xytamessolonghifire1

Η επιχορήγηση για τον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου

Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

15-9-2022

Υπογράφτηκε από τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα η σχετική απόφαση για τη χρηματοδότηση του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου με το ποσό 600.000,00€, για τα έργα αποκατάστασης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου.

Ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα, ημέρα δικαίωσης ενός αγώνα που κράτησε πολλούς μήνες.

«Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη διότι με την Κυβερνητική δέσμευση που γίνεται πράξη ο Δήμος μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα απαλλαχθεί οριστικά και αμετάκλητα από έναν προβληματικό ΧΥΤΑ. Επιπροσθέτως και σε συνάρτηση με τον ευρύτερο σχεδιασμό μας και την ανακύκλωση, ο Δήμος μας πλέον εκσυγχρονίζεται και θα αποκτήσει για πρώτη φορά μια σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων

Τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, με την ίδια επιτυχία, χωρίς την πολύτιμη αρωγή του Αν. Υπουργού, Στέλιου Πέτσα αλλά και τη συνδρομή των τοπικών μας Βουλευτών, Κώστα Καραγκούνη και Μάριου Σαλμά. Ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες του Δήμου μας συνδράμοντας ουσιαστικά στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τα αναγκαία έργα στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου.

Βοήθησαν, έτσι, στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι του Κράτους και το σημαντικότερο στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας των πολιτών μας».


Κώστας Καραγκούνης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

15-9-2022

Εγκρίθηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα, χρηματοδότηση του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου του νομού Αιτωλοακαρνανίας στο πλαίσιο της Πράξης «Επιχορήγηση των ΟΤΑ για Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α’ και β΄ βαθμού της Χώρας». Το ποσό της χρηματοδότησης ανέρχεται στα 600.000,00 ευρώ και η χρηματοδότηση θα γίνει απολογιστικά σύμφωνα με την πρόοδο των έργων.

Με την έκτακτη αυτή χρηματοδότηση θα μπορέσει να προχωρήσει η αποκατάσταση των καταστροφών στο ΧΥΤΑ, η πλήρης αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ώστε να τεθεί ξανά σε λειτουργία με τις προδιαγραφές του νόμου.

Έτσι, επιλύεται ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως της διασφάλισης της δημόσιας υγείας των πολιτών που από την πρώτη στιγμή έθεσε προς το αρμόδιο υπουργείο ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κώστας Καραγκούνης. Είναι ένα ζήτημα που εδώ και αρκετά χρόνια απασχολεί όχι μόνο τον δήμο της Ι.Π. Μεσολογγίου αλλά και συνολικά τον νομό Αιτωλοακαρνανίας και είχε αντίκτυπο σε όλους τους Δήμους.

 Ο κ. Καραγκούνης ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Δήμαρχο Μεσολογγίου κ. Κώστα Λύρο ο οποίος προέταξε το ζήτημα και συνέδραμε τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια. Τέλος ο κ. Καραγκούνης ευχαριστεί προσωπικά τον κ. Πέτσα για το ενδιαφέρον που επέδειξε επί του θέματος και την έγκριση της χρηματοδότησης που θα επιφέρει την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ.


Πάνος Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου – ‘Συμμαχία για το μέλλον’:

31-8-2022

Σταχυολογώντας τη σχετική ανακοίνωση – δήλωση – μέσω του Γραφείου Τύπου – του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου, “ανασύρουμε” τα παρακάτω:

…Ανακούφιση… Ευχαριστίες στον Υπουργό κ. Πέτσα… Εργαστήκαμε νυχθημερόν… παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές… και ότι αποτελεί υλοποίηση προσωπικής δέσμευσής μου ενώπιόν σας…

– Επειδή ορισμένες φορές οι λέξεις και το περιεχόμενό τους έχουν απωλέσει κάθε σημασία.

– Επειδή σήμερα, τέλος Αυγούστου του 2022 τελειώνουν και οι τελευταίοι τόνοι του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου που ο ΦΟΔΣΑ Ακτίου – Βόνιτσας θα δεχθεί και τα σκουπίδια θα βγουν και πάλι στους δρόμους, με τη δημόσια υγεία να απειλείται και πάλι.

– Επειδή η καθυστέρησή σας δεν έχει πλέον… χρονομέτρηση, καθώς η όποια διαδικασία δημοπράτησης απαιτεί χρόνο

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ

Προς τι οι πανηγυρισμοί για έκτακτη χρηματοδότηση αποκατάστασης του ΧΥΤΑ της τάξης των 600.000 ευρώ, την στιγμή κατά την οποία το τεχνικό δελτίο που συντάξατε για πλήρη αποκατάσταση απαιτεί 1.200.000 ευρώ;

Και συναφές ερώτημα: Πού θα βρείτε τα υπόλοιπα χρήματα ώστε να ολοκληρωθεί πλήρως η αποκατάσταση; Θα αρχίσετε το κόψε – ράψε; Σας επαναλαμβάνουμε και πάλι ότι απαιτείται άμεσα να διαθέσετε από τα αποθεματικά του Δήμου τα υπόλοιπα χρήματα, ώστε να τελειώνουμε με αυτόν τον εφιάλτη! Χρήματα υπάρχουν και η όποια κωλυσιεργία θα σας βαραίνει αποκλειστικά.
Δεν πάει άλλο αυτό το γαϊτανάκι, να κρατάτε “καβάντζα” για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές…


Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

26-8-2022

Σε λίγους μήνες αποκαθίσταται πλήρως η εικόνα του χώρου που θα λειτουργεί με νομιμότητα και ασφάλεια έπειτα από τις συντονισμένες ενέργειες του Δημάρχου του Δήμου της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Κώστα Λύρου

• 600.000 € χρηματοδότηση από το ΥΠ.ΕΣ.

Μια μόνιμη και τεράστια απειλή για την δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την καθημερινότητα του δημότη μας αλλά και για τα οικονομικά του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου απαλείφεται οριστικά. Μαζί με τον ευρύτερο σχεδιασμό μας για την διαχείριση των απορριμμάτων που αφορούν την ανακύκλωση, τον διαχωρισμό, την κομποστοποίηση, τα βιοαπόβλητα κ.λπ, ο Δήμος πλέον εκσυγχρονίζεται και στον πολύ κρίσιμο τομέα της εναπόθεσης.

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα εγκρίθηκε η έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου, με το ποσό των 600.000 ευρώ, για τα έργα αποκατάστασης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου ενώ η συνεργασία του Δήμου με το Υπουργείο, σε ότι αφορά την εξέλιξη και τις ανάγκες του έργου, ήταν και θα είναι συνεχής.

O Δήμαρχος, Κώστας Λύρος δήλωσε σχετικά:

«Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Στέλιο Πέτσα για την ανταπόκριση του στο επίπονο και τεράστιας σημασίας αυτό ζήτημα.

Είμαι πραγματικά ανακουφισμένος διότι μετά από μια και πλέον δεκαετία προβληματικής λειτουργίας και χρήσης του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου με επιζήμιες και επικίνδυνες συνέπειες για όλους μας και μετά την πριν από ένα χρόνο καταστροφική πυρκαγιά, ο Δήμος μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα απαλλαχθεί οριστικά και αμετάκλητα από αυτή την απειλή.

Η δημοτική μας αρχή από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της έκανε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και κατάφερε να πετύχει το στόχο της.

Με μεγάλο αγώνα εργαστήκαμε νυχθημερόν, με κατάθεση ψυχής και καταφέραμε να ξεπεράσουμε πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια και πολλές τρικλοποδιές.

Κληρονομήσαμε άλλο ένα ακανθώδες πρόβλημα, ένα «κακό κοινό μυστικό», ένα τεράστιο βάρος, που αυτή την φορά άπτονταν της δημόσιας υγείας, αλλά επιδείξαμε και εδώ την αποτελεσματικότητα και την φερεγγυότητά μας .

Είχα δεσμευτεί γι’ αυτό προσωπικά στους δημότες μας και στα Δημοτικά Συμβούλια. Η δέσμευσή μου υλοποιείται.»