nosokmes

Αναγκαία η στήριξη του νοσοκομείου Μεσολογγίου

ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ:

Κύριο: Αθανάσιο Πλεύρη
Υπουργό Υγείας
ΑΘΗΝΑ

Κοινοποίηση:
Γραφείο κ. Πρωθυπουργού, Αθήνα

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Πριν από 176 χρόνια, ήτοι το 1846, δύο εθνικοί ευεργέτες, ο Γ. και Α. Χατζηκώστας, παράγγειλαν την ίδρυση Νοσοκομείου σε οικόπεδο που παρεχώρησε η πόλη του Μεσολογγίου, όπου ανηγέρθη ένα επιβλητικό και σύγχρονο κτίριο, από τα καλύτερα στη χώρα. Ήταν το μοναδικό Νοσοκομείο στη Δυτική Στερεά Ελλάδα και στην ευρύτερη μεγάλης περιοχή. Προσέφερε υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη στους κατοίκους αυτής της περιοχής για πάρα πολλές δεκαετίες.

Αυτό το ιστορικό Νοσοκομείο είναι κοινωφελές ίδρυμα, όπως το αναγνώρισε διαχρονικά η πολιτεία, με τεράστια προσφορά στο σύστημα υγείας της χώρας σε πολύ δύσκολες εποχές. Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους με το Ν. 13471/1983 ονομάσθηκε ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ Ν.Π.Δ.Δ.

Προ 30 περίπου χρόνων, λόγω των μεγάλων αναγκών που δημιουργήθηκαν, μεταφέρθηκε σε νέο μεγαλύτερο κτίριο (το παλαιό καταρρέει στη φθορά του χρόνου) με πολλές και οργανωμένες κλινικές, με επαρκές άριστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με μεγάλη προσφορά στην περιοχή. Αυτό αποδεικνύεται από τα πολλά και δύσκολα ιατρικά επιτεύγματα που το ανέδειξαν σε ένα από τα καλύτερα της χώρας.

Δυστυχώς όμως, μικροπολιτικές και πελατειακές λογικές, που κατέστρεψαν τη χώρα, χωρίς κανένα σεβασμό στην ιστορία, στις αξίες και στην προσφορά, κατάφεραν να το υποβαθμίσουν.

– Άρχισαν από την μεταφορά του ΚΕΠΑ που λειτουργούσε από την ίδρυσή του στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

– Κατάφεραν ώστε η Διοίκηση των Νοσοκομείων του Νομού να μην έχει έδρα το ιστορικό Νοσοκομείο, στην πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, όπως έγινε σε όλους τους νομούς της χώρας.

– Προχώρησαν στο κλείσιμο σημαντικών κλινικών και στη μεταφορά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η οποία συνεχίζεται ακόμη. Δεν σεβάστηκαν, ούτε σέβονται την ιστορικότητα του παλαιότερου Νοσοκομείου και το τεράστιο έργο που προσέφερε επί 176 χρόνια. Δεν σέβονται ούτε τη διαθήκη και την προσφορά στη χώρα μας των Εθνικών Ευεργετών.

– Δεν υπολόγισαν όμως ούτε τα πραγματικά δεδομένα που υπάρχουν και βρίσκονται στη δικαιοδοσία του Νοσοκομείου, τα οποία Σας αναφέρουμε:

Σε μια πολύ μεγάλη περιοχή με μήκος πάνω από 150 χιλιόμετρα, υπάρχουν διασκορπισμένα 5 Κέντρα Υγείας. Ο μόνιμος πληθυσμός αυτής της τεράστιας περιοχής είναι πάνω από 100.000 κατοίκους. Σ’ αυτήν την περιοχή υπάρχουν τα τουριστικά κέντρα της Ναυπάκτου – Μεσολογγίου – Αστακού και Μύτικα, που δέχονται πάνω από 300.000 τουρίστες, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.

Είναι γνωστό ότι νομοί πολύ μικρότεροι και με αρκετά λιγότερους κατοίκους, έχουν Νοσοκομεία με πολλές κλινικές και πολύ πιο οργανωμένα. Αυτό το επικροτούμε, διότι όλοι έχουν δικαίωμα στην υγεία. Νοιώθουμε όμως έντονα την μεγάλη αδικία και περιφρόνηση που υφίσταται η πολύ μεγαλύτερη περιοχή μας που έχει διπλάσιο, ίσως και τριπλάσιο πληθυσμό από την υποβάθμιση του ιστορικού Νοσοκομείου μας.

Αυτά τα πραγματικά και αληθή στοιχεία που Σας εκθέτουμε, ο σεβασμός στους εθνικούς ευεργέτες και η τεράστια προσφορά του ιδρύματος επί 176 χρόνια, επιβάλλουν την αναβάθμιση του ιστορικού αυτού Νοσοκομείου.
Έχει χρέος η πολιτεία, στη μνήμη των μεγάλων ευεργετών, να διατηρήσει το Νοσοκομείο σαν Νομαρχιακό, να το αναπτύξει με πολλές κλινικές και προσωπικό, όπως αναφέρεται στη διαθήκη, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι σέβεται την ιστορία, τις αξίες, τους θεσμούς και την προσφορά.

Για όλα αυτά τα αδιάσειστα στοιχεία που Σας εκθέτουμε και τα οποία έχετε τη δυνατότητα να διαπιστώσετε

Ζητούμε και παρακαλούμε:

1. Την άμεση ενίσχυση όλων των κλινικών που λειτουργούν, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό είναι ιδιαιτέρως επείγον και απαιτείται άμεση παρέμβαση.

2. Την μεθόδευση λειτουργίας συντόμως και άλλων κλινικών που έκλεισαν ή υπολειτουργούν, όπως Παιδιατρικής – Γυναικολογικής – Οφθαλμολογικής και όποιων άλλων επιτάσσουν οι αυξανόμενες ανάγκες της μεγάλης περιοχής μας.

3. Την αυτονόμηση του ιστορικού Νοσοκομείου μας που είναι Εθνικό Κληροδότημα, ώστε να είναι ανεξάρτητο και αυτοδιοίκητο, όπως είναι η επιθυμία των δωρητών. Διαφορετικά να μεταφερθεί η έδρα της Διοίκησης των Νοσοκομείων στην πρωτεύουσα του νομού, όπως είναι σε όλους τους νομούς της χώρας.

4. Την επανίδρυση ΚΕΠΑ, όπως λειτουργούσε από την ίδρυσή του στο ιστορικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ.

Κύριε Υπουργέ

Ζητούμε το αυτονόητο σε μια ευνομούμενη πολιτεία, τουλάχιστον την ισοτιμία και ισοπολιτεία.
Είναι χρέος της πολιτείας να κτυπήσει τις πελατειακές λογικές και να αποτελέσει το φωτεινό παράδειγμα σεβασμού στην ιστορία, το δίκαιο, τις αξίες και τους θεσμούς, ώστε να στείλει το μήνυμα στους πολιτικούς και στο λαό ότι αυτά πρέπει να τηρούνται ευλαβικά.
Ελπίζουμε ότι με τη διαπίστωση των πραγματικών και αληθινών δεδομένων που είναι αδιαμφισβήτητα, η άμεση παρέμβασή Σας θα αποκαταστήσει τις πολλές και μεγάλες αδικίες, ώστε να αναβαθμιστεί επιτέλους το ιστορικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ.
Αναμένουμε σύντομα θετικές εξελίξεις.

Ι.Π. Μεσολογγίου 20/8/2022

Με τιμή

Η Διοικούσα Επιτροπή

Φλώρος Λάμπρος, τηλ. 6979713044
Κατσαβός Σταμάτης, τηλ. 6944686250
Σιάμος Κώστας, τηλ. 6953064016
e-mail: foreas.mes@gmail.com