c12

Συσσίτια σε όλες τις ενορίες του Αγρινίου

Την δημιουργία Συσσιτίων σε όλους τους Ενοριακούς Ναούς της πόλεως του Αγρινίου ανακοίνωσε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, από τα Συσσίτια του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.
Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τα Συσσίτια του Ιερού Ναού για να ευλογήσει την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιττα των εθελοντριών και των στελεχών που, για 11 χρόνια, διακονούν αυτή την εκκλησιαστική πρωτοβουλία.

Κατά την ομιλία του τόνισε, ότι, όπως μας διδάσκει ο Ευαγγελιστής της αγάπης, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος: «ὁ Θεός ἀγάπη ἐστί». Δεν μας λέει, ότι ο Θεός έχει αγάπη, αλλά ότι ο Θεός είναι αγάπη. Είναι αυτή η ανεξάντλητη και αστείρευτη αγάπη, που στρέφεται προς όλους και τους αγκαλιάζει όλους. Στην παραβολή της Δευτέρας Παρουσίας ο Χριστός είναι σαφέστατος για το κριτήριο της σωτηρίας. Θα κρίνει τους ανθρώπους με γνώμονα την αγάπη. Αν θα έχουν προσφέρει αγάπη στους ελάχιστους αδελφούς Του. Και αυτή η αγάπη πρέπει να γίνει τροφή, να γίνει νερό, ένδυση, επίσκεψη, στήριξη, αποδοχή.

«Αν είμαι σήμερα συγκινημένος» ανέφερε ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός «είναι γιατί σε τούτο τον χώρο, καθημερινά όλοι εσείς, στο πρόσωπο των ελαχίστων αδελφών του Χριστού, προσφέρετε την υλική και την πνευματική έκφραση της αγάπης της Εκκλησίας. Η Εκκλησία διαφοροποιείται από άλλα κοινωνικά συστήματα στήριξης των ευπαθών ομάδων, γιατί δεν προσφέρει μόνο υλική συμπαράσταση, αλλά και πνευματική, με την προσευχή, που γίνεται αποδοχή, συμπόνια, συμπαράσταση και ενδιαφέρον για τους άλλους».

Αυτή η προσπάθεια θα διοχετευθεί, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, σε όλες τις Ενορίες του Αγρινίου, καθώς όλοι οι Προϊστάμενοι των Ναών έχουν κληθεί από την πρώτη Ιερατική Σύναξη να δημιουργήσουν Σπίτια Γαλήνης. «Δεν μπορώ να διανοηθώ, ότι υπάρχει Ενορία που κηρύττει την αγάπη από άμβωνος και δεν μπορεί να την παρουσιάσει με έργο, σε όποιον άνθρωπο την έχει ανάγκη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Στη συνέχεια ο π. Κωνσταντίνος Καντάνης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του και για την στήριξή του στο έργο της Ενορίας και η κ. Ελένη Μάλαινου – Μούρτη έκανε μια εκτενή παρουσίαση της διαδρομής των έντεκα ετών λειτουργίας του Ενοριακού Συσσιτίου. Για τους σκοπούς και την δράση της Ομάδας Εθελοντών Διασωστών, που διατηρεί ο Ιερός Ναός, μίλησε σχετικά ο εκπαιδευτικός κ. Φώτης Χριστοδούλου.


Το Κοιμητήριο του Αγρινίου επισκέφθηκε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, προκειμένου να ενημερωθεί από την Διαχειριστική Επιτροπή για τον τρόπο λειτουργίας του.

Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του Μακαριστού Μητροπολίτου Ναυπακτίας και Ευρυτανίας Χριστοφόρου Αλεξανδροπούλου, ο οποίος καταγόταν από το Αγρίνιο και προσευχήθηκε υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχή του, παρουσία των κατά σάρκα συγγενών του, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης.

Μιλώντας στους οικείους του, ανάφερε ότι: «προσήλθα να προσευχηθώ για την ανάπαυση της ψυχής του και να γνωρίσω όλους εσάς που αποτελείτε την κατά σάρκα οικογένειά του και είστε επιφορτισμένοι με το ιερό καθήκον να διατηρείτε τη μνήμη του ζωντανή.
Έχετε ένα προνόμιο, να προέρχεται από το οικογενειακό σας δένδρο ένας διακεκριμένος Κληρικός και μάλιστα Επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος προσεύχεται και από το Ουράνιο Θυσιαστήριο, όπου τελεί την αναίμακτη Θυσία, για όλους εσάς, τα συγγενικά του πρόσωπα, και είναι πολύ μεγάλη ευλογία και πιστεύω να την αισθάνεστε στη ζωή σας, ως έναν επιστηριγμό και μία διαρκή παρουσία του Θεού».

Νωρίτερα ο Σεβασμιώτατος είχε συνάντηση με τους τέσσερις Ιεροκήρυκες της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αρχιμ. Παύλο Ντανά, αρχιμ. Λαυρέντιο Καρανάσιο, αρχιμ. Μακάριο Αντωνόπουλο και αρχιμ. Σιλουανό Ψιλιά με τους οποίους συζήτησε θέματα που τους απασχολούν και τους έδωσε οδηγίες για τον καλύτερο συντονισμό του ιεροκηρυκτικού τους έργου.

Επίσης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος» και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του Συλλόγου. Αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την πρώτη Σύναξη Ιεροψαλτών και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιττας την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 17:00’ στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Καινουργίου, μετά την ακολουθία του αρχιερατικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, κατά τον οποίο θα ψάλλουν ιεροψάλτες – μέλη του Συλλόγου.