noso1

Μεγάλη συγκέντρωση για την ενίσχυση του νοσοκομείου Μεσολογγίου

hospitalmes1


Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

Ένας κοινωνικός σεισμός συντάραξε το Μεσολόγγι, όπου έλαβε χώρα μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει ποτέ ενάντια στην μεθόδευση με στόχο την διάλυση του νοσοκομείου της πόλης και την υποβάθμιση του ΕΣΥ και της Δημόσιας Υγείας στην χώρα. Χιλιάδες λαού πορεύθηκαν από το νοσοκομείο προς την κεντρική πλατεία της πόλης, με την συμβολική συμμετοχή κάποιων τρακτέρ από μια περιοχή όπου ο αγροτικός πληθυσμός νοιώθει σταδιακά να αποκλείεται από τις παροχές της Δημόσιας Υγείας. Όπως μου έλεγε ένας κάτοικος, ακόμη και λεφτά να έχεις, πλέον στην περιφέρεια είναι αδύνατον να επιβιώσεις σε έκτακτες περιπτώσεις, μέχρι να φθάσεις στην Αθήνα για να καταφύγεις στις υπηρεσίες των μεγάλων ιδιωτικών υγειονομικών μονάδων. Φαντάσου τί γίνεται με εκείνους που σπρώχνονται στο κοινωνικό περιθώριο στα πλαίσια της νέας φτωχοποίησης με την έκρηξη του ενεργειακού κόστους, του κόστους στην πρωτογενή παραγωγή και την αλματώδη ακρίβεια των βασικών καταναλωτικών αγαθών. Ο κόσμος πλησιάζει σιγά-σιγά να πληροφορηθεί ότι η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί έναν πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά σχεδιασμό για εκχώρηση της δημόσιας υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα, την στιγμή που, με τον πρόσφατο νόμο, αίρει την ιδρυτική βάση του ΕΣΥ.
Η ψήφος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη στις επικείμενες εκλογές θα σήμαινε λευκή επιταγή στην συνέχιση ενός καταστροφικού έργου στον τομέα της Υγείας, και γι’ αυτόν τον λόγο είναι ιστορικής σημασίας.


ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας:

Βροντερό παρόν, του ΠΑΣΟΚ, στην κινητοποίηση που έγινε στο Μεσολόγγι, για την ανάδειξη των προβλημάτων δημόσιας υγείας, όπως η υπολειτουργία και η υποστελέχωση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου!
Το αγωνιστικό παρόν έδωσαν μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Αιτ/νίας, η Τοπική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Μεσολογγίου, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Στο πλευρό του αγώνα και μπροστάρηδες, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, καθώς και οι υποψήφιοι Βουλευτές ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αναγνωστόπουλος και Περσεφόνη Πιστιόλη.

« Παιδί» του ΠΑΣΟΚ, το Ε.Σ.Υ, το στήριγμα στην υγεία του Έλληνα πολίτη, εγκαταλείφθηκε και απαξιώθηκε από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στα χρόνια της διακυβέρνησής τους.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποδείχθηκε πόσο το έβλαψαν με τις πολιτικές τους.
Το ΠΑΣΟΚ, όπως τότε έτσι και τώρα, θα αναγεννήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, υπέρ των πολιτών και όχι των πάσης φύσεως ιδιωτικών συμφερόντων.


ΣΥΡΙΖΑ Ι.Π. Μεσολογγίου:

Χαιρετίζουμε την μεγαλειώδη συγκέντρωση κινητοποίηση των φορέων και των κατοίκων του Δήμου Ι.Π.Μεσολογγιου για τη στήριξη και στελέχωση του νοσοκομείου στις 15/2/2023. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο.
ΟΧΙ στην υποβάθμιση του νοσοκομείου Μεσολογγίου.

Πλήρης στελέχωση τμημάτων και κλινικών με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Αυτονόμηση από το νοσοκομείο Αγρινίου.

Θεωρούμε ότι απαιτείται στο επόμενο χρονικό διάστημα η ένταση και κλιμάκωση του αγώνα με: πίεση στο υπουργείο υγείας, στην αιρετή περιφέρεια ώστε να υπάρξουν αντίστοιχες συναντήσεις και δεσμεύσεις με συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Στην παραπάνω κατεύθυνση βαρύνουσα σημασία έχει η συνάντηση των δημάρχων Μεσολογγίου -Ναυπακτιας και Ξηρομέρου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας.
Σ αυτή την κρίσιμη ώρα κανείς δεν περισσεύει. Οι ευθύνες όμως έχουν ονοματεπώνυμο. Με κύρια υπεύθυνη την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για ότι συμβαίνει και στοχευμένα έχει μεθοδεύσει. Τέλος το νέο χτύπημα που ήρθε στο φώς αναφορικά με τη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ο εκάστοτε διοικητής του νοσοκομείου Μεσολογγίου τίθεται εκτός Δ.Σ.του Γ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας.
Είναι απαράδεκτο.
Και βέβαια όλες οι παραπάνω μεθοδεύσεις και πρακτικές πρέπει να αποδοκιμαστούν στην κάλπη των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.
Άλλος δρόμος σε πολιτικό επίπεδο δεν υπάρχει…


Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:


ΜέΡΑ25:

Το ΜέΡΑ25 χαιρετίζει την μαζική και πρωτοφανή,όπως χαρακτηρίστηκε, για τα δεδομένα της περιοχής συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στις 15 Φεβρουαρίου οι κάτοικοι για την υπεράσπιση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου.

Στη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας συμμετείχαν μαζικά οι κάτοικοι, οι αγρότες, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, του Εμπορικού Συλλόγου αλλά και όλων των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων της περιοχής.

“Σε αυτόν τον τόπο τον ιερό μας πήρανε τα πάντα όχι και αυτό” ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην κινητοποίηση ενάντια στη φτωχοποίηση αλλά και στην αποστέρηση του τελευταίου οχυρού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας: του δικαιώματος πρόσβασης σε δημόσια και δωρεάν υγεία.

“Τα τελευταία δέκα χρόνια γνωρίσαμε την απόλυτη υποβάθμιση στην περιοχή μας. Η ανεργία καλπάζει, οι νέοι φεύγουν και όσοι μένουμε πίσω τρώμε τις σάρκες μας”, όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε από τους ομιλητές.

Στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου το οποίο εξυπηρετεί περισσότερους από 80.000 κατοίκους, η υποστελέχωσή του, οι παραιτήσεις ιατρών έχουν οδηγήσει σχεδόν όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου σε λειτουργική κατάρρευση.

“Όλα τα τμήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας φυτοζωούν, με ένα προσωπικό εξουθενωμένο ψυχολογικά και σωματικά. Οι γενικές εφημερίες μοιάζουν με πεδίο μάχης ενώ το προσωπικό των νοσοκομείων κάνει καθημερινά υπερπροσπάθειες να αντεπεξέλθει στις ελλείψεις και ανάγκες των ασθενών αλλά και στις πολύωρες υπερωρίες.” όπως υπογραμμίστηκε από τους ομιλητές.

Δηλωτική της απαξίωσης του δημοσίου συστήματος υγείας είναι το περιστατικό που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα όταν περιπολικό επισκέφτηκε σπίτι γιατρού προκειμένου να την εξαναγκάσει να αναλάβει εφημερία στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Τα λεγόμενα δίδυμα νοσοκομεία των περιφερειών είναι στοχοποιημένα καθώς στόχος είναι η υποβάθμισή τους σε Κέντρα Υγείας. Οι ευθύνες για αυτήν την κατάσταση είναι διαχρονικές καθώς κάθε χρόνο απομειώνεται η κρατική χρηματοδότηση για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Διότι για τους πιστούς υπηρέτες των μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών η υγεία δεν είναι το υπέρτατο αγαθό αλλά εμπόρευμα προς πώληση.

Για αυτό ο λαός της κάθε περιοχής οφείλει να πάρει το ζήτημα της υγείας στα χέρια του.

Το ΕΣΥ ανήκει σε όλες και όλους μας. Θα το υπερασπιστούμε από την απαξίωση και θα φροντίσουμε να ναυαγήσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησής του.


Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

Το Νοσοκομείο του Μεσολογγίου εδώ και χρόνια έχει σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, σε κλίνες ΜΕΘ και κρίσιμο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Νοσοκομείου καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια να ασκούν με σεβασμό το λειτούργημά τους για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Η εικόνα που βλέπουμε σήμερα στο Μεσολόγγι είναι η εικόνα όλης της Ελλάδας. Ένα ΕΣΥ που εδώ και δέκα χρόνια αφέθηκε στον αυτόματο πιλότο, χωρίς επαρκείς πόρους και χωρίς επαρκή κίνητρα για να προσελκύσει νέους επιστήμονες. Η οπισθοχώρηση αυτή συνδέεται αναμφισβήτητα με τη δημόσια χρηματοδότηση. Το δημόσιο μερίδιο της χρηματοδότησης στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους περισσότερους τομείς, όπως στην ενδο- και έξω- νοσοκομειακή περίθαλψη, την οδοντιατρική περίθαλψη, τα φάρμακα και τις θεραπευτικές συσκευές. Η δυναμικότητα των ελληνικών νοσοκομείων σε κλίνες και ΜΕΘ είναι πολύ περιορισμένη. Οι δε υλικοτεχνικές υποδομές χρήζουν βελτίωση κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Αυτό όμως που χρειάζεται να μας αφυπνίσει είναι ότι ενώ η χώρα καταγράφει τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό ιατρών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι γιατροί αυτοί δεν απορροφούνται από το ΕΣΥ, ενώ την ίδια στιγμή σημειώνονται μαζικές αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης. Όσο για τους νοσηλευτές μας, η χώρα έχει τον χαμηλότερο αριθμό σε σχέση με τον πληθυσμό. Αυτά τα χρόνια πλέον προβλήματα αντικατοπτρίζονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα και τις νοσοκομειακές υποδομές της χώρας.

Το ΕΣΥ πλέον λειτουργεί με την αφοσίωση και το φιλότιμο των γιατρών, του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Για πόσο ακόμα; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Αν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η παροχή από το ΕΣΥ ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, η σηματοδότηση αυτού του στόχου πρέπει να γίνει σήμερα, εδώ, από το Μεσολόγγι, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον Υπουργό Υγείας που θα απαντούν στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.


Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

moraitis3

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θάνος Μωραΐτης, μετά τη σημερινή μαζική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο Μεσολόγγι, κατά της υποβάθμισης του Νοσοκομείου Μεσολογγίου. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μωραΐτης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Σήμερα η κοινωνία της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου φώναξε δυνατά «Ως εδώ» με την υποβάθμιση και την υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου.
Το σημερινό ξέσπασμα των χιλιάδων κατοίκων του Μεσολογγίου κατά της εγκατάλειψης και της υποβάθμισης του Νοσοκομείου της πόλης, αποτελεί τελεσίγραφο απέναντι στο δίδυμο της συμφοράς Μητσοτάκη – Πλεύρη που το έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα της διάλυσης.
Δεν πάει άλλο, είναι το ξεκάθαρο μήνυμα της σημερινής μαζικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Μεσολόγγι.

Επι τέσσερα σχεδόν χρόνια καταθέτουμε αναφορές, διαμαρτυρίες, προτάσεις και ερωτήσεις, με την πιο πρόσφατη στις 5 Ιανουαρίου 2023, με τα αιτήματα και την κραυγή αγωνίας της κοινωνίας και του εναπομείναντος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Και κάθε φορά, στο ίδιο έργο θεατές, εισπράττουμε ένα απαξιωτικό μείγμα αδιαφορίας και υποκρισίας από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για να υπενθυμίσω και τις πρόσφατες ολιγόλεπτες και εν κρυπτώ επισκέψεις της κυρίας Γκάγκα στα νοσοκομεία Μεσολογγίου και Αγρινίου.

Σήμερα οι χιλιάδες πολίτες του Μεσολογγίου είπαν, φτάνει πια με την εξυπηρέτηση των γαλάζιων ακρίδων στο χώρο της υγείας σε βάρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αυτής της μεγάλης κατάκτησης του ελληνικού λαού και της προοδευτικής παράταξης, την οποία τόσο πολύ μισεί και προσπαθεί να γκρεμίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Αυτή τη… χάρη όμως ο δημοκρατικός λαός του τόπου μας δεν θα τους την κάνει.

Ο ανένδοτος αγώνας για την υπεράσπιση των νοσοκομείων του νομού μας και της υγείας των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας, όπως αποδείχθηκε σήμερα, είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα συνεχιστεί με ακόμα πιο δυναμικό τρόπο στο δρόμο προς τις κάλπες, οι οποίες θα αναδείξουν μεγάλο νικητή των εκλογών τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία!