c862

Τιμή στον στρατηγό Δημήτριο Θεοδωράκη

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Στρατηγός Δημήτριος Π. Θεοδωράκης, Απελευθερωτής και Φρούραρχος της Κορυτσάς (22-11-1940)» του Κωνσταντίνου Π. Θεοδωράκη, εκπροσώπου των απογόνων του Στρατηγού.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, κ. Κώστας Λύρος, ο οποίος τόνισε ότι είναι χρέος του Δήμου να τιμά τους Ήρωες, όπως ο Στρατηγός Δημήτριος Π. Θεοδωράκης που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Πατρίδα. «Το Μεσολόγγι, τόπος σύμβολο και γενέτειρα ηρώων, δεν λησμονεί όσους υπηρέτησαν τα υψηλά ιδανικά της Ελευθερίας και της Πατρίδας. Συλλογίζεται, θυμάται και τιμά τους αγωνιστές, συντηρώντας και μεταφέροντας την μνήμη και τα κατορθώματα τους στις νεότερες γενιές!»

Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Κωνσταντίνος Θεοδωράκης στον χαιρετισμό του τόνισε, ότι αισθάνθηκε την υποχρέωση να αναδείξει την προσφορά και τους αγώνες του θείου του Δημητρίου Θεοδωράκη για την Πατρίδα, αφού συμμετείχε σε όλους τους απελευθερωτικούς πολέμους του Έθνους κατά τον 20ο αιώνα. Αποκορύφωμα της μακρόχρονης πολεμικής δράσης του ήταν η τολμηρή και θαραλλέα πρωτοβουλία του για την Απελευθέρωση της Κορυτσάς στις 22 Νοεμβρίου 1940. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις θυσίες των προγόνων μας για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι», σημείωσε ο συγγραφέας.

Το βιβλίο που αποτελεί τη βιογραφία του Στρατηγού, παρουσίασαν οι: κ. Σοφία Λαναρά Φιλόλογος Msc, κ. Ιωάννης Μακρής Ιστοριοδίφης και Πρόεδρος της Αδελφότητας Απογόνων των Ελευθέρων Πολιορκημένων, κ. Αναστάσιος Σκαρλάτος, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού Ν. Αιτωλοακαρνανίας και ο αμπλιανίτης συγγραφέας κ. Γεώργιος Σαρρής. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελίες ποιημάτων από τους μικρούς απογόνους του Στρατηγού. Ο κ. Δήμαρχος αφιέρωσε στον συγγραφέα το σύμβολο της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου με την επιγραφή «κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Μεσολογγίου», ενώ ο κ. Θεοδωράκης ευχαριστώντας, του χάρισε την εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Μεγαλόχαρης Τήνου.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τον εορτασμό της Επετείου της Απελευθέρωσης της Κορυτσάς στην Πλατεία του Στρατηγού Δημητρίου Θεοδωράκη στην συνοικία Καλλονή Μεσολογγίου.

Εκεί τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου π. Νικόλαο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από: τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Κων/νο Λύρο, τον Διοικητή του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων Συνταγματάρχη κ. Ιωάννη Τσαούση, την εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας Αστυνόμο Α’ κα Ελένη Καλτσούλα-Βούρβαχη, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου Αντιπύραρχο κ. Παναγιώτη Στούμπο, τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ένωσης ατάφων νεκρών 1940-1941 Βορείου Ηπείρου κ. Γεώργιο Δασκαλάκη, τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξ/κών Αιτ/νίας κ. Αναστάσιο Σκαρλάτο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Εφέδρων Αξ/κών Αιτ/νίας κ. Γεώργιο Καλογεράκη, την Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μεσολογγίου κα. Όλγα Δασκαλή και από τους απογόνους του Ήρωα, Παναγιώτη Π. Θεοδωράκη και Νικόλαο Χρ. Θεοδωράκη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Νικόλαος Καραπάνος και κ. Γεώργιος Παλιούρας, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου κ. Νικόλαος Χατζής, συγγενείς του Ήρωα και κάτοικοι της περιοχής.

Ο Δήμαρχος της Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Λύρος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Ο κ. Κων/νος Θεοδωράκης στην σύντομη ομιλία του είπε μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια που γιορτάζουμε σήμερα για πρώτη φορά στο Μεσολόγγι την Επέτειο της Απελευθέρωσης της Κορυτσάς στην οποία πρωταγωνίστησε ο μεσολογγίτης Στρατηγός και θείος μου Δημήτριος Θεοδωράκης. Η Ιερή Πόλη Μεσολογγίου έχει το μοναδικό προνόμιο να φιλοξενεί το μνημείο του Ήρωα στην ομώνυμη πλατεία. Η μαρμάρινη προτομή του, κατάλευκη και ακτινοβολούσα, θα διατηρεί αιώνια την μορφή του και θα αποτελεί πηγή ελπίδας και δύναμης για τις επόμενες γενιές».

Στην συνέχεια, μαθητές απόγονοι τέταρτης γενιάς του Στρατηγού, με υπερηφάνεια και σεβασμό για τον ήρωα πρόγονό τους, απήγγειλαν το παρακάτω ποίημα:

«Ύμνος στον Στρατηγό»

Απ` του Ολύμπου τις πλαγιές ως την Μικρά Ασία
έδειξες τόλμη περισσή, θάρρος και καρτερία!
Η Άμπλιανη σου χάλκεψε της λευτεριάς τα τόξα,
το Μεσολόγγι στην καρδιά, σ` οδήγησε στην δόξα.
Το καύχημα στην Κορυτσά στην μνήμη σου αστέρι
κ’ η Ιστορία του ‘Εθνους μας, ευγνωμονεί και χαίρει.
Και ‘σύ θα λάμπεις μαχητής σ’ αιώνια πορεία,
για Λευτεριά ή Θάνατο, Πατρίδα και Θρησκεία.

Τέλος, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η φιλαρμονική του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Χρήστος Καψάλης», ανέκρουσε τον Εθνικό Ύμνο.