dsmes10

Το δημοτικό συμβούλιο Ι.Π. Μεσολογγίου της 18ης Νοεμβρίου

Ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 18/11/2022

Προς: κ. Κώστα Λύρο,
Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου

1) Κύριε Πρόεδρε, με σχετικό υπόμνημα σύλλογοι, φορείς της πόλης και περίπου 400 πολίτες, ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση ψηφίσματος, ώστε το ερειπωμένο κτίριο Κυριαζή να κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο και μιας και είναι κληροδότημα, που την ευθύνη λειτουργίας του έχουν ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καλούν ταυτόχρονα την Περιφέρεια και το Δήμο να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλία να διασωθεί και αποκατασταθεί το ιστορικό αυτό κτίριο, με σκοπό να στεγάσει το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με τις Λυκειακές του τάξεις. Προτίθεστε να φέρετε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα, προς λήψη απόφασης, ώστε να προχωρήσει η όποια διαδικασία;

2) Είχαμε επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα στο Δήμο. Ανάμεσα στα άλλα – σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου που εκδώσατε – ζητήσατε ανάπλαση του χώρου ανάμεσα στο Δικαστικό Μέγαρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο, που είναι δική σας αρμοδιότητα, αντιπλημμυρική προστασία, που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και λήψη μέτρων για παραβατικές συμπεριφορές, που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ερωτάσθε:
α) Για το κτίριο των Δικαστηρίων θέσατε θέμα γενικότερης επισκευής και ως προς την παραβατικότητα, τονίσατε την ανάγκη επιτάχυνσης απονομής δικαιοσύνης;
β) Για την ανάγκη μόνιμων προσλήψεων στα δικαστήρια και την περαιτέρω ψηφιοποίηση των αρχείων, τι θέσατε;

3) Ήρθε στο φως της δημοσιότητας ότι ιδιωτικοί πάροχοι ενέργειας τζιράρουν με τα λεφτά των δήμων από τις εισπράξεις δημοτικών τελών, φόρων και ΤΑΠ. Συγκεκριμένα, μόνο ένας εκ των πέντε ιδιωτικών παρόχων οφείλει σε 40 δήμους 5,1 εκατ. ευρώ από τη μη καταβολή – εντός δύο μηνών, όπως ο νόμος προβλέπει – των δημοτικών τελών. Οι δε δήμοι είναι τόσο απροστάτευτοι, μιας και ο εν λόγω πάροχος έκανε ρύθμιση καταβολής – επιστροφής σε εννέα δόσεις! Επειδή πλέον υπάρχουν αρκετοί ιδιωτικοί πάροχοι που εισπράττουν δημοτικά τέλη στο δήμο μας, σας καλούμε να απαντήσετε:
α) Έχετε εικόνα των όποιων οφειλών ιδιωτικών παρόχων από είσπραξη δημοτικών τελών προς το δήμο μας;
β) Θα προσφύγετε με μηνήσεις και αγωγές κατά των παρόχων, ώστε να καταβληθούν τα οφειλόμενα;
γ) Θα απαιτήσετε από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σκρέκα, να φέρει ρύθμιση που να υποχρεώνεις τις εταιρείες σε συμμόρφωση με το άρθρο 43 του Ν. 3979/2011, διότι εδώ πρόκειται για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος;

Σημείωση: Απάντηση δια της πλαγίας δόθηκε μόνο στο πρώτο θέμα, στην προοπτική ότι θα συμβάλει στην υλοποίηση του αιτήματος. Για το δεύτερο και τρίτο θέμα… άκρα του τάφου σιωπή!

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Συμμαχία για το μέλλον’


Πρόταση για μεσοσταθμική μείωση 15% στις τιμές ζώνης

Αγαπητοί συνδημότες

α) Με την υπ’ αριθ. 57732ΕΞ2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2375/7-6-2021 Β) αναπροσαρμόστηκαν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων, χωρίς ποτέ να ερωτηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο.
β) Το Δ.Σ. με την υπ’ αριθ. 7/2022 (ΑΔΑ: ΩΖΞΒΩΡΖ-ΑΟ4) απόφασή του, αποδέχθηκε τις ανωτέρω τιμές, επικυρώνοντας την ανωτέρω ΚΥΑ. Εμείς είχαμε καταθέσει και τότε διαφορετική πρόταση αλλά δυστυχώς η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο δεν του επέτρεψε να αντιδράσει.
γ) Η Οικονομική Επιτροπή με την υπ’ αριθ. 470/2022 (ΑΔΑ: ΨΩΩΔΩΡΖ-6ΙΖ) μας καλεί στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο της 18/11/2022, να επικυρώσουμε εκ νέου την υπ’ αριθ. 7/2022 απόφασή μας, χωρίς καν να εξετάσει τις επιπτώσεις της τελευταίας αύξησης των τιμών ζώνης από 20 έως 80 %, στον κοινωνικό και οικονομικό περίγυρο της περιοχής μας.

ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η επιβάρυνση των δημοτών υπήρξε άδικη και δεν επηρεάζει μόνο τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τα δημοτικά τέλη, το επίδομα Α21 των παιδιών, το επίδομα στέγασης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, και ιδίως σε περιοχές που έχουν υπερβολική αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αλλά και σε περιοχές που ήταν εκτός σχεδίου πόλης και μπαίνουν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Στο υπό διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο – άρθρο 34 – υπάρχει πρόβλεψη για μείωση προς τα κάτω των αντικειμενικών αξιών εντός σχεδίου πόλης, που τεκμηριωμένα είχαν υπερβολική επιβάρυνση. Η οποιαδήποτε λοιπόν μείωση προς τα κάτω, θα αλλάξει δεκάδες φόρους, τέλη και επιδόματα, καθώς όταν θα μειωθούν οι τιμές ζώνης, θα επαναϋπολογιστούν ο φετινός ΕΝΦΙΑ, οι φόροι για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές, που πραγματοποιήθηκαν από 1/1/2022 και μετά. Ήδη, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, όχι μόνο ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, αλλά και ο νομός, είναι “κόκκινος”, με αποτέλεσμα πολλοί να χάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και το οικογενειακό επίδομα του Α21!

Συγκεκριμένα το άρθρο 34 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου αναφέρει : «οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα, από 1 έως 31 Δεκεμβρίου 2022 να υποβάλουν ενστάσεις και να καταθέσουν τη γνώμη τους για τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην περιοχή τους.  Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που θα υποβάλλουν οι Δήμοι, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών με στόχο την μείωση των τιμών στις περιοχές που θα διαπιστωθεί ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις πραγματικές αξίες».

Μετά από την παραπάνω εξέλιξη και επειδή :

α) Η εκτίμηση αντικειμενικής και αγοραίας αξίας των ακινήτων ήταν λανθασμένη
β) Η οικονομική δυσπραγία μαστίζει την ευρύτερη περιοχή
γ) Επικρατεί βαθιά ύφεση κυρίως στις αγροτικές περιοχές του Δήμου μας
δ) Στις υπό ένταξη περιοχές στο Σχέδιο Πόλεως, «ο αντικειμενικός προσδιορισμός», δεν είναι αντικειμενικός, αλλά αυθαίρετος προσδιορισμός.
ε) Δεν υπήρξε ούτε η στοιχειώδης διαβούλευση με το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Την επέμβαση του δήμου με ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, ώστε στο διάστημα της διαβούλευσης, 1-31/12/22, να εισηγηθεί μια μεσοσταθμική μείωση κατά τουλάχιστον 15% επί της εισήγησης της Οικονομικής Επιτροπής στις τιμές ζώνης σε όλα τα ακίνητα, εντός και εκτός σχεδίου πόλεως, που έχουν ενταχθεί στον αντικειμενικό προσδιορισμό.
Εξυπακούεται ότι αν γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό, θα αλλάξει και ο προτεινόμενος πίνακας ανά περιοχή, οικισμό του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, εντός και εκτός σχεδίου, με ευθύνη του αρμόδιου Αντιδημάρχου και της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Το μεγάλο ερώτημα είναι :

Ο δήμος μας είναι έτοιμος να επέμβει ώστε να απαλλάξει τους δημότες από ένα μεγάλο οικονομικό βάρος ; ή είναι ικανός μόνο στο να επικυρώνει, άνωθεν αποφάσεις που φτωχοποιούν το κοινωνικό σύνολο ;

Μεσολόγγι 18/11/2022

Δημοτική Παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου – «Συμμαχία για το μέλλον»


Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την 18-11-2022, η παράταξή μας «Συμμαχία για το μέλλον» κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση μείωσης μεσοσταθμικά 15% των τιμών αντικειμενικής αξίας οικοπέδων για όλο το Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου.

Η πρόταση αυτή προέκυψε από το γεγονός ότι στο υπό διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα – σύμφωνα με το άρθρο 34 – οι δήμοι τεκμηριωμένα να προτείνουν μειώσεις προς τα κάτω των τιμών που καθορίστηκαν με σχετική ΚΥΑ το 2021 και επιβλήθηκαν εκ των υστέρων στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς αυτό καν να ερωτηθεί για τα εντός και εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα.
Ο Δήμος και η Οικονομική Επιτροπή, επανέφεραν την πρόταση για επικύρωση της ανωτέρω (2021) απόφασης, χωρίς ούτε καν να μπουν στη διαδικασία εναλλακτικής πρότασης, όπως προβλέπει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο. Με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και του προεδρεύοντος Αντιπροέδρου του Δ.Σ. κ. Δαουτίδη, που κατά δήλωσή του, πήρε πάνω του το θέμα, φέρνοντας προς ψήφιση μόνο την πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής, δεν μπήκε η πρότασή μας προς ψηφοφορία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Φυσικά, καταψηφίσαμε, όπως και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι.
Η άγνοια, η τραγικότητα και η αναποτελεσματικότητα, είναι ο ελάχιστος χαρακτηρισμός που μπορεί να αποδοθεί.

Σας ενημερώνουμε, ακόμη και τώρα, ότι μπορείτε από 1/12 έως 31/12/2022, να λάβετε νεότερη απόφαση μείωσης των τιμών και να την αποστείλετε ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Οικονομικών. Είστε διατεθειμένοι, ναι ή όχι, να υποβάλλετε πρόταση μείωσης; Αν ναι, πράξτε το άμεσα. Αν όχι, θα είστε υπόλογοι απέναντι στους χιλιάδες συνδημότες – συνδημότισσές μας!
Για να δούμε, όταν πολλοί εξ αυτών, δουν αυξήσεις όχι μόνο στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και τις παρεμφερείς πράξεις δωρεάν και παροχών, αλλά και στα δημοτικά τέλη, στην περικοπή του οικογενειακού επιδόματος Α21, στην περικοπή του ελάχιστου εγγυημένοι εισοδήματος και στην περικοπή του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, τι θα πείτε;

Τέλος, να επισημάνουμε το εξής: Από εδώ και πέρα, βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Μαριονέτες οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είναι, όπως εσείς θέλετε και επιθυμείτε, καταστρατηγώντας κάθε προβλεπόμενη διαδικασία και αποπειρώμενοι να τους εξαπατάτε! Υπάρχουν πολλοί δρόμοι και τρόποι να επανέλθετε στην τάξη…

Πάνος Παπαδόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος «Συμμαχία για το μέλλον»