29dfeatureimage

Hμέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Ιερή Πόλη Μεσολογγίου:

Στο πλαίσιο του εορτασμού τελέσθηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων των τελευταίων πολέμων (τρίγωνο) και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.

Στο μήνυμά του για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ο Δήμαρχος του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος ανέφερε:

«100 πικρά χρόνια από τότε που χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατομμύρια άνθρωποι διώχθηκαν για πάντα από τις εστίες τους.

100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.

Από τότε που ο ελληνισμός ξεριζώθηκε από τη Μικρά Ασία και τα παράλια

Η 14η Σεπτεμβρίου μας υπενθυμίζει κάθε χρόνο πως η τραγική αυτή σελίδα στην ιστορία του Ελληνισμού δεν λησμονιέται

Πρόκειται για την πιο θλιβερή επέτειο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Το πέρασμα του χρόνου δεν είναι ικανό να σβήσει τις μνήμες αλλά μόνο να ενισχύσει την ιστορική μας συνείδηση.

Και είναι χρέος όλων μας, να διατηρήσουμε ζωντανή την εθνική μας μνήμη.

Να παραδειγματιζόμαστε από το παράδειγμα των προγόνων μας οι οποίοι κατά την μετεγκατάστασή τους στη μητροπολιτική Ελλάδα ορθοπόδησαν και προόδευσαν συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού γίγνεσθαι,

Και χρέος, όλων εμάς σήμερα αυτή την Ελλάδα να την παραδώσουμε αυθεντική και αναλλοίωτη στις επόμενες γενιές για να μας παραδειγματίζει και να μας εμπνέει με αξίες, αρχές και ιδανικά».


Αγρίνιο:

c715

Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγρινίου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος.

Κατά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε το ιερό μνημόσυνο των εν Μικρά Ασία, Πόντο και Καππαδοκία αναιρεθέντων πατέρων και αδελφών ημών με τη φροντίδα του Συλλόγων Μικρασιατών Αιτωλοακαρνανίας και του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς».
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του ανέλυσε τον λόγο του Χριστού: «ὅς γάρ ἄν θέλῃ τήν ψυχήν αὐτοῦ σῷσαι, ἀπολέσῃ αὐτήν» που ακούστηκε στο σημερινό Ευαγγέλιο.

Είπε, ότι η λέξη ψυχή, στην γλώσσα της Αγίας Γραφής, δηλώνει πολλές έννοιες, ήτοι την ζωή, το πνευματικό στοιχείο της υπάρξεως του ανθρώπου, σε σχέση με το σώμα, όλον τον άνθρωπο. Στην περίπτωση αυτή δηλώνει την ζωή, ότι εκείνος που θέλει να σώσει την ζωή του πρέπει να την χάσει, ως προς τον κόσμο, δηλαδή να δοθεί στον Χριστό.
Γενικώς η ψυχή, μαζί με το σώμα αποτελούν τον όλο άνθρωπο. Ο άνθρωπος από την πρώτη στιγμή της συλλήψεώς του έχει ψυχή και ζωή.
Ο Άγιος Μάξιμος, ο Ομολογητής διδάσκει, ότι η ψυχή του ανθρώπου έχει τρεις δυνάμεις, την θρεπτική, την φανταστική – ορμητική και την λογιστική και νοητική.

Στην συνέχεια, ανέλυσε, ότι δυστυχώς στις ημέρες μας κυριαρχεί ο «μονοδιάστατος άνθρωπος», αφού οι άνθρωποι βλέπουν μόνο το σώμα και όχι την ψυχή∙ επικεντρώνονται μόνο στη λογική (λογικοκρατία) και τις αισθήσεις (αισθησιοκρατία) και όχι στον «όλο άνθρωπο». Αποβλέπουν μόνο στην επίγεια ζωή και περιθωριοποιούν την αιώνια ζωή.
Έτσι, ο «μονοδιάστατος άνθρωπος» ζει την τραγωδία στη ζωή του. Γι’ αυτό πρέπει να βλέπουμε τον «όλο άνθρωπο».

Μετά την τέλεση του ιερού μνημοσύνου για τους ανθρώπους που φονεύθηκαν και πέθαναν κατά την Μικρασιατική Καταστροφή, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε δύο πλευρές αυτού του γεγονότος.

Πρώτον, την χαρακτήρισε ως «γενοκτονία» και «εθνοκάθαρση» που έγινε σχεδόν μία δεκαετία (1913-1923) που είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Δεύτερον, εντόπισε και την θετική πλευρά της υποθέσεως, που είναι, ότι οι πρόσφυγες μετέφεραν στην Ελλάδα μια ζωντανή παράδοση που ανέδειξε αγίους και γονιμοποίησε τους κατοίκους της Ελλάδος με την Μικρασιατική παράδοση, με τους νέους αγίους και, έτσι υπήρξε ένα αντίβαρο στην εκκοσμίκευση που άρχισε να εισρέει στην Ελλάδα, μετά την συγκρότηση του νέου ελληνικού Κράτους.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών κ. Ανδριάνα Γκούρλια.

Αμέσως μετά, στο Μνημείο της Μικρασιατικής Καταστροφής που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Στη Θεία Λειτουργία και το ιερό μνημόσυνο συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Καλαντζής, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αγρινίου, ο Βουλευτής κ. Γιώργος Βαρεμένος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λάμπρος Δημητρογιάνννης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος, οι Πρόεδροι και τα μέλη των Συλλόγων Μικρασιατών και Ποντίων ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.