road construct

Ένταξη έργων αγροτικής οδοποιϊας

Με αφορμή την επιτυχή αξιολόγηση και ένταξη σειράς έργων αγροτικής οδοποιίας των Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας στη δράση «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδος 2014-2020, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός δήλωσε:

«Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπω ότι σημαντικά έργα για την αγροτική οδοποιία της Αιτωλοακαρνανίας, εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ. Μου δίνει μεγάλη χαρά ότι το πρόγραμμα που σχεδιάσαμε με τον υφυπουργό Γ. Στύλιο και τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτριο Παπαγιαννίδη, κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο ΥΠΑΑΤ, υλοποιείται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει. Πρόκειται για έργα που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις τους, αλλά ταυτόχρονα θα ωφελήσουν και το σύνολο των συμπολιτών μας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αξιοποιεί κάθε πόρο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής υπαίθρου, αποδεικνύοντας την αταλάντευτη προσήλωση της στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα.»

Αναλυτικά τα έργα που εγκρίθηκαν και οι προϋπολογισμοί τους παρατίθενται κατωτέρω:

1. ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Εκσυγχρονισμός οδών πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ΔΕ Παλαιρου – 1.000.000,00 με βαθμολογία 95

2.ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ Δ.Ε. ΑΣΤΑΚΟΥ – 999.409,78 με βαθμολογία 95
Αγροτική Οδοποιία Κοινότητας Πηγαδίων-Προδόμου- Αγραμπέλου – 489.800,00 με βαθμολογία 89

3. Δήμος ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ, ΟΔΟΣΤΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ 499.500,00 με βαθμολογία 80

4.ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
Αγροτική Οδοποιία Βαρετάδας (Β’ Φάση) 680.000,00 με βαθμολογία 65

5.ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Αγροτική Οδοποιία περιοχής «ΛΑΓΚΑΔΙΑ»ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ» 500.000,00 με βαθμολογια 50


Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραγκούνης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά. Ο κ. Καραγκούνης όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό για την αποδοχή των προτάσεων όλων των δήμων της Αιτωλοακαρνανίας για την αποκατάσταση των προβλημάτων της αγροτικής οδοποιίας.

Ο κ. Καραγκούνης συνεχάρη τον Υπουργό για την έγκριση των σχετικών κονδυλίων για τους δήμους του νόμου μας. Παράλληλα όμως του εξέθεσε ένα τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την πρόταση του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου. Συγκεκριμένα μετά την πρόσκληση που εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων και η Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων του υπουργείου με δικαιούχους τους δήμους της χώρας και αφορούσε την αποκατάσταση αγροτικών οδών αρμοδιότητας των δήμων, ο δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου κατέθεσε πρόταση καθώς και τεχνικό δελτίο για την αποκατάσταση του αγροτικού δικτύου. Μετά από τα χθεσινά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων ο μόνος δήμος στον οποίο δεν εγκρίθηκε το σχετικό κονδύλι ήταν ο δήμος της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου.

Ο κ. Καραγκούνης ζήτησε από τον κ. Γεωργαντά να εξετάσει το ζήτημα αυτό. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αποκατασταθεί αυτή η εκκρεμότητα ώστε να εγκριθούν τα σχετικά κονδύλια για την αγροτική οδοποιία του δήμου που θα αποτελέσει μεγάλη ανακούφιση για τους πολίτες καθώς και τους αγρότες.


Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, έργο ύψους 500.000 ευρώ που αφορά στη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας της Κοινότητας Τρικόρφου ΔΕ Χάλκειας εντάχθηκε στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Η πρόταση «Διαμόρφωση, οδοστρωσία και βελτίωση Τεχνικών Αγροτικής Οδοποιίας στην ΤΚ Τρικόρφου» που υποβλήθηκε από τον Δήμο Ναυπακτίας και τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών τον Μάρτιο του 2022 εξασφαλίζει την κατάλληλη διαμόρφωση και βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας στο Τρίκορφο διευκολύνοντας σημαντικά τις ασφαλείς μετακινήσεις των αγροτών, αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Γκίζας δήλωσε σχετικά: «Με τη χρηματοδότηση αυτή διασφαλίζουμε την εκτέλεση ενός σημαντικού και ουσιαστικού έργου για την καθημερινότητα των αγροτών μας. Το συγκεκριμένο έργο έρχεται σε συνέχεια της στήριξης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την έγκριση πρόσθετου ποσού ύψους 400.000 ευρώ στο δήμο μας που αφορά στη συντήρηση και επισκευή του οδικού δικτύου της ΔΕ Ναυπάκτου. Ευχαριστώ τον πρώην Υπουργό κ.Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος συνέβαλε και ως υπουργός, αλλά και στη συνέχεια, για την εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων αυτών».


Ένα έργο ουσιαστικής στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας, η Αγροτική Οδοποιία Βαρετάδας (Β’ φάση), θα λάβει σύντομα σάρκα και οστά χάρη στην έγκριση της σχετικής χρηματοδότησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης, υπέγραψε τον προσωρινό πίνακα αποτελεσμάτων των αιτήσεων, δεσμεύοντας το ποσό των 680.000 ευρώ για το συγκεκριμένο έργο.

Ο Δήμος Αμφιλοχίας εκφράζει την ικανοποίησή του για τη σχετική απόφαση του ΥΠΑΑΤ και ευχαριστεί ιδιαίτερα τον συμπατριώτη μας Γενικό Γραμματέα κ. Παπαγιαννίδη, για την υποστήριξη του αιτήματος του Δήμου Αμφιλοχίας.