pareklisiastynomiasagrinio1

Ποιμαντικές δραστηριότητες Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας

Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου ιερούργησε το πρωί του Σαββάτου 18 Φεβρουαρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.
Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε ιερό μνημόσυνο «υπέρ αναπαύσεως πάντων των απ’ αιώνος κεκοιμημένων ορθοδόξων χριστιανών», αλλά και το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο δύο ενοριτών, της αείμνηστης εκπαιδευτικού Αλεξάνδρας Δεληγιαννίδη και του αειμνήστου Αποστόλου.
Κατά το κήρυγμά του τόνισε, ότι το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ενώνει την γη με τον ουρανό, τον άνθρωπο με τον Θεό, την επί γης στρατευόμενη με την εν ουρανοίς θριαμβεύουσα Εκκλησία και είναι ο κατεξοχήν προσευχητικός, βιωματικός τρόπος για να συνειδητοποιήσει κανείς το μυστήριο του θανάτου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αείμνηστη Αλεξάνδρα Δεληγιαννίδη, η οποία υπήρξε εκ των κορυφαίων στελεχών της Αδελφότητος «Η Αγία Φιλοθέη» και στενή συνεργάτιδα της κ. Ουρανίας Λανάρα, η οποία έχει σφραγίσει με τον ζήλο και την προσφορά της την ιεραποστολική ζωή αυτής της περιοχής. Αναφέρθηκε στην προσφορά της αείμνηστης στην τοπική μας Εκκλησία, αλλά και στην τοπική κοινωνία, μέσα από όλες τις θέσεις που εργάστηκε και διακόνησε ως δασκάλα, κατηχήτρια, υπεύθυνη των κατασκηνώσεων, φοιτητικών συνάξεων και των ενοριακών δραστηριοτήτων.

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως στο Αγρίνιο, πλησίον του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής. Ξεναγήθηκε στους χώρους του Ρ/Σ, τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού στους ραδιοθαλάμους και απηύθυνε το πρώτο Επισκοπικό Μήνυμά του στους ακροατές.
Ευχαρίστησε τον Διευθυντή του Ρ/Σ, αρχιμ. Μακάριο Αντωνόπουλο, τους εργαζομένους, τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς και όσους εθελοντικά εργάζονται και στηρίζουν την λειτουργία του. Αναφέρθηκε στον μακαριστό Μητροπολίτη Κοσμά «επί των ημερών του οποίου ο Ραδιοφωνικός Σταθμός από μία ενοριακή πρωτοβουλία του Ιερού Ναού του Πολιούχου της πόλεως μας, Αγίου Χριστοφόρου, επισήμως, καταχωρήθηκε ως Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως και από τότε μέχρι και σήμερα λειτουργεί υπό την αιγίδα της».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Αγρινιώτη μακαριστό Μητροπολίτη Ευρίπου Βασίλειο «άξιο τέκνο της πόλης και της τοπικής μας Εκκλησίας, ο οποίος πολλά προσέφερε και ποικιλοτρόπως στήριξε την δημιουργία αυτού του Ραδιοφωνικού Σταθμού και την μετεγκατάσταση του σε τούτο τον χώρο, έτσι, ώστε να είναι ο επίσημος Ραδιοφωνικός άμβωνας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας».

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε την σπουδαιότητα του έργου που προσφέρει ένας εκκλησιαστικός Ρ/Σ ενημερώνοντας, ψυχαγωγώντας, στηρίζοντας και ενισχύοντας τους ακροατές και ιδιαίτερα με την μετάδοση των ιερών ακολουθιών παρηγορώντας αυτούς που για διαφόρους λόγους δεν μπορούν να συμμετέχουν στην Λατρεία της Εκκλησίας μας.

Επίσης ανακοίνωσε, ότι από το νέο εκκλησιαστικό έτος και ο ίδιος θα έχει την δική του εκπομπή στον Σταθμό, η οποία θα αναλύει και θα ερμηνεύει το ιερό Ευαγγέλιο και επιπλέον δήλωσε ότι θα καταβάλει προσπάθειες για την αναβάθμιση και επέκταση του προγράμματος σε κοινωνικά, επιστημονικά, πολιτιστικά, ιστορικά κ.α. θέματα, καλώντας παράλληλα όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτό έργο να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας και τέλεσε στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Αρτεμίου, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αστυνομικών που έπεσαν κατά την ώρα του καθήκοντος, παρουσία του Αστυνομικού Διευθυντή Ακαρνανίας, Διοικητών των Τμημάτων, Αστυνομικών και εκπροσώπων των τοπικών αρχών.
Κατά την σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στους αστυνομικούς που θυσιάστηκαν, τονίζοντας ότι μας δίδαξαν με το παράδειγμά τους και υπήρξαν οδοδείκτες, καθώς έθεσαν το καθήκον υπέρ της πατρίδος πάνω από τη ζωή τους. Τόνισε ότι είμαστε ευγνώμονες απέναντί τους και σήμερα προσευχόμαστε στον Άγιο Θεό για την ανάπαυση της ψυχής τους, δίδοντάς τους την υπόσχεση, ότι δεν θα λησμονήσουμε το πέρασμά τους από την Ελληνική Αστυνομία, τη θυσία και το παράδειγμα που μας άφησαν.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τοπικής Κοινότητας Παναιτωλίου από την Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παναιτωλίου «Χρήστος Καπράλος», με θέμα: «Γενέσια, γαμήλια και νεκρικά έθιμα και παραδόσεις στον αγροτικό χώρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».
Κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα στοιχεία που ο χριστιανικός πολιτισμός και η χριστιανική λατρεία προσέλαβαν τόσο από την ιουδαϊκή παράδοση, όσο και από τον ειδωλολατρικό κόσμο και στα οποία έδωσαν ένα διαφορετικό νόημα και περιεχόμενο μέσα από την Λογική Λατρεία του αληθινού Θεού. Μίλησε για τη γέννηση του ανθρώπου, το εισαγωγικό Μυστήριο του Βαπτίσματος, το μυστήριο του Γάμου, αλλά και το μυστήριο του θανάτου και αναφέρθηκε αδρομερώς σε ήθη, έθιμα και λαϊκές παραδόσεις. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδος και εξέφρασε την επιθυμία να πραγματοποιηθούν στο μέλλον ανάλογες εκδηλώσεις, σε συνεργασία και με την Ιερά Μητρόπολη, για να αναδείξουν θέματα του πολιτισμού, της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου μας.

Το πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού ολοκληρώθηκε με την τέλεση του αρχιερατικού Εσπερινού στο Ιερό Μετόχι των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης Παναιτωλίου.
Κηρύσσοντας τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον τρόπο που ο Θεός θα κρίνει τον κόσμο και όπως φαίνεται από την αυριανή Ευαγγελική περικοπή έχει να κάνει μόνο με την αγάπη που θα δείξουμε στους συνανθρώπους μας και μάλιστα στους αναγκεμένους. Μια αγάπη χωρίς διακρίσεις, χωρίς όρους και όρια. Μια αγάπη που δεν ανήκει στη σφαίρα της ιδεολογίας, δεν είναι μια αφηρημένη ιδέα, αλλά γίνεται ψωμί για τον πεινασμένο, νερό για τον διψασμένο, επίσκεψη στον ασθενή και στον φυλακισμένο, γίνεται έργα και πράξεις.
Ευχήθηκε σε όλους την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή που θα αρχίσει σε λίγο να μην νηστέψουμε από την αγάπη, γιατί όσες αρετές και αν κατορθώσουμε να αποκτήσουμε, χωρίς την αγάπη παραμένουν άκαρπες.
Μετά τον Εσπερινό στην αίθουσα του Ιερού Μετοχίου ευλόγησε την βασιλόπιττα του Κέντρου Ενότητος και Μελέτης – Προβολής των Αξιών μας «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» ευχόμενος σε όλους τους παρευρισκομένους καλή και ευλογημένη χρονιά.