chrosogelou13

Έκθεση της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στο Μεσολόγγι

Ο Τομέας Πολιτισμού της ΠΔΕ ενημερώνει το φιλότεχνο κοινό ότι η εικαστική έκθεση της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με τίτλο «Όταν οι καιροί σβήσαν τη φεγγοβολιά… Ιστορικές Εικαστικές Πορείες, Σμύρνη» θα παραταθεί έως στις 29 Ιανουαρίου 2023 και θα βρίσκεται στη διάθεση του κοινού καθημερινά από τις 11 π.μ έως 1.30 μ.μ, καθώς και την Κυριακή 11π.μ έως 1:30 μ.μ. στο Κτίριο Χρυσόγελου, Ιερά Πόλις Μεσολογγίου.

Τα εικαστικά δημιουργήματα είκοσι έξι σπουδαστών της Ανωτάτης Σχολής της Καλών Τεχνών εμπνευσμένα από το ιστορικό γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 και του ολοκαυτώματος της Σμύρνης αποδίδουν με ξεχωριστές τεχνικές και πρωτότυπους συνδυασμούς τον ψυχικό πόνο, την υλική καταστροφή και τα αποτελέσματα του αιματηρού διωγμού των Ελλήνων από την Σμύρνη, δημιουργώντας ιδιαίτερα αισθητικά και καλλιτεχνικά αποτελέσματα.


Ο Τομέας Πολιτισμού ΠΔΕ-ΠΕ Αιτ/νιας πραγματοποίησε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022 στο «Κτίριο Χρυσόγελου», Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με τίτλο «Όταν οι καιροί σβήσαν τη φεγγοβολιά… Ιστορικές Εικαστικές Πορείες, Σμύρνη», στα οποία πρωτοστάτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης που με τον θερμό χαιρετισμό του εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίησή του για το γεγονός της πολιτιστικής αυτής δράσης, σημειώνοντας την σπουδαιότητα της παρουσίασης και της γνωριμίας με τα ξεχωριστά αυτά εικαστικά έργα που εκτίθενται στην επαρχία και σε μια βαθιά ιστορική πόλη. Η εν λόγω εκδήλωση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, καθώς πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στα εγκαίνια αυτής της ξεχωριστής έκθεσης που αποτυπώνει, με μοναδικό, ευφάνταστο και ιδιαίτερα συγκινησιακό τρόπο, τον εικαστικό αντίκτυπο ενός ιστορικού γεγονός που «πλήγωσε» σημαντικά και καθόρισε την πορεία του ελληνισμού.

Το «άνοιγμα» των πυλών της έκθεσης «Όταν οι καιροί σβήσαν τη φεγγοβολιά… Ιστορικές Εικαστικές Πορείες, Σμύρνη» τίμησε με την παρουσία της η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δρ. Ερατώ Χατζησάββα, που μίλησε με τα θερμότερα λόγια για αυτή την εξαιρετική και σπουδαία συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών που φέρνει το πνεύμα και την έμπνευση των σπουδαστών της ΑΣΚΤ στο πολιτιστικό «κατώφλι» των πολιτών που θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούν, να θαυμάσουν, να προβληματιστούν και εντέλει να αξιολογήσουν με την προσωπική τους ματιά τα αριστουργηματικά εκθέματα είκοσι έξι καλλιτεχνών.

Το γεγονός των εγκαινίων χαιρέτησε και ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, ενώ πραγματοποιήθηκε διεξοδική ξενάγηση, από τον Καθηγητή του Ζωγραφικού Τμήματος της ΑΣΚΤ, Παναγιώτη Σιάγκρη. Κατόπιν, την εκδήλωση λάμπρυνε -με την απαγγελία συγκινητικών, λογοτεχνικών αποσπασμάτων-μαρτυριών του βιώματος της Μικρασιατικής Καταστροφής, καθώς και με την εκτέλεση παραδοσιακών μουσικών κομματιών- η δραστήρια και πολιτιστικά έντονα ενεργή Ομάδα της Φιλαναγνωσίας του 2ου Λυκείου Ι.Π Μεσολογγίου υπό την επιμέλεια της Εκπαιδευτικού και Φιλολόγου, Ελένης Πλακίδα, δίνοντας μια μουσικοθεατρική νότα στην εκδήλωση των εγκαινίων. Η παρουσίαση της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τον Γιάννη Ρόμπολα, Εικαστικό, που μαζί με τον Αγησίλαο Ρόμπολα, επίσης Εικαστικό, αποτελούν μέλη των Εφόρων Τέχνης του «Κτιρίου Χρυσόγελου».

Ο Τομέας Πολιτισμού, σύμφωνα και με το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού, Νικολάου Κοροβέση, ανοίγει νέους ορίζοντες συνεργασίας, με σπουδαίους πανεπιστημιακούς φορείς, δημιουργώντας έναν πολύτιμο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ αυτών και των πολιτών που καλούνται να γνωρίσουν από κοντά τόσο τα αποτελέσματα της εργασίας των σπουδαστών όσο και να απολαύσουν τη σύγχρονη εικαστική τέχνη (σκέψη),που υπόσχεται να τέρψει και να ανανεώσει την αισθητική και την σκέψη των φιλότεχνων επισκεπτών. Η έκθεση αυτή αποτελεί πράγματι μια συνεργασία μεγάλης σπουδαιότητας, καθώς η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, φορέας υψηλού πνευματικού επιπέδου, δημιουργίας και εικαστικής πρωτοτυπίας τιμά με την παρουσία της το Κτίριο Χρυσόγελου και τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής.