alexandropoulou1

Το Μεσολόγγι φτωχότερο δίχως την Σπυριδούλα Αλεξανδροπούλου

Ο χώρος του Πνεύματος και του Πολιτισμού στην πόλη του Μεσολογγίου αλλά και την ευρύτερη περιοχή μας είναι πλέον πολύ φτωχότερος καθώς η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Αλεξανδροπούλου έφυγε πλήρης ημερών.
Η δράση της ήταν πολύπλευρη.

Ως εκπαιδευτικός υπηρέτησε και τίμησε το λειτούργημά της. Ήταν πρότυπο για πολλούς, ένας φάρος γνώσης στον οποίο προσέτρεχαν όλοι οι έχοντες τις ίδιες αναζητήσεις με αυτή. Πρόσφερε απλόχερα τη βοήθειά της σε όποιον τη χρειαζόταν.
Ήταν απόλυτη γνώστης της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας και μεταλαμπάδευε την αγάπη της για την σωστή και τεκμηριωμένη έρευνα σε όσους την είχαν ακούσει στις πολλές ομιλίες της για θέματα της περιοχής.
Ως υπεύθυνη επιμελήτρια Αρχαιοτήτων για μεγάλο διάστημα, πρόσφερε τεράστιο έργο στην μελέτη της πλούσιας κληρονομιάς της περιοχής μας και αφιέρωσε πολύ χρόνο και κόπο στην προσπάθεια ανάδειξής της.

Λάτρης της γνώσης, αφιέρωνε πολλές ώρες την ημέρα στο διάβασμα μέχρι την τελευταία στιγμή της.
Το κενό που αφήνει πίσω της είναι δυσαναπλήρωτο. Μας αφήνει όμως παρακαταθήκη τις μελέτες, τα βιβλία αλλά και πολλά άρθρα και παρεμβάσεις που πραγματοποιούσε καθώς ήταν πολυγραφότατη. Αφήνει κληρονομιά σε όλους μεγάλο όγκο πρωτότυπης έρευνας τόσο για την μεγάλη αγάπη της, τη λιμνοθάλασσα, όσο και για ιστορικά και αρχαιολογικά θέματα του ευρύτερου χώρου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, θα δωρίσει ποσό στη μνήμη της εκλιπούσης προς το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου.
Ευχόμαστε η Σπυριδούλα Αλεξανδροπούλου να συνεχίσει να ζει μέσα από το μεγάλο έργο της και να εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους εκπαιδευτικούς.

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας


Με αισθήματα μεγάλης θλίψης και συγκίνησης η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος αποχαιρέτησε στις 30-12-2022 μία από τις τελευταίες αρχόντισσες του Μεσολογγιού, την Σπυριδούλα Αλεξανδροπούλου, τέως Λυκειάρχη και πολυαγαπημένη μας συνεργάτιδα, η οποία υπηρέτησε για δεκαετίες ως Έκτακτη Επιμελήτρια Αρχαιοτήτων στο πλευρό σπουδαίων αρχαιολόγων που διετέλεσαν Έφοροι Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας.

«Θλιβερό καθήκον, χρέος ιερό, μου επιβάλλουν σήμερα τούτα τα λόγια ως Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, καθώς από την πρώτη κιόλας στιγμή που πρωτογνωριστήκαμε πριν ακριβώς από δώδεκα χρόνια, στο γραφείο μου μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχαιολογικής και Ιστορικής Εταιρείας του Μεσολογγίου, διέκρινα στο βλέμμα σου τη ζέση και τη φλόγα για τα μνημεία της περιοχής, που άρχισα να τα γνωρίζω και μέσα από τις δικές σου περιγραφές και αφηγήσεις.

Φιλόξενη, όπως ήσουν, από την αρχή με αγκάλιασες στο ζεστό σπιτικό σου, περνώντας ώρες και ώρες με συζητήσεις, αλλά και να διαβάζουμε αποσπάσματα του Ομήρου, του Θουκυδίδη και των Απομνημονευμάτων του Κασομούλη, μεταδίδοντας μου τις πρώτες γνώσεις και την αγάπη σου για την περιοχή, και κυρίως το ηρωικό Μεσολόγγι. Πολυγραφότατη η ίδια με πλούσιο συγγραφικό έργο, απόσταγμα των μακροχρόνιων ερευνητικών σου αναζητήσεων, χάρισες σε όλους εμάς και στην επιστημονική κοινότητα, πολύ σπουδαία συγγράμματα και παράλληλα διέσωσες με την πένα σου σημαντικές πληροφορίες για τα μνημεία της περιοχής, ανέσκαψες και προστάτεψες αρχαιότητες σε όλη την Αιτωλοακαρνανία, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του τόπου.

Αστείρευτες πηγές γνώσεων αποτελούν για εμάς τους αρχαιολόγους οι χειρόγραφες αναφορές σου που σώζονται στο αρχείο της Εφορείας μας ως πολύτιμος θησαυρός, οι προφορικές γνώσεις που μας μετέδιδες σε κάθε συνομιλία μας, το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο που διατηρούσες μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής σου. Με μια τεράστια πολυδιάστατη δράση, με ένα πολυσήμαντο συγγραφικό έργο, υπηρέτησες άοκνα την ιδιαίτερη πατρίδα σου, το μαρτυρικό Μεσολόγγι που τόσο αγάπησες, και διαφύλαξες για τις επόμενες γενεές μια μεγάλη και πλούσια παρακαταθήκη. Με την προσήλωση και την αγάπη που σε χαρακτήριζαν για τα μνημεία και τον πολιτισμό κατάφερες να μεταλαμπαδεύσεις σε πολλούς νέους και νέες, αυτές τις αρετές που η ίδια ακατάπαυστα υπηρέτησες τόσο από τη θέση της Λυκειάρχου όσο και από τη θέση της Επιμελήτριας Αρχαιοτήτων. Σε περιόδους που δεν υπήρχαν τα σύγχρονα μεταφορικά μέσα και το προσωπικό της Υπηρεσίας μας ήταν λιγοστό, με τον ζήλο και τη θέρμη που σε διακατείχαν κατάφερες να ξεπεράσεις τον χρόνο, τις δυσκολίες, τον κόπο, τα έξοδα για να μπορέσεις να ερευνήσεις και να προφυλάξεις αρχαιότητες σε όλη την Αιτωλοακαρνανία.

Το χρέος μας μεγάλο σε μια σπουδαία γυναίκα του πολιτισμού και των γραμμάτων.

Με βαθιά λύπη και συγκίνηση αποχαιρετώ σήμερα μία μεγάλη Κυρία, υποκλίνομαι στο Ύστατο Χαίρε σε μία πραγματική Αρχόντισσα, όπως συνήθιζα να σε αποκαλώ, μία εξαίρετη επιστήμονα, την αγαπημένη μου κ. Λούλα, τον άνθρωπο που με έκανε να αγαπήσω το Μεσολόγγι, και κρατώ στην καρδιά και στη σκέψη μου τις ατέλειωτες συζητήσεις μας, την φιλοξενία, την οξυδέρκεια, την κομψότητά σου, την αγάπη σου για τα αρχαία και την Ιερή Πόλη, την αστείρευτη γνώση σου, την χαρά που έβλεπα στο βλέμμα σου, όταν σου μιλούσα για τις μεγάλες ανασκαφές και το έργο της Εφορείας μας, και κυρίως για την ίδρυση του Ξενοκρατείου Μουσείου, όνειρο ζωής για σένα. Η απώλειά σου αφήνει ένα τεράστιο κενό στην πνευματική ζωή του τόπου.

Ας είναι αιωνία η μνήμη σου στις καρδιές όλων όσων σε αγαπήσαμε. Θα σε θυμόμαστε για πάντα!»

Δρ Ολυμπία Βικάτου, Αρχαιολόγος
Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος

Το παρόν αποτελεί απόσπασμα από το επικήδειο που εκφώνησε η υπογράφουσα κατά την εξόδιο ακολουθία στις 30-12-2022.


Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για την εκδημία της Σπυριδούλας Αλεξανδροπούλου

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου μετά την είδηση του θανάτου της ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑΣ και αφού έλαβε υπόψη την προσωπικότητα της εκλιπούσης, την πλούσια δράση και προσφορά της στα κοινωνικά πολιτιστικά και εκπαιδευτικά θέματα του δήμου μας αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ:

• Να εκφράσει την βαθιά του θλίψη στην οικογένεια της εκλιπούσης.
• Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στους οικείους της.
• Να παραστεί αντιπροσωπεία του στην Εξόδιο Ακολουθία.
• Να γίνει αναφορά στη ζωή και το έργο της εκλιπούσης και απόδοση τιμής και μνήμης σε μελλοντική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.