oranges4

Αναγκαία η ενίσχυση των παραγωγών πορτοκαλιού

Επιστολή του Δημάρχου Αγρινίου προς τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Γεωργαντά.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής :

«Οι παραγωγοί πορτοκαλιού του Δήμου Αγρινίου νιώθουν ότι συνθλίβονται μέσα σε μια ασφυκτική οικονομική συγκυρία. Η αγροτική δραστηριότητα αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Αιτωλοακαρνανίας και οπωσδήποτε του Δήμου Αγρινίου. Ένα από τα πρωταγωνιστικά προϊόντα, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της αγροτικής παραγωγής του Δήμου μας, είναι το πορτοκάλι. Ένα προϊόν ευρείας κυκλοφορίας, πρώτιστης ζήτησης από τους καταναλωτές με πολλά έσοδα. Δυστυχώς, όχι για τους παραγωγούς. Η εισοδηματική εικόνα των παραγωγών είναι αντιστρόφως ανάλογη, γεγονός που προκαλεί μεγάλη θλίψη και δικαιολογημένη αγανάκτηση. Είναι ανυπόφορο να βλέπουν το προϊόν τους, για την παραγωγή του οποίου μόχθησαν και έχυσαν τον ιδρώτα του προσώπου τους, σχεδόν να «ληστεύεται» στην εξευτελιστική τιμή των 0,18 ευρώ το κιλό με κόστος παραγωγής 0,14 ευρώ ανά κιλό. Και στο τέλος να καταλήγει στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των αγορών από 1,00 έως και 2,00 ευρώ. Χάσμα τιμών αγεφύρωτο που προκαλεί απελπισία και συνάμα απορία για το πού καταλήγουν αυτά τα χρήματα, τα οποία οι παραγωγοί δεν εισπράττουν και δεν βλέπουν ποτέ στην τσέπη τους.

Σε όλα αυτά προστίθεται η δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία ως επιστέγασμα των δυσκολιών που υφίστανται σε αυτή καθεαυτή την αγροτική δραστηριότητα. Οι συμπολίτες μας, οι οποίοι κοπιάζουν σε σκληρές συνθήκες για να εξασφαλίσουν στις οικογένειές τους το ετήσιο εισόδημα, βρίσκονται αντιμέτωποι με μία ζοφερή πραγματικότητα. Η τιμή πώλησης πέφτει κατακόρυφα και το κόστος παραγωγής βαίνει συνεχώς αυξανόμενο. Απότοκο των ανωτέρω η εξαφάνιση του εισοδήματος εκατοντάδων οικογενειών. Είναι προφανής η αδικία που υφίστανται οι πορτοκαλοπαραγωγοί, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Επειγόντως η Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να δράσουν.

Δεν χρειάζεται απλά η λήψη μέτρων, αλλά η ανάληψη πρωτοβουλίας. Με ευαισθησία πρέπει να σκύψετε πάνω από τα προβλήματα των παραγωγών, οι οποίοι παλεύουν να κρατηθούν ζωντανοί και αξιοπρεπείς διατηρώντας σταθερά ψηλά την ποιότητα του προϊόντος τους. Ο αγροτικός κόσμος έχει ανάγκη τη στήριξη της Πολιτείας περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Οφείλετε με κάθε τρόπο να σταθείτε στο πλευρό του».


Χριστίνα Σταρακά, δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Αγρίνιο μπορείς’:

Η παραγωγή πορτοκαλιών αποτελεί νευραλγικό τομέα καλλιέργειας για τον Δήμο Αγρινίου αλλά και για ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία και η τοπική οικονομική ανάπτυξη βασίζεται σε αυτήν κατά ένα μεγάλο μέρος.
 Οι οικονομικές δυσχέρειες που προκύπτουν  από την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές, έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς σε οριακό σημείο.
Ενώ οι τιμές «βουλιάζουν» στα 17 λεπτά το κιλό για τους παραγωγούς, στο ράφι τα πορτοκάλια πωλούνται ακόμα και 2 ευρώ το κιλό!
 Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι πορτοκαλοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση καθώς βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι, με την τιμή πώλησης του εξαιρετικής ποιότητας προϊόντος που παράγουν να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
 Τα αποτελέσματα της κατάστασης που διαμορφώνεται στην αγορά εσπεριδοειδών είναι ήδη ορατά στην τοπική κοινωνία.
Πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών τους ενώ αρκετοί σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν την παραγωγή πορτοκαλιού και να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες ή δραστηριότητες.
 Τα προβλήματα των παραγωγών πορτοκαλιού στην περιοχή μας είναι υπαρκτά και χρήζουν άμεσης επίλυσης ώστε να καταστεί και πάλι η πορτοκαλοπαραγωγή βιώσιμη στον τόπο μας.
 Επιβάλλεται ο αρμόδιος Υπουργός να αναλάβει άμεσα τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν ουσιαστικά τους παραγωγούς εσπεριδοειδών .