olives5

Η τιμή της ελιάς Αγρινίου

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι παραγωγοί της πράσινης επιτραπέζιας ελιάς στο Καινούργιο Αγρινίου. Ειδικότερα με ψήφισμα που εξέδωσαν από κοινού η Δημοτική Κοινότητα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός και ο Αγροτικός Σύλλογος της περιοχής αναφέρονται στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν (απουσία εργατικών χεριών, έλλειψη αρδευτικών έργων, κακή αγροτική οδοποιία) και επικεντρώνονται στις χαμηλές τιμές που διαμορφώνονται φέτος οι οποίες σε συνδυασμό με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής (αύξηση τιμής πετρελαίου, λιπασμάτων και γενικά αγροτικών εφοδίων) καθιστούν σχεδόν αδύνατη την επιβίωσή τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα για τη στήριξη συνολικά του αγροτικού κόσμου, ιδίως στην κατεύθυνση μείωσης του κόστους παραγωγής. Ειδικότερα, η επιτραπέζια ελιά Αγρινίου, ένα ιδιαίτερα ποιοτικό προϊόν το οποίο αποτελεί το βασικό μέσο βιοπορισμού για πολλούς κατοίκους της περιοχής πρέπει να στηριχθεί με κάθε μέσο. Η πολιτεία οφείλει να παρέμβει άμεσα ώστε να διασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές εισόδημα στους καλλιεργητές. Ταυτόχρονα πρέπει να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της επιτραπέζιας πράσινης ελιάς που παράγεται στην περιοχή στην Αιτωλοακαρνανίας, την ενδυνάμωση της ποιότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της στην αγορά.

Ο πρωτογενής τομέας είναι η μεγάλη δύναμη της Αιτωλοακαρνανίας. Ο νόμος διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους, εξαιρετική γεωμορφολογία και παράγει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Χρέος όλων μας να στηρίξουμε τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο και ιδίως τους νέους παραγωγούς. Χρέος όλων μας να αναδείξουμε την Αιτωλοακαρνανία σε πρότυπο κέντρο του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Γρηγόρης Θεοδωράκης


Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, κατόπιν της κατάθεσης Αναφοράς προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία αφορά στο ψήφισμα Φορέων Τριχωνίδας για τη συγκομιδή πράσινης ελιάς Αγρινίου.

«Οι τιμές  που δίνουν έμποροι, μεταποιητές και εξαγωγείς στο άνοιγμα της σεζόν βρίσκονται πολύ κάτω του κόστους παραγωγής τους, καθιστώντας την καλλιέργεια μη – βιώσιμη», υπογράμμισε. «Το κόστος παραγωγής της πράσινης επιτραπέζιας ελιάς (ιδιαίτερα στο Αγρίνιο, που είναι πρωτοπόρος στον όγκο παραγωγής) ανέρχεται στα 0,70 ευρώ το κιλό, ενώ τα εργοστάσια μεταποίησης ελιάς επιβάλλουν τιμή αγοράς του προϊόντος κατά μέσο όρο τα 0,50 – 0,60 ευρώ το κιλό», τόνισε ο κ. Μωραΐτης.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για μια ακόμη φορά, ως Πόντιος Πιλάτος, νίπτει τας χείρας της και ακολουθεί πιστά το ρόλο του κομπάρσου», είπε ο βουλευτής, κλείνοντας τη δήλωσή του λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα οι ελαιοπαραγωγοί να στηριχθούν ουσιαστικά, χωρίς καθυστερήσεις και ημίμετρα».

Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Εξευτελιστικές είναι οι τιμές για τις στρογγυλές ελιές του Αγρινίου που βγήκαν στην αγορά, καθώς κινούνται κάτω από το κόστος παραγωγής. Με το επιχείρημα ότι ο καρπός είναι περισσότερος και οι εληές πιο ψιλές, οι έμποροι, κινούμενοι en bloc, κρατούν καθηλωμένες τις τιμές έως τα 50 λεπτά το κιλό. Την ίδια ώρα, ο ορίζοντας είναι σκοτεινός και για τις εληές Καλαμών και, αν αυτή η τάση δεν αντιστραφεί, το πλήγμα για το εισόδημα των αγροτών θα είναι ανεπανόρθωτο, σε μία εποχή ενεργειακής κρίσης και εκτόξευσης του κόστους των εφοδίων.

Μήπως το υπουργείο θα έπρεπε να διερευνήσει την περίπτωση εναρμονισμένων πρακτικών και να κινητοποιήσει όσα μέσα πίεσης και ελέγχων διαθέτει;

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας