c79

H Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του Αμβρακικού κόλπου

Δήμος Αμφιλοχίας:

Τη στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξής του Αμβρακικού Κόλπου χαράζει ο Δήμος Αμφιλοχίας σε συνεργασία με τους γειτονικούς του Δήμους, μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για το σχεδιασμό και την ωρίμανση του προγράμματος Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) για την περιοχή του Αμβρακικού, στις 20 Φεβρουαρίου 2023.
Με την προγραμματική σύμβαση, η οποία υπογράφηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων παρουσία του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη και εκπροσώπους των συμβαλλόμενων φορέων, Δήμων και Οργανισμών, καθορίζονται τόσο η εξειδίκευση της στρατηγικής όσο και η οριοθέτηση της περιοχής για την οποία πρέπει να καταρτιστεί αναλυτικό σχέδιο δράσης ώστε να τύχει χρηματοδότησης, η οποία στο σύνολό της ανέρχεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, οι στόχοι που προτείνονται περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάδειξη των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών, την ανάδειξη φυσιολατρικών διαδρομών, την οργάνωση δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε υψηλής στάθμης επισκέπτες, την παραγωγή αλιευτικών και άλλων τοπικών προϊόντων καθώς και την καθιέρωση δρώμενων που σχετίζονται με την ιστορία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας τόνισε την αναγκαιότητα εξορθολογισμού του τρόπου με τον οποίο κατανέμονται οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και γεωγραφία της περιοχής, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Υπουργέ έχετε περάσει από την περιοχή μας και την Αμφιλοχία. Ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο από τον Θεό. Εξαιτίας της αδράνειας δεκαετιών όμως, αυτό μας έχει γυρίσει μπούμερανγκ.
Ο Αμβρακικός έχει την ατυχία να είναι χωρισμένος σε δυο Περιφέρειες και επειδή η διαχείριση των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περιφερειοκεντρική τα τελευταία χρόνια, το ότι βρίσκεται στα όρια των δύο Περιφερειών, άρα στα άκρα τους, σημαίνει πως δεν έχει δοθεί η κατάλληλη σημασία στην ανάπτυξη του Αμβρακικού κόλπου.
Είμαστε ευτυχείς για αυτή την προσπάθεια, μετά τη συνεννόηση που έγινε στον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με τη στήριξη προφανώς της ΜΟΔ. Θέλουμε τη βοήθειά σας να αναδείξουμε τον Αμβρακικό με όλα τα ιδιαίτερα στοιχεία του, και να στηρίξουμε τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και την αλίευση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η σύμβαση που υπογράφουμε σήμερα, θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε τα οράματά μας για την περιοχή».

Τη σύμβαση υπέγραψαν: ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας, ο Δήμαρχος Ακτίου- Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο Δήμαρχος Ζηρού και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Νοτίου Ηπείρου-Αμβρακικού ΑΕ-Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ Νίκος Καλαντζής (απουσίαζε στο εξωτερικό η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση) καθώς και ο Πρόεδρος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Γιώργος Παπαδημητρίου. Παρέστη επίσης ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός.

Αναφορικά με την υπογραφή της σύμβασης, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας δήλωσε σχετικά: «Ο Αμβρακικός κόλπος αποτελεί ένα από τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο Δήμος Αμφιλοχίας. Θάλασσα με ήρεμα νερά, κατάλληλα για ψάρεμα και κολύμπι, αποτελεί τη σύνδεση της περιοχής μας με το Ιόνιο Πέλαγος. Με την υπογραφή της σύμβασης για τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις για την περιοχή του Αμβρακικού, αποκτάμε επιτέλους πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας για την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής. Ο Αμβρακικός κόλπος μπορεί όχι μόνο να αναπτυχθεί αυτόνομα αλλά να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου για τον Βάλτο, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία μετάβασης από την θάλασσα στον ορεινό όγκο, που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλα μέρη στην Ελλάδα. Αποτελεί για εμάς μια ευκαιρία να αναδείξουμε τις ομορφιές του τόπου μας, τα μοναδικά μας προϊόντα και το πολιτισμό της περιοχής μας.
Είμαστε έξι Δήμοι και δύο Περιφέρειες που μας ενώνει ο Αμβρακικός και τα προβλήματά του αλλά πολύ περισσότερο οι προοπτικές ανάπτυξής του.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό κ. Αμυρά καθώς και όλους τους συμβαλλόμενους φορείς, για τη συνεργασία που μας οδήγησε στην υπογραφή της σύμβασης που μπορεί να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και προόδου για την ευρύτερη Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο».


Σπήλιος Λιβανός, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

Ο Σπήλιος Λιβανός, π. Υπουργός, βουλευτής Αιτ/ίας & επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ΚΣ-ΝΑΤΟ, συμμετείχε σήμερα στην συνάντηση του ΥΠΑΝ Άδωνι Γεωργιάδη, των 6 δημάρχων του Αμβρακικού & του Προέδρου της ΜΟΔ στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την υπογραφή της ΟΧΕ Αμβρακικού, του πρόγραμματος Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) για την περιοχή του Αμβρακικού.

Η σύμβαση του προγράμματος, έχει ως στόχο «τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Αμβρακικού στηριγμένη στην προώθηση των αλιευτικών και λοιπών τοπικών προϊόντων, στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού υψηλής ποιότητας, στη δημιουργία υποδομών με σεβασμό στο ιδιαίτερο περιβάλλον της και στην ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού της ενδιαφέροντος», υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) ΑΕ, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου και οι Δήμαρχοι Αρταίων, κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, Πρέβεζας, κ. Νίκος Γεωργάκος, Ακτίου – Βόνιτσας, κ. Γιώργος Αποστολάκης, Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γιώργος Κατσούλας καθώς και ο Δήμαρχος Ζηρού και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού ΑΕ – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ, κ. Νίκος Καλαντζής (απουσίαζε στο εξωτερικό η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, κ. Ροζίνα Βαβέτση).

Κατά την τοποθέτησή του ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει οι έξι δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να αξιοποιήσουν την τεχνική αρτιότητα των πιο εξειδικευμένων στελεχών της δημόσιας διοίκησης για να γίνει η διαδικασία σωστά και να μπορούν να γίνουν τα έργα. «Οι αντικειμενικές δυνατότητες της περιοχής είναι τεράστιες. Ο δε Αμβρακικός είναι ένα στολίδι της φύσης και του πλανήτη. Οι μελέτες που θα γίνουν δεν θα κάνουν τίποτα άλλο παρά να σεβαστούν απολύτως το περιβάλλον και τη φυσική ομορφιά του Αμβρακικού κόλπου και να αξιοποιήσουν με το μέγιστο δυνατό τρόπο μία βιώσιμη ανάπτυξη, μία ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στους κατοίκους, που θα δώσει θέσεις εργασίας και αναβάθμιση αυτού του τόπου για τα επόμενα 100 χρόνια. Όπως είπε, τα χρήματα που θα διατεθούν είναι αρκετά χρήματα, θα είναι πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Σπήλιος Λιβανός, πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ άλλων τόνισε : “H υπογραφή της σύμβασης είναι στη σωστή κατεύθυνση και ουσιαστικά δείχνει πώς αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση και ο Άδωνις Γεωργιάδης συναινετικά, να το πούμε αυτό, το κοινό μέλλον.

‘Μόνο ενώνοντας δυνάμεις μπορούμε να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα και έτσι να πετύχουμε και την διασφάλιση της άμυνας απέναντι στην κλιματική αλλαγή και στην περιβαλλοντική ρύπανση αλλά και την ανάπτυξη. Εγώ θέλω ιδιαίτερα να συγχαρώ τη ΜΟΔ, προφανώς τον Δήμαρχο Αρταίων για την πρωτοβουλία, όλους τους Δημάρχους οι οποίοι στο παρελθόν δούλεψαν σε αυτή την κατεύθυνση, την ενωτική. Και βέβαια και εσένα, Άδωνι, διότι αγκαλιάζεις αυτή την προσπάθεια και δείχνεις ότι έχεις τα μάτια σου στραμμένα αναπτυξιακά και στην Δυτική Ελλάδα, η οποία είναι σε καθυστέρηση έναντι της Ανατολικής Ελλάδας και αντιμετωπίζεις τα ζητήματα όπως θα έπρεπε να τα αντιμετωπίζει ένας σύγχρονος πολιτικός, ένας σύγχρονος αναπτυξιακός ηγέτης» κατέληξε ο κ. Λιβανός.

Ο Πρόεδρος της ΜΟΔ, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι ήταν ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο όταν μας πρωτοχτύπησε την πόρτα ο Δήμαρχος Αρταίων, ο κύριος Τσιρογιάννης, πιστεύαμε ότι θα ήταν κάτι ανέφικτο. Παρόλα αυτά, οι παριστάμενοι Δήμαρχοι το ωρίμασαν και τελικά σήμερα είμαστε εδώ πέρα να υπογράψουμε ένα best practice, μια καλή πρακτική όπου θα δοθούν λύσεις οργανωμένες, συγκεκριμένες σε θέματα των περιοχών μέσα από την ωρίμανση και την απορρόφηση κονδυλίων τα οποία όπως πολύ καλά ξέρετε πολλές φορές παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση».

Ο Δήμαρχος Αρταίων, κ. Χρήστος Τσιρογιάννης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο Αμβρακικός είναι ένα ενιαίο οικοσύστημα με βάση τη Συνθήκη Ραμσάρ και περιοχή Natura ενώ εξέφρασε την πίστη ότι τόσο τα αντίστοιχα Υπουργεία στη μετέπειτα πορεία, αλλά και οι Περιφέρειες οι οποίες έχουν τα ΠΕΠ, ή μέσα από το «Αντώνης Τρίτσης» και άλλα προγράμματα, να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν για να μη μείνουμε μόνο στα χαρτιά.

Ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας, κ. Γιώργος Αποστολάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ήρθε η ώρα έστω και αργά να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα το οποίο είχε πάρει και ΦΕΚ και όχι μόνο και ότι από τη στιγμή που οι Δήμοι έχουν και τη ΜΟΔ και τον κ. Γεωργιάδη, είναι βέβαιο ότι το έργο θα στεφθεί από επιτυχία.

O Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γιώργος Κατσούλας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η περιοχή χρειάζεται τη στήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης για να αναδειχθεί ο Αμβρακικός σε όλα τα μέτωπα και τα στοιχεία του από τον τουρισμό, από τον πρωτογενή τομέα, από την αλίευση. Είμαστε αισιόδοξοι».

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας, κ. Νίκος Γεωργάκος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι Δήμαρχοι, οι οποίοι είναι νέας γενιάς, θέλουν γρήγορα αποτελέσματα στην πρώτη ολοκληρωμένη χωρική επένδυση με τη βοήθεια των Μηχανικών της ΜΟΔ.

Ο Δήμαρχος Ζηρού, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού ΑΕ – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ, κ. Νίκος Καλαντζής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να δοθεί προσοχή όχι μόνο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή αλλά και στα πολλά προβλήματα και πρέπει να αναδειχθούν και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.


Γιώργος Αποστολάκης, Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας:

Η Δευτέρα 20/02/2023 ήταν μια ξεχωριστή μέρα τόσο για μένα προσωπικά όσο και για το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας, καθόσον υπογράφηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η προγραμματική σύμβαση της περιοχής του Αμβρακικού Κόλπου.

Η σύμβαση αυτή υπογράφηκε παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιου Λιβανού, του Προέδρου της Μ.Ο.Δ Α.Ε. κ. Γεώργιου Παπαδημητρίου και των συνεργαζομένων δημάρχων των Δήμων Αρταίων κ. Χρήστο Τσιρογιάννη, Αμφιλοχίας κ. Γεώργιου Κατσούλα, Πρέβεζας κ. Νικολάου Γεωργάκου και Ζηρού κ. Νικολάου Καλαντζή.

Για μένα προσωπικά η υπογραφή αυτή είναι μια δικαίωση της αρχικής προσπάθειας που είχαμε πράξει το 2009, μέσω του γνωστού σε όλους μας προγράμματος «Ανάσα». Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Αμβρακικού Κόλπου βασισμένη στην προώθηση των αλιευτικών και τοπικών προϊόντων, στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού υψηλής ποιότητας, στη δημιουργία υποδομών με σεβασμό στο ιδιαίτερο περιβάλλον της και στην ανάδειξη του πολιτιστικού του ενδιαφέροντος πάντα με σεβασμό για το φυσικό οικοσύστημα και τις ιδιαιτερότητες του.

Η ΟΧΕ του Αμβρακικού Κόλπου Θα περιλαμβάνει έργα άνω των 120 εκατομμυρίων € που θα υλοποιηθούν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027.