papadiamantopoulou1

Ανάπλαση των εισόδων της πόλης του Μεσολογγίου

Έργο μείζονος σημασίας για την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου είναι η ανάπλαση των οδών Παπαδιαμαντοπούλου και Ναυπάκτου, την απόφαση ένταξης του οποίου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 υπέγραψε σήμερα, Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Το έργο, που θα αλλάξει την όψη της εισόδου της πόλης είναι συνολικού προϋπολογισμού 9.834.933,51 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και αφορά στην ανάπλαση της κύριας συλλεκτήριας οδού της πόλης του Μεσολογγίου σε μήκος 4,14 χλμ από το σηματοδοτούμενο κόμβο συμβολής της με την Ν.Ε.Ο 05 ανατολικά μέχρι τη θέση του 2ου Λυκείου Δυτικά, με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Μεσολογγίου.

Στο έργο προβλέπονται αναλυτικότερα, οι εξής παρεμβάσεις:
• Στο πρώτο περιαστικό τμήμα το οδόστρωμα διαμορφώνεται με κατάστρωμα κυκλοφορίας 8 μ, τέσσερις κύριους ισόπεδους κόμβους και κατασκευή πεζοδρομίων εκατέρωθεν της οδού πλάτους μεγαλύτερου του 1,5 μ, σήμανση, ασφάλιση, φύτευση και ηλεκτροφωτισμός. Για την αποχέτευση του καταστρώματος και των παράπλευρων επιφανειών προβλέπεται η κατασκευή κύριου αγωγού αποχέτευσης ομβρίων με φρεάτια υδροσυλλογής και διατήρηση της υφιστάμενης διάταξης αποστράγγισης των ανάντι ομβρίων.

• Στο δεύτερο αστικό τμήμα από το Νοσοκομείο μέχρι το 2ο Λύκειο το κατάστρωμα κυκλοφορίας διαμορφώνεται με πλάτος 7,5μ και κατ’ εξαίρεση σε τμήμα στενών συνθηκών από το Νοσοκομείο μέχρι την Ιστορική Πύλη σε πλάτος 6,5μ. Εκατέρωθεν κατά θέσεις προβλέπεται παράλληλη στάθμευση με εσοχές. Διαβάσεις πεζών εφαρμόζονται σε κρίσιμες θέσεις με έμφαση στην ασφαλή διέλευση μαθητών και άλλων ευάλωτων ομάδων με κατάλληλη προειδοποίηση σήμανσης και ενεργητικών μέτρων (κυβόλιθοι χωρίς υπερύψωση επί του οδοστρώματος). Η αρχιτεκτονική ανάπλαση των παράπλευρων επιφανειών (πεζοδρόμια – νησίδες – πλατείες) αποτελεί στοιχείο σημαντικής αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος με έμφαση στην ήπια μετακίνηση. Φύτευση – αστικός εξοπλισμός – ηλεκτροφωτισμός και επιστρώσεις αποτελούν τα κύρια στοιχεία της ανάπλασης. Προβλέπεται η διαμόρφωση δύο κυκλικών κόμβων στο Νοσοκομείο και τη συλλεκτήρια οδό Δαμασκηνού για τη βέλτιστη ανάδειξη της περιοχής και βελτίωσης της κυκλοφορίας. Στη περιοχή της Ιστορικής Πύλης και του Τείχους γίνονται παρεμβάσεις ανάδειξης – ανάπλασης συμβατές με τα ιστορικά χαρακτηριστικά της περιοχής και σε συναρμογή με τις υλοποιημένες. Τμήμα αμφίδρομου ποδηλατοδρόμου προβλέπεται παρά το αριστερό πεζοδρόμιο από την οδό Δαμασκηνού μέχρι την Ιστορική Πύλη.

«Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον Δήμο Μεσολογγίου, εργάστηκαν σκληρά για να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις και να αποκτήσει η Ιερά Πόλη μία είσοδο που θα είναι αντάξια της ιστορίας και της σημασίας της. Επίσης όμως, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μία πολύ σημαντική αστική παρέμβαση, αφού από τους συγκεκριμένους οδικούς άξονες εξυπηρετείται το Νοσοκομείο Μεσολογγίου, πέντε σχολικά συγκροτήματα, η Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας και φυσικά, δεκάδες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή. Σύγχρονος ασφαλτοτάπητας, κυκλικοί κόμβοι, έργα πρασίνου, πεζοδρόμια με σύγχρονες προδιαγραφές, θέσεις στάθμευσης και διαβάσεις πεζών, διαμορφώνουν μία νέα πραγματικότητα για το Μεσολόγγι, αντάξια της ποιότητας ζωής που αξίζει στους κατοίκους, αλλά και του νέου προσώπου εξωστρέφειας της ίδιας της πόλης» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης, ο οποίος ευχαριστεί ιδιαίτερα τα στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου Μεσολογγίου για την ευόδωση της προσπάθειας.


«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για το Μεσολόγγι, για όλο το Δήμο μας! Μετά από χρόνιες προσπάθειες και πολύ τρέξιμο από αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Μεσολογγίου έπεσαν οι υπογραφές από τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και άμεσα δημοπρατούμε το έργο ανάπλασης των εισόδων της πόλης μας».

Με αυτά τα λόγια ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου υποδέχθηκε την επικύρωση των προσπαθειών του Δήμου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ώστε το έργο που έχει ενταχθεί στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) να πάρει άμεσα σάρκα και οστά. «Ένας επίπονος αγώνας, αντάξιος της σπουδαιότητας και του προϋπολογισμού της παρέμβασης, έλαβε τέλος με επιτυχία αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι τούτη η δημοτική αρχή δεν αφήνει καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Γιατί όχι μόνο τρέξαμε όλες τις διαδικασίες, ολοκληρώσαμε τις μελέτες του έργου ανάπλασης, αλλά μετά από προσπάθειές μας αυξήσαμε το φυσικό αντικείμενο της παρέμβασης η οποία στον αρχικό σχεδιασμό ξεκινούσε από το νοσοκομείο. Το έργο θα ξεκινά από το πρώην Lidl και είναι η υλοποίηση μιας προσωπικής υπόσχεσης στους κατοίκους του τμήματος αυτού ότι ο Δήμος θα εξαλείψει τις σημερινές, επικίνδυνες και τριτοκοσμικές εικόνες.
Δεν χρειάζεται να αναφερθώ αναλυτικά στις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε αυτά τα τρία χρόνια για να μελετήσουμε και να ωριμάσουμε την παρέμβαση. Το μόνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι αποδεικνύουμε πως συνεργαζόμαστε, αφουγκραζόμαστε την τοπική κοινωνία και μέρα με την μέρα αλλάζουμε ρυθμούς στη χρόνια στασιμότητα επιλύοντας τεράστια ζητήματα. Καυτές πατάτες που κληρονομήσαμε, αλλά δεν τις αφήσαμε για τον επόμενο…
Είμαι πραγματικά συγκινημένος και ευτυχής που τελειώνει επιτυχώς αυτή η προσπάθεια και ευχαριστώ όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί μας. Το αποτέλεσμα μας χαροποιεί όλους», κατέληξε ο Κώστας Λύρος.

Τι προβλέπει το έργο

Το έργο, είναι συνολικού προϋπολογισμού 9.834.933,51 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το  Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και αφορά στην ανάπλαση της κύριας συλλεκτήριας οδού της πόλης του Μεσολογγίου σε μήκος 4,14 χλμ από το σηματοδοτούμενο κόμβο συμβολής της με την Ν.Ε.Ο 05 ανατολικά μέχρι τη θέση του 2ου Λυκείου Δυτικά. Φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου.

Στο έργο προβλέπονται αναλυτικότερα, οι εξής παρεμβάσεις:

– Στο πρώτο περιαστικό τμήμα το οδόστρωμα διαμορφώνεται με κατάστρωμα κυκλοφορίας 8 μ, τέσσερις κύριους ισόπεδους κόμβους και κατασκευή πεζοδρομίων εκατέρωθεν της οδού πλάτους μεγαλύτερου του 1,5 μ, σήμανση, ασφάλιση, φύτευση και ηλεκτροφωτισμός.
Για την αποχέτευση του καταστρώματος και των παράπλευρων επιφανειών προβλέπεται η κατασκευή κύριου αγωγού αποχέτευσης ομβρίων με φρεάτια υδροσυλλογής και διατήρηση της υφιστάμενης διάταξης αποστράγγισης των ανάντι ομβρίων.

– Στο δεύτερο αστικό τμήμα από το Νοσοκομείο μέχρι το 2ο Λύκειο το κατάστρωμα κυκλοφορίας διαμορφώνεται με πλάτος 7,5μ και κατ’ εξαίρεση σε τμήμα στενών συνθηκών από το Νοσοκομείο μέχρι την Ιστορική Πύλη σε πλάτος 6,5μ. Εκατέρωθεν κατά θέσεις προβλέπεται παράλληλη στάθμευση με εσοχές. Διαβάσεις πεζών εφαρμόζονται σε κρίσιμες θέσεις με έμφαση στην ασφαλή διέλευση μαθητών και άλλων ευάλωτων ομάδων με κατάλληλη προειδοποίηση σήμανσης και ενεργητικών μέτρων (κυβόλιθοι χωρίς υπερύψωση επί του οδοστρώματος). Η αρχιτεκτονική ανάπλαση των παράπλευρων επιφανειών (πεζοδρόμια – νησίδες – πλατείες) αποτελεί στοιχείο σημαντικής αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος με έμφαση στην ήπια μετακίνηση. Φύτευση – αστικός εξοπλισμός – ηλεκτροφωτισμός και επιστρώσεις αποτελούν τα κύρια στοιχεία της ανάπλασης.

• Προβλέπεται η διαμόρφωση δύο κυκλικών κόμβων στο Νοσοκομείο και τη συλλεκτήρια οδό Δαμασκηνού (έναντι ΑΒ Βασιλόπουλου και ΔΕΗ) για τη βέλτιστη ανάδειξη της περιοχής και βελτίωσης της κυκλοφορίας.

• Στη περιοχή της Ιστορικής Πύλης και του Τείχους γίνονται παρεμβάσεις ανάδειξης – ανάπλασης συμβατές με τα ιστορικά χαρακτηριστικά της περιοχής και σε συναρμογή με τις υλοποιημένες.

• Τμήμα αμφίδρομου ποδηλατοδρόμου προβλέπεται παρά το αριστερό πεζοδρόμιο από την οδό Δαμασκηνού μέχρι την Ιστορική Πύλη.