paleros6

Έγκριση χωροθέτησης της Μαρίνας Παλαίρου

Τα αναπτυξιακά έργα από τη Δημοτική αρχή συνεχίζονται. Έργα , που στοχεύουν στην ανάδειξη του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας σε κοιτίδα οικονομικής, πολιτισμικής και κοινωνικής ανάπτυξης, καθώς και σε τουριστικό πόλο έλξης.

Σειρά αυτή τη φορά έχει η «Έγκριση γενικού σχεδιασμού της Μαρίνας Παλαίρου του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας». Έχει ήδη ολοκληρωθεί με επιτυχία η χωροθέτηση της μαρίνας, στα πλαίσια τουΝ.2160/93.Επιπροσθέτως, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 598/Δ/21.09.2022το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.),αφού είχε προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη του ΣΤΕ.

Η δημοσίευση του Π.Δ. αποτελεί, την πρώτη επιτυχία στη μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια να δημιουργηθεί μια σύγχρονη μαρίνα στην Πάλαιρο. Σήμερα δύο μαρίνες σε όλη την Ελλάδα έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες, που απαιτούνται και είναι αυτή της Παλαίρου και αυτή της Σαντορίνης .Πρόκειται για ένα πολυσήμαντο έργο υποδομής, το οποίο αναμένεται να δώσει τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού με σκάφη αναψυχής, να αναβαθμίσει θεαματικά το τουριστικό προϊόν και να συμβάλει τα μέγιστα στη βιώσιμη ανάπτυξη της Παλαίρου και του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής με εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας , αλλά και την αύξηση των εισοδημάτων των Δημοτών,που ασχολούνται με συναφή επαγγέλματα με τον τουρισμό , καθώς και των επιχειρήσεων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της Μαρίνας Παλαίρου, η οποία θα είναι μία από τις μεγαλύτερες μαρίνες της Χώρας, έχουν ως εξής:

Θαλάσσια ζώνη συνολικής επιφάνειας 164 στρεμμάτων, με δυναμικότητα 400 θέσεων ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής μήκους έως 50m και επιπλέον εποχιακές θέσεις για ακόμη μεγαλύτερα σκάφη.

Χερσαία ζώνη συνολικής επιφάνειας 34 στρεμμάτων, με μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση 6.500m2. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις στη χερσαία ζώνη περιλαμβάνουν κτίριο διοίκησης, πύργο ελέγχου, καταστήματα ναυτιλιακών ειδών, supermarket, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους υγιεινής, γραφεία, εστιατόρια, αναψυκτήρια, εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχείο, κατοικίες, χώρος χερσαίας απόθεσης σκαφών με υπόστεγο διαμορφωμένες υπαίθριες εγκαταστάσεις, πεζοδρόμους, χώρους στάθμευσης και χώρους πρασίνου.

Θα ήταν άδικο , να μην ευχαριστήσουμε όσους βοήθησαν για να φτάσουμε στην υπογραφή του Φ.Ε.Κ. Αρχικά, τους Υπουργούς Έλενα Κουντουρά, Στέργιο Πιτσιόρλα, Θάνο Μωραίτη , Χάρη Θεοχάρη ,Νικόλαο Ταγαρά , Λίνα Μενδώνη , Βασίλειο Κικίλια , καθώς και τους πρώην και νυν συνεργάτες μου(2014-2019),(2019-2022) ,στις Υπηρεσίες του Δήμου μας .Επιπροσθέτως, τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη , τον χωριανό δικηγόρο εν Αθήναι Ευάγγελο Πετρόπουλο και την εταιρία MARNETA. T.E. Τέλος ,τον Τοπικό μας βουλευτή κ. Κώστα Καραγκούνη για τις ατελείωτες ημέρες και ώρες που αφιερώσαμε για την επίτευξη του στόχου μας.

Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας


Πριν από τις εκλογές του 2019 είχα και προσωπικά δεσμευτεί για περισσότερες και καλύτερες δουλειές για τον νομό μας. Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να απαντήσουμε στο τεράστιο πρόβλημα που μαστίζει την νεολαία μας δηλαδή την ανεργία. Ένα πρόβλημα που αναγκάζει τα παιδιά μας να ξενιτευτούν για ένα καλύτερο αύριο. Το αύριο φίλες και φίλοι δεν είναι εκτός Ελλάδος. Το αύριο είναι η ίδια η χώρα μας και ο ευλογημένος τόπος μας. Και η Αιτωλοακαρνανία έχει τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε νομό πρότυπο και σε δουλειές και σε ανάπτυξη.

Σήμερα είμαι στην εξαιρετικά ευτυχή θέση να ανακοινώσω την Έγκριση του γενικού σχεδιασμού της Μαρίνας Παλαίρου του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας». Έχει ήδη ολοκληρωθεί με επιτυχία η χωροθέτηση της μαρίνας, στα πλαίσια του Ν.2160/93. Επιπροσθέτως, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 598/Δ/21.09.2022 το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.), αφού είχε προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη του ΣΤΕ. Για να γίνει αντιληπτό το πόσο σημαντικό έργο επιτυγχάνεται για το νομό, σήμερα μόνο δύο μαρίνες σε όλη την Ελλάδα έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες, που απαιτούνται, και αυτές είναι η μαρίνα της Παλαίρου και η μαρίνα της Σαντορίνης.

Περιττό να αναφέρω τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Θέσεις ποιοτικές που θα δώσουν διέξοδο σε πολλά παιδιά όλου του νομού να βρουν δουλειά.

Να δώσω συγχαρητήρια στον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας και βεβαίως στον δήμαρχο Γιώργο Αποστολάκη που έφερε εις πέρας αυτό το πολύ σημαντικό έργο αλλά και σε όλους όσους στο παρελθόν συνέβαλαν καθοριστικά για την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Θέλω επίσης να δώσω συγχαρητήρια στα συναρμόδια υπουργεία όπως το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Πολιτισμού και συνολικά στην Κυβέρνηση για την αμέριστη συμπαράσταση.

Θέλω τέλος να ξεκαθαρίσω το εξής. Η μαρίνα της Παλαίρου είναι το πρώτο βήμα. Έπονται πολλά ακόμα σε όλο τον νομό, τα οποία θα ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Θέλω προσωπικά να τιμήσω την προεκλογική μου δέσμευση. Ώρα για πράξεις.

Κώστας Καραγκούνης, Βουλευτής Αιτωλόακαρνανίας