xyta10

Ακύρωση του έργου του ΧΥΤΑ στο Μεσολόγγι

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»:

17 – 2 -2023

H Οικονομική Επιτροπή απέστειλε προς τα μέλη της, στις 11.00 πρόσκληση για έκτακτη σύγκλιση της επιτροπής στις 12.30 της 17/2/2023, με θέμα «Γνωμοδότηση σχετικά με άσκηση προσφυγής ανάκλησης, προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για το θέμα του ΧΥΤΑ».

Η δημοτική μας αρχή δεν έχει διδαχθεί τίποτα από τις συνεχείς αστοχίες και τα αλλεπάλληλα λάθη που διαδέχονται το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα ενάμιση χρόνο μετά την φωτιά στον ΧΥΤΑ, να μην έχει ξεκινήσει η ανακατασκευή του.
Θαυμάστε λοιπόν λογική με την οποία ο δήμος προσφεύγει.

«Επειδή υπάρχουν νόμιμοι λόγοι, γνωμοδοτούμε για τη λήψη απόφασης άσκησης προσφυγής ανάκλησης κατά της παραπάνω Πράξης στο αρμόδιο Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
• Όταν ζητάτε έγκριση από νομικά πρόσωπα του δήμου, οφείλετε να αναφέρετε λεπτομερώς τους λόγους της προσφυγής, για να ενημερώνονται τα αρμόδια όργανα και να ξέρουν τι ακριβώς καλούνται να ψηφίσουν.
Το νόμιμοι λόγοι φαντάζει γελοία δικαιολογία, ανθρώπων που προσπαθούν απλώς να δικαιολογήσουν τα λάθη τους, αγωνιζόμενοι για την «τιμή των όπλων».

• Και σαν να μην έφτανε αυτό, έρχεται και η δεύτερη παράγραφος για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές.
«Γνωμοδοτούμε για τη λήψη απόφασης ανάθεσης του δικαστικού της χειρισμού, σε άλλο δικηγόρο».
Πόση επιπολαιότητα για ένα τόσο σοβαρό θέμα !

Το συμπέρασμα λοιπόν που προκύπτει αβίαστα είναι ότι ο δήμος, εμπιστεύτηκε έναν άσχετο, που δεν ξέρει την δουλειά του και τώρα ψάχνει για άλλο δικηγόρο που θα προσπαθήσει εκ των υστέρων και μέσω της προσφυγής, να ανακαλύψει τους νόμιμους λόγους ώστε να δικαιωθεί ο δήμος.

Κύριε δήμαρχε, για το καλό του τόπου, εύχομαι ο νέος δικηγόρος σας, να κάνει σωστά την δουλειά του και να βρει τους νόμιμους λόγους, αν και θα μας επιτρέψετε να μην είμαστε καθόλου αισιόδοξοι.
Το θέμα είναι κρίσιμο και καταλάβετε επιτέλους ότι ο δήμος δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις σε αυτό το κρίσιμο πρόβλημα.
Οι σύμβουλοί σας, σας ωθούν σε συνεχή λάθη, σας εκθέτουν ανεπανόρθωτα και έχουν τεράστια ευθύνη για τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες σε όλα τα μέτωπα.
Πολλές φορές μάλιστα οι σύμβουλοί σας, παραπλανούν με τις άσχετες γνωματεύσεις και τις υποδείξεις τους, ακόμα και το Δημοτικό Συμβούλιο, εξωθώντας το σε λάθος αποφάσεις. Βεβαίως αν το μοναδικό κριτήριο πρόσληψης είναι, το ποιος είναι δικό μας παιδί και ποιος όχι, δεν μπορούμε να περιμένουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Την μεγαλύτερη όμως ευθύνη την έχετε εσείς κύριε δήμαρχε γιατί τους κρατάτε, εκθέτοντας τον εαυτό σας και τον δήμο, ενώ έπρεπε να τους είχατε στείλει νύχτα στο σπίτι τους.

Στην οικονομική Επιτροπή έφτασε και ένα άλλο θέμα, προ ημερήσιας διάταξης που αφορούσε την έγκριση του κόστους των καρναβαλικών εκδηλώσεων του δήμου.
Μόνο που έλειπε κάτι. Δεν ήξερε κανείς να μας πει ποιο είναι το κόστος των εκδηλώσεων. Με λίγα λόγια να ψηφίσουμε γουρούνι στο σακί ! τα σχόλια δικά σας.
Τέλος θα θέλαμε να αναφερθούμε στον ευτελισμό του Δημοτικού Συμβουλίου που τείνει να γίνει κανονικότητα και δεν φαίνεται να σας προβληματίζει και πολύ.

Δεν είναι δυνατόν τα Δημοτικά Συμβούλια να γίνονται στο Μεσολόγγι, με τον πρόεδρο του Δ.Σ. να βρίσκεται στην Αθήνα και τον Δήμαρχο απόντα, με αποτέλεσμα να έχουμε σκηνές απείρου κάλους. Ο μεν πρόεδρος να μην μπορεί να επικοινωνήσει, μέσα από διακοπές και παράσιτα με το τους δημοτικούς συμβούλους. Οι δε αντ΄ αυτού, του δημάρχου, να μην απαντούν σε ερωτήσεις αρμοδιότητας δημάρχου.

Αυτό κύριοι δεν είναι λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου, είναι κατάντια, ευτελισμός και απαξίωση και σας προειδοποιούμε ότι εάν επαναληφθεί θα λάβουμε δραστικά μέτρα.


Πάνος Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου – «Συμμαχία για το μέλλον»:

14-2-2023

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπηρεσία επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νομού Αιτωλ/νίας ΑΚΥΡΩΣΕ με τη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου, την δημοπρασία ανάθεσης – ανάδειξης αναδόχου για τις εργασίες αποκατάστασης – επέκτασης του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ.

Ουσιώδεις προς αυτό λόγοι τεκμηριώνονται ως προς την κλειστή διαδικασία ανάθεσης με διαπραγμάτευση – χωρίς δημοπρασία – λόγω συνθηκών “πανδημίας”, το ύψος της έκπτωσης (9%) και την διάθεση πίστωσης εκ μέρους του Δήμου, η οποία προστέθηκε στην αρχική επιχορήγηση 600.000 ευρώ προ το Δήμο.

Προφανώς οι λόγοι ακύρωσης είναι ουσιώδεις ως προς το πνεύμα και το γράμμα του νόμου που διέπει το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο.
Και τώρα κ. Δήμαρχε τι γίνεται;

Ουκ ολίγες φορές την τελευταία διετία σας καλούσαμε να κάνετε ανοιχτή δημοπρασία με πόρους του Δήμου, που αποδεδειγμένα υπήρχαν στα διαθέσιμά του και εσείς το βιολί σας! Προσδοκούσατε λέει, έκτακτη επιχορήγηση 1 εκατ. ευρώ από τα Υπουργεία, αλλά φευ, πήρατε τα μισά! (600.000 ευρώ).

Πού είναι άραγε η όποια τεκμηρίωση εκ μέρους του Δήμου για τέτοια σοβαρά θέματα και η νομική του υποστήριξη στο προκείμενο; Και σε τελική ανάλυση, οι δημότες τι φταίνε που σχεδόν δύο χρόνια τώρα τα σκουπίδια μεταφέρονται στην Πάλαιρο με τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ταυτόχρονη κατασπατάληση του δημοτικού χρήματος, που οι ίδιοι, μέσω των δημοτικών τελών, πληρώνουν;

Στοιχειωδώς θα κάνετε την αυτοκριτική σας; Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη 2023, το πρόβλημα δεν θα έχει επιλυθεί και η κατασκευή – αποκατάσταση του ΧΥΤΑ θα βαρύνει κυρίως την επόμενη δημοτική αρχή. Σας το είχαμε επισημάνει, αλλά εσείς πέρα βρέχει…

Κύριε Δήμαρχε, μετά την παραπάνω εξέλιξη όλα δείχνουν ότι ο “καρνάβαλος” των σκουπιδιών ήρθε για να μείνει! Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρόβλημα θα λυθεί, μόνο όταν εσείς και ο δικός σας “καρνάβαλος” αποχωρήσετε οριστικά και αμετάκλητα…


Ελευθέριος Σιαπλαούρας
Πολιτικός Μηχανικός MSc, MBA

14-2-2023

Ηχηρό “χαστούκι” στον Δήμαρχο και στην Δημοτική Αρχή ήταν η ΑΚΥΡΩΣΗ του έργου “Αποκατάσταση ζημιών και εργασίες συντήρησης στον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου” λόγω της “σκανδαλώδους” διαγωνιστικής διαδικασίας, από το Ελεγκτικό Συνέδριο (Πράξη 2/2023 του Επιτρόπου Ν. Αιτωλ/νίας), Η μνημειώδης προχειρότητα στην αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος των απορριμμάτων, “έβγαζε μάτι”, γεγονός το οποίο και από την αρχή είχε επισημανθεί προς τη Δημοτική Αρχή, πλην όμως ¨εκώφευσε¨.
Ο “φωτογραφικός” διαγωνισμός, έπασχε σε όλα τα επιμέρους σημεία του, από την μελέτη, την χρηματοδότηση αλλά έως και στην διαγωνιστική διαδικασία, όπως αναφέρεται εμφαντικά και στην Πράξη 2/2023 του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ανικανότητα, η ανευθυνότητα, η στρεβλή νοοτροπία και η κατρακύλα της πολιτικής ηθικής, σε συνδυασμό με τις παράτυπες πρακτικές του Δημάρχου, επέφεραν το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα, πλην όμως <<το λογαριασμό>>, δηλαδή τις συνέπειες τη μη επίλυσης, θα τον πληρώνουν πάντα οι πολίτες.
Η ακύρωση (κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης) της διαγωνιστικής διαδικασίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο βασίστηκε στους εξής λόγους:

1. Το έργο θα έπρεπε να ανατεθεί με ανοιχτό διαγωνισμό αλλά ο Δήμαρχος, με νέα απόφαση και παρά την αντίθετη γνώμη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, αποφάσισε να καλέσει μόνο τρεις εταιρείες να λάβουν μέρος, επικαλούμενος παράτυπα, τη διάταξη έκτακτου γεγονότος, που όμως δεν στοιχειοθετήθηκε.

2.Το ποσοστό έκπτωσης του έργου στο οποίο συμφώνησε η Δημοτική Αρχή ήταν 9%, τη στιγμή που η πλειονότητα των έργων στο δήμο έχουν μέση έκπτωση 40%.

3. Το Υπουργείο ενέκρινε χρηματοδότηση για το έργο, ποσού 600 χιλιάδων ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός του δημοπρατούμενου έργου ανέρχεται στο διπλάσιο ποσόν, κάτι που αμφισβητεί με την Πράξη του το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τη διαφορά θα την έβαζε ο Δήμος για να προχωρήσει το έργο. Και εδώ ερωτάται ο δήμαρχος. Γιατί δεν το χρηματοδοτούσε μόνος του ο Δήμος το έργο, εφόσον είχε τα χρήματα, από την αρχή που προέκυψε το πρόβλημα;

Προκύπτουν πολλά ερωτήματα, με το βασικότερο ερώτημα, αν ήταν μία ακούσια λανθασμένη μεθόδευση του διαγωνισμού ή εξόφθαλμα εσκεμμένη, ακολουθώντας την “πεπατημένη” άλλων ανάλογων φωτογραφικών διαγωνισμών.
Όσον αφορά για το έργο της συντήρησης στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, ανακύπτουν και παρατείνονται στο διηνεκές ολέθρια οικονομικά αποτελέσματα για το ταμείο του Δήμου, όπως επιπλέον κόστη μεταφοράς των απορριμμάτων σε όμορους Δήμους, αλλά και ανεξέλεγκτους κινδύνους για τη δημόσια υγεία των δημοτών.
Και όλα πάλι από την αρχή!

Κύριε Δήμαρχε, η άμμος στην κλεψύδρα σας τελειώνει. Η κοινωνία μας καλείται να αντιδράσει στις ερχόμενες Δημοτικές εκλογές, απομονώνοντας τέτοιες παράτυπες, μεθοδευμένες και εν πολλοίς αντιδημοκρατικές ενέργειες, που βλάπτουν τα συμφέροντα του Δήμου.