agriniodhmchristmas1

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου

Δήμος Αγρινίου:

Στην έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων Δήμου Αγρινίου έτους 2023 προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου έτους 2023 ανά πηγή χρηματοδότησης έχει ως εξής:

Α/Α ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΟΣΟ
1 ΣΑΤΑ 2023 1.330.590,00 €
2 Χ.Υ. ΣΑΤΑ ΠΟΕ 1.154.204,30 €
3 ΣΑΤΑ ΟΣΚ 2023 308.900,00 €
4 Χ.Υ. ΣΑΤΑ ΟΣΚ 1.258.914,28 €
5 ΙΔΙΑ ΕΣΟΔΑ 320.278,27 €
6 Χ.Υ. ΙΔΙΑ ΕΣΟΔΑ 12.226,96 €
7 ΔΕΥΑΑ 42.824,94 €
8 ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ & ΑΗ ΒΑΣΙΛΙΩΤΙΚΑ 152.183,52 €
9 ΤΡΙΤΣΗΣ 6.384.215,51 €
10 ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ 1.633.722,35 €
11 ΔΕΣΜΗΕ 272.448,09 €
12 ΥΠΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 2023 (ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ) 100.000,00 €
13 Χ.Υ ΥΠΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 121.918,78 €
14 ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 4.190.123,70 €
15 ΣΑΕ 055 305.830,00 €
16 Χ.Υ ΟΦΕΙΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 17.794,45 €
18 ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 4.340.194,00 €
19 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 996.287,23 €
20 ΕΣΠΑ-ΠΔΕ 59.639.529,61 €
21 ΥΠΕΣ ΟΠΣ 51682777 500.000,00 €
ΣΥΝΟΛΑ 83.082.185,99

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου και την επόμενη χρονιά θα εκτελεστούν σύγχρονα έργα υψηλών προδιαγραφών στο Δήμο Αγρινίου :

“Παρουσιάζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα και θέλω να σας βεβαιώσω ότι είμαι υπερήφανος γιατί σε δύσκολες περιόδους καταφέρνουμε και ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις. Το έργο που υλοποιείται στον Δήμο Αγρινίου αναγνωρίζεται κυρίως από τους δημότες οι οποίοι είναι εκείνοι που ωφελούνται από όλα αυτά τα έργα. Θέλω συγχαρώ το Τμήμα Προγραμματισμού και την η Τεχνική Υπηρεσία για το συνολικό αποτέλεσμα».

Τα έργα της ΔΕΥΑΑ ανέρχονται στο ποσό των 25 εκατομμυρίων, οι νέες εντάξεις πράξεων αγγίζουν τα 24.898.981€ , τα νέα έργα με χρηματοδότηση ΣΑΤΑ και ίδια έσοδα 1.870.451,71 και τα συνεχιζόμενα έργα ανέρχονται στο ποσό των 56.253.153,28 € .


‘ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ’ για Τεχνικό Πρόγραμμα Δ.Αγρινίου: Έργα χωρίς αναπτυξιακό αποτύπωμα με απουσία συγκροτημένης πρότασης :

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα που παρουσίασε η δημοτική αρχή στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο αναδείχθηκε η έλλειψη ενός συνεκτικού σχεδίου αλλά και η απουσία μιας συγκροτημένης πρότασης που θα απαντά στις ουσιαστικές ανάγκες του Δήμου μας.

Ως ειδικός αγορητής της παράταξης επί του θέματος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Καψάλης, ανάφερε στην τοποθέτηση του πως το Τεχνικό Πρόγραμμα που έρχεται προς συζήτηση από την δημοτική αρχή είναι αναξιόπιστο, πρόχειρα συνταγμένο, το οποίο περιλαμβάνει διπλοεγγραφές έργων αλλά και άλλων που δεν υλοποιούνται. Επίσης, τόνισε πως τα έργα που συμπεριλαμβάνει είναι έργα -επαναλήψεις των προηγούμενων ετών που η μικρή απορροφητικότητα που επιτυγχάνει ο Δήμος (κάτω από 7%) τα καθιστά μη εκτελεστέα, ενώ έχουν και εικονικό οικονομικό μέγεθος λόγω της μεταφοράς των ανεκτέλεστων από χρονιά σε χρονιά. Όπως εξήγησε, είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα δίχως σχεδιασμό αλλά και δίχως όραμα για τον Δήμο Αγρινίου, απλά διεκπεραιωτικό.

Ενδεικτικά ο κ . Καψάλης επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για:
-Έργα που θα αναδείξουν το ιστορικό κέντρο της πόλης και τα εμβληματικά κτίρια και θα δώσουν ταυτότητα στο Αγρίνιο.
-Την αξιοποίηση του υδάτινου στοιχείου των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και του εναλλακτικού τουρισμού.
-Την μελέτη προς επίλυση του κυκλοφοριακού που πνίγει την πόλη με τις εμμονές της δημοτικής αρχής (οδός Βότση).
-Την δημιουργία ποδηλατοδρόμου εντός του ιστού της πόλης, παρόλη την επικείμενη νέα προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων.
-Την απρόσκοπτη κίνηση των ατόμων με προβλήματα κινητικότητας με συνολικό σχεδιασμό κίνησής τους και όχι σημειακών παρεμβάσεων.
-Την βελτίωση της άθλιας εικόνας εναπόθεσης σκουπιδιών, με την υπογειοποίηση των κάδων αλλά και την αύξηση σημείων συλλογής τους.
-Την αναστήλωση των ιστορικών κτιρίων και όχι στην οδήγηση προς κατεδάφιση τους.
-Την δημιουργία υποδομών και σε άλλα αθλήματα (τέννις, κλπ) που έχει ανάγκη ο τόπος μας, αφουγκραζόμενοι τις πραγματικές ανάγκες που έχουν οι δημότες μας τόσο στο Αγρίνιο και στις Δημοτικές Ενότητες.
-Την ασφάλεια των αθλούμενων με την αγορά ή μίσθωση ακινήτου πλησίον του ΔΑΚ για την ασφαλή στάθμευση των αυτοκινήτων.
-Την υλοποίηση του καταφυγίου των αδέσποτων ζώων με κωλυσιεργία της Δημοτικής Αρχής.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καψάλης, δήλωσε: «Επειδή το τεχνικό σας πρόγραμμα είναι απλά μια επανάληψη των προηγούμενων ετών και δεν έχει έργα ουσίας, ούτε σχεδιασμό και προγραμματισμό, η παράταξη μας το καταψηφίζει» .

Από την πλευρά της η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά επεσήμανε:
«Δεν αμφισβητούμε ότι γίνονται ορισμένα έργα μετά από 9 χρόνια στη διοίκηση του δήμου, αν και το Τεχνικό Πρόγραμμα κάθε χρονιάς στο μεγαλύτερο του βαθμό φαίνεται να μην υλοποιείται και τα ανεκτέλεστα έργα είναι περισσότερα από τα νέα έργα. To Τεχνικό Πρόγραμμα δεν δίνει λύσεις στα αναπτυξιακά θέματα του Δήμου Αγρινίου. Δεν δίνει προοπτική και ελπίδα για τον τόπο μας. Οι αριθμοί ευημερούν σύμφωνα με το αφήγημα της δημοτικής αρχής αλλά η πόλη, ο Δήμος μας, σβήνει!
Υλοποιείται η στρατηγική επιλογή το Αγρίνιο να αποκτήσει ταυτότητα ; Πώς να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία; Πώς θα αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα; Πώς θα γίνει το Αγρίνιο προορισμός; Πώς θα παραμείνουν οι νέοι στο τόπο τους και οι αγρότες στα χωράφια τους;

Από όσα μας παρουσίασε η δημοτική αρχή αναδείχθηκε η έλλειψη ενός συνεκτικού σχεδίου αλλά και η απουσία μιας συγκροτημένης πρότασης που θα απαντά στις ουσιαστικές ανάγκες του Δήμου μας.

Πέρα από αντιαναπτυξιακό, το Τεχνικό Πρόγραμμα για μια ακόμα χρoνιά δεν περιλαμβάνει έργα για τις Δημοτικές Ενότητες ενώ η απορροφητικότητα του είναι και πάλι χαμηλή. Με τα δείγματα γραφής της δημοτικής αρχής δεν μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος ότι για το 2023 η κατάσταση αυτή θα ανατραπεί. Κι ας λάβουμε υπόψιν μας ότι το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα είναι και το τελευταίο της δεύτερης θητείας της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής, άρα και η ολοκλήρωση του προεκλογικού της προγράμματος και οράματος για τον Δήμο Αγρινίου. Επειδή το δικό μας όραμα για την ανάπτυξη και την προοπτική του Δήμου είναι τελείως διαφορετικό, καταψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα».


Δημοτική παράταξη ‘Ανυπότακτο Αγρίνιο’:

Το Αγρίνιο του μέλλοντός μας με τα γυαλιά του Δημάρχου

Προχθές ο δήμαρχος Αγρινίου, ως παντογνώστης ακόμα και των προθέσεων της αντιπολίτευσης, είπε στην εισήγηση του προγράμματος ότι «τα νούμερα δεν λένε ποτέ ψέματα» και μας συνέστησε «να μας προμηθεύσει γυαλιά», για να δούμε την αλήθεια τους, πριν ξεκινήσουμε τις «εκθέσεις ιδεών», τις οποίες ήταν προετοιμασμένος να ακούσει από μας.

Ας τολμήσουμε λοιπόν να φορέσουμε τα γυαλιά που μας προτείνει η Δημοτική πλειοψηφία για να δούμε το Αγρίνιο του μέλλοντός μας, μέσα από το δικό της πρίσμα και με όλα τα έργα, του επιχειρησιακού της προγράμματος, ολοκληρωμένα.
Ποιο Αγρίνιο είναι αυτό που αντικρίζουμε τρισδιάστατο μπροστά μας;

Είναι ένα Αγρίνιο γεμάτο με τσιμέντο και πλακάκια, με έξυπνα παγκάκια και φωτόδεντρα, που κρατάει όμως σε ημιαχρηστία σημαντικές δημοτικές υποδομές (βλέπε Δημοτική Αγορά), θωρακισμένες με υλικά στεγανοποίησης του προηγούμενου αιώνα για να μην κινδυνεύουν από τις βροχές και τις υγρασίες (βλέπε Δημοτική Βιβλιοθήκη), με τοπικές κοινότητες στην ενδοχώρα του Δήμου ερημοποιημένες, με ικανοποιητικές ποσότητες νερού ύδρευσης μεν, αλλά με αραχνιασμένες βρύσες, αφού κανείς δεν έχει μείνει εκεί, για να τις ανοίξει και να ξεδιψάσει απ’ αυτές.

Βλέπουμε υλοποιημένα ένα σωρό αποσπασματικά έργα, με τα οποία άγνωστοι υπεργολάβοι στις τοπικές μας κοινωνίες θησαυρίζουν αναλαμβάνοντας να ανακατέψουν τα χώματα με τα τσιμέντα, να σκεπάσουν τις οπτικές ίνες με άσφαλτο, να φυτέψουν ηλιακά δέντρα και ένα σωρό άλλες καινοτόμες δράσεις πάνω από ένα δίκτυο ύδρευσης με χιλιόμετρα ακόμα σωλήνων αμιάντου και τυφλό που κανείς δεν ξέρει από πού διέρχεται.

Βλέπουμε ένα Αγρίνιο με πίστες σκεϊτμπολ και ηλεκτρικά ποδήλατα, αλλά με τα ίδια απαράδεκτα νηπιαγωγεία στα ισόγεια καταστήματα των πολυκατοικιών, στα οποία στοιβάζονται τα παιδιά χωρίς ασφαλείς χώρους προαυλίων.

Βλέπουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση υποτελή σε χρηματοδοτήσεις που καμιά ουσιαστική έλλειψη των τοπικών κοινωνιών δεν καλύπτουν, αλλά αυξάνουν διαρκώς τις ανάγκες κατανάλωσης των δημοτών.

Αυτό το Αγρίνιο βλέπουμε, αν φορέσουμε τα γυαλιά της πλειοψηφίας, που ψήφισε προχθές το τεχνικό πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που καμιά προοπτική ανάπτυξης δεν κατοχυρώνει και δεν διασφαλίζει στις ρημαγμένες από την ακρίβεια και την εγκατάλειψη τοπικές μας κοινωνίες.