windmills4

Αντιδράσεις για το αιολικό πάρκο στον Αράκυνθο

Εμποροβιομηχανικός σύλλογος Ι.Π. Μεσολογγίου:

Μεσολόγγι, 07/02/2023

Προς:
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
κ. Κώστα Σκρέκα

Αξιότιμε Υπουργέ κ. Σκρέκα,

Η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου καταθέτει την έντονη διαμαρτυρία της και την πλήρη αντίθεσή της με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου και την τοποθέτηση έξι (6) ανεμογεννητριών στη θέση «Σγουρόβερκο» του όρου Αράκυνθος, σε απόσταση ελάχιστων, μόλις, χιλιομέτρων από την πόλη του Μεσολογγίου.
Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, θεωρούμε τη συγκεκριμένη τοποθεσία παντελώς ακατάλληλη για την υλοποίηση ενός ενεργειακού έργου με μηδαμινό αναπτυξιακό όφελος για την πόλη μας.

Οι λόγοι είναι απλοί και ξεκάθαροι: αφενός πρόκειται για μια περιοχή εντός Ειδικής Ζώνης Προστασίας του δικτύου Natura 2000, με απείρου κάλλους δασώδεις εκτάσεις και δεκάδες προστατευόμενα είδη πτηνών, αφετέρου η εγκατάσταση ανεμογεννητριών εκεί θα έβαζε ταφόπλακα στο μακροπρόθεσμο όραμα της ήπιας οικοτουριστικής εκμετάλλευσης του Αράκυνθου από την πόλη του Μεσολογγίου.

Επιπρόσθετα δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την τεράστια ιστορική και συναισθηματική αξία που έχει για τους Μεσολογγίτες η περιοχή του Αράκυνθου γύρω από το μοναστήρι του Αγίου Συμεών, καθώς σε αυτά τα δύσβατα μονοπάτια ήταν που οι Έλληνες πολεμιστές έδωσαν μάχη με τις Τουρκο-αιγυπτιακές δυνάμεις κατά την πολύχρονη πολιορκία τής πόλης και αμέσως μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε το Υπουργείο και εσάς προσωπικά να μεριμνήσετε για την άμεση ματαίωση των σχεδίων περί εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο.

Εν αναμονή των ενεργειών σας.


Όλγα Δασκαλή, Πρόεδρος Κοινότητας Μεσολογγίου
Επικεφαλής συνδυασμού “Ισχυρός Δήμος – Δυνατές Κοινότητες – Ευημερία Πολιτών”:

31-1-2023

Πριν τρία χρόνια, τέτοιο καιρό, εκ μέρους της κίνησης πολιτών Λιμνοθάλλαζα και ως αιρετή πλέον Πρόεδρος της Κοινότητας Μεσολογγίου, βρέθηκα στις Βρυξέλλες να υποστηρίξω ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου την αναφορά που είχαμε καταθέσει υποστηρίζοντας το επικίνδυνο της χωροθέτησης εργοστασίων καύσης βιορευστών πλησίον της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, εντός του κάμπου του Ευηνοχωρίου και μέσα στην πλημμυρική λεκάνη του Ευήνου. (https://www.facebook.com/limnothallaza/videos/583684125550339).

Αυτές τις μέρες πληροφορηθήκαμε μια εκ νέου άτοπη προσπάθεια: χωροθέτηση 6 ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο, στη θέση Σγουρόβερκο. Μια χωροθέτηση που έρχεται να επιβεβαιώσει το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην χώρα μας.

“Ράβε-ξήλωνε”, “όποιος προλάβει”, “όπου να’ναι” είναι οι τρεις φράσεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν τον ενεργειακό σχεδιασμό στη χώρα μας. Και στον Δήμο μας δυστυχώς έτσι είναι!

Αρμοδιότητα μας ως αιρετά όργανα της αυτοδιοίκησης, αυτή την στιγμή, είναι να γνωμοδοτήσουμε για αυτή την επένδυση. Ήδη, πέντε φορείς της περιοχής μας και η γράφουσα ως Πρόεδρος της Κοινότητας, έχουμε καταθέσει μια σειρά επιχειρημάτων ενώπιον της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας από τον Ιούνιο του 2021, με τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια χωροθέτηση. Τα επιχειρήματα μας ενισχύονται και με έγγραφα από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου & Ακαρνανικών Ορεων και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Το Συμβούλιο της Κοινότητας Μεσολογγίου σύντομα θα συνεδριάσει με το θέμα, ενώ αντίστοιχη συνεδρίαση οφείλει να κάνει και το Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα ο συντονισμός μας με τις δημόσιες αρχές της περιοχής (Δασαρχείο, ΟΦΥΠΕΚΑ), την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και τους γειτονικούς Δήμους, Αγρινίου και Ναυπάκτου, οφείλει να είναι συνεχής ώστε να μας υποστηρίξουν γνωμοδοτικά στο δίκαιο αίτημά μας.

Για όποιον επιθυμεί να ενημερωθεί εκτενώς εδώ οι αντιρρήσεις για την θέση ΣΓΟΥΡΟΒΕΡΚΟ


Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου – «Συμμαχία για το μέλλον»:

26-1-2023

c35

Από τις 31/3/2021 με ανακοίνωσή μας είχαμε αναγγείλει και καταγγείλει το σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο.
Δυστυχώς αυτή την στιγμή το σχέδιο άλωσης του Αρακύνθου μπαίνει σε διαδικασία υλοποίησης με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις για το Μεσολόγγι και την ευρύτερη περιοχή του δήμου μας.

Αυτή την στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης, Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 39,6MW και τα συνοδά του έργα (Οδοποιία – Διασύνδεση) στη θέση «Σγουρόβερκο», της Δ.Ε Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το έργο αφορά την εγκατάσταση αιολικού πάρκου και σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έξι (-6-) Ανεμογεννητριών ισχύος 6,6MW εκάστη, με διάμετρο ρότορα 155 μέτρα και ύψος πύργου 102,5 μέτρων στη θέση «Σγουρόβερκο»,του Αρακύνθου.
Οι πλησιέστεροι οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή εγκατάστασης του έργου είναι τα Ελληνικά, το Άνω Κουδούνι, το Κάτω Κουδούνι, ο Άγιος Συμεών, ο Σχίνος, τα Πασπαλιαρέικα και τα Ξηραίικα.

Στην μελέτη περιλαμβάνονται τα παρακάτω έργα :
• Διανοίξεις μεγάλων δασικών δρόμων πολλών χιλιομέτρων για την μεταφορά, συντήρηση και διασύνδεση των ανεμογεννητριών.
• Κατασκευή τσιμεντένιων βάσεων 37 στρεμμάτων για τις βάσεις των ανεμογεννητριών.
• Παράπλευρα έργα οδοποιίας.
• Υπόγειο δίκτυο 5,2 χιλ. για την διασύνδεση των Α/Γ.
• Υπόγειες εγκαταστάσεις μήκους 30,5 χιλ. για τα καλώδια διασύνδεσης με τους υποσταθμούς.
• Υποσταθμός και εγκατάσταση οικίσκου ελέγχου.
• Κατασκευή τεχνικών έργων (-37- σωληνωτών οχετών) κλπ.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η δημόσια διαβούλευση του έργου λήγει την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023.
Περισσότερα στοιχεία μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην διεύθυνση :
https://eprm.ypen.gr/src/App/w1/1467 (απαιτείται εγγραφή του χρήστη με κωδικούς taxis)

Το έργο βρίσκεται εξ΄ ολοκλήρου εντός της Ειδικής Ζώνης Προστασίας(ΕΖΠ) GR2310010 – Όρος Αράκυνθος και στενά Κλεισούρας και 1,9 χλμ. από την περιοχή Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Gr2310015 – Δέλτα Αχελώου και εκβολές Ευήνου, Λιμνοθάλασσας
Μεσολογγίου-Αιτωλικού και εκβολές Ευήνου, νήσοι Εχινάδες, νήσος Πεταλάς, Δυτικός Αράκυνθος και στενά Κλεισούρας.

Το έργο αυτό μαζί με το επόμενο, που αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών εντός της λιμνοθάλασσα, θα επηρεάσουν άμεσα το μικροκλίμα και την ορνιθοπανίδα της περιοχής.

Το Μεσολόγγι αποψιλώθηκε απ΄ όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του, η τριτοβάθμια εκπαίδευση βάλλεται από παντού και το Νοσοκομείο μας μετατρέπεται σταδιακά σε Kέντρο Yγείας.
Τώρα στο στόχαστρο συμφερόντων έχει μπει για τα καλά το τελευταίο μας οχυρό, που είναι το μοναδικό μας οικοσύστημα και ο βιασμός του περιβάλλοντος είναι προ των πυλών.
Θα το ανεχθούμε και αυτό αδιαμαρτύρητα ;

Εμείς πάντως ως παράταξη όχι και θα φέρουμε άμεσα το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Καλούμε τον Δήμο Μεσολογγίου, την Περιφέρεια Δ.Ε. τους συλλόγους και τους φορείς της πόλης, τους πολίτες που πονούν για την κατάντια του τόπου του, να βγουν από την νιρβάνα τους και να αντιδράσουν, διαφορετικά το μέλλον του Μεσολογγίου θα είναι ένα μικρό ψαροχώρι, ούτε καν γραφικό, που θα αναπολεί την ιστορία του.


ΤΕΕ – Παράρτημα Αιτωλοακαρνανίας:

11-6-2021

Μετά τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο όρος Αρακύνθου, εντός της προστατευόμενης περιοχής NATURA η ΔΕ του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας αποφασίζει να στηρίξει την απόφαση του ΔΣ του Δήμου Αγρινίου, με την οποία δεν αποδέχεται την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε κανένα σημείο του όρους Αρακύνθου και προχωρά στην άσκηση ένδικων μέσων κατά της απόφασης της ΡΑΕ.

Είναι προφανές, ότι θα πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των τοπικών κοινωνιών σε έργα αξιοποίησης του αιολικού δυναμικού. Κάτι τέτοιο όμως, προϋποθέτει την ολοκλήρωση του νέου ειδικού χωρικού σχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και τη μη θεώρησή τους ως απλές επενδύσεις, παραβλέποντας το γεγονός, ότι αποτελούν τεχνικά έργα, που πολλές φορές ξεπερνούν τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών υποδοχής, ενώ παράλληλα δρομολογούνται χωρίς την αναγκαία διαβούλευση με φορείς και πολίτες.

Το ΤΕΕ σαφώς είναι υπέρ της ανάπτυξης των ΑΠΕ. Η χωροθέτησή τους όμως θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και τη σημασία των περιοχών υποδοχής (π.χ. Natura 2000) και με γνώμονα το γεγονός ότι δεν είναι η εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία που δημιουργεί κινδύνους για τις επενδύσεις αυτές, αλλά η απόκλιση από τις πρόνοιές της.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΕΕ Ν. Αιτωλοακαρνανίας ζητά :

Την εκπόνηση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξίας ΑΠΕ με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη, αντικαθιστώντας το σημερινό παρωχημένο χωροταξικό των ΑΠΕ.
Την άμεση διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τους πολίτες, με τη συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας της χώρας, για την εκπόνηση του παραπάνω χωροταξικού σχεδιασμού ΑΠΕ
Την ανάπτυξη των ΑΠΕ με κανόνες και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την ιστορική μνήμη κάθε τόπου


Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων:

9-6-2021

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων ως αρμόδιος οργανισμός για την διοίκηση και διαχείριση σε θέματα βιοποικιλότητας των περιοχών του δικτύου Natura 2000 ολόκληρης σχεδόν της Αιτωλοακαρνανίας όσο και του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, ήδη από τις 31 Μαρτίου 2021 έχει αποστείλει έγγραφό του προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και την Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος & Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ διατυπώνοντας τις ενστάσεις του για την χωροθέτηση αιολικών σταθμών στον ορεινό όγκο του Αρακύνθου. Έκτοτε έχουν διατυπώσει αρνητικές θέσεις ΟΤΑ, Φορείς και συλλογικότητες. Για την πληροφόρηση των πολιτών δημοσιεύουμε το περιεχόμενο της επιστολής μας με στόχο την ευαισθητοποίηση και την διαφύλαξη των περιοχών του δικτύου Natura 2000.

“Καθώς ενημερωθήκαμε από τον γεωπληροφοριακό χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ότι βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης η εγκατάσταση αιολικού σταθμού στην κορυφογραμμή του όρους Αράκυνθος σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω :

1. Η εν λόγω περιοχή του προτιθέμενου ΑΣΠΗΕ βρίσκεται στον άμεσο ζωτικό χώρο της μίας εκ των τριών αναπαραγωγικών αποικιών του Όρνιου (Gyps fulvus) και του σημαντικότερου πληθυσμού του σ’ ολόκληρη την Ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι δε είδος που περιλαμβάνεται στα παγκοσμίως απειλούμενα

2. Στον άμεσο χώρο του προτιθέμενου ΑΣΠΗΕ κουρνιάζει και ο σπανιότατος Μαυρόγυπας (συνημμένο 2) που πλέον επισκέπτεται τακτικά την περιοχή του Αρακύνθου αλλά και εμφανίζεται σταθερά και ο Χρυσαετός που αναπαράγεται και τρέφεται στη γύρω περιοχή. Το πρώτο είδος, σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα τηλεμετρίας που επισυνάπτουμε, όπως αυτά προκύπτουν από την συνεχή δορυφορική παρακολούθηση του είδους, θεωρούμε ότι χρησιμοποιεί την περιοχή του ΑΣΠΗΕ ως ενδεχόμενο χώρο φωλιάσματος (πυκνές κίτρινες γραμμές), το μοναδικό μετά την Δαδιά σε όλη την Βαλκανική χερσόνησο όπου το είδος έχει εξαφανισθεί.

3. Τα ως άνω είδη, όπως γνωρίζετε, περιλαμβάνονται στα πλέον ευάλωτα είδη πτηνών ως προς τη λειτουργία των ΑΣΠΗΕ

4. Ο Φορέας μας διεξάγει ιδιαίτερη προσπάθεια για τη διατήρηση των πτωματοφάγων και για το σκοπό αυτό λειτουργεί στην περιοχή του Αρακύνθου Πειραματικό Κλωβό Προσαρμογής ατόμων από περίθαλψη προς απελευθέρωσή τους. Επίσης προωθεί τη δημιουργία Χώρου Τροφοδοσίας Απειλουμένων Πτωματοφάγων επιδιώκοντας τη σταθεροποίηση του τοπικού πληθυσμού τους λόγω των διαφόρων πιέσεων που δέχεται. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αντίστοιχες δράσεις μας μπορείτε να πλοηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας www.fdlmes.gr.

5. Το όρος Αράκυνθος αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας ( ΖΕΠ) του δικτύου Natura 2000 (GR2310010) και διαθέτει σημαντικούς οικότοπους που υπάγονται στην διοίκηση και διαχείριση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων . Ενώ το φαράγγι του Παλιορόλακκα και τα στενά της Κλεισούρας αποτελούν Περιοχές Φύσης 2 Η του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Ως εκ των ανωτέρω, η δημιουργία ενός ΑΣΠΗΕ στον άμεσο ζωτικό τους χώρο δεν συνάδει ούτε με τις προσπάθειες της πολιτείας για τη διατήρηση του είδους σε πανελλήνια κλίμακα αλλά ούτε και με τη διεθνή νομοθεσία και υποχρεώσεις της χώρας μας που αφορούν την προστασία του είδους από τις όποιες απειλές περιλαμβανομένης και αυτής της εγκατάστασης και λειτουργίας ΑΣΠΗΕ.

Επομένως, θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενημερώσετε σχετικά περί της ανωτέρω ασυμβατότητας τους σχετιζόμενους επενδυτές πριν προβούν σε περεταίρω ενέργειες (εκπόνηση τεχνικών και άλλων μελετών) και να προβείτε στα δέοντα ως προς την αναθεώρηση της όποιας αδειοδότησης περί αυτού του ΑΣΠΗΕ.»


Διαδικτυακή συλλογή υπογραφών:

https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/ergatiko_kentro_mesologgioy_ohi_anemogennitries_sto_arakyntho/


Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:

3-6-2021

Στις σημερινές εποχές καθίσταται απολύτως αναγκαία η μέγιστη ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα είναι κοινώς παραδεκτό πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) συμβάλλουν θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος αντικαθιστώντας άλλες ρυπογόνες μορφές. Στον Αράκυνθο υπάρχει ένας περιβαλλοντικός πλούτος που είναι υποχρέωσή μας να προστατευθεί και να διατηρηθεί.

Λαμβάνοντας υπόψη την έκδοση βεβαιώσεων παραγωγής ενέργειας για εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στο όρος Αράκυνθος, εκφράζουμε την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε επέμβαση τόσο στην κορυφογραμμή όσο και εν γένει στο βουνό του Αρακύνθου. Έχουμε χρέος ως κοινωνία να διαφυλάξουμε το φυσικό μας περιβάλλον από αλόγιστες παρεμβάσεις, αποψίλωση των δασών και ρύπανση. Το οφείλουμε πάνω από όλους, στα παιδιά μας.

Με μια ενδεχόμενη εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας θα υπάρξει κατάφωρη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, τόσο όταν θα είναι σε λειτουργία αλλά και κατά τη διάρκεια των εργασιών για την τοποθέτηση τους. Για να ανέβουν στο βουνό τα εν λόγω μηχανήματα, προκαλούνται μεγάλες επεμβάσεις στο φυσικό τοπίο.

Παράλληλα ο χρόνος ζωής τους είναι 25 έτη, όμως η παραμονή τους στο βουνό πιθανώς να είναι πλέον αυτών των ετών, αφού δεν συμφέρει τις εταιρείες να κατεβάσουν τα μηχανήματα. Άρα σε λίγα χρόνια, οι εγκαταστάσεις των 200 και πλέον μέτρων ύψος θα είναι όγκοι σκουπιδιών.

Η αντίθεσή μας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Αράκυνθος είναι ριζική για τους παρακάτω λόγους:

α) Το όρος Αράκυνθος αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του δικτύου Natura 2000 (GR2310010) και διαθέτει σημαντικούς οικοτόπους που υπάγονται στην διοίκηση και διαχείριση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων. Ενώ το φαράγγι του Παλιορόλακκα και τα στενά της Κλεισούρας αποτελούν Περιοχές Φύσης 2Η του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

β) Απώλεια της βιοποικιλότητας και διατάραξη της πανίδας – χλωρίδας, άρα της τροφικής αλυσίδας,

γ) Δεν συγκλίνουν με τους στόχους του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου για οικοτουριστική ανάπτυξη μιας και διαθέτει πλήθος φυσικών πόρων γι’ αυτό το σκοπό (μονοπάτι Εξοδιτών, Δάσος καστανιάς, θρησκευτικός τουρισμός, καταφύγια)

δ) Απαιτείται να γίνει καθορισμός χρήσεων γης και ενεργειακός σχεδιασμός,

ε) Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται στον άμεσο ζωτικό χώρο της μίας εκ των τριών αναπαραγωγικών αποικιών του Όρνιου (Gyps fulvus) και του σημαντικότερου πληθυσμού του σε ολόκληρη την Ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι δε είδος, που περιλαμβάνεται στα παγκοσμίως απειλούμενα. Επίσης στην περιοχή κουρνιάζει και ο σπανιότερος Μαυρόγυπας που πλέον επισκέπτεται τακτικά την περιοχή του Αρακύνθου αλλά και εμφανίζεται σταθερά και ο Χρυσαετός που αναπαράγεται και τρέφεται στη γύρω περιοχή.

ζ) “Στην περιοχή του Αρακύνθου λειτουργεί Πειραματικός Κλωβός Προσαρμογής όρνιων από περίθαλψη προς απελευθέρωσή τους. Επίσης προωθείται η δημιουργία Χώρου Τροφοδοσίας Απειλουμένων Πτωματοφάγων επιδιώκοντας τη σταθεροποίηση του τοπικού πληθυσμού τους, λόγω των διαφόρων πιέσεων που δέχεται. Η δημιουργία ενός ΑΣΠΗΕ στον άμεσο ζωτικό τους χώρο δεν συνάδει ούτε με τις προσπάθειες της πολιτείας για τη διατήρηση του είδους σε πανελλήνια κλίμακα αλλά ούτε και με τη διεθνή νομοθεσία και υποχρεώσεις της χώρας μας που αφορούν την προστασία του είδους από τις όποιες απειλές περιλαμβανομένης και αυτής της εγκατάστασης και λειτουργίας Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας”. (πηγή: Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας και Ακαρνανικών Ορέων”).

Για όλους τους παραπάνω λόγους τασσόμαστε ΚΑΤΑ της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο όρος Αράκυνθος.
• Καλούμε κάθε αρμόδια αρχή και κάθε επενδυτή να προβεί στα δέοντα ως προς την αναθεώρηση της όποιας αδειοδότησης.
• Αποφασίζουμε να ασκήσουμε όλα τα ένδικα μέσα σε κάθε διοικητικό στάδιο της εν λόγω εγκατάστασης.
• Καλούμε κάθε ενεργό πολίτη και φορέα να ενώσει την φωνή του και να αγωνιστεί για την προστασία του Αρακύνθου.


ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου:

4-6-2021

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η κλιματική κρίση αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες της εποχής μας με οδυνηρές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal), αλλά και άλλοι διεθνείς οργανισμοί και χώρες λαμβάνουν μέτρα για την αναστροφή αυτής της κατάστασης.

Δυστυχώς στη χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ ενώ στη θεωρία μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος, στην πράξη με διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις επιδεινώνει το πρόβλημα προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων, επιτρέποντας περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες και ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές Natura.

Βασική παράμετρος της συζήτησης για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής και κλιματικής κρίσης, αποτελεί η αναζήτηση ήπιων και εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Στο πλαίσιο της απαραίτητης μετάβασης στο μοντέλο της πράσινης οικονομίας, η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προκύπτει ως αναγκαία συνθήκη.

Όμως, βασική αρχή για την εγκατάσταση και λειτουργία των ΑΠΕ, δεν μπορεί παρά να αποτελεί η απόλυτη προστασία περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η εγκατάσταση ΑΠΕ που τελικά θα προκαλέσουν μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα από αυτά που καλούνται να αντιμετωπίσουν υπονομεύοντας το μέλλον των επόμενων γενιών. Η ορθή ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας οφείλει να γίνει με σύγχρονους κανόνες, δηλαδή με Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, και με θεσμοθετημένες τις χρήσεις γης στις περιοχές Natura 2000. Δυστυχώς με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, έχει καθυστερήσει η διαβούλευση και νομοθέτηση του νέου χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου αποτελείται σε μεγάλο τμήμα του από προστατευόμενες περιοχές Νatura. Οι υγροβιότοποι Μεσολογγίου – Αιτωλικού είναι σπάνιας ομορφιάς και χαρακτηρίζονται από τους σημαντικότερους σε παγκόσμιο επίπεδο. Χωρίς σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος δεν υπάρχει μέλλον για την περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο οποιαδήποτε έγκριση είτε αιολικών είτε φωτοβολταϊκών πάρκων προϋποθέτει την απαρέγκλιτη προστασία του οικοσυστήματος και την αναγκαία δημόσια διαβούλευση.

Η προαναγγελθείσα εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο, εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας του Δικτύου Natura 2000, έχει προκαλέσει ήδη την εύλογη αντίδραση συλλογικών και επιστημονικών φορέων. Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να αναθεωρήσουν τη στάση τους πριν οδηγηθούμε σε ανεπανόρθωτες καταστάσεις.

Από τη άλλη, η χωροθέτηση του έργου της δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας, στο κτήμα «Polder» ανατολικά της πόλης του Μεσολογγίου, δημιουργεί έντονο προβληματισμό και διχάζει την τοπική κοινωνία. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο απολύτως αναγκαίο για την περιοχή και ιδίως για τον αγροτικό κόσμο. Όμως η χωροθέτησή του δίπλα στη λιμνοθάλασσα, μια ανάσα από τον πολεοδομικό ιστό της πόλης και σε γη υψηλής παραγωγικότητας εγείρει εύλογες αντιδράσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μεσολογγίου, καλεί τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον συμπολίτη μας υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να σταματήσουν να παίζουν κρυφτό και να επιδίδονται στο γνωστό «πινγκ – πονγκ» ευθυνών. Τους καλούμε να προχωρήσουν άμεσα σε πλήρη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της συγκεκριμένης επένδυσης, καθώς και για την ύπαρξη εναλλακτικών προτάσεων.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, στις 5/6/2021, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διατυπώνει με απόλυτη ευκρίνεια τις θέσεις του:
– Σεβόμαστε και προστατεύουμε το περιβάλλον.
– Αγωνιζόμαστε για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
– Λέμε ναι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες.
– Λέμε όχι στην άναρχη χωροθέτηση.
– Λέμε όχι στην άνωθεν επιβολή προειλημμένων αποφάσεων χωρίς ειλικρινή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Μόνο μέσα από σοβαρή χωροθέτηση και ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες διαβούλευσης, είναι δυνατή η κοινωνική συμφωνία και η αποδοχή της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής μας. Ζητούμενο για όλους μας αποτελεί η ενεργειακή δημοκρατία, η διασφάλιση με άλλα λόγια της ενεργειακής μετάβασης με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με την κοινωνία σε ενεργό και όχι παθητικό ρόλο.


Δήλωση του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, περί του Αιολικού Πάρκου στο Όρος Αράκυνθος:

3-6-2021

Σήμερα Πέμπτη 3η Ιουνίου 2021, κατόπιν της ενημερώσεως που είχε από τους αρμοδίους φορείς περί του σοβαρού ζητήματος της εγκαταστάσεως Αιολικού Πάρκου στο όρος Αράκυνθος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

« Οι φορείς της Ιεράς Πόλεως και της περιοχής Μεσολογγίου έχουν ήδη καταθέσει τις αντιδράσεις τους για το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει και δηλώνω ότι τασσόμαστε και εμείς υπέρ των αποφάσεων τους, ενάντια στην προσπάθεια να τοποθετηθεί Αιολικό Πάρκο στο όρος Αράκυνθος.

» Επίσης έχοντας γνώση της αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αγρινίου για την εκ μέρους τους κατάθεση ενστάσεως ώστε να μη προχωρήσει η εγκατάσταση του εν λόγω αιολικού σταθμού, αλλά και των αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής του Αρακύνθου, ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας με τις διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας.

» Οι χωρίς σεβασμό βίαιες επεμβάσεις, σ’ ένα τόπο με ιστορική και θρησκευτική αναφορά για την Ιερά Μητρόπολή Αιτωλίας και Ακαρνανίας, δεν βοηθούν καθόλου στην μεγάλη ιστορική αξία της περιοχής του Ζυγού, όρους Αρακύνθου, που εκτείνεται από το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Συμεών συνδέοντας την περιοχή με την ιστορία των Εξοδιτών του Μεσολογγίου και τον οπλαρχηγό καπετάνιο του Ζυγού Δημήτριο Μακρή, αλλά και από την ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Ελληνικών, μέσα στο δάσος της Βελανιδιάς, μέχρι την Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης στο φαράγγι της Κλεισούρας και το ιστορικό Κελί των αγωνιστών του 1821 στην Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς Μακρυνείας.

» ¨Όταν γνωρίζουμε ότι η περιοχή είναι κατάσπαρτη από αρχαία μνημεία (παλαιών πόλεων και σημαντικών τόπων) στους πρόποδες του Αρακύνθου, θα ήταν παράληψη να μην αναφερθώ ιδιαιτέρως στον θρησκευτικό χώρο του ιστορικού σπηλαίου του Αγίου Νικολάου του Κρεμαστού, όπου τελείται κάθε χρόνο η Θεία Λειτουργία με την παρουσία των πιστών μας, οι οποίοι αγαπούν τόσο πολύ τον Άγιο που φτάνουν στον ιερό αυτό τόπο κυριολεκτικά με κίνδυνο της ζωής τους.

» Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι οφείλουμε σεβασμό σ’ αυτόν τον ορεινό όγκο που διαθέτει δασώδεις εκτάσεις και αποτελεί καταφύγιο από άγρια ζώα και προστατευόμενα είδη πτηνών. Ο συντοπίτης μας Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός μιλούσε για τον σεβασμό μας προς στα δένδρα, προς όλη την Κτίση – τα έργα του Δημιουργού μας Τριαδικού Θεού, γιατί διαφορετικά είμαστε υπεύθυνοι εμείς για τα αρνητικά στοιχεία που προκύπτουν.

» Εύχομαι οι συντονισμένες ενέργειες που γίνονται από τους τοπικούς φορείς να έχουν αίσιο αποτέλεσμα, να επιτευχθούν οι αγώνες τους, ώστε ο τόπος να παραμένει ελεύθερος και να αναπτύσσεται όπως του αξίζει ».


Eργατοϋπαλληλικο Κέντρο Ι.Π. Μεσολογγίου:

31-5-2021

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου, δηλώνει την καθολική της αντίθεσή στην εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο.

Ο Αράκυνθος βρίσκεται εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας του Δικτύου Natura 2000 και διαθέτει σημαντικούς οικοτόπους (στενά Κλεισούρας, φαράγγι Παλιορόλακα). Διαθέτει την αποικία του σημαντικότερου πληθυσμού όρνιων σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και το πρόγραμμα πειραματικού κλωβού προσαρμογής.

Επίσης ο Αράκυνθος αποτελεί σημείο ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή μας. Διαθέτει πλήθος αρχαίων μνημείων στους πρόποδες του (Αρχαία Αλίκυρνα), καθώς και την ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Συμεώνος, τον τόπο αναφοράς των Εξοδιτών και χώρο τέλεσης του λαϊκού μας πανηγυριού.

Κάθε ενέργεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο θα μας βρει αντιμέτωπους. Θα είμαστε δυναμικά παρόντες, ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, την απώλεια της βιοποικιλότητας και την αλλοίωση της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Δεν είμαστε κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά κατά της ανεξέλεγκτης και δίχως κανόνες τοποθέτησης τους. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προχωρήσει στη διαβούλευση και νομοθέτηση νέου χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ.

Καλούμε τους Δημάρχους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποτροπή αυτού του εγκλήματος, έστω και την ύστατη τούτη ώρα.


Με σκοπό την ενεργοποίηση όλων των φορέων για την προστασία του βουνού “Αράκυνθος” από εγκατάσταση ανεμογεννητριών, το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου κάνει δημόσια πρόσκληση σε όλους τους φορείς του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και Αγρινίου να τοποθετηθούν δημόσια για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου με την υπ’ αριθμ. 6/2021 απόφαση του γνωμοδοτεί αρνητικά για την ενδεχόμενη εγκατάσταση. Δείτε εδώ την απόφαση στην οποία αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι: https://drive.google.com/file/d/1yYRKkc4aLILShxb5iS0x9Lh9UrlNJG78/view?usp=sharing

Δείτε το απόσπασμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου για το συγκεκριμένο θέμα: https://youtu.be/-QahyKj0IGA

Ο αγώνας για την προστασία του Αράκυνθου οφείλει να είναι συντεταγμένος και καθολικός. Τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν και η αντίδραση χρειάζεται να είναι άμεση.

25-5-2021

Εκ του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου


Εμποροβιομηχανικός σύλλογος Ι.Π. Μεσολογγίου

20-5-2021

Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου πληροφορήθηκε για την έκδοση από πλευράς Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) δύο βεβαιώσεων παραγωγού ενέργειας σε εταιρείες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο, η μία εκ των οποίων αφορά τη θέση «Ζυγός» εντός των ορίων του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Θεωρούμε τη συγκεκριμένη τοποθεσία εντελώς ακατάλληλη για την υλοποίηση ενός ενεργειακού έργου με περιορισμένο αναπτυξιακό όφελος, το οποίο θα έβαζε εμπόδια στο μακροπρόθεσμο όραμα της πόλης του Μεσολογγίου για την οικοτουριστική αξιοποίηση του Αράκυνθου, ενός ορεινού όγκου που διαθέτει απείρου κάλλους δασώδεις εκτάσεις και αποτελεί καταφύγιο για δεκάδες προστατευόμενα είδη πτηνών.

Επιπλέον, πρέπει να τονίσουμε τη μεγάλη ιστορική και συναισθηματική αξία που έχει για τους Μεσολογγίτες η περιοχή του Αράκυνθου που εκτείνεται γύρω από το μοναστήρι του Αγίου Συμεών, και η οποία περιλαμβάνει το διάσελο του Ζυγού. Σε αυτά τα δύσβατα μονοπάτια ήταν που οι Έλληνες πολεμιστές έδωσαν μάχη με τις Τουρκο-αιγυπτιακές δυνάμεις κατά την πολύχρονη πολιορκία της πόλης και αμέσως μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου.

Ως εκ τούτου, ο Σύλλογός μας καλεί τους Δήμους Ι.Π. Μεσολογγίου και Αγρινίου να προβούν σε συντονισμένες ενέργειες μαζί με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να επιτευχθεί η ματαίωση αυτού του έργου, το οποίο έχει μεν έναν πρόσκαιρο αναπτυξιακό χαρακτήρα, αλλά στην ουσία κινείται αντίθετα προς τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του τόπου μας.

Με δεδομένο, δε, ότι υπάρχουν μόλις 30 μέρες προθεσμία μετά τη δημοσίευση των βεβαιώσεων στο σύστημα Διαύγεια, στις 7 και 11 Μαϊου, για την υποβολή ενστάσεων, καλούμε τους δημάρχους Μεσολογγίου, κ. Κωνσταντίνο Λύρο και Αγρινίου, κ. Γεώργιο Παπαναστασίου, να κινήσουν άμεσα τις σχετικές διαδικασίες, προκειμένου να προσβληθούν οι αποφάσεις της ΡΑΕ και να μην γεμίσουν οι κορυφογραμμές του Αράκυνθου με ανεμογεννήτριες.


Συνδυασμός “Για την Κοινότητα Μεσολογγίου”

19-5-2021

Έφτασε η στιγμή να υπερασπιστούμε τον Αράκυνθο!

Δυστυχώς στις 7/05/21 και στις 11/05/21, όπως πληροφορούμαστε από το σύστημα Διαύγεια της ΡΑΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξέδωσε δύο βεβαιώσεις παραγωγού ενέργειας σε δύο εταιρείες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο (ΑΔΑ:Ω5ΣΦΙΔΞ-Χ9Ν και ΑΔΑ:ΡΟΓΙΙΔΞ-ΑΚΚ και ).

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 6 ανεμογεννήτριες στην περιοχή ΖΥΓΟΣ της δημοτικής ενότητας Ιερής Πόλης Μεσολογγίου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και 15 ανεμογεννήτριες στην περιοχή ΣΓΟΥΡΟΒΕΡΚΟ της δημοτικής ενότητας Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου.

Οφείλουμε να προσφύγουμε άμεσα κατά των αποφάσεων, πριν είναι αργά.

Το περιθώριο που μας δίνεται για να πραγματοποιηθεί η προσφυγή είναι 30 ημέρες από τη δημοσίευσή τους!

Ο συντεταγμένος αγώνας που πραγματοποιήθηκε πριν λίγους μήνες, για τη προστασία της Βαράσοβας από ανεμογεννήτριες, οφείλει να αποτελέσει παράδειγμα και για την δική μας περίπτωση.

Καλούμε τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, τον Δήμο Αγρινίου, τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων, την Μητρόπολη και κάθε φορέα, σύλλογο, ενεργό πολίτη να αναλάβουν πρωτοβουλία, πραγματοποιώντας άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες και προχωρώντας στην προσβολή των αποφάσεων έγκαιρα!

Το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου έχει ταχθεί με απόφασή του κατά των συγκεκριμένων έργων (5/04/2021) και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων ήδη με το υπ’αριθμ. 12621/31-3-2021 έγγραφο του, προς την ΡΑΕ αναφέρει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι ασύμβατη με την περιοχή (το όρος Αράκυνθος αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του δικτύου Natura 2000 (GR2310010), διαθέτει σημαντικούς οικοτόπους και εκεί κουρνιάζουν σημαντικά και απειλούμενα είδη πτηνών)

Η προστασία του Αράκυνθου είναι υποχρέωση που έχουμε επωμιστεί για τα παιδιά μας.
Τέτοια έργα δεν προσδίδουν στην ενεργειακή μας επάρκεια παρά μόνο υποβαθμίζουν το φυσικό μας περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας.


Δημοτική Παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»

31-3-2021

Καταγγέλλουμε τις πρόδρομες εργασίες, για την εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου βιομηχανικού τύπου στον Αράκυνθο.
Στην κορυφογραμμή του Αρακύνθου στο ύψος του ΧΥΤΑ, έχουν ήδη τοποθετηθεί ανεμόμετρα και όλος ο συνοδός εξοπλισμός, ενέργειες που προηγούνται της εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Με τον τελευταίο αντί-περιβαλλοντικό νόμο σχεδιάζεται η εγκατάσταση 5.514 ανεμογεννητριών σε περιοχές Νatura και η καταστροφή είναι προ των πυλών.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το έγκλημα που άρχισε με την καταστροφή της Κλόκοβας, συνεχίστηκε με την απόπειρα στην Βαράσοβα και συνεχίζεται με την περιοχή του Αρακύνθου, από τον Άγιο Συμεών έως την κοινότητα Μουσούρων.
Εάν το επιτρέψουμε, υπογράφουμε την υποβάθμιση ενός από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, καταστρέφουμε τον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου μας, για ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη.

Καταστρέφεται ένα από τα ωραιότερα δάση βελανιδιάς στην Νότια Ελλάδα, τα ορειβατικά και ποδηλατικά μονοπάτια, καθώς και το υπό ανάδειξη και μεγάλης ιστορικής αξίας, μονοπάτι των εξοδιτών.

Αν επιτρέψουμε τις εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών, θα πρέπει να ξεχάσουμε, τα όρνια του Αρακύνθου, τους Ερωδιούς, τα Φλαμίνγκος, τους Κορμοράνους, τους Τσικνιάδες και τα υπόλοιπα αποδημητικά πουλιά της λιμνοθάλασσας, υπογράφοντας την μόνιμη απαξίωση του δήμου μας.

Ως εκ τούτου, καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, όλους τους θεσμικούς παράγοντες, τους συλλόγους και την τοπική κοινωνία, να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, να δηλώσουν την αντίθεσή τους και να πάρουν έγκαιρα, αποφάσεις καταδίκης, κατά του σχεδιαζόμενου εγκλήματος, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή.