29dfeatureimage

Aντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην πόλη του Μεσολογγίου

Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

12-10-2022

Η σημερινή ημέρα  προστέθηκε στις σημαντικές ημερομηνίες των τελευταίων ετών για το Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, καθώς ξεκίνησαν επίσημα οι εργασίες για το  μεγάλο έργο της  αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της πόλης.

Ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος, επιβλέποντας την έναρξη των εργασιών  στην συνοικία Αλμυράκι,  παρουσία υπηρεσιακών στελεχών δήλωσε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος διότι η στοχευμένη στρατηγική ,να θέσουμε σε προτεραιότητα ζητήματα κρίσιμων υποδομών ποιότητας ζωής και ανάπτυξης δεν είναι μόνο στόχευση. Γίνεται έργο!

Η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, το εμβληματικότερο  έργο των τελευταίων δεκαετιών για την πόλη του Μεσολογγίου είναι γεγονός!

Μεθοδικά και συντονισμένα βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής  των δημοτών μας, δημιουργώντας σύγχρονες υποδομές, για τη δημόσια υγεία, για την εξοικονόμηση πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ένα έργο για το οποίο κόπιασα πραγματικά πολύ και το οποίο πάντα πίστευα πως αποτελούσε προτεραιότητα για την πόλη. Δεν γίνεται ο Δήμος μας να βρέχεται παντού από νερό, να έχει πλούσια αποθέματα υδάτων  και να στερείται το νερό, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα!

Το έργο της ύδρευσης με την συνακόλουθη εξοικονόμηση υδάτινων πόρων συνιστά μια έμπρακτη πράξη φροντίδας και μέριμνας εναρμονισμένη με το πνεύμα των καιρών και την λογική της προστασίας του περιβάλλοντος, που δοκιμάζεται από την ραγδαία επιδεινωμένη κλιματική αλλαγή, μια ουσιαστική πράξη διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και την βιωσιμότητα της ακανθώδους υπηρεσίας της ΔΕΥΑΜ που η δημοτική αρχή παλεύει απ’ την αρχή της θητείας της να κρατήσει όρθια παρά τα δυσβάσταχτα χρέη.

Το έργο αυτό θα ωφελήσει  άμεσα κάθε νοικοκυριό, θα μειώσει το κόστος της παρεχόμενης υπηρεσίας προς όφελος της τσέπης των καταναλωτών και συνάμα  αποτελεί μια αναγκαία, σοβαρή υποδομή ικανή να εξυπηρετήσει τον τόπο μας για πολλές δεκαετίας, αφήνοντας έτσι μια αναμφισβήτητα σπουδαία παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές και στην πορεία εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης  του τόπου» κατέληξε ο Κώστας Λύρος  και ευχαρίστησε την Περιφέρεια,  τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, τη διοίκηση και το στελεχιακό δυναμικό της ΔΕΥΑΜ καθώς και όλους όσους συνέδραμαν για να ξεκινήσει το έργο.

Στις εργασίες του μεγάλου αυτού έργου,  προϋπολογισμού 6,7 εκ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας. προβλέπεται η ολική αντικατάσταση και περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων του συστήματος υδροδότησης του Μεσολογγίου, με την απομάκρυνση των αμιαντοσωλήνων που αποδεδειγμένα συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, για την επαρκή ποσότητα του νερού που χρειάζεται η πόλη προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση.

Παράλληλα το έργο αναμένεται να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα υδροδότησης στο Μεσολόγγι αλλά και να ενισχύσει τις προσπάθειες για την διάσωση της ΔΕΥΑΜ,  διότι μεταξύ άλλων θα αντιμετωπιστούν διαρροές και παράνομες συνδέσεις μειώνοντας έτσι το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης.

Ειδικότερα, προβλέπεται η  κατασκευή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης 81.610 μέτρων καθώς και κατασκευή ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου ρύθμισης της πίεσης του δικτύου με DATA LOGER.

Ο Δήμος μας και το Μεσολόγγι με βήματα σταθερά και υπεύθυνα υλοποιεί τις μεγάλες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την πορεία του.


Ανεξάρτητος δημοτικός συνδυασμός Ι.Π. Μεσολογγίου
“Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών”
info@olgadaskali-ischirosdimos.gr

10-9-2022

Ακούσαμε στην ανακοίνωση του Δημάρχου, ότι ξεκινάει το έργο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στην πόλη του Μεσολογγίου.
Ένα έργο σίγουρα αναγκαίο, τόσο για την ποιότητα του νερού όσο και για την ελαχιστοποίηση των μεγάλων απωλειών από το πεπαλαιωμένο δίκτυο.
Η ποιότητα του νερού που πίνουμε συμβάλλει άμεσα και στην υγεία μας.

Η ανάγκη ποιοτικής μεταφοράς του νερού στην πόλη με αλλαγή του δικτύου ύδρευσης, έχει διαπιστωθεί από το 1997 όταν και έγινε η πρώτη αίτηση της ΔΕΥΑΜ για αντικατάσταση των σωλήνων. Το 2005-2006 ξεκίνησε και εκπονήθηκε μελέτη για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης στην οποία περιλαμβάνεται και η αλλαγή του δικτύου, ενώ τα έτη 2016-2017 και 2019-2020 γίνονται εκ νέου ενέργειες για την χρηματοδότησή του.
Το 2021 αποφασίζεται η χρηματοδότηση του έργου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014-2020 και έτσι φτάνουμε στο 2022, που υπογράφεται η σύμβαση για να ξεκινήσει το έργο με προϋπολογισμό 6.5 εκατομμύρια ευρώ και συνολική προθεσμία εκτέλεσης 2 χρόνια από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Μαζί με τα εν λόγω έργα, για των οποίων τις λεπτομέρειες μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΙΠ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ – Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, χρειάζεται να δρομολογηθούν παράλληλα, πέρασμα καλωδίων ή σωλήνων για καλώδια, ώστε να μην χρειαστεί να ξανασκάψουμε τους δρόμους.
Έπειτα, η δημοτική αρχή πρέπει στο τεχνικό πρόγραμμα του 2023 να εντάξει συνοδό έργο οδοποιίας ώστε στα σημεία που θα γίνουν εκσκαφές για την αλλαγή των αγωγών, να γίνεται ασφαλτόστρωση σε όλο το οδόστρωμα και όχι μπάλωμα στον εκάστοτε δρόμο.
Έτσι, παράλληλα με το νέο δίκτυο ύδρευσης θα έχουμε ασφαλτοστρώσει και ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης.

Εξίσου σημαντικό για την εξασφάλιση ποιοτικής μεταφοράς νερού είναι να διεκδικήσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση για τα έργα που θα γίνουν στον Εύηνο ώστε να πετύχουμε:
α) Αλλαγή της δεξαμενής συλλογής νερού (η υπάρχουσα είναι μικρή),
β) Να αντικατασταθεί ο 12 χλμ αγωγός που συνδέει το δίκτυο με τη δεξαμενή (χαλυβδοσωλήνας), διότι είναι στρωμένος με πίσσα η οποία αποκολλάται
γ) Να αντικατασταθούν και οι σωλήνες των γεωτρήσεων.

Τα έργα που θα γίνουν στον Εύηνο για την αποκατάσταση της γέφυρας επηρεάζουν την υδροδότηση του Δήμου Μεσολογγίου. Αντλούν χρηματοδότηση από τα προβλεπόμενα αντιπλημμυρικά έργα. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διεκδικήσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση ώστε τα έργα υδροδότησης να γίνουν ολοκληρωμένα και σωστά και να μην γίνουν περικοπές στα αντιπλημμυρικά έργα.

Αντίστοιχα έργα, οφείλεται να δρομολογηθούν και στις Δημοτικές ενότητες Αιτωλικού και Οινιαδών.

Η δημοτική αρχή να συγκαλέσει δημοτικό συμβούλιο ενημερώνοντας εκτενώς για το έργο και τον τρόπο υλοποίησης, τους πολίτες.


Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

Ενα από τα μεγαλύτερα έργα των τελευταίων δεκαετιών για την πόλη του Μεσολογγίου, παίρνει πλέον το δρόμο της υλοποίησης.

Πρόκειται για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην πόλη του Μεσολογγίου, προϋπολογισμού 6,7 εκ. ευρώ και το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας.

Με το έργο αυτό θα αντικατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης σε ολόκληρη την πόλη και θ’ απομακρυνθούν οι αμιαντοσωλήνες, με ότι αυτό σημαίνει για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Επιπροσθέτως θα λυθούν χρόνια προβλήματα υδροδότησης στο Μεσολόγγι και κυρίως γίνεται ένα ακόμη βήμα για τη διάσωση της ΔΕΥΑΜ, διότι μεταξύ άλλων θα αντιμετωπιστούν διαρροές και παράνομες συνδέσεις μειώνοντας έτσι το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης.

Ειδικότερα, προβλέπεται η κατασκευή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης 81.610 μέτρων καθώς και κατασκευή ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου ρύθμισης της πίεσης του δικτύου με DATA LOGER.

Ο Δήμαρχος του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, σήμερα, 8/9/2022, μετά την υπογραφή της σύμβασης εκτέλεσης του έργου και φανερά ικανοποιημένος δήλωσε: «Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα. Υπογράψαμε την σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο του έργου της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στο Μεσολόγγι. Έργο αξίας 7.000.000. Ένα έργο που το πίστεψα και το πάλεψα προσωπικά πολύ. Όταν όλοι το έβλεπαν μακρινό και αδύνατο. Ένα έργο τεράστιας σημασίας για την υγεία μας, για το περιβάλλον, για την εξοικονόμηση πόρων, για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΥΑΜ. Τολμώ να πω πως είναι το πιο εμβληματικό έργο των τελευταίων δεκαετιών. Σε λίγο χρόνο από σήμερα θα απολαμβάνουμε όλοι άφθονο και καθαρό νερό. Χωρίς ζημιές, χωρίς προβλήματα. Ετούτη η δημοτική αρχή βάζει στόχους υψηλούς και τους πετυχαίνει! Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους μηχανικούς των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας, τη διοίκηση και το στελεχιακό δυναμικό της ΔΕΥΑΜ και όλους όσους συνέδραμαν για να ξεκινήσει το έργο. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ανταπόκριση και την καλή συνεργασία»