ionia

Απών το Μεσολόγγι από τις πινακίδες των εθνικών οδών

ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Προς: Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών
Διεύθυνση Λειτουργίας, Συντήρησης και Εκμετάλλευσης, Υποδομών και Σύμβασης Παραχώρησης

Κοινοποίηση
• κ. Κωνσταντίνο Α. Καραμανλή, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
• κ. Νεκτάριο Φαρνάκη, Περιφερειάρχη
• κ. Κώστα Λύρο, Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου

Είναι διαπιστωμένο ότι η κατασκευή νέων σύγχρονων εθνικών οδών, εκτός από τη μείωση των αποστάσεων, την ασφαλή κίνηση των αυτοκινήτων και την οικονομία στα καύσιμα, συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάδειξη και ανάπτυξη των περιοχών από τις οποίες διέρχονται.
Σημαντικότατο, όμως, ρόλο παίζουν και οι πινακίδες οι οποίες αφ’ ενός αναδεικνύουν τις κατοικημένες περιοχές και αφ’ ετέρου καθοδηγούν τους ταξιδιώτες να φθάσουν εύκολα και σύντομα στον προορισμό τους.

Δυστυχώς όλα αυτά τα προτερήματα δεν εφαρμόζονται στην ιστορική πόλη μας και πρωτεύουσα του νομού Αιτωλ/νίας. Μετά την κατασκευή της Ιόνιας οδού και τις αλλαγές που έγιναν στην παλαιά εθνική οδό, η πόλη μας είναι αγνοημένη και βρίσκεται σε νέα πολιορκία.

Δεν θα αναφερθούμε στην ανυπαρξία εισόδου και εξόδου στη δυτική πλευρά της όπως υπάρχουν σε όλες τις πόλεις. Θα αναφερθούμε στην περιφρόνηση που υφίσταται η πόλη μας από τις πινακίδες ενημέρωσης και καθοδήγησης των ταξιδιωτών που είναι τοποθετημένες κατά μήκος των εθνικών οδών.
Αν και η ιστορική πόλη μας είναι η μόνη στο νομό Αιτωλ/νίας από την οποία διέρχεται η Ιόνια Οδός, εν τούτοις, κατά περίεργο τρόπο, είναι στα άγραφα.

Ξεκινώντας ο ταξιδιώτης από τα Ιωάννινα με προορισμό την πόλη μας, δεν βλέπει σε καμιά πινακίδα το όνομα της πόλης με τη μεγάλη ιστορία και πρωτεύουσα του νομού. Στο νομό Ιωαννίνων οι πινακίδες αναγράφουν μόνο Πάτρα, η οποία δεν βρίσκεται στην Ιόνια Οδό και απέχει αρκετά χιλιόμετρα από αυτήν.

Στο νομό Άρτας συνεχίζεται να αναγράφεται η Πάτρα, εκτός από μία πινακίδα που γράφει Αμφιλοχία – Αγρίνιο – Αντίρριο χωρίς να αναφέρεται η πόλη μας. Στο νομό Αιτωλ/νίας υπάρχουν πινακίδες οι οποίες αναφέρουν Αμφιλοχία – Αντίρριο – Αγρίνιο, καθώς και τα παράπλευρα χωριά. Ακόμη αναφέρονται η Λευκάδα και Πρέβεζα και απουσιάζει εξοργιστικά η πρωτεύουσα του νομού και η παγκοσμίως γνωστή για την μοναδική ιστορία της Ι.Π. Μεσολογγίου.

Αναγράφεται μόνο σε δύο δευτερευούσης σημασίας πινακίδες. Το πιο εξοργιστικό συμβαίνει όταν φθάσει στο Κεφαλόβρυσο Μεσολογγίου όπου η έξοδος αναγράφει Αιτωλικό – Αγρίνιο. Το βέλος δείχνει ότι για το Μεσολόγγι πρέπει να προχωρήσει ο ταξιδιώτης και παραδόξως όταν φθάνει στην πόλη έξοδος δεν υπάρχει, απλώς το βέλος δείχνει να προχωρήσει. Ύστερα από 5-6 χιλιόμετρα φθάνει στη θέση Ζεστή όπου υπάρχει έξοδος αλλά πρέπει να πληρώσει διόδια, να διανύσει επιστρέφοντας άλλα 5-6 χιλιόμετρα για να φθάσει ύστερα από ταλαιπωρία και οργισμένος στην πόλη του Μεσολογγίου.

Η ίδια απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί και στην παλαιά εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων και κυρίως στο κομμάτι από Μεσολόγγι μέχρι κόμβο Μπάγια Χαλικίου. Φθάνοντας στον πρώτο κόμβο Χαλαζιά η πινακίδα αναφέρει Άρτα – Αγρίνιο. Εάν θέλει μέσω της Γέφυρας και της περιμετρικής να φθάσει στο λιμάνι Μεσολογγίου, χάνεται. Προχωρώντας στον δεύτερο κόμβο Κεφαλοβρύσου, πάλι αναφέρονται Αιτωλικό – Άρτα – Αγρίνιο. Η πόλη μας δεν υπάρχει πουθενά και ο ταξιδιώτης εξοργισμένος καταφέρεται εναντίον της. Φθάνοντας στον κόμβο Μπάγια βλέπει δεξιά να γράφει Αγρίνιο – Καρπενήσι. Προχωρώντας στο στρογγυλό με προορισμό την πόλη μας δεν βλέπει καμιά πινακίδα και ασφαλώς χάνεται. Όπως χάνεται και όταν εξέρχεται από την Ιόνια οδό και ακολουθώντας την παλιά εθνική να έλθει στην πόλη μας.
Όταν από τον κόμβο Μπάγια θελήσει να εισέλθει στην Ιόνια Οδό με προορισμό την πόλη μας βλέπει δεξιά Ιωάννινα και αριστερά Πάτρα. Η πόλη του Μεσολογγίου και πρωτεύουσα του νομού είναι απούσα.

Ενώ θα έπρεπε η πόλη παγκόσμιο σύμβολο της ελευθερίας να είναι σε όλες τις πινακίδες και στην πρώτη θέση, δυστυχώς μεθοδικά αγνοείται.
Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση με τα πολλά εμπόδια και την ταλαιπωρία πληγώνουν το κύρος της ιστορικής πόλης μας και επειδή αποτρέπουν τους επισκέπτες να την επισκεφθούν είναι αυτονόητο ότι υφίσταται ηθική και οικονομική ζημιά.

Γι’ αυτό ζητούμε την άμεση αποκατάσταση της πρωτοφανούς αδικίας με την αναγραφή κατά προτεραιότητα, και ευδιάκριτα το όνομα της Ι.Π. Μεσολογγίου σε όλες τις πινακίδες, τόσο στην Ιόνια Οδό, όσο και στην παλαιά εθνική αλλά και στις εισόδους από τους παράπλευρους και κάθετους δρόμους. Διαφορετικά έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε το κύρος της και να διεκδικήσουμε όποια ηθική και οικονομική ζημιά υπέστη και συνεχίζει να υφίσταται.

Ελπίζουμε ότι θα έχουμε σύντομα ενημέρωση για τις απορίες μας και θα υπάρξουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα και να δικαιωθεί η ιστορική πόλη μας.

Ι.Π. Μεσολογγίου 22/11/2022

Με τιμή

Η Διοικούσα Επιτροπή

Φλώρος Λάμπρος, τηλ. 6979713044
Κατσαβός Σταμάτης, τηλ. 6944686250
Σιάμος Κώστας, τηλ. 6953064016
e-mail: foreas.mes@gmail.com