herosgarden

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών του Μεσολογγίου

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών: Όπως αγώνας παλαιμάχων Βραδυποριακός – Ταλαιπωριακός …

Πολλά και βαρύγδουπα είδαμε, ακούσαμε και διαβάσαμε από το μήνυμα του Δημάρχου του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Λύρου, για τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών που έχει στόχο το ιστορικό κέντρο Ι.Π. Μεσολογγίου και την πρόταση ενοποίησης σε κοινό σύνολο του Κήπου των Ηρώων, του παλιού Νοσοκομείου και χώρου πρασίνου απέναντι, του πρώην στρατοπέδου που στεγάζεται η ΔΕΥΑΜ και του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου.

Η ανακολουθία και η συνεχιζόμενη “επεξεργασία” των δημοτών και όχι μόνο, δεν έχει τέλος ούτε προηγούμενο. Στοιχεία αερολογίας, παραγοντισμού και ανέξοδου εντυπωσιασμού, στην ημερήσια διάταξη. Να ξεκαθαρίσομε εξ αρχής:

1. Ένας Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών, δεν έχει καν σχέση με μια αρχιτεκτονική οριστική μελέτη που απαιτείται για το συγκεκριμένο χώρο και ότι δεν προβλέπεται η ανάθεση στον βραβευμένο μελετητή της περαιτέρω επεξεργασίας της μελέτης του έργου (ΦΕΚ τ. Β΄, αρ. φύλλου 1427/16-6-2011).

2. Μέχρι σήμερα (Οκτώβριο 2022) δεν έχει προχωρήσει η αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης (τοπογραφική και φωτογραφική περιοχής μελέτης, διασαφήνιση ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ιστορική έρευνα και ταυτοχρονική ανάλυση).

3. Δεν γνωρίζουμε τι προτάσεις έχουν υποβληθεί στο ελλιπέστατο ερωτηματολόγιο που είχε καταρτιστεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.

4. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα από τον 6/2021 μέχρι τον 12/2021 του έπρεπε να είχε λήξει η διαδικασία της Α΄ φάσης, ώστε να υπάρχει αξιολόγηση αποτελεσμάτων και προκαταρκτική εξειδίκευση master plan και οδικός χάρτης. Και εδώ όχι μόνο μετεξεταστέοι αλλά στην ίδια τάξη. Και μιλάμε για προμελέτη βέβαια.

5. Η Β΄ φάση πρέπει να ολοκληρωθεί από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι και τον Απρίλιο του 2026! Δεν τα λέμε εμείς αυτά, εσείς τα λέτε.

Με βάση τα παραπάνω, για μια ακόμη φορά, κινείστε με όρους επικοινωνιακούς, έχοντας πλήρη τρικυμία εν κρανίω. Τα ερωτήματα, που και στο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε θέσει, παραμένουν αναπάντητα:

– Γιατί Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών με το ευτελές ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000,00) ευρώ (Α΄, Β΄ και Γ΄ βραβείο) και όχι προκαταρκτική και οριστική αρχιτεκτονική μελέτη του χώρου;

– Έχετε απευθυνθεί στους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Άμυνας, Υπουργείο Πολιτισμού) και ποια είναι η άποψή τους; Θα τους αγνοήσετε καθότι έχουν καθοριστικό λόγο και αρμοδιότητα όταν δεν έχετε πυξίδα για το που το πάτε;

– Έχετε υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης για την οριστική μελέτη του έργου, η οποία θα απαιτήσει τουλάχιστον 150.000 ευρώ. Αν ναι, που και πότε; Αλλά πώς να έχετε υποβάλλει, αφού δεν υπάρχει σχετικός προϋπολογισμός του έργου;

Προφανώς και δεν αναμένουμε ουσιαστικές απαντήσεις, γιατί δεν έχετε, και επειδή ενδεχομένως να προσάψετε κατηγορίες ότι δεν επιθυμούμε ανάπτυξη και ανάδειξη της συγκεκριμένης περιοχής, αποστέλλουμε συνημμένα τους δικούς σας σχεδιασμούς, για να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα.

Τέλος, μπορείτε να μας ενημερώσετε, τι συμβαίνει με την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Υπουργείο Πολιτισμού για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση του Κήπου των Ηρώων στην Ι.Π. Μεσολογγίου» προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, που υπογράψατε πέρυσι… “επιταχυντές” της ανάπτυξης;

Και μια τελευταία πρόταση: Διοργανώστε έναν αγώνα παλαιμάχων Βραδυποριακός – Ταλαιπωριακός, θα έχει ενδιαφέρον…

Συνημμένα:
α) Χρονοδιάγραμμα έργου
β) ΦΕΚ αρχιτεκτονικού διαγωνισμού απονομής βραβείων.

https://www.sendspace.com/file/jh94jn

10-10-2022

Πάνος Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου – «Συμμαχία για το μέλλον»