nosokmes

Προβληματική η λειτουργία στο νοσοκομείο Μεσολογγίου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου Μεσολογγίου»

Η εικόνα διάλυσης και εγκατάλειψης που παρουσιάζει το Νοσοκομείο Μεσολογγίου προκαλεί οργή και αγανάκτηση στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στο εναπομείναν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Παρά τις συνεχείς ερωτήσεις, αναφορές και ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και τις επιστολές, τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες της τοπικής κοινωνίας, των γιατρών, των νοσηλευτών και των νοσηλευομένων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να αδιαφορεί επιδεικτικά για τις τραγικές ελλείψεις που παρουσιάζουν τα δυο νοσοκομεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Η επίσκεψη – αστραπή της Υφυπουργού Υγείας κ. Γκάγκα στα δύο Νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας στις 23.11.2022, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε αφιερώσει μόλις 30 λεπτά στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, ήταν η πιο πρόσφατη αλλά και η πιο προκλητική πράξη εμπαιγμού και αδιαφορίας απέναντι στην κραυγή αγωνίας που εκπέμπει ο μεγαλύτερος νομός της χώρας για τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζει στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Ο δε Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης δεν μας έχει κάνει ακόμα την… τιμή να ασχοληθεί με τα Νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας παρά το γεγονός ότι έχει γίνει αποδέκτης πολλών καταγγελιών και διαμαρτυριών για την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε αυτά.
Τις τελευταίες μέρες υπήρξε νέο κύμα καταγγελιών, καθώς εν μέσω των αυξημένων αναγκών της εορταστικής περιόδου, η εφημέρευση της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, που εποπτεύει την Κλινική Covid και τα επείγοντα περιστατικά, λειτουργούσε χωρίς χειρουργικό τομέα, χωρίς αναισθησιολόγο και χωρίς ακτινολόγο.

Πριν λίγες μέρες, στις 31.12.2022 παραιτήθηκε ο επί επτά χρόνια επικουρικός παθολόγος μη αντέχοντας άλλο αυτή την τραγική από κάθε άποψη κατάσταση, έληξε η θητεία τεσσάρων ειδικευόμενων ιατρών στην Παθολογική, ενώ πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκαν ένας ακτινολόγος, ένας ΩΡΛ κι ένας αναισθησιολόγος, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε μέριμνα για την αντικατάστασή τους.

Επειδή τα προγράμματα εφημέρευσης του Νοσοκομείου Μεσολογγίου είναι απαράδεκτα και άκρως επισφαλή, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής.
Επειδή η ανεπαρκής εφημέρευση των κλινικών, οι περισσότερες από τις οποίες είναι υποστελεχωμένες, θέτουν σε διαρκή κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Μεσολογγίου συνολικά.
Επειδή εδώ και τέσσερα χρόνια επισημαίνουμε την έλλειψη παθολόγου, αναισθησιολόγου, ακτινολόγου, γενικού χειρουργού και παιδίατρου στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου.
Επειδή η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας δεν είναι πλέον βιώσιμη και έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

• Ποια μέτρα θα λάβετε για την άμεση αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου Μεσολογγίου;

• Πότε θα προχωρήσετε επιτέλους στην προκήρυξη θέσεων μόνιμων γιατρών για την κάλυψη όλων των ειδικοτήτων που παρουσιάζουν ελλείψεις;

5-1-2023

Θάνος Μωραΐτης
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Να ευχηθούμε καλύτερη χρονιά, με υγεία για το 2023. Περιγράφω δύο περιστατικά στο τέλος του 2022 και την αυγή του 2023 στο Νοσοκομείο μας.

1ον Την παραμονή των Χριστουγέννων βρέθηκα εσπευσμένα στα Επείγοντα και την Βραχεία Νοσηλεία του Νοσοκομείου μας για να δω από κοντά την κατάσταση των τριών (3) γυναικών υπαλλήλων του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, που είχαν εισαχθεί μετά τα καμώματα του “διάττοντος” απερχόμενου Δημάρχου. Η εκδήλωση συμπαράστασης είναι το ελάχιστο που μπορούσε κανείς, εκείνες τις στιγμές, να εκφράσει. Τα συμπεράσματα από παρόμοιες τακτικές δικά σας.

2ον Την Πρωτοχρονιά του νέου έτους (1-1-2023), σε νέα εθιμοτυπική μου επίσκεψη διαπίστωσα ότι η κατάσταση πλέον, διά γυμνού οφθαλμού, είναι ΤΡΑΓΙΚΗ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ!
Η εφημέρευση της Παθολογικής Κλινικής που εποπτεύει και την Κλινική Covid και τα Επείγοντα του Νοσοκομείου, ήταν χωρίς χειρουργικό τομέα, χωρίς επαρκή εργαστήρια, χωρίς αναισθησιολόγο και χωρίς ακτινολόγο!

Κοντά σε όλα αυτά, παραιτήθηκε πλέον (31/12) – πόσο να αντέξει επτά (7) χρόνια επικουρικός – ο σπουδαίος γιατρός, φίλος και άνθρωπος, Παθολόγος κ. Ηλίας Γκάτσης και έληξε η θητεία τεσσάρων (4) ειδικευόμενων ιατρών στην Παθολογική!
Όπως καθίσταται αντιληπτό, τα προγράμματα εφημέρευσης είναι απαράδεκτα και άκρως επισφαλή και η στοχευμένη απαξίωση του Νοσοκομείου, σύντομα, εντός του 2023, θα δείξει τα “δόντια” της.

– Επειδή πλέον κανείς δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα και να διαγκωνίζεται ΔΕΞΙΑ και ΑΡΙΣΤΕΡΑ φωτογραφίζοντας εαυτόν και αλλήλους·
– Επειδή είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι έχουν “γραμμένο” το Μεσολόγγι και μας θεωρούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, έως ότου αντιληφθούν ότι η οργή θα αποκτήσει στόχο και περιεχόμενο·
– Επειδή θα συνεχισθεί με αμείωτο ρυθμό αυτού του είδους η ισοπέδωση.

Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ

1. Κύριε Δήμαρχε, αναλάβετε ουσιαστική πρωτοβουλία, τίποτε δεν έχετε κάνει μέχρι σήμερα σε τοπικό επίπεδο. Τι φοβάστε σε κεντρικό; Μην στεναχωρήσετε φίλιες δυνάμεις, υπουργούς και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, που ούτως ή άλλως αυτοί μας αγνοούν; Σας καλώ να δώσετε στη δημοσιότητα έστω και μία επιστολή που έχετε απευθύνει στους αρμόδιους για τα προβλήματα του Νοσοκομείου, κατά πρώτο και κατά δεύτερο τι βήματα έχετε κάνει για την υλοποίηση των ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου;

2. Κύριε Λιβανέ, η “χειμερία” νάρκη σας πρέπει να λάβει τέλος. Είστε Μεσολογγίτης κυβερνητικός βουλευτής και δεν μπορεί να αδιαφορείτε τόσο προκλητικά, τη στιγμή κατά την οποία το Νοσοκομείο της πόλης βάλλεται πανταχόθεν. Να υποθέσω ότι παρακολουθείτε με ενδιαφέρον τις εκατέρωθεν βολές συναδέλφων σας για την λειτουργία της ΜΕΘ στο Αγρίνιο;

3. κ.κ. Σεβασμιώτατε, σας παρακαλώ ασκείστε την επιρροή σας ως προς την στήριξη του Νοσοκομείου της πόλης, διότι διαφορετικά το Γηροκομείο, που χρόνια τώρα στηρίζεται από τη Νοσηλευτική Μονάδα Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» θα έχει σοβαρό πρόβλημα. Στην διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη ενημέρωση.

4. Κύριε Σερασκέρη, Διοικητή του Γ.Ν. Αιτωλ/νίας, θα σας το πω ΩΜΑ και ΞΕΚΑΘΑΡΑ: Δεν είστε Διοικητής μόνο του Αγρινίου, αλλά κοινός Διοικητής και των δύο Νοσοκομείων και δεν μπορείτε να λειτουργείτε ως προς το Μεσολόγγι σαν να ανήκει στο… ασκέρι σας. Συνεννοηθήκαμε νομίζω ή εξακολουθείτε να μας αγνοείτε προκλητικά;

5. Κυρία Φιλιπποπούλου, αναπληρώτρια Διοικήτρια της Νοσηλευτικής Μονάδας Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ», η περίοδος του «δεν ξέρω»… «δεν μπορώ»… «δεν εισακούομαι»… έληξε! Είναι αδιανόητο επί θητείας σας να υπογράφετε πρόγραμμα (;) εφημέρευσης την 31-12-2022 και 1-1-2023 στο Νοσοκομείο με έξι (6) μόνο γιατρούς! Πού βρισκόμαστε, στο 2023 ή στο 1963;

Τέλος προς 6η ΥΠΕ και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τα αποκαλυπτήριά σας έχουν γίνει από καιρό. Μια λύση υπάρχει: Η κοινωνία να πάρει την υπόθεση στα χέρια της, για να την “αισθανθείτε”…

3-1-2023

Πάνος Παπαδόπουλος
Πρώην Αναπληρωτής Διοικητής
Γ.Ν. Αιτωλ/νίας Ν.Μ. Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
Δημοτικός Σύμβουλος «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»