electricity

Το Κέντρο Υψηλής Τάσης στην Σκουτεσιάδα

9-11-2022

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποίησε συνάντηση με Επιτροπή κατοίκων του οικισμού Ραϊνα (ΠΚ Σκουτεσιάδας), με θέμα το ΚΥΤ Αχελώου, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό.

Έγινε μιαν ουσιαστική ενημέρωση από την επιτροπή, που αφορούσε τόσο στις αβελτηρίες κατά την κατασκευή του όσο και στη λειτουργία του, η οποία κρίνεται ως άκρως προβληματική και επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Το ΚΥΤ Αχελώου δημιουργήθηκε το 1968, για να στηρίξει τη λειτουργία των τριών φραγμάτων: Καστρακίου, Στράτου και Κρεμαστών. Τότε, με το ΦΕΚ 121/1968 έγινε κατεπείγουσα και υποχρεωτική απαλλοτρίωση 164.606 στρεμμάτων και αποφασίστηκε η κατασκευή του ΚΥΤ Αχελώου στη θέση Τηγανέικα, όπου προϋπήρχαν σπίτια. Το ΚΥΤ Αχελώου άρχισε να λειτουργεί το 1977 με τρεις (3) γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μία για κάθε φράγμα (150kv) και μία γραμμή μεταφοράς, που έφευγε για Δίστομο Βοιωτίας (400kv). Σήμερα, λειτουργεί με δέκα (10) γραμμές μεταφοράς (οκτώ γραμμές μεταφοράς των 150 kv και δύο γραμμές των 400 kv).Επιπλέον, με βάση την άδεια, η οποία έχει εκδοθεί από το 2008 προβλέπεται περαιτέρω αναβάθμισή του με δεκαέξι (16) συνολικά γραμμές μεταφοράς.

Επιπροσθέτως, η πρώτη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( ΜΠΕ) εκπονείται μόλις το 2007! Για πολλά χρόνια το ΚΥΤ Αχελώου λειτουργούσε χωρίς Απόφαση Επιβολής Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) . Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο ότι απουσιάζει από την ΜΠΕ οποιαδήποτε αναφορά στον οικισμό Ραϊνα!
Οι κάτοικοι του οικισμού Ραϊνα έχουν κινητοποιηθεί θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα για την ασφαλή συνύπαρξη του ΚΥΤ Αχελώου και των ίδιων. Εξάλλου, τα πολλά περιστατικά καρκίνων, θυροειδούς και καταρράκτη δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Το θέμα έχει γίνει αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου και απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, όπου με ομόφωνη απόφαση υιοθέτησε το ψήφισμα και τα αιτήματα των κατοίκων , που απαιτούν μεταφορά του ΚΥΤ Αχελώου ή αποζημιώσεις και μεταφορά των κατοίκων σε ασφαλή περιοχή. Επιπλέον, σε απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στις 15/6/2017, αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι θα πρέπει να αποφευχθεί να διέρχονται γραμμές μεταφοράς από τους οικισμούς και τα ΚΥΤ να κατασκευαστούν με τεχνολογία κλειστού τύπου GIS.

Είναι σημαντικό, να αναφερθεί, ότι κλήθηκε από τους κατοίκους, με δική τους δαπάνη, η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε) και πραγματοποίησε (δύο φορές) μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικού πεδίου και τα αποτελέσματά τους έδειξαν υπερβάσεις ηλεκτρικού πεδίου, για τις οποίες η υπηρεσία αργότερα επικαλέστηκε τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας για να αθετήσει την τεχνική τους ορθότητα.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε πως στηρίζει τα αιτήματα των κατοίκων και θεωρεί πως το ζήτημα της υγείας είναι αδιαπραγμάτευτο.


25-4-2022

Στην κοιλάδα του οικισμού Ραΐνας της ΤΚ Σκουτεσιάδας του Δήμου Αγρινίου λειτουργεί ένα από τα Κέντρα Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της πρώην ΔΕΗ και νυν ΑΔΜΗΕ, το οποίο δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970. Κι αν ήδη από τότε έλαβαν χώρα μια σειρά «ακροβασιών» για τη δημιουργία του, η συνεχιζόμενη επέκτασή του δημιουργεί μια σειρά ερωτημάτων που χρήζουν απάντησης χθες, ούτε καν εδώ και τώρα. Ένα ΚΥΤ που δημιουργήθηκε με έξι γραμμές υψηλής τάσης, λειτουργεί σήμερα με δέκα ενώ έχουν εκπονηθεί σχέδια περαιτέρω επέκτασης!

Από τη στιγμή που οι κάτοικοι της περιοχής ανακίνησαν το θέμα, έρχονται στο φως στοιχεία τουλάχιστον ανησυχητικά καθώς από τη μία ρητές προβλέψεις της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του ΚΥΤ φαίνεται να παραβιάζονται ενώ ήδη εκκρεμούν διαδικασίες ενώπιον των Δικαστικών Αρχών από την άλλη καταγράφονται περιστατικά σοβαρότατων προβλημάτων υγείας στους κατοίκους της περιοχής (καρκίνος, θυροειδείς, καταρράκτες). Η πρακτική των τελευταίων χρόνων, από τις Σκουριές μέχρι τα Αιολικά Πάρκα στις αλπικές ζώνες των βουνών μας δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας και επανάπαυσης, αντιθέτως θέτουν καθήκον επιφυλακής για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής!

Οι εποπτεύουσες αρχές (Περιφέρεια, Υπουργείο Περιβάλλοντος) οφείλουν να πράττουν τα δέοντα, να εξηγήσουν τους λόγους της αδράνειάς τους μέχρι την αντίδραση των κατοίκων και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι που λαμβάνουν χώρα. Η παράταξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ξεκαθαρίζουμε ότι τα μάτια της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας είναι ορθάνοιχτα, στραμμένα στο ζήτημα και θα εγγυηθούν ότι δε θα υπάρξει καμία συγκάλυψη.

Το ηλεκτρικό ρεύμα από την παραγωγή και τη μεταφορά μέχρι την κατανάλωσή του είναι κοινωνικό αγαθό και κάθε διαδικασία υπόκειται σε κοινωνικό έλεγχο. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος δε θυσιάζονται στο βωμό οποιασδήποτε κερδοφορίας. Ο αγώνας των κατοίκων της Ραΐνας είναι αγώνας όλης της κοινωνίας.

Για την Δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία’

Ο επικεφαλής

Σταύρος Καμμένος