ionia1

Αναγκαία η κατασκευή του κόμβου Χαλαζιά στο Μεσολόγγι

ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ:

Προς:
κύριο Κωνσταντίνο Α. Καραμανλή
Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Η κατασκευή των Εθνικών Οδών, πέραν από την ασφάλεια αυτοκινήτων και οδηγών και τη συντόμευση των αποστάσεων προς όφελος της εθνικής οικονομίας, αποτελούν σημαντικότατο παράγοντα ανάδειξης και ανάπτυξης τόσο της χώρας όσο και των περιοχών από τις οποίες διέρχονται.

Δυστυχώς όμως για την ιστορική πόλη μας, αυτά είναι ζητούμενα, αφού με την κατασκευή της Ιόνιας Οδού και με τις διευθετήσεις της παλαιάς Εθνικής Οδού, η πόλη μας απομονώθηκε και υφίσταται τρίτη πολιορκία. Και τούτο διότι στη δυτική πλευρά της πόλης δεν κατασκευάσθηκε πύλη εσόδου – εξόδου. Αποτέλεσμα είναι οι ταξιδιώτες που έρχονται από τα δυτικά και θέλουν να επισκεφθούν την πόλη των Ελευθέρων Πολιορκημένων, να υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία, να χάνουν χρόνο, να αγανακτούν και πολλοί από αυτούς να φεύγουν.
Πρέπει να τονισθεί ότι είναι μεγάλος ο όγκος επισκεπτών, εκδρομέων αλλά και επαγγελματικών αυτοκινήτων από Μακεδονία και Θράκη, μέσω Εγνατίας Οδού, από Ήπειρο και Ιόνια Νησιά αλλά και τουρίστες από Ευρώπη.

Πέραν της ανυπαρξίας εισόδου – εξόδου, η διευθέτηση της παλαιάς Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων στη θέση «Χαλαζιά» με την κακή κατασκευή αερογέφυρας δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και κινδύνους στα μεγάλα φορτηγά, λεωφορεία, τροχόσπιτα ακόμη και στα μικρά αυτοκίνητα και αυτή η κατάσταση μεγαλώνει τον αποκλεισμό της πόλης μας.

Πρέπει έντονα να επισημανθεί ότι ο κόμβος «Χαλαζιά» ήταν και πρέπει να γίνει η είσοδος που εξυπηρετούνται πάρα πολλές και σημαντικές δραστηριότητες: 1) Προς το λιμάνι, όπου πέραν της τουριστικής και εμπορικής κίνησης, υπάρχει το Τελωνείο του Νομού, το Λιμεναρχείο, η Μαρίνα, όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις, καταστήματα εστίασης, πλαζ και ξενοδοχείο, 2) Προς το Νησί Τουρλίδας, όπου υπάρχουν οι Αλυκές Τουρλίδας, αλιευτικές δραστηριότητες, η πλαζ Τουρλίδας, τα μοναδικά στην Ευρώπη βουρκόλουτρα Αγίας Τριάδας και τελευταία ιδρύθηκε το μοναδικό στην Ελλάδα και ίσως και στην Ευρώπη Μουσείο Άλατος. Όλα αυτά προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, τουρίστες και επαγγελματίες, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από την ανυπαρξία κατάλληλης εισόδου και υποδομών.

Αυτή η απαράδεκτη και τιμωρητική κατάσταση εκθέτει την ιστορική πόλη μας και δημιουργεί τεράστια ηθική και οικονομική ζημιά και ανακόπτει την αναπτυξιακή πορεία της.
Γι’ αυτό παρακαλούμε, με την καθοριστική παρέμβασή Σας, να κατασκευασθεί η πύλη εισόδου – εξόδου στην περιοχή «Χαλαζιά».

Είναι, χωρίς καθυστέρηση, επιτακτική ανάγκη, να σταματήσει η πολιορκία της πόλης μας εν καιρώ ειρήνης και να υπάρξει ισονομία και ισοπολιτεία. Είναι μεγάλη ευκαιρία τώρα που γίνονται από τεχνική εταιρεία μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.

Ελπίζουμε ότι με την παρέμβασή Σας θα γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες από το Υπουργείο Σας, ώστε να δοθεί τέλος σ’ αυτή την απομόνωση.
Με αυτή την ελπίδα Σας ευχόμαστε, χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το νέο έτος 2023.

Ι.Π. Μεσολογγίου 14/12/2022

Με τιμή

Η Διοικούσα Επιτροπή

Φλώρος Λάμπρος, τηλ. 6979713044
Κατσαβός Σταμάτης, τηλ. 6944686250
Σιάμος Κώστας, τηλ. 6953064016