nosokomeiomessolonghi5

Επισκέψεις της υφυπουργού υγείας στην Αιτωλοακαρνανία

Κατά το χθεσινό (23/11) εν κρυπτώ “πέρασμά της” από το Νοσοκομείο Μεσολογγίου, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Μ. Γκάγκα, πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας και του συλλόγου εργαζομένων, αναφορικά με τα προβλήματα της Νοσηλευτικής Μονάδας, συνοδευόμενη από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, τον Διοικητή του Γ.Ν. Αιτωλ/νίας και διάφορους άλλους παράγοντες. Να επισημάνουμε εδώ ότι η αναπληρώτρια Διοικήτρια της Ν.Μ. Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ», απουσίαζε κάνοντας χρήση αδείας.

Από την εν λόγω συνάντηση, προκύπτει αβίαστα ότι:

– Δεν υπάρχουν στον ορίζοντα προσλήψεις μονίμων και επικουρικών ιατρών, καθώς και λοιπού προσωπικού.

– Οι όποιες “λύσεις” θα είναι εμβαλωματικές με μετακινήσεις ιατρών από τα Κέντρα Υγείας, κυρίως για στήριξη του παθολογικού τομέα.

– Σημαντικές κλινικές πλέον (Χειρουργική, Καρδιολογική, Παθολογική) έχουν μπει σε μεγάλη δοκιμασία.

– Η μη ανάληψη δέσμευσης στήριξης του Νοσοκομείου της πρωτεύουσας του νομού, ισοδυναμεί με την μελλοντική και στην πράξη πλήρη απαξίωσή του, μετατρέποντάς το σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.

Οι “δεσμεύσεις” ότι το Νοσοκομείο δεν θα κλείσει – όχι βέβαια με δημόσια δήλωσή της – παραπέμπουν σε ακριβώς αντίθετες σκέψεις.
Η απόκρυψη του γεγονότος της επίσκεψης, μαρτυρεί ότι πέραν της αποφυγής του φόβου των Ιουδαίων και την εν γένει συμπεριφορά και ασκούμενη πολιτική του Υπουργείου απέναντι στους φορείς της πόλης και τους δημότες – δημότισσες του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Το πήραμε το μήνυμα κα Υπουργέ. Δεν χρειάζεται να κρύβεστε πλέον. Όχι άλλο τσάι και συμπάθεια, έχουμε χορτάσει!
Όσο και αν γινόμαστε κουραστικοί, μία είναι η προοπτική: Η τοπική κοινωνία – όπως παλιότερα – να πάρει την υπόθεση στα χέρια της. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει…

Πάνος Παπαδόπουλος
Πρώην Αναπληρωτής Διοικητής Γ.Ν. Αιτωλ/νίας Ν.Μ. Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
Δημοτικός Σύμβουλος – «Συμμαχία για το μέλλον»


Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Αυτή είναι η περιγραφή σε σχέση με την εκ κρυπτώ επίσκεψη της υφυπουργού υγείας, κας Γκάγκα στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Η κα Γκάγκα επισκέφτηκε ένα Νοσοκομείο που πάνω από το 50% του ιατρικού προσωπικού στελεχώνεται από επικουρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία τμημάτων (π.χ. χειρουργικό, παθολογικό, καρδιολογικό). Αυτό συνεπάγεται ακάλυπτες ημέρες εφημεριών από τις προαναφερθείσες ειδικότητες που προκύπτουν λόγω της υποστελέχωσης. Για αυτά η υπουργός δεν είπε τίποτα. Οι επισκέψεις που δεν βοηθούν στην ουσιαστική λύση των προβλημάτων είναι ψευδεπίγραφες.

Αλήθεια τι έχει να πει η κα. Γκάγκα και τι πρόκειται να κάνει για:

1. Την χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Μεσολογγίου που κινδυνεύει η λειτουργία της από την έλλειψη προσωπικού;

2. Την καρδιολογική και παθολογική κλινική του Νοσοκομείου που λειτουργεί κάτω από τα επιτρεπτά όρια ασφαλείας;

3. Το γεγονός ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσει ολόκληρο νοσοκομείο με ένα μόνο αναισθησιολόγο;

4. Που σήμερα βασικές ειδικότητες όπως οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ΩΡΛ δεν υπάρχουν;

5. Που οδεύει με μαθηματική ακρίβεια ώστε να γίνει από Νοσοκομείο σε Κέντρο Υγείας;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τους την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Όσο όμως δεν παίρνουν απαντήσεις τόσο αντιλαμβάνονται ότι όλα γίνονται για το θεαθήναι.

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία Μεσολογγίου


Η σημερινή επίσκεψη της αν. υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα μόνο για την δημιουργία εντυπώσεων ήταν. Και αυτό γιατί δεν μίλησε καθόλου και δεν έδωσε λύσεις για τα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου.
Η κ. Γκάγκα τα βρήκε όλα καλώς καμωμένα και μόνο ως ειρωνεία μπορούν να χαρακτηριστούν τα λόγια της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, στις μέρες μάλιστα που τα προβλήματα στα Νοσοκομεία του νομού μας είναι πολλά και ζητούν απαντήσεις και λύσεις.
Αλήθεια τι έχει να πει η κα. Γκάγκα και τι πρόκειται να κάνει για:

• Την ΜΕΘ του Νοσοκομείο Αγρινίου που βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας;

• Το γεγονός ότι στο Νοσοκομείο Αγρινίου την τελευταία διετία (2020-2022) έχουν αποχωρήσει 17 ιατροί και έχουν προσληφθεί 2;

• Την υποστελεχωμένη παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου, όπου οι λιγοστοί γιατροί έχουν ξεπεράσει τα όρια σωματικής και ψυχικής αντοχής;

• Την χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Μεσολογγίου που κινδυνεύει η λειτουργία της από την έλλειψη προσωπικού; Που έχουν μείνει μόνο 3 ιατροί από 6 που ήταν πριν λίγα χρόνια;

• Την καρδιολογική και παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Μεσολογγίου που δουλεύουν κάτω από τα επιτρεπτά όρια λειτουργίας; Που πλέον θα μείνει ένα ολόκληρο νοσοκομείο με ένα μόνο αναισθησιολόγο; Που σήμερα δεν υπάρχει οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ΩΡΛ; Που οδεύει ολοταχώς να μετατραπεί από Νοσοκομείο σε Κέντρο Υγείας;

• Τα Κέντρα Υγείας, ειδικά αυτά της υπαίθρου, που χρειάζονται προσωπικό και έχουν αφεθεί στο έλεος τους;

• Για το ΕΚΑΒ που τα περισσότερα ασθενοφόρα είναι στο συνεργείο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές ανά πάσα στιγμή;

Ο κατάλογος των απαντήσεων είναι μεγάλος. Την επόμενη φορά (αν θα υπάρχει) η κα Γκάγκα να μην είναι «βιαστική» και να δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεται. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν λύνονται με συναντήσεις εθιμοτυπικές.

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία Αιτωλοακαρνανίας


Μετά την επίσκεψη της αναπλ. υπουργού Υγείας κας Γκάγκα στο Νοσοκομείο Αγρινίου, ο βουλευτής κ. Γ. Βαρεμένος θέτει ορισμένα ερωτήματα, που λογικά έπρεπε να είχαν πάρει απαντήσεις κατά την επίσκεψη. Τώρα που η κα Γκάγκα διαπίστωσε, όπως είπε, ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο νοσοκομείο με καλές υποδομές και με προσωπικό που το αγαπάει και το πονάει, την ρωτάμε:

1ον: γιατί, ενώ αποχώρησαν 17 γιατροί και απομένουν κενές 25 οργανικές θέσεις, έχουν τοποθετηθεί μόνον δύο νέοι;

2ον: γιατί από τους 25 νοσηλευτές που ζητήθηκαν, οι αρμόδιοι εδέησαν να απαντήσουν θετικά μόνον για τρεις επικουρικούς;

3ον: γιατί δεν λύνονται τα γραφειοκρατικά προβλήματα για την άμεση πρόσληψη της εντατικολόγου που αποδέχθηκε την θέση και, κυρίως, γιατί δεν προκηρύσσονται και οι άλλες θέσεις που είναι αναγκαίες για να λειτουργήσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου;

4ον: γιατί δόθηκαν μόνον 200.000 € για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο ξεπερνάει τις 500.000 €, την στιγμή που για την εξαγγελθείσα δημιουργία αιμοδυναμικού τμήματος απαιτούνται άλλες 600.000, σύνολο δηλ. πλέον του 1.000.000 €;

Όσο για τις προθέσεις της κας Γκάγκα για την επίλυση των προβλημάτων, υπενθυμίζω ότι ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες των προθέσεων. Καλό το τσάϊ και η συμπάθεια, αλλά για να είναι μία επίσκεψη ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή πρέπει να δίνονται λύσεις στα προβλήματα και όχι αυτά να χρονίζουν, επιτείνοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης της λειτουργίας του νοσοκομείου.

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας