29dfeatureimage

Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μεγάλη θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, την παραμονή της εορτής, Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στην Παντάνασσα Τριχωνίδος.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στην θεολογική σημασία της εορτής και της παραμονής της Θεοτόκου στα άγια των αγίων, εστιάζοντας σε τέσσερα σημεία, τα οποία ανέπτυξε αναλυτικά. Η Παναγία ζώντας στα άγια των αγίων ασκήθηκε στην ησυχία, καλλιέργησε την αδιάλειπτη προσευχή, τρεφόταν με ουράνια τροφή που της πρόσεφερε άγγελος Κυρίου και βίωσε την καθαρότητα στον ύψιστο βαθμό.
Έτσι και ο χριστιανός μόλις γεννηθεί οδηγείται στο Ναό και εκκλησιάζεται. Ο εκκλησιασμός μας διακρίνεται από αυτά τα τέσσερα σημεία του εκκλησιασμού της Παναγίας. Αυτό που συνέβη στην Παναγία κατά φύσιν μπορεί να γίνει και στον χριστιανό κατά χάριν και αυτή είναι η σπουδαιότητα της εορτής.
Κατέληξε με την ευχή η Παναγία να σκέπει και να ευλογεί τη ζωή όλων, οδηγώντας μας σε μια διαρκή είσοδο στα άγια των αγίων της εκκλησιαστικής πνευματικής ζωής.

Μεταξύ του πλήθους των πιστών που συμμετείχαν στην ακολουθία του Εσπερινού ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου κ. Νικόλαος Καζαντζής και οι Αντιδήμαρχοι κ. Κωνσταντίνος Ζώης και κ. Παναγιώτης Μαρνέζος.

Το πρωί της Δευτέρας, 21ης Νοεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός μετέβη στην ιστορική Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε την Θεία Λειτουργία.
Κηρύσσοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στο αποστολικό ανάγνωσμα της εορτής που περιγράφει αναλυτικά τα δικαιώματα λατρείας του Ναού του Σολομώντος, δηλαδή την διάρθρωση, τα μέρη του και τη λατρεία του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη.

Στην Παλαιά Διαθήκη υπάρχει μια απόσταση που χωρίζει τον άνθρωπο από τον Θεό. Στο Σινά δεν επετράπει στο λαό να πλησιάσει ούτε το κράσπεδο του όρους. Στο Ναό του Σολομώντος ο λαός έφθανε μέχρι τον περίβολο μακριά από τα άγια και τα άγια των αγίων.
Στην Καινή Διαθήκη αυτή η απόσταση καταργήθηκε. Ο Θεός είναι για όλους προσιτός. Δεν υπάρχει φραγμός και απόσταση μεταξύ Θεού και ανθρώπου. Οι πιστοί βιώνουν την μυστηριακή κοινωνία με τον Θεό και Πατέρα τους.

Αυτή είναι η θεμελιωδέστερη διαφορά μεταξύ των δύο εποχών. Ο Χριστός κατήργησε την απόσταση και γκρέμισε το τοίχος που είχε υψώσει η αμαρτία. Και η Παναγία πρωτοστάτησε στο μυστήριο της Θείας Ενανθρωπήσεως. Διαδραμάτισε τον πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον άγιο Καθηγούμενο, αρχιμ. Ιωσήφ, τους πατέρες και τους προσκυνητές για την χαρά της σημερινής πανηγύρεως και ευχήθηκε να ζούμε όλοι, υπό την σκέπη της Παναγίας, έχοντας μέσα στην καρδιά μας τη χαρά και την αγάπη.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Θέρμου κ. Κώστας Παπαθανασόπουλος, ο Διοικητής της Τροχαίας Αγρινίου, Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Αλέξης Αντωνίου και πλήθος πιστών.

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μετέβη στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, όπου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος χοροστάτησε στην Δοξολογία για την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Ταγματάρχης κ. Γιώργος Τσιλιγιάννης.
Παρέστησαν ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, ο Διοικητής της Π.Υ. Μεσολογγίου, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διευθύνσεως Αιτωλίας και του Λιμενικού Σώματος, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Μαρία Σαλμά, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Μαυρομμάτης, Αντιδήμαρχοι και άλλοι επίσημοι. Τιμές απέδωσε άγημα του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τα συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως στο Μεσολόγγι. Ξεναγήθηκε στους χώρους προετοιμασίας και διανομής του φαγητού και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας τους από τις κυρίες που διακονούν εθελοντικά.