c62

Διαβούλευση για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις στην Δυτική Ελλάδα

«Θέλουμε όλοι οι Δήμοι να είναι στο «όχημα» των ΟΧΕ – ΒΑΑ, με στόχο να διεκδικήσουν περισσότερους πόρους από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και γίνουν όλοι οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, συμμέτοχοι των ωφελημάτων που θα ανακύψουν μέσα από τις δράσεις που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν».

Τη νέα αντίληψη της Περιφερειακής Αρχής σε σχέση με τις Χωρικές Επενδύσεις του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΣΠΑ 2021-2027) συνόψισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης κατά την τοποθέτησή του στη διαβούλευση με τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας, για την εφαρμογή των στρατηγικών ΟΧΕ και ΒΑΑ που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, στον Πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία» στην Πάτρα.

«Στην Περιφέρεια, αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην ενίσχυση και υποστήριξη των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας και θεωρούμε τους Δήμους, τους πιο ισχυρούς συνεργάτες μας στην κατεύθυνση της υλοποίησης έργων και δράσεων με πολλαπλασιαστική ισχύ για την τοπική οικονομία και κοινωνία» πρόσθεσε ο κ Φαρμάκης και συνεχίζοντας εξειδίκευσε τον στόχο που είναι η δημιουργία ενός συνολικού στρατηγικού πλαισίου για τη χωρική ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα με ιδιαίτερη μέριμνα στις πιο αγροτικές και λιγότερο εξωστρεφείς περιοχές, που θα συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση των τοπικών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, αλλά και στην ανάδειξη νέων περιοχών ενδιαφέροντος και νέων πλεονεκτημάτων για τη Δυτική Ελλάδα.

«Οι χωρικές στρατηγικές που θα σχεδιαστούν «εκ των κάτω», θα επικεντρωθούν στην άμβλυνση των ανισοτήτων που παρουσιάζονται σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο» είπε και αναφέρθηκε στις εννέα χωρικές ενότητες για την εφαρμογή ολοκληρωμένων χωρικών παρεμβάσεων στη Δυτική Ελλάδα, που είναι:

• Η χωρική ενότητα του Δήμου Πατρέων
• Η χωρική ενότητα του Δήμου Αγρινίου
• Η χωρική ενότητα των Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας
• Η χωρική ενότητα των Δήμων Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και Ξηρομέρου
• Η χωρική ενότητα των Δήμων Αιγιαλείας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου
• Η χωρική ενότητα των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ζαχάρως
• Η χωρική ενότητα των Δήμων Δυτικής Αχαΐας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού
• Η χωρική ενότητα των Δήμων Αμφιλοχίας και Ακτίου-Βόνιτσας
• Και ακόμα, η χωρική ενότητα των Δήμων Αγρινίου, Ι.Π Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Θέρμου για την εφαρμογή ειδικευμένης επένδυσης με τίτλο: «Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας»

«Η σκυτάλη περνάει σε εσάς, στους Δήμους και τους τοπικούς εταίρους, ώστε να διαμορφώσετε συνεκτικές χωρικές στρατηγικές, να αφουγκραστείτε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, να καταρτίσετε και να εξειδικεύσετε αντίστοιχα τα σχέδια δράσης, πάντα με τη διαρκή υποστήριξη της Περιφέρειας και της Διαχειριστικής αρχής» είπε ο Περιφερειάρχης προς τους εμπλεκόμενους φορείς που συμμετείχαν στη διαδικασία και πρόσθεσε: «Εμείς, είμαστε πάντοτε εδώ για να σας ακούσουμε, να σας βοηθήσουμε, να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο ώστε να φτάσουμε σε έναν τελικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί συνολικά την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας, μέσα από τις δυνατότητες και τις αδυναμίες κάθε Δήμου και κάθε περιοχής. Δική μας μέριμνα, πάνω απ’ όλα, είναι τα αγαθά της ανάπτυξης να φτάσουν παντού και οι χρηματοδοτικές μας δυνατότητες να γίνουν πραγματική δύναμη για κάθε πολίτη αυτού του τόπου».

Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο Περιφερειάρχης παρατήρησε ότι περιποιεί τιμή σε όλους τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες που συμμετέχουν στη διαβούλευση, που ενδιαφέρονται και αγωνιούν για τον τόπο τους και το μέλλον του, τονίζοντας: «Η ευθύνη αυτή είναι στο μέλλον… Δεν εργαζόμαστε για το τώρα και για τις εκλογές που έρχονται, αλλά για το καλύτερο αύριο που μπορεί να αντιληφθεί ο κάθε πολίτης στην καθημερινότητά του».

Από την πλευρά της η Προϊσταμένη της Ειδικής Διαχειριστικής Υπηρεσίας Επιχειρησιακού Προγράμματος, Ιωάννα Φαναριώτου χαρακτήρισε πρωτοποριακή και σημαίνουσα την απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να εντάξει το σύνολο της εδαφικής επικράτειας της στις αναπτυξιακές στρατηγικές των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων του προγράμματος Δυτική Ελλάδα 2021-2027. «Είναι μία μοναδική ευκαιρία για τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση να εξετάσουν την αναπτυξιακή τους διαδρομή και να την επαναδιατυπώσουν όπου χρειάζεται» επεσήμανε.

Στη συνέχεια η Μαρίνα Κουτσούρη Προϊσταμένη Μονάδας Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εφαρμογής των Στρατηγικών, έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις για την ολοκληρωμένη εδαφική και βιώσιμη αστική ανάπτυξη κατά την προγραμματική περόδο 2021-27.

Ο Σωτήρης Παυλέας σύμβουλος τεχνικής υποστήριξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα της μελέτης «Σχεδιασμός, επιλογή και προσαρμογή ΟΧΕ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την προγραμματική περίοδο 2021-2027» και προχώρησε στην τεκμηρίωση ανά χωρική ενότητα.

Η Γλυκερία Κατηφώρη στέλεχος της Μονάδας Α’ Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ «Δυτική Ελλάδα» αναφέρθηκε στον προγραμματισμό και υλοποίηση των στρατηγικών ΟΧΕ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Δημάρχων που συμμετείχαν στη διαδικασία.

• Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, στον σύνδεσμο:


Την ικανοποίηση του για την επέκταση του στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου Αγρινίου εξέφρασε ο Γιώργος Παπαναστασίου κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ & ΟΧΕ – ΒΑΑ), στο πλαίσιο του Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2021-2027».
Στη συνάντηση, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των 19 Δήμων της Δυτικής Ελλάδας επιβεβαιώθηκε ο προγραμματισμός των ΟΧΕ για τη νέα Προγραμματική Περίοδο.

«Προχωράμε και συμπληρώνουμε το σχέδιο μας για το Αγρίνιο. Σήμερα στην Πάτρα παρουσιάστηκαν από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας οι βασικές κατευθύνσεις για την Ολοκληρωμένη Εδαφική και Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη την προγραμματική περίοδο 2021-2027. Στον Δήμο Αγρινίου εργαστήκαμε σκληρά για την επικαιροποίηση και επέκταση του στρατηγικού σχεδίου μας το οποίο έγινε ένθερμα αποδεκτό από τον Νεκτάριο Φαρμάκη. Με συντονισμένες προσπάθειες, μαζί με τις υπηρεσίες και τα στελέχη του Δήμου Αγρινίου, συνεχίζουμε να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που έχουμε, κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται για να δημιουργήσουμε ευκαιρίες ανάπτυξης», ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.