siaplaouras1

Το μείζον διακύβευμα των εθνικών & αυτοδιοικητικών εκλογών

Στις εθνικές αλλά και πολύ περισσότερο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η μάχη της κάλπης ουσιαστικά είναι μία αναμέτρηση προσώπων.
Τα πρόσωπα και τα προγράμματα καθορίζουν πρώτιστα το αποτέλεσμα και ακολουθούν οι ιδεολογίες, τα επικοινωνιακά συνθήματα και οι δεσμεύσεις. (Όλες οι εκλογές είναι ανθρωποκεντρικές!)

Οι πολίτες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στον πρώτο βαθμό της, δηλαδή στους Δήμους, ψηφίζουν με κριτήρια επιλογής, την αξιοσύνη και την εμπιστοσύνη που έχουν για  τα πρόσωπα, του Επικεφαλής και των Υποψηφίων Συμβούλων στα ψηφοδέλτια. Την ικανότητα επίλυσης των τεχνικών, οικονομικών-κοινωνικών προβλημάτων και την τήρηση των δεσμεύσεων και υποσχέσεων. Απαλλαγμένοι τις περισσότερες φορές, από κομματικά συμπλέγματα και ιδεολογικές εμμονές.

Προσώρας, το ενδιαφέρον των πολιτών είναι στραμμένο στις εθνικές εκλογές, τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών, θα επηρεάσουν καθοριστικά και τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών προηγείτο των εθνικών, με αποτέλεσμα οι πολίτες να στέλνουν “μηνύματα” θετικά ή αρνητικά προς το εκάστοτε κυβερνών κόμμα.
Με δεδομένο ότι η  όποια κυβέρνηση επιλεγεί, θα έχει μόνο δύο με τρεις μήνες κυβερνητικής θητείας μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές, υπάρχει περίπτωση να σταλεί κάποιο  πολιτικό “μήνυμα” από τους πολίτες.
Μάλλον απίθανο!

Ένας ακόμη  άγνωστος αλλά πολύ σημαντικός παράγοντας, που θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι, σύμφωνα με τους δημοσκόπους,  η συμμετοχή των πολιτών. Αν δηλαδή θα είναι μεγαλύτερη από την αποχή ή θα συμβεί το αντίθετο όπως το είδαμε να συμβαίνει, στις τελευταίες εκλογές πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης  αποφάσεων και εφαρμογής πολιτικών, θεωρείται πλέον αναγκαιότητα για τη σωστή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.
Τα τελευταία χρόνια, η αποχή από τις κάλπες, συνεχώς βαίνει αυξανόμενη και το φαινόμενο της αποχής ευδοκιμεί έντονα και στις αυτοδιοικητικές κάλπες.

Το ποσοστό της αποχής και ιδιαίτερα  των νέων ηλικιών, πρέπει να προβληματίσει όλους όσοι ασχολούνται με τα κοινά. Η νεολαία έχει τη δύναμη και τα προσόντα να επέμβει δυναμικά στην εξέλιξη της  κοινωνίας και  στη λήψη των αποφάσεων, έτσι ώστε να μην αισθάνεται ότι περιορίζεται μόνο στην άκριτη εφαρμογή τους.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο, το μείζον διακύβευμα, του συνόλου των φετινών εκλογών.
Οψόμεθα να διαψευστεί το διακύβευμα και να πάνε όλοι στην κάλπη.