health

Γραφείο του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά στο Μεσολόγγι

Συνάντηση είχε χθες ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης με τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, σχετικά με όσα έχουν δει το φως ης δημοσιότητας για τον ΕΟΠΥΥ Αγρινίου το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Καραγκούνης εξήγησε στον Υπουργό Υγείας την αναγκαιότητα της ύπαρξης του Φαρμακείου για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους αλλά και των διοικητικών υπηρεσιών του Αποκεντρωμένου Γραφείου του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο. Επεσήμανε, δε, την αναστάτωση και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής που θα προκληθεί στην μεγάλη πλειοψηφία εξαιρετικά ευπαθών συμπολιτών μας από μια απόφαση κλεισίματος των συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης διαβεβαίωσε τον κ. Καραγκούνη ότι θα αξιολογηθούν από την αρχή και με κατανόηση όλα τα δεδομένα που αφορούν στο πλήθος των συμπολιτών μας που εξυπηρετούνται από τον ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο, στον αριθμό των συνταγών που γράφονται, στα αιτήματα που υποβάλλονται αλλά και στις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες ενός πολύ μεγάλου νομού όπως η Αιτωλοακαρνανία, σε σχέση με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την λειτουργία του θεσμού.

Μετά από την συνάντηση, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Καραγκούνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να καθησυχάσω όλους τους πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα συμπολίτες μου, οι οποίοι εξυπηρετούνται από το σημερινό γραφείο του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο ότι δεν θα διαταραχθεί σε καμία περίπτωση η ποιότητα ζωής τους και δεν θα υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες από το Κράτος υπηρεσίες για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή καθημερινότητά τους.
Να είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση άκουσε την αγωνία τους και θα διασφαλίσει ότι δεν θα υποστούν καμία ταλαιπωρία καθώς το γραφείο του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο θα συνεχίσει να τους εξυπηρετεί. Άλλωστε, δίνουν μεγάλο αγώνα ως καρκινοπαθείς, αιμοκαθαρόμενοι, νεφροπαθείς, ρευματοπαθείς, έχοντες σκλήρυνση κατά πλάκας ή ΑμεΑ, που όλοι εμείς οι υπόλοιποι τους χρωστάμε την, όσο το δυνατόν, καλύτερη φροντίδα Υγείας».

Κώστας Καραγκούνης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Η μετάβαση από την πανδημία στην κανονικότητα μας προσγείωσε απότομα στην καθημερινότητα, αλλά κυρίως στα τοπικά προβλήματα που δεν έχουν τέλος.
Η αποδυνάμωση της πόλης μας, για την οποία δεν υπάρχει κανένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης από το κράτος, παρά μόνο μαρασμός, ξηλώνοντας οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει την τοπική οικονομία, όπως η κατάργηση τριών Πανεπιστημιακών Τμημάτων, έχει και συνέχεια.

Η κατάργηση του Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο και η μεταφορά αυτού στο Μεσολόγγι φέρει ένα διόλου ευκαταφρόνητο κοινωνικό κόστος που το επωμίζονται συνάνθρωποί μας με σοβαρές αναπηρίες (νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι και άλλοι με χρόνιες σοβαρές παθήσεις).
Μάλλον μπέρδεψαν τα φάρμακα με τις ηλεκτρονικές αγορές. Ξεχνάνε ότι αφορά ανθρώπινες ζωές και όχι εμπορεύματα. Είναι απαράδεκτο να γίνονται περικοπές σε τομείς που αφορούν την δημόσια υγεία και να τις επικροτούμε σαν άσκοπη σπατάλη κρατικών πόρων.

Εκτιμούμε ότι κάπου έχουν χαθεί στην μετάφραση και βάζουν λάθος προτεραιότητες. Συγνώμη, πρόκειται για ειδικές κατηγορίες ασθενών… το έχουμε καταλάβει; Μιλάμε για 600 συνολικά χρόνια πάσχοντες, που εξυπηρετούνται από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο.
Που είναι η αρχή του κοινωνικού κράτους που αποτελεί την βασική σταθερή του Δημοκρατικού πολιτεύματος; Τι έχει άραγε αξία;

Σαν κοινωνία έχουμε φτάσει στο σημείο που δεν θέλουμε πια μόνο να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα, θέλουμε να πεθάνει ο ίδιος ο γείτονας, έτσι καταντήσαμε.
Όλα έχουν εξευτελιστεί και εμείς ακόμη ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο, αλλά κάθε μέρα καταλαβαίνουμε ότι δεν θα γίνει σχεδόν τίποτα. Το λάθος που κάνουμε είναι ότι μένουμε στα προβλήματα προσκολλημένοι, βρίσκουμε πρόβλημα στο πρόβλημα και όχι λύση στο πρόβλημα.

Τουλάχιστον, αφού δεν μπορούμε όλοι μαζί να παλέψουμε για το μέλλον μας, ας κάνουμε την διαφορά και ας προσπαθήσουμε να γίνουμε κάθε μέρα καλύτεροι, μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας μήπως και γίνει από εκεί η αρχή ελπίζοντας ότι θα ξυπνήσουμε από τον λήθαργο.

Ένωση επαγγελματιών εστίασης αναψυχής ψυχαγωγίας Αγρινίου


Τι μας έταξαν, ανάμεσα στα άλλα, τα καλύτερα βιογραφικά της χώρας;
«Λιγότερο και ποιοτικότερο κράτος», είπαν. «Ηλεκτρονική διακυβέρνηση», υποσχέθηκαν. «Πάταξη της γραφειοκρατίας για ταχύτητα και ευκολία στη ζωή μας», υποστήριξαν. Αντί γι’ αυτά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με  όλη την παθογένεια και την βαρβαρότητα αυτού του κράτους απέναντι στους πολίτες του.

Ας μην αναφερθούμε στην χαρακτηριστική εγκατάλειψη του τόπου μας, στην προκλητική τους αδιαφορία για όλα τα ανοιχτά μεγάλα και διαχρονικά ζητήματα του Δήμου μας. Ούτε ένα ευρώ, κατά δήλωση του «δικού τους» πολιτικά Δημάρχου Αγρινίου, δεν έχει πέσει στην πόλη μας από το κωδικό των δημόσιων επενδύσεων για οποιοδήποτε έργο εδώ και δεκαετίες.

Όμως ακόμη και αυτά τα ελάχιστα, που απαιτούσαν απλές διοικητικές πράξεις, δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μεταφορά του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για τα κτίρια του καπνικού σταθμού από το κεντρικό κράτος στο Δήμο, προκειμένου να σωθούν και να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας. Με υπουργό μάλιστα Αγροτικής ανάπτυξης Αιτωλοακαρνάνα.

Όμως, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο τι δεν έχουν κάνει. Γιγαντώνεται ακόμα περισσότερο και απ’ αυτό που έκαναν, οξύνοντας ακόμη περισσότερο τη καθημερινότητα μας.
Από τα λουκέτα σε εξαιρετικά πανεπιστημιακά τμήματα, τη μεταφορά τους στην Πάτρα, τον αποκλεισμό όλων των ανασφάλιστων συμπολιτών μας από τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, μέχρι τους προσωπικούς ιδιώτες ιατρούς, και ένα σωρό άλλες πρωτοβουλίες, που συμπληρώνουν έναν ατέλειωτο κατάλογος από ήττες.
Και η γραφειοκρατία τους καλά κρατεί.

Τελευταία απόφαση τους μια ακόμα κοινωνικά ανάλγητη επιλογή τους. Κλείνουν το παράρτημα του ΕΟΠΠΥ στο Αγρίνιο, μεταφέροντας εκατοντάδες συμπολίτες μας κάμποσα χιλιόμετρα μακριά από την οικία τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα φάρμακα τους, καθώς και όλα εκείνα που χρειάζονται για να βελτιώσουν λίγο τον «Γολγοθά» τους.

Αντί να φροντίσουν να βελτιωθεί η ζωή αυτών των ανθρώπων με έξυπνες λύσεις, για παράδειγμα άυλη συνταγογράφηση και αποστολή των φαρμάκων στο σπίτι των ασθενών με courier, εξακολουθούν να συντηρούν γραφειοκρατικές διαδικασίες, μειώνοντας ταυτόχρονα τις ελάχιστες δομές που υπάρχουν.

Ίσως να είναι μια καλή ευκαιρία να τους επιστρέψουμε και εμείς πίσω τα μπιλιετάκια με τους «λογαριασμούς», που καλούμαστε κάθε φορά να πληρώσουμε, ως μη αναγνωρίσιμους από εμάς.
Στο χέρι μας είναι.
Τις πολιτικές τους διευθύνσεις, άλλωστε, τις γνωρίζουμε.

Δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Ανυπότακτο Αγρίνιο’


Δυστυχώς, η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας με τα περισσότερα φαρμακεία, διαγνωστικά και μικροβιολογικά κέντρα και με ιδιωτική κλινική, θα μείνει άνευ υπηρεσιών και γραφείων ΕΟΠΠΥ.

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ εξυπηρετούν κατα κύριο λόγο ασθενείς χρόνιων παθήσεων ή αναπηριών που κάνουν χρήση ακριβών φαρμακών με μηδενική συμμετοχή.
Ανυπολόγιστη είναι και η ταλαιπωρία για τους χρόνια πάσχοντες με σοβαρές ασθένειες προκειμένου να προμηθεύονται τα φάρμακα για την θεραπεία τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα νεφροπαθείς ή μεταμοσχευμένους. Την ίδια εξίσου ταλαιπωρία θα επωμιστούν και άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα και οι περισσότεροι έχουν ανάγκη στήριξης τρίτου προσώπου, ή άτομα που λαμβάνουν ισχυρές αντικαρκινικές θεραπείες.

Αντί να φροντίσουν να βελτιωθεί η ζωή αυτών των ανθρώπων με σύγχρονες λύσεις όπως για παράδειγμα αποστολή των φαρμάκων στο σπίτι των ασθενών με courier και άυλη συνταγογράφηση, συνεχίζουν όχι μόνο με αναχρονιστικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά ταυτόχρονα μειώνουν και τις απειροελάχιστες δομές που υπάρχουν.

Ελπίζουμε η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσουν για τη στάση τους και να ανακαλέσουν αυτήν την απαράδεκτη απόφαση για τους πολίτες.

ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας


Η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου χειροκροτεί ως άκρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι επιτέλους η κυβέρνηση της χώρας ενήργησε με σεβασμό ως προς τη θεσμική νομιμότητα αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ στην Αιτωλοακαρνανία, με την αποκλειστική λειτουργία γραφείων εξυπηρέτησης του κοινού στο διοικητικό κέντρο του νομού, δηλαδή την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Εξάλλου η διατήρηση πολλαπλών γραφείων υπηρεσιών εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας θα πρέπει πλέον να θεωρείται άσκοπη σπατάλη κρατικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, ιδιαίτερα στην εποχή ταχείας ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που διανύουμε, όπου οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται οπουδήποτε κι αν βρίσκονται με λίγα κλικ από το κινητό τους.

Η διοίκηση εκφράζει, επίσης, την ελπίδα της η παραπάνω θετική εξέλιξη να αποτελέσει εφαλτήριο ώστε να επιδεικνύεται ανάλογη ευαισθησία από τους κυβερνώντες και για άλλες υπηρεσίες που προβλέπεται θεσμικά να λειτουργούν σε διοικητικά κέντρα περιφερειακών ενοτήτων και όχι να υπολειτουργούν ή να κλείνουν, όπως είναι το πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ.


Ο βουλευτής Γιώργος Βαρεμένος, σε επικοινωνία του με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, μετέφερε το κλίμα αναστάτωσης που επικρατεί με την εξελισσόμενη κατάργηση του Γραφείου του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο. Ο κ. Πλεύρης είπε ότι υπάρχει ένα οργανόγραμμα του ΕΟΠΥΥ, το οποίο ακόμη εξετάζεται και θα ληφθούν σύντομα αποφάσεις. Η αίσθηση του κ. Βαρεμένου είναι ότι ο απόηχος των αντιδράσεων έχει φθάσει στο υπουργείο και αυτό δεν μπορεί να μην επιδράσει στην ενδεχόμενη αναστολή των ενεργειών που προκάλεσαν την αναστάτωση. Ωστόσο απαιτείται επαγρύπνηση.


Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, αφού προέβη σε κατάθεση Αναφοράς προς τον κ. Υπουργό Υγείας, αναφορικά με τη δρομολόγηση του λουκέτου στο παράρτημα του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο.

Όπως τόνισε, «μια τέτοια κίνηση είναι άδικη και παράλογη», ενώ «θα οδηγήσει σε απορρύμθιση, χάος και ταλαιπωρία, αφού οι ασθενείς και οι οικείοι τους θα πρέπει να διανύουν πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις, να ξοδεύουν χρόνο και προφανώς να επιβαρύνονται οικονομικά, για μια υπηρεσία που πρέπει να βρίσκεται και στην πόλη τους».

«Οι πολίτες γίνονται έρμαια των πολιτικών πλήρους αποψίλωσης της Δημόσιας Υγείας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, συνεχίζοντας:
«Η πεποίθησή της ότι “όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει” ολοφάνερα διατρέχει οριζόντια κάθε της πρωτοβουλία, απόφαση και νομοθέτημα».

Κλείνοντας, ανέφερε: «Το παράρτημα του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο δεν πρέπει και δε θα κλείσει!»

Η Αναφορά που κατέθεσε ο κ. Μωραΐτης αφορά στις Επιστολές:

– Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»
– Συλλόγου Νεφροπαθών Αιτωλοακαρνανίας


Με αφορμή το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που καταργεί το Γραφείο ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά δήλωσε:

Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε η φημολογία των τελευταίων μηνών και η κυβέρνηση καταργεί το Γραφείο ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο.
Πρόκειται για απαράδεκτο σχεδιασμό αφού, σύμφωνα με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, καταργείται κάθε γραφείο και κάθε υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο και δεν προβλέπεται, δε, κανένας υπάλληλος που να απασχολείται στον Οργανισμό σε κάποιο τμήμα.

Η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, το Αγρίνιο, με τα περισσότερα φαρμακεία, διαγνωστικά και μικροβιολογικά κέντρα και με ιδιωτική κλινική, είναι αδιανόητο να μην έχει υπηρεσίες ΕΟΠΥΥ.
Τεράστιο ζήτημα και συγχρόνως χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι αυτό του Φαρμακείου για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, όπου στο Αγρίνιο εξυπηρετείται η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών .
Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, δε, όπως σε όλες τις περιοχές έτσι και στο Αγρίνιο, εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τα άτομα με χρόνιες παθήσεις αλλά και όλες τις κατηγορίες αναπηρίας που κάνουν χρήση ακριβών φαρμάκων με μηδενική συμμετοχή. Οπότε, αντιλαμβάνεται κανείς τον κοινωνικό αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης.

Ανυπολόγιστη είναι και η ταλαιπωρία για τους χρόνια πάσχοντες με σοβαρές ασθένειες προκειμένου να προμηθεύονται τα φάρμακα για την θεραπεία τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα νεφροπαθείς ή μεταμοσχευμένους.
Αρκεί να ληφθεί υπόψη το τι θα υποστούν άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση τρεις φορές εβδομαδιαίως και οι περισσότεροι έχουν ανάγκη στήριξης τρίτου προσώπου, ή άτομα που λαμβάνουν ισχυρές αντικαρκινικές θεραπείες και είναι σχεδόν αδύνατον να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις.

Να σημειωθεί, δε, ότι η πλειοψηφία αυτών των ατόμων ζει με ένα αναπηρικό επίδομα μεταξύ 300 και 400 ευρώ, ενώ αρκετοί πρέπει να καταθέτουν χαρτιά διαρκώς για επιδότηση των μετακινήσεών τους ή δικαιολογητικά για τα παιδιά τους που πάσχουν π.χ. από σύνδρομο Down.
Αυτός ο αλλοπρόσαλλος κυβερνητικός σχεδιασμός για την Δημόσια Υγεία έχει κόστος για την περιοχή μας και τελικά δεν εξυπηρετεί κανέναν, παρά μόνον, ίσως, κάποιες προσωπικές επιδιώξεις.

Φτάνει πια με την αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης!
Όλοι οι πολίτες της περιοχής μας δικαιούνται να λαμβάνουν υπηρεσίες Υγείας υψηλού επιπέδου.

Καλούμε Κυβέρνηση και Υπουργείο να ακούσουν την κραυγή αγωνίας των ατόμων με σοβαρές ασθένειες κι αναπηρίες και να αναθεωρήσουν την στάση τους στο θέμα, καθώς και την δημοτική αρχή να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία που θα αποτρέψει αυτή την απαράδεκτη απόφαση για τους πολίτες της περιοχής.