olives3

Αποκατάσταση της αδικίας για την ελιά Καλαμών

Εμποροβιομηχανικός σύλλογος Ι.Π. Μεσολογγίου:

Η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου χαιρετίζει με ικανοποίηση την υπ’ αρ. 1773/251441 ΦΕΚ Β’ 4641/2-9-2022 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά, με την οποία επανέρχεται το δικαίωμα χρήσης της διακριτικής ονομασίας “ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA” για τους παραγωγούς και εξαγωγείς Ελιάς Καλαμών της περιοχής μας.

Η εκ νέου καταχώρηση της ετικέτας “ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA” στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς “ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON” αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση για τον αγροτικό κόσμο της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία άλλωστε κατέχει τη μερίδα του λέοντος στη συνολική παραγωγή Ελιάς Καλαμών της χώρας.

Ο Σύλλογός μας ευχαριστεί δημόσια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των καλλιεργητών της περιοχής μας, καθώς επίσης το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, τους βουλευτές του νομού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που έδωσαν τη δική τους μάχη για την ανατροπή της απόφασης του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία την ετικέτα “ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA” θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν μόνο Μεσσήνιοι παραγωγοί.


Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

Η υπ’αριθμ.1773/251441 (ΦΕΚ Β’ 4641/2-9-2022) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία εντάσσεται στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών ο όρος «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ως συνώνυμος του όρου «Καλαμών», «λυτρώνει» χιλιάδες εξαγωγείς του προϊόντος που αντιμετώπιζαν πληθώρα προβλημάτων την τελευταία εικοσαετία.

Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, η οποία ακύρωσε προηγούμενη σχετική υπουργική απόφαση και έφερε τους παραγωγούς της ελιάς Καλαμών εκτός Μεσσηνίας σε αδιέξοδο, καθώς δεν θα μπορούσαν πλέον να χρησιμοποιούν την ονομασία “Kalamataolives”, ονομασία που ίσχυε στις συναλλαγές επί 90 χρόνια ως συνώνυμη της ονομασίας Καλαμών. Όπως μάλιστα επεσήμανα με ερώτηση που κατέθεσα κατόπιν αυτών προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και είχα αναφέρει και παλαιότερα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η επιτραπέζια ελιά Καλαμών είναι μία από τις κυρίαρχες καλλιεργούμενες ποικιλίες στον κάμπο του Μεσολογγίου και ευρύτερα στην Αιτωλοακαρνανία που στηρίζει το εισόδημα χιλιάδων καλλιεργητών της περιοχής. Σύμφωνα δε με τα διαθέσιμα στοιχεία, η ετήσια παραγωγή του νομού είναι 40.000 τόνοι της ποικιλίας «Καλαμάτα», συνεισφέροντας στο 44% της συνολικής παραγωγής της χώρας.

Για όλους λοιπόν αυτούς τους παραγωγούς αλλά και για όλους όσοι συνεισφέραμε στον αγώνα αυτόν, η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση. Η νέα Υπουργική Απόφαση παρέχει το πλαίσιο που λαμβάνει υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες του προϊόντος αυτού, όπως είναι η παραγωγή του σε διαφορετικούς νομούς και ιδίως στην Αιτωλοακαρνανία, που είναι ο μεγάλος παραγωγός της ελιάς Καλαμών.


Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας:

Με την υπ’αριθμ.1773/251441 ΦΕΚ Β’ 4641/2-9-2022 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεωργίου Γεωργαντά, αποκαθίσταται οριστικά το ζήτημα του συνωνύμου ΚΑΛΑΜΑΤΑ, της ποικιλίας ελιάς Καλαμών, το οποίο θεσπίζεται εκ νέου με την συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση.

Η απόφαση εκδόθηκε σε συμμόρφωση με την Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις του Κανονισμού και της Εθνικής Νομοθεσίας, καθώς είναι γνωστό ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν είχε υπεισέλθει στην ουσία του θέματος αλλά είχε παραμείνει στην μη πλήρη τεκμηρίωση προηγούμενης υπουργικής απόφασης του 2018. Με αποτέλεσμα μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί κ.λπ., της ελιάς Καλαμών να μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη “Καλαμάτα” (“Kalamata”).

Η απόφαση αυτή δίνει το δικαίωμα στους εξαγωγείς της Ελιάς Καλαμών να χρησιμοποιούν νόμιμα την ονομασία που εδώ και δεκαετίες έχει κάνει γνωστό το προϊόν παγκοσμίως, διασφαλίζοντας έτσι τις εξαγωγές 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως καθώς και την οικονομική επιβίωση χιλιάδων παραγωγών και εργαζόμενων.

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας δηλώνει την ικανοποίησή του αλλά και την δικαίωσή του για την συμμετοχή στον δίκαιο αγώνα του παραγωγικού κόσμου της περιοχής μας, καθώς αναφέρεται και στο σκεπτικό της απόφασης μαζί με τα Επιμελητήρια Φθιώτιδας και Λακωνίας, την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) και την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Τυποποιητών, Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ).

Εκφράζει, δε, θερμές ευχαριστίες για την συμβολή τους στην δίκαιη αυτή απόφαση στους Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, πάνω από όλα όμως στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά για την κατανόηση και άμεση επίλυση του τεράστιου ζητήματος που είχε προκύψει για το εισόδημα χιλιάδων ανθρώπων στον αγροτικό, μεταποιητικό κι εξαγωγικό τομέα.


Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:

Την ικανοποίησή του για την έκδοση νέου ΦΕΚ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που ορίζει την ονομασία «ΚΑΛΑΜΑΤΑ / KALAMATA» ως συνώνυμη της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΩΝ / KALAMON» στο μητρώο ποικιλιών, εκφράζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κάνοντας λόγο για «λύση που διασφαλίζει ένα εθνικό προϊόν και χιλιάδες παραγωγούς σε όλη την χώρα και κυρίως στη Δυτική Ελλάδα που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό ελιάς της συγκεκριμένης ποικιλίας».

Παράλληλα, ο κ. Φαρμάκης, προσθέτει τα εξής: «Ο Υπουργός, Γ. Γεωργαντάς, κατανοώντας πλήρως το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, τον κίνδυνο να απολέσει η χώρα πολλά εκατομμύρια ευρώ και να καταστραφούν οικονομικά χιλιάδες παραγωγοί, προέβη στην πλέον πρόσφορη λύση, δηλαδή την επανέκδοση απόφασης που εμπεριέχει την κατάλληλη τεχνική στήριξη. Πρόκειται, παράλληλα, για δικαίωση της πρωτοβουλίας που αναλάβαμε ως Περιφερειακή Αρχή, αλλά και της απόφασης που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας τον περασμένο Ιούλιο, που αποδεικνύει και πάλι ότι οι συλλογικές προσπάθειες με σχέδιο και επιχειρήματα, αποδίδουν.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το πρόβλημα, υπογράμμισε πως προσεγγίζει το ζήτημα εθνικά, γι’ αυτό και στέκει απέναντι σε τοπικισμούς, διεκδικώντας μία καθαρή και δίκαιη λύση. Μετά την τελευταία εξέλιξη, το εθνικό προϊόν διασφαλίζεται και δεκάδες χιλιάδες παραγωγοί μπορούν να αισθάνονται πιο σίγουροι για το μέλλον…».


Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων:

Μετά την έκδοση της με αριθμό 1149/2022 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (σχετικά με τις ελιές Καλαμών), που ακύρωσε την με αριθμό 331/20735/7.2.2018 απόφαση του ΥπΑΑΤ (Β΄ 648), ως μη νομίμως αιτιολογημένη λόγω έλλειψης της ουσιαστικής τεχνικής κρίσης των αρμοδίων οργάνων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς προέβη, ύστερα από τη θετική εισήγηση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΤΕΠΥ), σε εκ νέου έκδοσή της (ΦΕΚ Β/4641/2-9-2022).

Ειδικότερα, μετά από αίτημα του διατηρητή της φυτικής ποικιλίας ελαίας με την ονομασία “KALAMON”, δηλαδή του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, η ανωτέρω Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού στις 9/8/2022 κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε για την εκ νέου καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», λόγω συνδρομής των προϋποθέσεων της παρ.1 του άρθρου 42 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1151/2012,δεδομένου ότι η προηγούμενη ακυρωθείσα απόφαση είχε εκδοθεί χωρίς την προβλεπόμενη από το άρθρο 6 του ν. 1564/1985 γνωμοδότηση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού.

Πολιτική επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η στήριξη των ΠΟΠ/ΠΓΕ και όλων των εμβληματικών προϊόντων της χώρας μας. Προβάλλουν την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές και συμβάλλουν καθοριστικά στο στόχο μας να ταυτιστούν τα ελληνικά προϊόντα με την ποιότητα, την υψηλή διατροφική αξία και την πολιτιστική μας κληρονομιά.


Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

Ένα μείζον ζήτημα για όλους τους ελαιοπαραγωγούς του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, αλλά και τους εμπλεκόμενους κλάδους γύρω απ’ την παραγωγή, εμπορία, τυποποίηση, πώληση και εξαγωγή ελιάς Καλαμών που αφορά το ΠΟΠ του προϊόντος επιλύεται με την υπ’αριθμ.1773/251441 ΦΕΚ Β’ 4641/2-9-2022 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεωργίου Γεωργαντά, όπου αποκαθίσταται το ζήτημα του συνωνύμου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ», της ποικιλίας ελιάς Καλαμών.

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος εξέφρασε την ικανοποίηση του αλλά και τις ευχαριστίες του στον Υπουργό, κ.Γεωργαντά

«Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη αφού ο Δήμος μας, ο οποίος τυγχάνει ο Δήμος με την μεγαλύτερη παραγωγή ελιάς καλαμών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως, πρωτοστάτησε στη δικαστική παρέμβαση, εξήρε το ζήτημα, κίνησε διαδικασίες και παρακολουθούσε, όλο το προηγούμενο διάστημα, στενά το θέμα σε όλες του τις πτυχές και η απόφαση μας γεμίζει ικανοποίηση.

Θα ήθελα να εκφράσω και δημοσίως τις ευχαριστίες μου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, αλλά και σε όλους όσοι συνέδραμαν, ώστε ένας αποδοτικός και δυναμικός κλάδος, ο ελαιοκομικός, να εξασφαλίσει τη λειτουργία του απρόσκοπτα και να συνεχίσει να αποδίδει εισόδημα στον τόπο μας» .