church3

Επιστολή για τη Μητρόπολη Αιτωλίας & Ακαρνανίας στον Μητροπολίτη Πειραιώς

ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ:

Προς: Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κκ Σεραφείμ
Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς

Σεβασμιώτατε

Η συμβολή Σας μέσω των Μ.Μ.Ε. για την αντιμετώπιση της θανατηφόρου πανδημίας, πιστεύουμε ότι υπήρξε σωτήρια για χιλιάδες συνανθρώπους μας.
Οι σοφές παραινέσεις Σας οι γεμάτες αγάπη και οι προτροπές Σας, ήταν καθοριστικές και έσωσαν από βαριά ασθένεια, ακόμη και από το θάνατο όσους είχαν την τύχη να τι ακούσουν.
Γι’ αυτό νοιώθουμε την υποχρέωση, όπως και πιστεύουμε χιλιάδες Έλληνες, να Σας ευχαριστήσουμε και να προσευχηθούμε στον Πανάγαθο Κύριο να Σας χαρίζει υγεία, δύναμη και φώτιση για το μεγάλο και δύσκολο έργο Σας.

Το μείζον θέμα της διχοτόμησης της ιστορικής Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας με πρόσχημα την ελλιπή διαποίμανση, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Είναι φανερό ότι υποκινήθηκε από τοπικούς παράγοντες του Αγρινίου, με βάση μόνο τα πληθυσμιακά κριτήρια, αφού δεν καταγράφηκε κανένα παράπονο από καμμιά περιοχή για υστέρηση στη διαποίμανση.

Για την εισήγηση που έγινε εκ μέρους Σας στην Ιερά Σύνοδο για αυτό το θέμα θα μας επιτρέψετε, με πολύ σεβασμό, να διατυπώσουμε ενστάσεις που στηρίζονται στα πραγματικά και αληθή δεδομένα τα οποία ύστερα από αυστηρή διερεύνηση Σας εκθέτουμε:

1. Στο νομό Αιτωλίας και Ακαρνανίας υπάρχουν δύο ιστορικές Ιερές Μητροπόλεις.

2. Οι λόγοι που προβάλλονται για καλύτερη διαποίμανση δεν υπάρχουν ούτε ευσταθούν. Εάν πραγματικά υπήρχαν θα έπρεπε να αποκαλυφθούν όταν ήταν εν ζωή ο μακαριστός Μητροπολίτης μας Κοσμάς ώστε να παρέμβει η ιεραρχία της Εκκλησίας.
Είναι σε όλους γνωστό ότι η Ιερά Μητρόπολή μας είναι αρκετά οργανωμένη, έχει πολλές δομές και η παρουσία του μακαριστού Μητροπολίτη μας ήταν αισθητή παντού και πάντα. Εκτός αυτού σε κάθε περιοχή υπάρχουν Αρχιερατικές Επιτροπές.
Στο Αγρίνιο που απέχει 35 χιλιόμετρα, υπάρχουν πολλές δομές ακόμη και ο ραδιοφωνικός σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως που θα έπρεπε κανονικά να είναι στην έδρα της.

3. Εάν υποθετικά δεχτούμε ότι υπάρχει «θέμα διαποίμανσης» στις μακρινές περιοχές. Τότε από την Ι.Π. Μεσολογγίου, το Αγρίνιο απέχει 35 χιλιόμετρα, η Αμφιλοχία 80 χιλιόμετρα και η Βόνιτσα 110 χιλιόμετρα.
Βάσει αυτών των αποστάσεων, έδρα της υποτιθέμενης νέας Μητρόπολης, πρέπει να είναι η Αμφιλοχία, από την οποία η μακρινή Βόνιτσα απέχει 35 χιλιόμετρα. Είναι δε η πλησιέστερη πόλη στις μακρινές περιοχές που είναι το δυτικό Ξηρόμερο και ο Βάλτος.
Στην δε ακραία περίπτωση ίδρυσης νέας Μητρόπολης στο Αγρίνιο, όπως ζητείται, τότε παρουσιάζεται το φαινόμενο σε απόσταση 75 χιλιομέτρων να είναι τρεις (3) Μητροπόλεις, ήτοι Μεσολογγίου, Ναυπάκτου και Αγρινίου, όταν το μήκος του νομού είναι πάνω από 200 χιλιόμετρα.

4. Συνεπώς, τα πραγματικά δεδομένα φανερώνουν χωρίς καμία αμφισβήτηση, ότι το θέμα είναι ανύπαρκτο. Ξεκίνησε από μεγαλοϊδεατισμό τοπικών παραγόντων και δυστυχώς και από εκκλησιαστικούς κύκλους.

5. Είναι σίγουρο ότι το μεγάλο οικονομικό κόστος της νέας Μητρόπολης θα αποτελέσει πρόκληση για το λαό που μαστίζεται από τεράστια οικονομικά προβλήματα. Θα αποτελέσει δε αφορμή για αντιδράσεις ενάντια στην Εκκλησία. Άλλωστε για αυτή την οικονομική κρίση η πολιτεία προχωράει συνέχεια σε συνενώσεις υπηρεσιών και φορέων.

Σεβασμιώτατε,

Επειδή πιστεύουμε ότι η εισήγησή Σας στηρίχθηκε σε λανθασμένες πληροφορίες και επειδή τα στοιχεία που Σας παραθέτουμε είναι τα πραγματικά και αληθή.

Παρακαλούμε ευσεβάστως

Εφ’ όσον υπάρχει ο χρόνος και η δυνατότητα να διαπιστώσουμε την πραγματικότητα αυτών των δεδομένων, πιστεύουμε ότι θα είναι εφικτό διακριτικά και με το κύρος που Σας διακρίνει, με παρέμβασή Σας να σταματήσει αυτό το ανύπαρκτο θέμα το οποίο, πέραν των άλλων, δημιουργεί και κοινωνική διαταραχή. Είμαστε δε πρόθυμοι όλα αυτά τα πραγματικά στοιχεία να Σας τα καταθέσουμε πιο αναλυτικά σε επίσκεψή μας, εφ’ όσον θεωρήσετε αυτό απαραίτητο, ύστερα από τιμητική πρόσκλησή σας.

Ι.Π. Μεσολογγίου 3/9/2022

Με τον προσήκοντα σεβασμό

Η Διοικούσα Επιτροπή

Φλώρος Λάμπρος, τηλ. 6979713044
Κατσαβός Σταμάτης, τηλ. 6944686250
Σιάμος Κώστας, τηλ. 6953064016
e-mail: foreas.mes@gmail.com