Είχα την τύχη να βρεθώ στη θέση του Προέδρου του ΔΣ του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Οι φίλοι της λιμνοθάλασσας» για δύο και κάτι χρόνια, το διάστημα Ιουνίου 2017-Σεπτεμβρίου 2019.
Από την πρώτη μέρα, και ενόψει εορτών που διοργανώνει ο σύλλογος κάθε τέλος καλοκαιριού, όλα τα μέλη του ΔΣ προσπαθήσαμε να βρούμε άμεσες προσωρινές αλλά και μόνιμες λύσεις για τα γνωστά και χρονίζοντα προβλήματα.
Συγκεκριμένα, διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση στην Αγία Τριάδα ήταν τραγική αφού τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά χρειαζόταν άμεση παρέμβαση. Στο εξωτερικό το κονίαμα είχε καταρρεύσει σε πολλά σημεία και οι πέτρες ειδικά στο πίσω μέρος του Ιερού ήταν «στον αέρα». Φανταστείτε 5 χρόνια μετά ποια είναι η κατάσταση. Ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι ορατός όχι μόνο για το Ιερό αλλά για ολόκληρο το εκκλησάκι. Άμεσα, τότε, με χρήματα του Συλλόγου προβήκαμε σε εκτεταμένες εργασίες αποκλειστικά στο εσωτερικό αφού για το υπόλοιπο απαιτούνταν μελέτες και μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τα οποία δεν είχαμε ούτε αρμοδιότητα ούτε γενικώς δυνατότητες. Διαπιστώσαμε όμως ότι πέρα από την παρέμβαση στο ναϊδριο, απαιτείται να οριοθετηθεί και ενισχυθεί και το νησί της Κλείσοβας στην περίμετρο, ώστε να μην καταλήξει να έχει την τύχη του νησιού του Βασιλαδιού (του κανονικού, όχι του Αη Σώστη που θεωρούν κάποιοι ότι είναι το Βασιλάδι) που πλέον ουσιαστικά δεν υπάρχει.
Στο νησάκι του Αη Σώστη η κατάσταση του ναού ήταν σαφώς καλύτερη, αφού όπως και στην Κλείσοβα είχαν γίνει στο παρελθόν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης με έξοδα του Συλλόγου. Διαπιστώθηκε όμως ότι η εξέδρα που θα έδεναν τα πλοιάρια ήταν έτοιμη να καταστραφεί, έπρεπε να επιδιορθωθεί ο ξύλινος διάδρομος από την εξέδρα προς το ναό και να καλλωπιστεί το ναΐδριο στο εσωτερικό. Επίσης, απαιτούνταν οι συνήθεις εργασίες καθαρισμού.
Σημειώνω ότι όσα χρόνια γνωρίζω, ο Σύλλογος και τα μέλη του ΔΣ προσφέρουν το περίσσευμα της αγάπης τους και πολύ κόπο και δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε ότι οι ενέργειές τους είναι αυτές που συνετέλεσαν και συντελούν τα μέγιστα στο να συνεχίζουν να υπάρχουν τόσο η Αγία Τριάδα όσο και ο Αη Σώστης.
Σημειώνω επίσης ότι η τελευταία Δημοτική Αρχή που είχε κάνει εκτεταμένες παρεμβάσεις ήταν αυτή του Γιώργου Πρεβεζάνου. Τότε φτιάχτηκε ο ξύλινος διάδρομος στον Αη Σώστη που υπάρχει ακόμη και σήμερα αλλά μπήκε και φωτοβολταϊκό που φώτιζε την Αγία Τριάδα. Σήμερα ούτε το φωτοβολταϊκό υπάρχει (εκλάπη) αλλά χρειάζεται αντικατάσταση πλέον και ο ξύλινος διάδρομος.
Πέρα από τις συνεχείς παρεμβάσεις του Συλλόγου, και επειδή το κόστος των μεγάλων παρεμβάσεων δεν είναι δυνατό να καλύπτεται κάθε από τα πενιχρά οικονομικά του Συλλόγου ή από τις έκτακτες εισφορές μελών ή και απλών συμπολιτών, προσπαθήσαμε να βρούμε συμπαραστάτες. Την περίοδο 2017-2019 θυμάμαι δύο ενδεικτικές περιπτώσεις:
Σε συνάντηση για την προετοιμασία της προβολής του έργου της ανάπλασης του δρόμου της Τουρλίδας («περπατώντας στους δρόμους του φεγγαριού» νομίζω λεγόταν η εκδήλωση) είχα αναφέρει στην κ Σταρακά ότι στο έργο πρέπει να ενταχθεί και μια μικρομελέτη για σύνδεση της Κλείσοβας σε δίκτυο νερού και ρεύματος. Όσο το είδατε εσείς, άλλο τόσο το είδα κι εγώ, αφού ποτέ …δεν βρέθηκε ο αρμόδιος για να κάνει αυτή τη μικρή παρέμβαση στη μελέτη… Συνεχίσαμε της εκκλήσεις και συζητήσεις προς κάθε κατεύθυνση, δημοσιεύαμε με κάθε ευκαιρία την αγωνία μας.
Για τον Αη Σώστη, με την ευκαιρία των Λιμνοθαλασσιώτικων 2019, είχα απευθυνθεί προσωπικά και έγκαιρα στον τότε Δήμαρχο Νίκο Καραπάνο ώστε να βοηθήσει να φτιαχτεί η εξέδρα στον Αη Σώστη και μια ακόμη στην Τουρλίδα που να χρησιμοποιείται από τα μεγάλα πλοιάρια που χρησιμοποιούσαμε για τη μεταφορά των προσκυνητών στο νησάκι. Ο Σύλλογος συμφώνησε να συμμετέχει και στα έξοδα κατασκευής της εξέδρας στην Τουρλίδα, μιας και ο Δήμος θα έβαζε την ξυλεία. Η εξέδρα στον Αη Σώστη έμεινε ως είχε. Στην Τουρλίδα η ξυλεία ήρθε την ημέρα του Εσπερινού του Αη Σώστη, και το σχέδιο κατασκευής της εξέδρας ναυάγησε…
Σήμερα προβάλει επιτακτικά η ανάγκη για άμεσες λύσεις και στις δύο περιπτώσεις.
Απαιτείται άμεσα να γίνει διασωστική, θα έλεγα, μελέτη για την Κλείσοβα. Να μπει σε κάποιο πρόγραμμα και να υλοποιηθεί η ρευματοδότηση και η σύνδεση του νησιού στο δίκτυο ύδρευσης. Να γίνει παρέμβαση στην Αγία Τριάδα με αντικατάσταση των εξωτερικών κονιαμάτων, να γίνει το ίδιο εσωτερικά, να γίνει στεγανοποίηση του δαπέδου και των τοίχων από τους οποίους εισχωρεί υγρασία στο εκκλησάκι αλλά και όποιες άλλες παρεμβάσεις κριθούν απαραίτητες. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα.
Στον Αη Σώστη έγιναν πρόσφατα εκτεταμένες εργασίες πλακόστρωσης από το Σύλλογο. Όμως απαιτείται να λυθεί το θέμα των εξεδρών προς και από το νησί. Απαιτείται επίσης μικρότερης έκτασης παρέμβαση στο ναό.
Σε κάθε περίπτωση τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας είναι απόλυτοι γνώστες των προβλημάτων και μπορούν να βοηθήσουν όποιον ενδιαφερθεί πραγματικά για να δοθούν λύσεις στα όποια προβλήματα.
Δεν με ενδιαφέρει προσωπικά ποιος είχε, έχει ή θα έχει την ευθύνη για την εξέλιξη των πραγμάτων.
Ως πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου, λυπάμαι όμως που δεν βρίσκεται υπεύθυνος που να θεωρεί ότι οφείλει να ασχοληθεί με τη διάσωση του ιστορικού νησιού της Κλείσοβας και του ναϊδρίου της Αγίας Τριάδας, του Αη Σώστη και του ναϊδρίου του, ακόμη και του ιστορικού νησιoύ του Βασιλαδιού που σύντομα θα πάψει να υπάρχει στο χάρτη. Λυπάμαι γιατί όλες οι φωνές κυρίως των μελών του Συλλόγου πέφτουν στο κενό…
Απευθύνω έκκληση σε όποιον μπορεί να βοηθήσει. Ήδη όπως ανέφερα, τα μέλη του ΔΣ δίνουν καθημερινά τον εαυτό τους και αναλαμβάνουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Απαιτείται όμως από όποιον θεωρεί εαυτόν υπεύθυνο να συμβάλλει έμπρακτα και άμεσα ώστε τελικά να μην έχουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις που δρομολογεί η εγκατάλειψη στην τύχη τους των δύο νησίδων και των ναϊδρίων τους.
Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά οι φωνές όλων μας θα βρουν ευήκοα ώτα…
Κατσαρός Κωνσταντίνος
πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου
Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας