανασταίνεται. Μέσα στην Εκκλησία όλοι μας βιώνουμε το μείζον γεγονός της δικής μας πνευματικής νεκρανάστασης, το θαύμα της αναγεννήσεως και της ανακαινίσεώς μας, μέσα από τα ιερά Μυστήρια. Η Εκκλησία δίνει νόημα και ελπίδα στη ζωή των ανθρώπων.
«Η δική μας ευθύνη είναι, αυτά τα τρία στοιχεία της ορθοδόξου ζωής να τα βιώνουμε και με αυτή τη βιωματική μας εμπειρία να προσφέρουμε μίμηση προς παραδειγματισμό και στους υπόλοιπους ανθρώπους» τόνισε ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Αρχιδιακόνου στον πρώτο διάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως, τον π. Στέφανο Καππέ, ευχαριστώντας τον για την μέχρι σήμερα υποδειγματική διακονία πλησίον του. «Ο π. Στέφανος είναι γόνος ιερατικής οικογένειας. Ο σαρκικός του πατέρας διακονεί στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μεσολογγίου και επιτελεί ένα σημαντικό πνευματικό και κοινωνικό έργο. Ευτύχησε να έχει πνευματικό του πατέρα, τον μέχρι πρότινος Πρωτοσύγκελλό μας, τον π. Επιφάνιο, του οποίου αποτελεί συμμαρτυρία και καρπό της δικής του εκκλησιαστικής διακονίας. Δημόσια τον ευχαριστώ, τούτη τη στιγμή, για την μέχρι τώρα διακονία του στην Ιερά Μητρόπολή μας και του εύχομαι ο Άγιος Θεός να ευλογήσει το νέο ξεκίνημά του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Παρακαλώ τον π. Στέφανο να παραμείνει γνήσιος διάκονος της Εκκλησίας, με ταπείνωση και θυσιαστικό φρόνημα» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την προσφώνησή του.

Ακολούθησε η λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού και των ιερών Εικόνων εντός του Ναού και η ανάγνωση περικοπών εκ του Συνοδικού της Εβδόμης Οικουμενικής Συνόδου.
Επίσης τελέσθηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, που συγκλόνισε την πατρίδα μας και βύθισε στο πένθος δεκάδες οικογένειες.


 

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος την Κυριακή της Ορθοδοξίας, προεξήρχε του Όρθρου και της θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο «Συνοδικό της Ορθοδοξίας» που διαβάζεται σήμερα στους Ιερούς Ναούς και ιδιαιτέρως στην ομολογία: «Οι Προφήται ως είδον, οι Απόστολοι ως εδίδαξαν, η Εκκλησία ως παρέλαβεν, οι διδάσκαλοι ως εδογμάτισαν… ούτω φρονούμεν, ούτω λαλούμεν, ούτω κηρύσσομεν Χριστόν τον αληθινόν Θεόν ημών…».

Τόνισε ότι υπάρχει ενότητα και ταυτότητα εμπειριών μεταξύ των Προφητών, των Αποστόλων και των Πατέρων και αυτή είναι η ορθόδοξη πίστη. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί άλλοι δέχονται μόνον τους Προφήτες (Εβραίοι), άλλοι μόνον τους Προφήτες και Αποστόλους (Προτεστάντες) και άλλοι προσθέτουν και τους Πατέρες, τους οποίους, όμως, ερμηνεύουν φιλοσοφικά και τους παρερμηνεύουν ή τους θεωρούν κατώτερους από τους φιλοσόφους (Ρωμαιοκαθολικοί-σχολαστικοί).

Κατέληξε ότι εμείς πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στην παράδοση της Εκκλησίας, όπως ομολογείται στο «Συνοδικό της Ορθοδοξίας», να στηριζόμαστε στην ενότητα των Προφητών, Αποστόλων και Πατέρων, όπως αποφάνθησαν οι Οικουμενικές Σύνοδοι.

Μετά την θεία Λειτουργία έγινε η καθιερωμένη λιτανεία των ιερών εικόνων εντός του Ιερού Ναού και ακολούθως έγινε το ιερό μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών όλων των αδελφών μας οι οποίοι απεβίωσαν βιαίως, κατά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή των Τεμπών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης εξέφρασε τον βαθύτατο πόνο όλων για το τραγικό αυτό γεγονός, που πλήγωσε βαθιά όλους τους Έλληνες, και όλη την ανθρωπότητα. Τόνισε ότι αυτή η περίοδος είναι περίοδος πόνου καρδιακού, περίσκεψης, σιωπής, περισυλλογής, αλλά κάποτε πρέπει να αρχίση ισχυρά αυτοκριτική και απόδοση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα (κοινωνικά, πολιτικά, πνευματικά), για την διόρθωση των κακώς κειμένων, την εξυγίανση των πραγμάτων και την απόκτηση υπευθυνότητας τόσο προσωπικής, όσο και συλλογικής. Η ζωή δόθηκε από τον Θεό ως δώρο στους ανθρώπους και έχει νόημα και αξία και δεν είναι παίγνιον του καθενός.

Στη θεία Λειτουργία συμμετείχε ο δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, οι διοικητές των σωμάτων ασφαλείας της πόλης και πλήθος κόσμου. Στην λιτανεία των ιερών εικόνων συμμετείχε αντιπροσωπεία των μαθητών των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου κρατώντας ιερές εικόνες.