dhmarxeiomesologiou1

Το ζήτημα του εσωτερικού ελεγκτή στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου

Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

29-12-2022

Ποιοι και γιατί δεν θέλουν τον εκσυγχρονισμό του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Παρά τα συνεχή εμπόδια η δημοτική αρχή θα επιμείνει στην αναγκαιότητα οργάνωσης, ελέγχου και ύπαρξης των διακριτών ρόλων του καθενός.

Ο Δήμαρχος Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος έκανε την εξής δήλωση:

«Κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι η διοικητική ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των Δήμων και γενικά του δημοσίου τομέα είναι μια αναγκαιότητα. Και ενώ στα λόγια όλοι συμφωνούν όταν έρχεται η ώρα των πράξεων προβάλλονται περίεργες αντιστάσεις, εμπόδια και πιέσεις ώστε να μην αλλάζει τίποτε και να συνεχίσουμε να ζούμε σε εποχές που μας πάνε πίσω και όχι μπροστά.

Η αναγκαιότητα αυτή μπορεί να φαντάζει μακρινή όμως βρίσκει  άμεση εφαρμογή   διότι καθορίζει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στο δημότη κάθε μέρα.

Προς τούτο η Πολιτεία νομοθέτησε με υποχρεωτικότητα την ίδρυση και λειτουργία σε κάθε Δήμο α) τμήματος για την πολιτική προστασία  και β) τμήματος για την εσωτερική εποπτεία στη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.

Οι επιταγές της Πολιτείας ήδη βρήκαν εφαρμογή σε άλλους Δήμους που είτε έχουν εναρμονιστεί ήδη,  είτε είναι σε φάση ολοκλήρωσης της υποχρεωτικής αυτής προσαρμογής.

Στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου όμως κάποιοι επιμένουν να μας κρατούν συνεχώς πίσω αφού το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε τρεις φορές την πρόταση της Δημοτικής αρχής για να συστήσουμε τμήμα πολιτικής προστασίας!

Λες και έχουν ξεχάσει πόσο  ευάλωτος είναι ο Δήμος μας στις φυσικές καταστροφές.

Λες και έχουν βάλει σκοπό να μην οργανωθεί, να μην  επανδρωθεί και να μην βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει έναν σοβαρό  κίνδυνο που με μαθηματική ακρίβεια θα αντιμετωπίσουμε ξανά.

Πλήρης είναι η άρνηση επίσης να θεσπιστεί  εσωτερικός έλεγχος.

Ένας εσωτερικός έλεγχος που σε όλους σχεδόν τους Δήμους έχει προχωρήσει και μάλιστα στους γειτονικούς σε μας Δήμους με τους ίδιους ανθρώπους και τις ίδιες διαδικασίες.

Παρατηρείται δηλαδή το φαινόμενο η δημοτική αρχή να αναζητεί να θεσπίσει ελεγκτικούς μηχανισμούς που  θα την ελέγχουν και θα πιστοποιούν τις δικές της αποφάσεις αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων και κάποια παράκεντρα εξουσίας να προσπαθούν μανιωδώς να την ακυρώσουν!

Υπάρχει άραγε κάποιος λόγος για τον οποίο κάποιοι δεν θέλουν την εποπτεία και το έλεγχο;

Τι μπορεί να υποθέσει κανείς;

Ότι  αντιστάσεις μάλλον αγγίζουν αποστήματα που κάποιοι θέλουν να προστατεύσουν για να μην εξυγιανθούν. Ότι κάποιοι θέλουν να έχουν τους αιρετούς δέσμιους και το Δήμο φέουδο τους ασκώντας πολιτική παρότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να το κάνουν, άλλος είναι ο θεσμικός τους ρόλος.

Όταν όλοι οι Δήμοι στη χώρα εναρμονίζονται και εκσυγχρονίζονται είναι λυπηρό στο δικό μας Δήμο να υπάρχουν φωνές που όχι μόνο δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε, αλλά ασκούν πιέσεις και εφαρμόζουν απαράδεκτες τακτικές για να μην γίνει τίποτε!  Και μάλιστα με μεθόδους που προκαλούν αλγεινές εντυπώσεις, με κραυγές και επικοινωνιακά τερτίπια.

Πως άραγε θα πετύχουμε καλύτερες υπηρεσίες για τους δημότες μας αν δεν υπακούσουμε τουλάχιστον στις υποχρεωτικές εκ του νόμου επιτακτικές εντολές ανασυγκρότησης;

Η πίστη της δημοτικής αρχής στην ανάγκη διοικητικής ανασυγκρότησης του Δήμου και της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα αυτό είναι ακλόνητη και κανένας δεν θα μας εμποδίσει να κάνουμε το καλύτερο για τους δημότες μας.

Στα πλαίσια του νόμου και με τις επιταγές του θα συνεχίσουμε να χτίζουμε έναν ΔΗΜΟ αντάξιο των σύγχρονων αναγκών και των νέων αντιλήψεων».


Σωματείο εργαζομένων Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου:

27-12-2022

Πρόσφατα φιλικό ΜΜΕ προς την Δημοτική αρχή Μεσολογγίου ρωτούσε σε πηχυαίο τίτλο «Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;» αναφερόμενο στην παρωδία ανάθεσης του εσωτερικού ελέγχου σε ιδιώτη στο Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και τις αντιδράσεις των τριών Σωματείων Εργαζομένων ΟΤΑ του νόμου.
Τελικά η απάντηση ήρθε άμεσα από την ίδια την δημοτική αρχή: ΕΜΜΟΝΗ και ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ. Τα «Έρμα ψοφάνε» καθώς οι εμμονές (ή Δ-έμμονες) και ο παραλογισμός της δημοτικής αρχής Μεσολογγίου δεν αφήνουν να λειτουργήσει τίποτα ορθά και αμαυρώνουν ή απαξιώνουν ότι αγγίζει. Εμμονές (ή Δ-έμμονες) που έχουν να κάνουν με το να αγνοούν κάθε νομιμότητα (ότι δε συμφέρει δεν το τηρεί, χαρακτηριστική η κατ’ εξακολούθηση φράση του Δημάρχου «δε συμφωνώ με το νόμο θα εισηγηθώ να αλλάξει ο νόμος»).
Εμμονές (ή Δ-έμμονες) που έχουν να κάνουν με την συνεργασία (τα περίφημα τρίγωνα, τετράγωνα του δημάρχου, όποιος δεν αναφέρεται σε αυτόν, δεν είναι συνεργάτης).
Εμμονές (ή Δ-έμμονες) που έχουν να κάνουν με αγκυλώσεις και προκαταλήψεις του τύπου όλοι οι προϊστάμενοι θα πρέπει να είναι από αλλού;!.
Παραλογισμός, Εμμονές (ή Δ-έμμονες) που έχουν να κάνουν με το «δίκιο» και την «αυθεντία» του ενός.
Παραλογισμός, Εμμονές (ή Δ-έμμονες) που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των εργαζομένων με νοοτροπίες άλλων εποχών.

Νοοτροπίες άλλων εποχών όπως αυτές που ζήσαμε πρόσφατα. Την περασμένη Παρασκευή, προπαραμονή Χριστουγέννων. Ημέρες Αγάπης. Ημέρες που η δημοτική αρχή Μεσολογγίου επέλεξε να δείξει το πιο επαίσχυντο (και πραγματικό) πρόσωπό της. Κάνοντας «μπούλινγκ» ουσιαστικά σε εργαζομένους του Δήμου, με την συνεργασία ή συνέργεια εάν θέλετε ειδικών συνεργατών (άμισθων ή έμμισθων) με την συνεργασία ή συνέργεια αντιδημάρχων (και μάλιστα συνδικαλιστών). Κάνοντας «μπούλινγκ» ουσιαστικά προσπάθησε με όλους τους τρόπους, ακόμη και απαγορεύοντας την αποχώρηση από το Δημαρχείο, σε συναδέλφους, με συνεχείς πιέσεις, εκφοβισμούς και απειλές για να νομιμοποιήσει, παράνομες διαδικασίες και πρακτικές.

Αποτέλεσμα τρείς συνάδελφοί μας να οδηγηθούν στο νοσοκομείο από την πίεση. Άλλοι συνάδελφοί υποχρεώθηκαν να παραμείνουν μέχρι αργά το βράδυ στο δημαρχείο, με το έτσι θέλω, σε άλλους ασκούταν ασφυκτικές τηλεφωνικές πιέσεις για να συμμετάσχουν στο «έγκλημα» που ήταν εν εξελίξει και όχι μόνο … αυτά είναι λίγα από τα κωμικοτραγικά που έλαβαν χώρα μόνο μετά το απόγευμα της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου.

Δυστυχώς, τελικώς νομίζει ότι τα κατάφερε, καθώς τελικά στις 21.25 την νύχτα της παρασκευής την 23η Δεκεμβρίου 2022 εμμονικά (ή Δ-εμμονικά – είχαν αρχίζει να έρχονται οι Καλικάτζαροι – εκτός αυτών που ήταν ήδη στο Δημαρχείο) κατά παράβαση κάθε λογικής, νόμου και αποφάσεων ελεγκτικών μηχανισμών επανάφερε ο δήμαρχος Μεσολογγίου το θέμα της εκχώρησης του εσωτερικού ελέγχου σε ιδιώτη.
Το επανάφερε παρόλο που υπάρχουν ακυρωτικές αποφάσεις της προηγούμενης προσπάθειας, παρόλο που εκδόθηκε 19-12-2022 νόμος που το απαγορεύει ρητά, παρόλο που είναι πέρα από κάθε διοικητική και δημοσιονομική λογική.

Τι «έχουν τα έρμα και ψοφάνε» λοιπόν στον Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου;
Η απάντηση είναι αυτονόητη.
Εμμονική δημοτική αρχή χωρίς όραμα, σχέδιο και τεχνογνωσία.

Το μόνο που την νοιάζει, είναι σαν τα μικρά παιδάκια (ζητούμε, συγνώμη από τα παιδία) να γίνει το δικό της πάση θυσία, υπεράνω νόμων, Συντάγματος και λογικής. Εάν δεν αλλάξει άρδην η νοοτροπία όχι μόνο θα «ψοφάνε τα έρμα», αλλά η αρρώστια θα επεκταθεί σε όλο το Δήμο.

Φυσικά το Σωματείο Εργαζομένων , με την αρωγή και των άλλων Σωματείων, της ΠΟΕ – ΟΤΑ και του Νόμου πάλι θα προσπαθήσει να κάνει το αυτονόητο (να ακυρώσει τις παράνομες διαδικασίες), ενάντια σε καθεστηκυίες καταστάσεις, πρακτικές και νοοτροπίες, ίσως αναλαμβάνοντας και μερίδιο που δεν του αναλογεί.
Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύεται ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Το πρόβλημα της απαξιωτικής νοοτροπίας. Της νοοτροπίας «Γαλέρας» σύσσωμης της δημοτικής αρχής Μεσολογγίου, με πρωταγωνιστές και εξωθεσμικούς παράγοντες, όπως οι άμισθοι και έμμισθοι ειδικοί συνεργάτες; οι υποψήφιοι ιδιώτες συνεργάτες, όπως ο ελεγκτής νομιμότητας (να τον χαιρόμαστε) που συμβουλεύουν όπως φαίνεται την εφαρμογή παράνομων διαδικασιών.

Το Σωματείο Εργαζομένων θα συνεχίζει να αγωνίζεται για τα αυτονόητα.
Πρέπει όμως να γίνει συνείδηση σε όλους ότι μόνο όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τις παθογένειες, η σιωπή δεν είναι χρυσός, πρέπει ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του. Η μη καταδίκη τέτοιου είδους συμπεριφορών είναι συνενοχή και συγκάλυψη.
Περιμένουμε από όλους θεσμικούς ή μη παράγοντες την αντίδρασή τους.