dhmarxeio10

Τα πρόσφατα περιστατικά στον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας:

Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου ως Νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ γίναμε μάρτυρες ενός απρόσμενου και ακατανόητου συμβάντος.
Κληθήκαμε να παραστούμε στην κοπή της πίτας του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου . Στην εκδήλωση καλεσμένος ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων – Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) κ. Γιάννης Τσούνης.
Πριν την κοπή της πίτας ο κ. Τσούνης και αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους των τριών σωματείων του Νομού, του Εργατικού κέντρου Μεσολογγίου και του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ ζήτησε να δει τον κ. Δήμαρχο για ολιγόλεπτη συνάντηση – ενημέρωση για εργασιακά θέματα.

Η αντιπροσωπεία μετέβη στο γραφείο του Δημάρχου στις 13:00 όπου ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος ζήτησε να πραγματοποιηθεί στις 14:00 λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης.

Στις 14:00 όμως συναντήσαμε έξω από το γραφείο του άμισθη συνεργάτριά του να ζητά με έντονο ύφος να εισέλθουν μόνο τρία (3) άτομα στο γραφείο Δημάρχου λόγω COVID, και στη συνέχεια να φέρεται με άκομψο τρόπο στο Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας όταν εκείνος ευγενικά της ανέφερε ότι δε γίνεται να εξαιρεθούν άτομα εκ των παρόντων και αντιπρότεινε την παραπλεύρως άδεια και πολύ μεγαλύτερη αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου για την πραγματοποίηση της συνάντησης.

Ευρισκόμενοι σε αναμονή των αποφάσεων του Δημάρχου είδαμε με μεγάλη έκπληξη να καταφθάνουν δύο άτομα της Δημοτικής Αστυνομίας οι οποίοι όταν κατάλαβαν ότι κλήθηκαν εναντίον των συναδέλφων τους αποχώρησαν, ενώ στη συνέχεια πληροφορηθήκαμε ότι κλήθηκε περιπολικό της Αστυνομίας με πρόφαση επεισόδιο στο Δημαρχείο.

Κατόπιν αυτών αποχωρήσαμε αφού μεταφέρθηκε μέσω τρίτων η πρόσκληση προς τον κ. Δήμαρχο για την κοπή της πίτας των εργαζομένων στην οποία δεν ανταποκρίθηκε.

Κατόπιν όλων όσων διαδραματίστηκαν

• Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου προς τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων.
• Θεωρούμε απαράδεκτη την άρνησή του να συναντηθεί έστω και για λίγα λεπτά μαζί τους.
• Θεωρούμε απαράδεκτες τις υπεκφυγές του με μεταφορά της συνάντησης μία ώρα μετά και στη συνέχεια τις προφάσεις του περί covid τις οποίες από ότι πληροφορηθήκαμε σε πολλές άλλες περιπτώσεις δεν τηρεί.

Τον καλούμε να αναλογιστεί ότι ο διάλογος και η άλλη άποψη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν απεναντίας θα μπορούσαν να βρεθούν ιδέες και λύσεις εάν τις είχε ζητήσει.

Λυπόμαστε για την συμπεριφορά του.
Καταδικάζουμε παρόμοιες ενέργειες και καλούμε τους εργαζόμενους – μέλη όλων των σωματείων να είναι σταθερά απέναντι σε τέτοιου είδους απόπειρες απαξίωσης εκ μέρους αιρετών διοικήσεων.


Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας:

Μετά την καταγγελία – αίτημα αρωγής του σωματείου εργαζομένων του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου καταδικάζουμε με τη σειρά μας τα γεγονότα που έλαβαν χώρα μεταξύ του Δημάρχου και κάποιων άτυχων υπαλλήλων του Δήμου.

Αυτοκρατορικές και αυταρχικές συμπεριφορές δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές σε κανένα χώρο εργασίας. Ειδικά κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι βρέθηκαν σε μία θέση που τους παραχωρήθηκε για ένα χρονικό διάστημα για άλλους σκοπούς, κι όχι πάντως για να πράττουν όσα δυστυχώς αναδεικνύονται από την καταγγελία των συναδέλφων.

Οι χώροι εργασίας δεν αποτελούν τσιφλίκι κανενός ειδικά των αιρετών. Παντού το ζητούμενο είναι η συνεργασία.
Συνεργασία όμως σημαίνει να ακούμε και να πράττουμε τα νόμιμα. Να κινούμαστε στα πλαίσια των νόμων και των διατάξεων που διέπουν κάθε διαδικασία.
Εξώθηση των υπαλλήλων με κάθε τρόπο (λεκτικό ή και κάθε άλλης μορφής προπηλακισμό) σε πράξεις οι οποίες αποδεδειγμένα με αποφάσεις ελεγκτικών οργάνων και μηχανισμών έχουν κριθεί παράνομες, δε μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας:
• Καταδικάζει απερίφραστα τη συμπεριφορά του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου απέναντι στους υπαλλήλους του.
• Στέκεται αλληλέγγυο στους Εργαζομένους του Δήμου στην προσπάθειά τους να αντισταθούν σε συμπεριφορές άλλων εποχών που έχουν καταδικαστεί στις συνειδήσεις όλων.
• Καλεί τη δημοτική αρχή Μεσολογγίου να σταματήσει να πιέζει ψυχολογικά και λεκτικά τους εργαζομένους, προσπαθώντας να τους εξωθήσει σε διαδικασίες παράτυπες και παράνομες για την εκ νέου ανάθεση σε ιδιώτη του εσωτερικού ελέγχου, οι οποίες όπως προαναφέραμε έχουν απορριφθεί και καταδικαστεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ενώ αντιβαίνουν το Σύνταγμα και τους νόμους.
• Επισημαίνει στο Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου την ανάγκη συνεργασίας και συνεννόησης με τους εργαζόμενους κι όχι πίεσης που οδηγεί αφενός κάποιους στο νοσοκομείο αφετέρου άλλους να φεύγουν προς άλλες υπηρεσίες. Προφανώς παρά τα 3+ χρόνια στο δημαρχιακό θώκο δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί συνεργάτες του.

Ο σεβασμός δεν απαιτείται. Κερδίζεται. Και μαζί με αυτόν όλα τα υπόλοιπα όπως συνεργασία, συνεννόηση κτλ. Απ’ ότι φαίνεται όμως κ. Δήμαρχε δεν έχετε καταφέρει τόσα χρόνια να προχωρήσετε ούτε σπιθαμή επ’ αυτού.
Περιμένουμε τη συνέχεια ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο.

Το παρόν κοινοποιείται και στην ΑΔΕΔΥ με την παράκληση να βγάλει ανάλογη ανακοίνωση στήριξης.


Όλγα Δασκαλή
Δικηγόρος-Πρόεδρος Κοινότητας Μεσολογγίου
Υποψήφια Δήμαρχος Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου “Ισχυρός Δήμος – Δυνατές Κοινότητες – Ευημερία Πολιτών”:

Διαβάζοντας την από 27-12-2022 καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου μας κατά της δημοτικής αρχής, δηλώνω απερίφραστα ότι κάθε ενέργεια βίας – λεκτικής ή σωματικής – είναι καταδικαστέα! Καταδικαστέα επίσης είναι και η αποσιώπηση ή η ανοχή αυτών των περιστατικών.

Ο τρόπος με τον οποίο διάλεξε η δημοτική αρχή να πορευτεί όλη αυτή την τετραετία έχει φέρει όλο το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών του Δήμου μας, στα όριά του. Η ασέβεια, η απαξίωση, η αντιδεοντολογική συμπεριφορά, οι φωνασκίες, η άσκηση πίεσης, οι παράλογες εντολές δηλητηριάζουν το εργασιακό περιβάλλον δημιουργώντας συνθήκες τοξικές στις οποίες ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να υπάρξει.

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί υπάλληλοι του Δήμου μας ψάχνουν να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, ενώ κανένας δεν διαλέγει να έρθει στον Δήμο μας. Ούτε τυχαίο είναι που τρεις υπάλληλοι παραμονή Χριστουγέννων βρέθηκαν στα επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, με πίεση. Να μην αναφερθώ στις παραιτήσεις συνεργατών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη χρονιά. Ο Δήμος μας έχει να αντιμετωπίσει πλειάδα άλυτων ουσιαστικών θεμάτων που μόνο με σύμπνοια και συνεργασία μπορούν να δρομολογηθούν.