medicalagrinio1

Η βασιλόπιτα του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου

Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκε στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου η εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2023 του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου και στη συνέχεια η βράβευση των συνταξιοδοτηθέντων ιατρών για τα έτη 2014-2021.

Φέτος είχαμε την ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκονται, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ.Παπαναστασίου Γεώργιος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ.Φαρμάκης Νεκτάριος, ο Διοικητής της 6ης Υ.Π.Ε κ.Καρβέλης Ιωάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλ/νίας κα.Σαλμά Μαρία, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε Αιτωλ/νίας κ.Δημητρογιάννης Λάμπρος και κ.Μαυρομάτης Αθανάσιος, οι Αντιδήμαρχοι Αγρινίου κ.Φωτάκης Βασίλειος, κ.Σκορδόπουλος Δημήτριος ,Γρίβας Ευθύμιος, κ.Ζώης Κωνσταντίνος, κ.Μαρνέζος Παναγιώτης, η αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αγρινίου κα.Σταρακά Χριστίνα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλ/νίας κ.Στυλιανός Μπλέτσας ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλ/νίας κ.Παπαθανάσης Θανάσης, ο Δήμαρχος Θέρμου κ.Κωνσταντάρας Σπυρίδων και ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Δυτικής Ελλάδας κ. Νάκος Κωνσταντίνος.

Η έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου κ.Αγραφιώτη Γεώργιο ο οποίος στην σύντομη ομιλία του ανέφερε «Η σημερινή βραδιά είναι αφιερωμένη στους συναδέλφους μας που τα τελευταία χρόνια φτάνοντας το πλήρωμα του χρόνου αποχώρησαν από τις τάξεις του Ιατρικού Συλλόγου και φυσικά από την ενεργό ιατρική και το λειτούργημα του καλού Σαμαρείτη. Σήμερα λοιπόν τιμούμε τόσο τους συνταξιοδοτηθέντες ιατρούς μέλη του Συλλόγου μας όσο και αυτούς που έχουν φύγει από την ζωή. Για πολλούς ίσως ήταν χρόνια γεμάτα στερήσεις, αγωνίες, καρδιοχτύπια, αλλά γεμάτα όνειρα, οράματα και ελπίδες που ατσάλωσαν τη θέληση και τους αγώνες για προκοπή και προσφορά στον ανήμπορο συνάνθρωπό μας. Στα πρόσωπα τους τιμάται η κάθε μια και ο καθένας από εμάς που χρόνια τώρα και κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες δίνουμε τη μάχη με την ασθένεια. Μια μάχη που πολλές φορές μπορεί να είναι άνιση αλλά πρέπει να δοθεί. Ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια με την έναρξη της πανδημίας. Όλοι οι συνάδελφοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι έδωσαν τη μάχη απέναντι σε έναν άγνωστο μέχρι χθες εχθρό. Μια μάχη που είχε απώλειες τόσο των πολιτών, όσο και των ίδιων των ιατρών. Δυστυχώς όμως εδώ θα πρέπει να το επαναλάβουμε άλλη μια φορά: Η επίσημη πολιτεία δεν αναγνώρισε όσο θα έπρεπε την προσφορά τους. Έμεινε μόνο στα χειροκροτήματα και σε μέτρα που χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τα αρμόδια όργανα όπως τον ΠΙΣ , που μόνο συνθήκες για ευημερία δεν φέρνουν. Έτσι απειλείται η επιβίωση του ιατρείου της γειτονιάς αλλά και των ιατρών του Δημοσίου. Εδώ θα πρέπει να επαναλάβω για άλλη μια φορά την ξεκάθαρη δέσμευση μας πριν τις εκλογές του Ι.Σ.Α. «Θα είμαστε δίπλα σε οτιδήποτε είναι θετικό και απέναντι σε κάθε αδικία από όπου και αν προέρχεται. Ο Ι.Σ.Α θα σταθεί δίπλα σε κάθε συνάδελφο, όπως στάθηκε και στήριξε σθεναρά τους ιατρούς, όποτε δέχτηκαν άδικες επιθέσεις. Θα πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και στα αρμόδια όργανα του ΠΙΣ που είναι το κατεξοχήν συνδικαλιστικό μας όργανο.

Καμία απόφαση, κανένα σχέδιο νόμου που να αφορά τους γιατρούς δεν θα πρέπει να περνάει χωρίς την έγκριση του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων. Η παρουσία μας θα γίνει ακόμη πιο αισθητή τόσο στα προβλήματά μας, όσο και σε αυτά της κοινωνίας.» Επιτρέψτε μου επίσης να αναφέρω και να ευχαριστήσω όλους τους τέως Προέδρους που συνεργάστηκα μαζί τους, που με περιέβαλαν με αγάπη και με στήριξαν στη μέχρι σήμερα πορεία μου στο σύλλογο, που για μένα είναι μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη που καλούμαι να συνεχίσω το έργο τους. Τον Τάνταρο Επαμεινώνδα, των Γαλανόπουλο Κωνσταντίνο που αυτός ουσιαστικά με μύησε να υπηρετήσω δια μέσω του ιατρικού συλλόγου τις αρχές και τις αξίες του ιατρικού λειτουργήματος. Επίσης δύο τελευταίους προκατόχους μου που με στήριξαν και με στηρίζουν με την παρουσία τους στα έργα του συλλόγου μας ως εκπρόσωποι στον ΠΙΣ , τον Ζήση Γρηγόριο και τον Παπαθανάση Παντελή. Κλείνοντας και ερχόμενος πάλι στο κεντρικό θέμα της σημερινής γιορτής θα ήθελα να κλείσω με τους απαγγελλόμενους στίχους από τους τρείς χορούς των Σπαρτιατών, ηλικιωμένων-νέων ανδρών και παιδιών. Έτσι έκλεισε την ομιλία του σε ανάλογη εκδήλωση ο τέως Πρόεδρος του ΙΣΑ Παπαστεργίου Ευάγγελος όταν τιμήθηκε για την συνταξιοδότησή του. Είναι πραγματικά επίκαιροι και ταιριαστοί με το πνεύμα της αποψινής εκδήλωσης. «Ήμασταν κάποτε ρωμαλέοι νέοι-αναπολούσαν με περηφάνια οι ηλικιωμένοι. Τώρα είμαστε εμείς κι αν θέλεις δοκίμασε-διαλαλούσαν με καμάρι οι νέοι και ακμαίοι άνδρες. Εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροι, υπόσχονταν με αυτοπεποίθηση και σθένος τα παιδιά.»

Στη συνέχεια ακολούθησε η βράβευση των δύο πρώτων επιτυχόντων μαθητών στην Ιατρική Σχολή από την περιοχή ευθύνης του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, η βράβευση των συνταξιούχων ιατρών για τα έτη 2014-2021 και η κλήρωση για τα δώρα της βασιλόπιτας. Το φλουρί της πίτας το κέρδισε ο καρδιολόγος ιατρός κ.Τσιμπλής Γεώργιος.

Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ.Δαμασκηνός ευχαρίστησε για την πρόσκληση να ευλογήσει την βασιλόπιτα του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου και ανέφερε ότι: « Η ιατρική είναι ένα λειτούργημα, μια προσφορά προς τον άνθρωπο και μάλιστα προς τον πάσχοντα άνθρωπο και το σημείο αυτό είναι που συναντάται η εκκλησία και η θεολογία με την ιατρική επιστήμη. Αυτό που τις συνδέει είναι ο άνθρωπος. Και η ιατρική και η εκκλησία υπηρετούν την υγεία, σωματική. Πνευματική και ψυχική και αγωνίζονται για έναν ζωντανό, υγιή και ολοκληρωμένο άνθρωπο. Η εκκλησία στην Θεία Λατρεία πάντοτε εύχεται για την υγεία του ανθρώπου. Ο Χριστός είναι ο Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων, θεράπευσε τον σωματικό πόνο του ανθρώπου, αφού πρώτα θεράπευσε την πνευματική του ασθένεια. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Η συμπόρευση και η συνοδοιπορία Εκκλησίας και Ιατρικής επιστήμης είναι ο μοναδικός δρόμος με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας του ανθρώπου και την προάσπιση του αγαθού της ζωής. Οφείλουμε όμως όλοι να αναγνωρίσουμε τα όριά μας. Εμείς λειτουργούμε το μυστήριο της παρουσίας του Θεού στη ζωή μας και μέσα σε κάθε άνθρωπο αναγνωρίζουμε τη ζωντανή εικόνα του Θεού. Εσείς, οι ιατροί, με την δύναμη της επιστήμης την οποία υπηρετείτε και τη δύναμη της λογικής βλέπετε την σωματική διάσταση του ανθρώπου για να εντοπίσετε την ασθένεια και να την θεραπεύσετε. Ούτε εμείς μπορούμε να γίνουμε γιατροί, αλλά ούτε και εσείς μπορείτε να γίνετε θρησκευτικοί λειτουργοί. Ο καθένας υπερασπίζεται τον δικό του ρόλο και όλοι μαζί συνεργαζόμαστε με σκοπό την ψυχοσωματική υγεία και την σωτηρία του ανθρώπου.»

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δύο ειδικές βραβεύσεις. Βραβεύτηκε η επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου κα. Χαντζή Ανθή και τέλος ανακηρύχθηκε επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου ο τέως Πρόεδρος κ.Ρούσσης Νικόλαος ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε: «Αξιέπαινη η απόφαση του Ι.Σ.Α να τιμήσει τους συνταξιούχους ιατρούς και κοντά σε αυτούς και εμένα ως παλιότερο εν ζωή πρόεδρο. Όταν το 1998 πρωτοπόρος εμείς τιμήσαμε 24 συνταξιούχους αλλά και 80 παλαιά μέλη που είχαν αποδημήσει, εντύπωση μου έκανε όταν μερικές μέρες αργότερα με πλησίασε μια φοιτήτρια, κόρη γιατρού και με ευχαρίστησε γιατί είδε τον πατέρα της, που μέχρι τότε πίστευε ότι ήταν αρκετά δυνατός, να δακρύζει συγκινημένος μετά την απονομή. Κες και Κοι Συνάδελφοι θα μου επιτρέψετε σαν απόμαχος γιατρός να σας απευθύνω δύο λόγια. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ο ιατρικός υπερπληθωρισμός με ότι αυτό συνεπάγεται. Πολλοί γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό ενώ αρκετοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της επιβίωσης. Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από τους νέους γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Εκείνο όμως που μπορεί να τους ζητήσει είναι το πραγματικό ενδιαφέρον τους προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Ο ασθενής δεν είναι το Χ περιστατικό ή μια περίπτωση. Ας είναι η συμπεριφορά μας, αυτή που θα θέλαμε να έχει ένας άλλος γιατρός σε ένα μέλος της οικογένειάς μας. Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας. Ιατρική χωρίς ανθρωπιά είναι σώμα χωρίς ψυχή, είναι φύση χωρίς χρώματα. Σκεφτείτε το αυτό. Κες και Κοι η φιλανθρωπότερη επιστήμη είναι η Ιατρική. Αλλά απαραίτητο στοιχείο της είναι η αρετή. Και κάτι χιλιοειπωμένο. Οι προσωπικές σχέσεις και οι ανθρώπινοι δεσμοί μεταξύ γιατρού και αρρώστου, έχουν την ίδια ή και μεγαλύτερη αξία από τη σωστή διάγνωση και θεραπεία. Και μια ευχή προς τους συνταξιούχους. Υγεία και ευτυχία με τις οικογένειές σας ή αρχαϊστί Έρρωσθε και ευδαιμονείτε. »

Στο τέλος της εκδήλωσης υπήρχε μουσικό αφιέρωμα προς τιμήν των συνταξιοδοτηθέντων ιατρών.