gefyra5

Οι τιμές των διοδίων στην Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θέρμου
για την αύξηση των διοδίων στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης»

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου στη συνεδρίασή του της 1ης Φεβρουαρίου 2023, με αφορμή με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Γέφυρας ΑΕ, της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τη λειτουργία της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», να προχωρήσει σε αύξηση των διοδίων από την 1η Ιανουαρίου του 2023, εξέδωσε σχετικό ψήφισμα, το οποίο έχει ως εξής:
«Πρόσφατη απόφαση της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τη λειτουργία της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» αναφέρεται σε αύξηση των διοδίων από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Παρότι, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιώργου Καραγιάννη σε απάντηση σχετικής επερώτησης του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Δ. Κωνσταντόπουλου, η εν λόγω εταιρεία θα προβεί σε ακύρωση της αύξησης κατά 22% του κόστους διέλευσης για τους συνδρομητές epass κι αυτό θα μειωθεί περαιτέρω σε σχέση με την ισχύουσα ως σήμερα τιμή – κίνηση που ασφαλώς είναι προς τη σωστή κατεύθυνση – επιβάλλεται να υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση των κάθε είδους διερχομένων από την εν λόγω γέφυρα. καθώς το κόστος διέλευσης είναι κατά κοινή ομολογία υπέρογκο.

Αυτό συνάδει αφενός με την αναγκαιότητα προσαρμογής στη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η κοινωνία λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, και πρόσφατα ακόμη περισσότερο λόγω της ενεργειακής κρίσης και της γενικευμένης ακρίβειας, και ιδίως στα βασικά είδη διαβίωσης, και αφετέρου με το γεγονός ότι λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει μεσολαβήσει από την κατασκευή της γέφυρας – πράγμα που σημαίνει ότι λογικά θα έχει καλυφθεί ολοκληρωτικά ή μερικώς και το κόστος κατασκευής της – η τιμολογιακή πολιτική αναφορικά με το κόστος διέλευσης απ’ αυτή θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί αναλόγως και να καταλήξει αυτό μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο κατά την πρώτη περίοδο εκμετάλλευσης της γέφυρας και όχι σταδιακά αυξανόμενο, πράγμα που συμβαίνει όλη αυτή την περίοδο από την κατασκευή της ως σήμερα.

Η γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» – αυτό το μεγαλεπήβολο έργο – δημιουργήθηκε για να φέρει ανάπτυξη και για να φέρει κοντά τις κοινωνίες εκατέρωθεν αυτής που βρίσκονται σε οικονομική και κοινωνική αλληλεξάρτηση. Και γι’ αυτό επιβάλλεται να είναι δυνατή η χρήση της από το σύνολο της κοινωνίας και όχι να αποτελεί ένα ακόμη δυσβάσταχτο φορτίο ανάμεσα σε τόσα άλλα που επιβαρύνουν την κοινωνία και ειδικά τους πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες.

Η αναγκαιότητα μάλιστα των συχνών μετακινήσεων ειδικά των κατοίκων της Αιτωλοακαρνανίας προς την Πάτρα για ποικίλους λόγους εξυπηρέτησης λόγω των βασικών δομών και υπηρεσιών που εδρεύουν εκεί (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο, έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ.α.) καθιστά αδήριτη αναγκαιότητα τη λήψη μέριμνας ώστε η γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» να είναι προσβάσιμη εύκολα από όλους και ειδικά από τους Αιτωλοακαρνάνες που είναι αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να κάνουν συνεχή χρήση της γέφυρας για κάλυψη βασικών καθημερινών αναγκών τους.

Για τους παραπάνω λόγους, το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου
καλεί
την κυβέρνηση, και ιδίως την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, να προχωρήσει στη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που είναι απαραίτητα, ώστε το κόστος διέλευσης από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» να μειωθεί για το σύνολο των διερχόμενων από αυτή και κυρίως για το σύνολο των Αιτωλοακαρνάνων που είναι αναγκασμένοι να κάνουν συνεχή χρήση της γέφυρας για κάλυψη βασικών καθημερινών αναγκών τους, καθώς αυτό είναι επιβεβλημένο για πολλούς λόγους και λογικά είναι εφικτό λόγω της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από την κατασκευή της εν λόγω γέφυρας. Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και να δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό.»

Ο Δημάρχος
Κωνσταντάρας Σπυρίδων

Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου
Κωστακόπουλος Νικόλαος


Με πρωτοβουλία του ΕΚΝΔ πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023κοινή συνάντηση με σκοπό τη διαμόρφωση ενιαίας πρότασης, για την αποτροπή δυσμενών αυξήσεων στα διόδια της Γέφυρας«ΧαρίλαοςΤρικούπης», οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά όλους τους τομείς της καθημερινότητας των εργαζομένων και όλων των πολιτών της περιοχής μας στην εργασία, στην υγεία, στην εκπαίδευση κ.ά.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ.Γ. Βαρεμένος,ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Β. Γκίζας, ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας κ. Α. Ευσταθίου, αντιπροσωπείες των Δημοτικών Παρατάξεων, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και πολιτικών κομμάτων.
Αφού ακούστηκαν όλες οι προτάσεις, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου, αποτελούμενο από τους Δημάρχους Ναυπακτίας, Δωρίδας, και τους προέδρους του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και της προέδρου του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ, το οποίο και θα συντονίσει όλες τις επόμενες κινήσεις των φορέων.

Το ΕΚΝΔ χαιρετίζει την ανακοίνωση της ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ για μείωση του κόστους του προγράμματος e-pass σε σχέση με το 2022, μέτρο που λειτουργεί στη θετική κατεύθυνση.
Ωστόσο, η θέση και οι πρωτοβουλίες διεκδίκησης του ΕΚΝΔ είναι προς την κατεύθυνση επίτευξης ουσιαστικών μειώσεων των διοδίων διέλευσης της Γέφυρας «ΧαρίλαοςΤρικούπης» για την έμπρακτη ανακούφιση όλων των διερχόμενων εργαζομένων και εξυπηρετούμενων της περιοχής μας.

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας


Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας συναντήθηκε με μέλη της Επιτροπής Εκπροσώπησης Εργαζομένων και συγκεκριμένα με τους κ.Ευάγγελο Μακρυγιώργο-Εκπαιδευτικό, κ.Χρήστο Χάλαρη-Οικονομολόγο, κ.Μαριγώ Παπαδημητροπούλου-Εργαζόμενη 6ης ΥΠΕ, κ.Αγγελική Δημοπούλου-Τεχνολόγο Ιατρικών Εργαστηρίων ΠΓΝΠατρών, κ.Φούλα Κυρίτση-Διοικητική Υπάλληλο Πανεπιστημίου Πατρών και κ.Ρίτσα Πατούχα Φυσιοθεραπεύτρια ΠΓΝΠατρών.

Με αφορμή τη συνάντηση αυτή, ο κ.Γκίζας σχολίασε μεταξύ άλλων ότι “είμαστε δίπλα σε κάθε εργαζόμενο που επωμίζεται καθημερινά ένα δυσβάστακτο κόστος προκειμένου να ανταπεξέρχεται στις εργασιακές του υποχρεώσεις”.


Οι νέες αυξημένες τιμές για τα συνδρομητικά προγράμματα e-pass, που ανακοίνωσε η εταιρία «ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ» για τις διελεύσεις από τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», προκαλούν τεράστιο πρόβλημα σε εκατοντάδες εργαζόμενους Αιτωλοακαρνάνες που πηγαινοέρχονται καθημερινά για την εργασία τους από τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας στην Αχαΐα. Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και άλλοι εργαζόμενοι του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αναγκάζονται να πληρώσουν για 22 εργάσιμες ημέρες το μήνα το εξωφρενικό ποσό των 295 ευρώ (21,6% αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς).

Είναι προφανές ότι σε μια περίοδο όπου οι μισθοί είναι καθηλωμένοι και ο πληθωρισμός και η ακρίβεια έχουν συμπιέσει κάθε διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών, η προαναγγελθείσα αύξηση προκαλεί για τους συμπολίτες μας ακόμη και θέμα επιβίωσης. Η επίκληση της συμβατικής πρόβλεψης για αυξήσεις στη βάση του πληθωρισμού από πλευράς της εταιρείας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε μια κοινωνία που στενάζει μετά από δώδεκα χρόνια μνημονίων, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και ανεξέλεγκτης ακρίβειας στην αγορά.

Στοιχειώδης λογική επιβάλλει στην εταιρεία να αντιληφθεί το πρόβλημα των πολιτών που υποφέρουν και να λειτουργήσει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, ευαισθησίας και ευθύνης. Ήρθε η ώρα της δράσης για όλους τους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς αλλά και τους απλούς πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας.

Όλοι μαζί να ασκήσουμε πιέσεις στην εταιρεία για να ανακαλέσει τις προαναγγελθείσες αυξήσεις. Δεν μπορεί οι απλοί εργαζόμενοι να πληρώνουν διαρκώς το μάρμαρο. Και βεβαίως θέση πρέπει να λάβει και η κυβέρνηση και να μην εμφανίζεται ως πόντιος Πιλάτος. Το θέμα αφορά πολίτες και οικογένειες που ασκούν το δικαίωμα στην εργασία. Δεν μπορεί μία ιδιωτική εταιρεία να ρυθμίζει αυτοτελώς και αυτοβούλως το κόστος μετακίνησης εργαζομένων και μάλιστα μεταξύ όμορων περιοχών. Αν η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί ήδη πριν τις εκλογές ας το ανακοινώσει, αλλιώς ας αφήσει τις ιδεοληπτικές εμμονές της και ας αναλάβει έστω και μια φορά δράση υπέρ των εργαζομένων.

Γρηγόρης Θεοδωράκης
Πρώην Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης


Την στιγμή που οι εργαζόμενοι ζουν σε μια περίοδο που τα οικογενειακά τους εισοδήματα εξανεμίζονται λόγω του πληθωρισμού και της ακρίβειας, έρχεται από 1/1/2023 η Γέφυρα Α.Ε και ανακοινώνει νέες αναπροσαρμοσμένες, προς τα πάνω, τιμές για τα συνδρομητικά προγράμματα e-pass, επικαλούμενη προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης. Τα συνδρομητικά προγράμματα αφορούν εκατοντάδες εργαζόμενους, οι οποίοι καθημερινά χρησιμοποιούν την Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», προκειμένου να πάνε στην εργασία τους και καλούνται να πληρώσουν για 22 εργάσιμες ημέρες το μήνα το εξωφρενικό ποσό των 295 ευρώ (21,6% αυξημένο σε σχέση με πριν!!!), χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος των καυσίμων!!!, την στιγμή που ο βασικός μισθός είναι γύρω στα 800 ευρώ.
Με αυτή την ανάλγητη πολιτική της ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση και για μια ακόμα φορά καλούνται να βάλουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, διαλύοντας τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.
Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ:
• μειωμένες τιμές στα συνδρομητικά προγράμματα e-pass, συμβατές με τους μισθούς μας
• κρατική επιδότηση ανά πομποδέκτη που αντιστοιχεί σε εργαζόμενο τακτικό χρήστη της Γέφυρας.

Νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάγκη παρέμβασης προς την “ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.” για την δίκαιη χρέωση διοδίων στους εργαζόμενους που την χρησιμοποιούν καθημερινά»

Η πρόσφατη ανακοίνωση για αύξηση του διοδίου τέλους για την διέλευση από την Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, προκάλεσε αναστάτωση ειδικά στην μερίδα εκείνη των εργαζομένων, μισθωτών στην συντριπτική τους πλειοψηφία, που διαμένουν σε πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας (Ναύπακτο, Μεσολόγγι, Αγρίνιο κλπ) και εργάζονται κυρίως στην Πάτρα, εκτελώντας υποχρεωτικά δυο διελεύσεις ανά ημέρα. Ενώ λοιπόν ανακοινώθηκε ότι τα διόδια τέλη θα αναπροσαρμοσθούν με βάση την μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), που είναι 11,26%, η τιμή του e-pass, το οποίο χρησιμοποιούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, αυξήθηκε μετά την 01.01.2023 από 242,56 ευρώ, δηλαδή από 5,51 Ευρώ η διέλευση για το 2022 και τα προηγούμενα έτη, σε 294,90 ευρώ, δηλαδή 6,70 η διέλευση. Πρόκειται για αύξηση 52,34 ευρώ μηνιαία, ποσοστιαία δε κατά 21,6%, δηλ. διπλάσιο του ΔΤΚ.

Ήδη το προηγούμενο μηνιαίο κόστος των 242,56 ευρώ ήταν δυσβάσταχτο για απλούς μισθωτούς εργαζομένους. Η δε αύξηση από 01.01.2023, σε συνδυασμό με την γενικότερη εκτόξευση του κόστους διαβίωσης, είναι πλέον εξοντωτική. Το αίτημα των εργαζομένων, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 300 άτομα (εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ρίου, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα) είναι η μείωση του κόστους διέλευσης για αυτούς, χρησιμοποιώντας το e-pass της Γέφυρας.

Συγκεκριμένα, να καθορισθεί σε 3 ευρώ το πολύ ανά διέλευση ή, εναλλακτικά, να παρασχεθεί ένα voucher στον κάθε εργαζόμενο ονομαστικά, ύψους 6 ευρώ ημερησίως. Ας σημειωθεί ότι η χρήση από αυτούς των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι αδύνατη καθότι τα δρομολόγια είναι ελάχιστα, ενώ υπάρχουν και εργαζόμενοι με κυλιόμενο ωράριο.

Επειδή ο αριθμός των θιγόμενων εργαζομένων είναι τέτοιος (περί τα 300 άτομα), που η ζητούμενη ρύθμιση των διοδίων τελών θα έχει αμελητέα επίπτωση στα έσοδα της Παραχωρησιούχου Εταιρείας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Σε ποιές παρεμβάσεις προτίθεται να προβεί προς την “ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.”, ώστε αυτή να ανταποκριθεί άμεσα στο καθ’ όλα δίκαιο και εύλογο αίτημα αυτής της μερίδας των εργαζομένων;

Ο ερωτών βουλευτής
Βαρεμένος Γεώργιος


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Αγρίνιο 20/1/2023

Προς
Την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Μαρία Μπίλια

Θέμα: Kατακόρυφη αύξηση του κόστους διέλευσης από τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης»
Με βάση τις ανακοινώσεις της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., από 1/1/2023 επήλθαν σημαντικές αυξήσεις στα διόδια για τους συνδρομητές e-pass. Για όσους χρησιμοποιούν τη Γέφυρα καθημερινά κύρια για πρόσβαση στην εργασία τους, το κόστος αυξήθηκε κατά 22%.
Συγκεκριμένα το ατομικό κόστος του e-pass από 01.01.2023 για τους εργαζόμενους που μετακινούνται από και προς την εργασία τους εκτοξεύθηκε από το ποσό των 242,56 ευρώ στα 294,90, ήτοι αύξηση τουλάχιστον 52,4 ευρώ το μήνα, ήτοι 630 ευρώ περίπου το χρόνο.
Θα πρέπει δε να σημειωθεί, ότι πολλοί από τους εργαζόμενους εργάζονται σε κυλιόμενα ωράρια ή ακόμη και σε νυχτερινή βάρδια (όπως οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία των Πατρών), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν από μέσα μαζικής μεταφοράς και κάνουν αναγκαστική χρήση του δικού τους μεταφορικού μέσου.
Σε συνέχεια των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Περιφερειάρχης:

Ποιές πρωτοβουλίες και ποιές ενέργειες σκοπεύει να πάρει η Περιφερειακή Αρχή για τη μείωση του κόστους διέλευσης των εργαζόμενων από τη Γέφυρα “Χαρίλαος Τρικούπης” και μάλιστα ιδίως για όσους την χρησιμοποιούν καθημερινά;

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Λύτρας Ιωάννης , Μπαλαμπάνης Νικόλαος, Σώζος Βασίλης, Κατσαρή Κων/λα, Ρούση-Ντζιμάνη Αγγελική, Κωστακόπουλος Χρήστος, Γρίνου Ευθυμία


Προς τον Περιφερειάρχη
Κο Νεκτάριο Φαρμάκη

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Νέα αύξηση της τιμής των συνδρομητικών προγραμμάτων της Γέφυρας Ρίου – Αντίρριου – Μετακίνηση των εργαζομένων.

Κύριε Περιφερειάρχη

H Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου “Χαρίλαος Τρικούπης”, ανακοίνωσε από 1/1/2023 νέο τιμολόγιο με αύξηση της τιμής για τα συνδρομητικά προγράμματα e-pass, επικαλούμενη προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης. Τα συνδρομητικά προγράμματα αυτά αφορούν εκατοντάδες εκπαιδευτικούς αλλά και άλλους εργαζόμενους, οι οποίοι καλούνται να αντιπαλέψουν την επιβίωσή τους διακυβεύοντας την καθημερινή παρουσία τους στους χώρους εργασίας και εξανεμίζοντας τον ήδη βεβαρημένο οικογενειακό τους προϋπολογισμό, σε μια περίοδο μάλιστα που τα οικογενειακά εισοδήματα εξανεμίζονται λόγω πληθωριστικών τάσεων και της ακρίβειας.

Ο κάθε εργαζόμενος ΄΄ένθεν -κακείθεν της ΄΄ Αχαϊας και Αιτωλ/νιας κινούμενος καθημερινά , εκτός του κόστους των καυσίμων καλείται να αντιμετωπίσει το επιπρόσθετο βάρος καθημερινά της αύξησης του κόστους της γέφυρας. Έτσι για 22 ημέρες του μήνα το ποσό που πρέπει να διαθέσει για την διέλευσή του φτάνει στο ποσό των 295 ευρώ. Η νέα αύξηση του e-pass κατά 21,6% σε σχέση με την προηγούμενη τιμολόγηση για ένα νέο εργαζόμενο των 800 ευρώ ξεπερνά το 1/3 του μισθού του δημιουργεί όρους αδυναμίας να προσέλθει στο χώρο εργασίας.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις το ελληνικό δημόσιο με το ΦΕΚ4156/Β 29-11-2017 της υπουργικής απόφασης ΔΝΣ/ΟΙΚ.84646 έδωσε λύση επιδοτώντας το κόστος μετακίνησης σε νησιωτικές περιοχές, αλλά και χερσαίες με το μεταφορικό ισοδύναμο καθώς και την καθημερινή διέλευση των διοδίων όμορων δήμων της χώρας,(αναφέρω περιοχές)όπως: ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ – ΣΑΠΩΝ, ΜΕΤΣΟΒΟΥ, ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ, ΜΥΚΗΣ, ΞΑΝΘΗΣ, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, ΠΑΓΓΑΙΟΥ, ΠΡΕΣΠΩΝ, ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ, ΣΟΥΛΙΟΥ, ΣΟΥΦΛΙΟΥ, ΤΟΠΕΙΡΟΥ, ΦΙΛΙΑΤΩΝ, ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΑΒΔΗΡΩΝ, ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ, ΑΡΡΙΑΝΩΝ, ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ, ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ. Δεν ισχύει όμως το ίδιο αφού δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τους εργαζόμενους των όμορων δήμων της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

Στο παρελθόν είχαμε προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για να αντιμετωπισθεί το σημαντικό αυτό ζήτημα κατ΄ επανάληψη χωρίς να υπάρξει λύση. Οι εκπαιδευτικοί αλλά και συνολικά οι εργαζόμενοι στις όμορες Π.Ε. που μετακινούνται καθημερινά νιώθουμε την αδικία σε βάρος μας αφού στερούμαστε το βασικό συνταγματικό δικαίωμα της ισονομίας και ισοπολιτείας που προβλέπει το άρθρο 4 του συντάγματος περί δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Κε Περιφερειάρχη

Ζητάμε να εφαρμοστούν οι διατάξεις του υπάρχοντος νόμου για τους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους της Περιφέρειας Αχαΐας και Ατωλ/νιας που μετακινούνται καθημερινά μέσω της Γέφυρας Ρίου –Αντιρρίου.
Καμιά κυβέρνηση, καμιά περιφερειακή αρχή, κανείς αιρετός δεν μπορεί να νιώθει ευτυχής ότι επιτελεί το χρέος του όταν γνωρίζει ότι το κόστος μετακίνησης που συνδέεται με την εργασία, την παραγωγικότητά του κάθε εργαζόμενου αποτελεί ισχυρή τροχοπέδη για την επιβίωσή του.

Ερωτάτε ο Περιφερειάρχης

1. Πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει η περιφερειακή αρχή την τραγική αυτή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για την μετακίνησή τους , όταν αυτή έχει αδειάσει από μειώσεις μισθών και τον πληθωρισμό που έχει εξαφανίσει κυριολεκτικά τα πενιχρά εισοδήματα κάθε εργαζόμενου;

2. Έχει προχωρήσει η περιφερειακή αρχή σε παρεμβάσεις στα αρμόδια όργανα του υπουργείου μεταφορών και οικονομικών για την εφαρμογή του νόμου και των διατάξεων που ισχύει στις υπόλοιπες περιοχές περί ελεύθερης διέλευσης των εργαζομένων. Τι απαντήσεις έχει πάρει;

3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε σε περίπτωση άρνησης της ΄΄ΓΕΦΥΡΑΣ΄΄ μη ελεύθερης διέλευσης, να υπάρξει παρέμβαση για κρατική επιδότηση του πομποδέκτη με μειωμένες τιμές στα συνδρομητικά προγράμματα ανά e-pass εργαζομένου καθημερινού χρήστη της Γέφυρας;

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι
Βασίλης Χατζηλάμπρου κ΄ Κωνσταντίνος Κούστας


Από 1/1/2023 η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου “Χαρίλαος Τρικούπης”, ανακοίνωσε νέες αναπροσαρμοσμένες, προς τα πάνω, τιμές για τα συνδρομητικά προγράμματα e-pass, επικαλούμενη προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης. Τα συνδρομητικά προγράμματα αυτά αφορούν εκατοντάδες εκπαιδευτικούς αλλά και άλλους εργαζόμενους, οι οποίοι καλούνται πλέον να βάλουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, διαλύοντας τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, σε μια περίοδο μάλιστα που τα οικογενειακά εισοδήματα εξανεμίζονται λόγω πληθωριστικών τάσεων και ακρίβειας. Πλέον, ένας εργαζόμενος που πρέπει να χρησιμοποιεί καθημερινά τη γέφυρα με βασικό μισθό γύρω στα 800 ευρώ, καλείται να πληρώσει για 22 εργάσιμες ημέρες το μήνα το εξωφρενικό ποσό των 295 ευρώ (21,6% αυξημένο σε σχέση με πριν!), χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος των καυσίμων, ποσό που για έναν νεοδιορισμένο εκπαιδευτικό ξεπερνά το 1/3 του μισθού του.

Την ίδια στιγμή που το κράτος ορθά επιδοτεί τις μετακινήσεις των νησιωτών με το μεταφορικό ισοδύναμο, εξισώνοντας το κόστος μετακίνησής τους με τους κατοίκους χερσαίων περιοχών και την ίδια στιγμή που ορθά οι κάτοικοι όμορων δήμων των περιοχών ΑΒΔΗΡΩΝ, ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ, ΑΡΡΙΑΝΩΝ, ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ, ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, ΙΑΣΜΟΥ, ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ – ΣΑΠΩΝ, ΜΕΤΣΟΒΟΥ, ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ, ΜΥΚΗΣ, ΞΑΝΘΗΣ, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, ΠΑΓΓΑΙΟΥ, ΠΡΕΣΠΩΝ, ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ, ΣΟΥΛΙΟΥ, ΣΟΥΦΛΙΟΥ, ΤΟΠΕΙΡΟΥ, ΦΙΛΙΑΤΩΝ, ΦΛΩΡΙΝΑΣ δικαιούνται ελεύθερη διέλευση από τα διόδια της περιοχής τους (ΦΕΚ 4156/Β/ 29-11-2017, Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΔΝΣ/ΟΙΚ. 84646/φν 393/2017), δεν ισχύει καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους κατοίκους των όμορων δήμων της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.

Οι Εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε απόγνωση και αισθάνονται ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Όλοι εμείς, επικαλούμαστε το Άρθρο 4 του Ελληνικού Συντάγματος περί των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το οποίο οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, ώστε να εφαρμοστούν οι παραπάνω διατάξεις και για τους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα μέσω της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου. Δεν είναι δυνατόν, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, το κόστος μετακίνησης προς την εργασία να είναι παράλογο και εξοντωτικό.

Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ:
• μειωμένες τιμές στα συνδρομητικά προγράμματα e-pass, συμβατές με τους μισθούς μας.
• κρατική επιδότηση ανά πομποδέκτη που αντιστοιχεί σε εργαζόμενο τακτικό χρήστη της Γέφυρας.

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας


Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της εταιρίας ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ για αυξήσεις στα διόδια της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης», το Ε.Κ.Ν.Δ. και τα Σωματεία Μέλη του δηλώνουν την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αναπροσαρμογή λειτουργεί επιβαρυντικά στους εξυπηρετούμενους εργαζόμενους και δημότες της περιοχής μας.
Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, ενέργεια, τρόφιμα, είναι συνεχείς εξανεμίζοντας το εισόδημα των εργαζομένων, ενώ, αντιθέτως, οι αποδοχές των εργαζομένων παραμένουν αμετάβλητες.
Το Ε.Κ.Ν.Δ. και τα Σωματεία της δύναμής του καλούν τους  Δήμους Ναυπακτίας-Δωρίδας και όλους τους φορείς της περιοχής μας σε κοινή συνάντηση την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18:30 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου για τη διαμόρφωση ενιαίας πρότασης, ώστε να μην εφαρμοστεί μία αύξηση στα διόδια της Γέφυρας, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς όλους τους τομείς της καθημερινότητας, την εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση κ.ά.

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας


Ο μποναμάς της αύξησης των διοδίων για την διέλευση της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου επέπεσε ως πέλεκυς στην περίπτωση κατοίκων, κυρίως της Αιτωλοακαρνανίας, που μεταβαίνουν καθημερινά στην Πάτρα για να εργασθούν στο νοσοκομείο και αλλού. Συγκεκριμένα, υπάρχει ένας κατάλογος εκατό ατόμων, τα οποία όχι μόνο δεν εξαιρέθηκαν, αλλά η αύξηση στο μηνιαίο τους e-pass έφθασε στο 21,6%, ήτοι 55 ευρώ τον μήνα! Όταν τα κέρδη της “ΓΕΦΥΡΑ A.E.” ανέβηκαν από 15 εκατ. ευρώ το 2019 σε 18 εκατ. ευρώ το 2020, είναι τουλάχιστον αντιαναπτυξιακό οι άνθρωποι που μεταβαίνουν από την Αιτωλοακαρνανία στην Πάτρα να επιβαρύνονται εξοντωτικά. Η “ΓΕΦΥΡΑ A.E.” θέλει να δείχνει κοινωνικό πρόσωπο, αλλά αυτό πρέπει να αποδεικνύεται και στην πράξη.

Γιωργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Η ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης Παραχώρησης οι μέγιστες τιμές διοδίων για το 2023 υπολογίζονται με βάση την ετήσια μεταβολή του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών καταναλωτή που ήταν 11,26%.

Παράλληλα, η παραχωρησιούχος εταιρεία ανακοινώνει ότι για το επόμενο διάστημα, οι τιμές απλής διέλευσης θα παραμείνουν σταθερές και οι χρήστες θα ενημερωθούν εγκαίρως για την ημερομηνία εφαρμογής νέων τιμών.

Έχοντας ως προτεραιότητα τη στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, σταθερές θα παραμείνουν επίσης οι τιμές των εκπτωτικών διελεύσεων των πιο κάτω κατηγοριών:

• ΑμεΑ

• «Ειδική Κάρτα Υγείας», που εξυπηρετεί ασθενείς (καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς) οι οποίοι λαμβάνουν θεραπεία σε νοσοκομεία της Αχαΐας.

• Λεωφορείων ΚΤΕΛ,

καθώς και οι τιμές των εκπτωτικών προϊόντων

• «Κάρτα ΜΟΤΟ» (δίκυκλα)

• Κάρτα «Επιστρέφω 36» (για φορτηγά με 4 και πλέον άξονες)

 

ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (ALLER-RETOUR)

Η εταιρεία συνεχίζει να προσφέρει εκπτωτικές «διελεύσεις με επιστροφή» μέσω ηλεκτρονικού συνδρομητικού προγράμματος και κάρτας.

Επισημαίνεται ότι για επιστροφή εντός 4 ωρών το ηλεκτρονικό πρόγραμμα είναι οικονομικότερο από την κάρτα.

• Ηλεκτρονικό Πρόγραμμα από 1/1/23: Αμετάβλητες θα παραμείνουν οι χρεώσεις και οι περίοδοι επιστροφής του ηλεκτρονικού συνδρομητικού προγράμματος Aller –Retour (πομποδέκτης), το οποίο θα συνεχίσει να προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις και διελεύσεις χωρίς στάση και αναμονή, μέσω των ηλεκτρονικών λωρίδων e-pass.

• Κάρτα από 9/1/23: Η τιμή της κάρτας Aller –Retour (για διέλευση μετ’ επιστροφής) για τα Ι.Χ. οχήματα θα τροποποιηθεί, αυξάνοντας ταυτόχρονα την πρώτη περίοδο επιστροφής από 3 σε 4 ώρες. Η εταιρεία, λαμβάνοντας υπόψη τη διευκόλυνση μετακίνησης των τοπικών χρηστών της Γέφυρας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, θα ενεργοποιήσει κατ’ εξαίρεση τις τροποποιήσεις για την κάρτα Aller – Retour από 9/1/23.

 

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ 01.01.2023

Η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. θα προβεί στην απευθείας λεπτομερή ενημέρωση των συνδρομητών «ΓΕΦΥΡΑ e-pass» για τις προσαρμογές που θα υπάρξουν από 01.01.2023 στα ηλεκτρονικά εκπτωτικά προγράμματα από τα οποία αυτοί εξυπηρετούνται.